Descendentă din nobili munteni, cu educaţie aleasă în familie şi şcoli pretenţioase absolvite în Occident, Elena Rosetti-Solescu e un nume prea puţin cunoscut în istoria noastră, în pofida destinului ei fabulos. O româncă inteligentă şi ambiţioasă, crescută de mică în Europa şi care i-a devenit soţie unuia dintre cei mai mari conducători ai Wehrmacht-ului: Friedrich von Paulus, comandantul asaltului de la Stalingrad. Încheiată dramatic, cu soţul mareşal prizonier la ruşi, cu unul dintre fii căzut pe front, cu ea şi ceilalţi copii aruncaţi în lagăr de Hitler, povestea de dragoste dintre Elena Rosetti-Solescu şi Friedrich von Paulus are o aură mitică, peste cursul istoriei. O poveste despre fidelitate şi curaj, despre demnitate şi putere de sacrificiu, despre omenescul ascuns în tragedia celui de-Al Doilea Război Mondial. O femeie şi o poveste cum nu există multe în istoria noastră, pe care suntem bucuroşi să le scoatem la iveală din arhivele militare ale celui de-Al Treilea Reich...
Jurnalul de război, inelul şi verigheta
Văzut de departe, învăluit în lumina fumurie din rama uşii, subţirel şi blonziu, îmbrăcat în uniformă germană, Elena von Paulus a crezut, la început, că e Friedrich, fiul ei! "Friedrich, în carne şi oase!", întors de pe front. Dragul de Friedrich, băiatul ei cel mare, înrolat în armata Wehrmacht-ului, târât de ani de zile prin tranşeele mocirloase ale războiului, până departe, în Italia... De luni de zile nu mai avea veşti de la el, şi-acum iată-l pe lungan apărut aşa, ca o nălucă, în dreptul uşii! Îi vine să fugă spre el, să-l ia în braţe şi să-l sărute, dar nemişcarea lui şi atitudinea milităroasă o ţin cumva, ciudat, la distanţă şi un fior de gheaţă îi trece prin inimă. Friedrich n-ar sta aşa de rigid în prag. Să un facă barem un pas către ea, să nu o cheme pe nume... "Nu, nu e Friedrich...".
Militarul german intră în casă, bate zgomotos din călcâie şi salută regulamentar. Elena îl priveşte în ochi: are ochii goi, ochii goi ai tuturor nemţilor întorşi de pe frontul de la Stalingrad... "Ce ştiri aduce acest copil? Ce nenorocire vesteşte acest înger cu chip de Friedrich?". Nici nu apucă să-şi tragă sufletul, că militarul îi întinde un pachet. "Soţul dumneavoastră, Generalul von Paulus, m-a rugat să îi fac acest serviciu. Mi-a încredinţat jurnalul de război, verigheta şi inelul-sigiliu, ca să vi le aduc".
E ianuarie 1943. Elenei îi îngheaţă mâinile pe coletul primit de la soţul ei. Îl desface cu greu. Deasupra e o scrisoare.
"Dragă Coca, vei primi această epistolă, indiferent dacă soarta mea este pecetluită sau dacă ea va rămâne indecisă pentru multă vreme. Ca militar, eu execut ordine. Nu ştiu care va fi soarta mea, ştiu doar că trebuie să o accept aşa cum mi-o dă Dumnezeu. Te îmbrăţişez, dragă Coca!".
"Coca!". De când nu mai auzise acest alint! Friedrich von Paulus, soţul ei, plecase în Rusia, în marea luptă de la Stalingrad, conducător al ofensivei germane, băieţii, Friedrich Jr. şi Ernst-Alexander, locotenenţi, erau şi ei pe frontul de Vest. "Dragă Coca...". Cât de dureros sună acum acest nume, scris în încercuirea fără de ieşire de la Stalingrad, acest nume de-alint care însoţeşte acum un dramatic jurnal de război, inelul şi verigheta, simbolul jurământului ce şi-l făcuseră în urmă cu 30 de ani! "Vei primi această epistolă, indiferent dacă soarta mea este pecetluită sau dacă ea va rămâne indecisă pentru multă vreme...". Reciteşte "testamentul" trimis de Friedrich von Paulus de la Stalingrad şi, rând de rând, cuvintele par tot mai grele, tot mai încărcate de norii negri ai Stalingradului, care se abat acum peste casa ei din Baden-Baden. "Dragă Coca...".
Complotul din Pădurea Neagră
"Coca", aşa îi ziceau fraţii de când era mică, iar ea adora alintul acesta al lor, cu parfum de cireşi înfloriţi din grădinile minunate ale domeniului de la Soleşti, acolo unde îşi petreceau cu toţii vacanţele în copilărie. Ce vremuri minunate, în însorita Românie! "Coca! Coca!". Mai mult ca orice, numele ăsta o lega de ţara ei de naştere, de ţara străbunilor ei, boieri din familii româneşti de seamă. "Coca", aşa îi zicea toată lumea în tinereţe, în România, şi, stângaci, tot aşa au prezentat-o fraţii Efrem şi Constantin şi colegului lor din Regimentul 3 Infanterie, chipeşul ofiţer Friedrich von Paulus. În loc să o prezinte "ca la carte", "Elena Constance Rosetti-Solescu", Efrem şi Constantin au prezentat-o simplu, "Coca". Aşa l-a cunoscut pe Friedrich! A fost o scenă pe cinste, de care s-a râs, pe urmă, multă vreme, la toate întâlnirile de familie. Pentru Friedrich, Elena Rosetti-Solescu, frumoasa artistocrată româncă de care s-a îndrăgostit nebuneşte la prima vedere, va rămâne pentru toată viaţa "Coca", aşa cum i-au prezentat-o fraţii ei la prima întâlnire!
Efrem şi Constantin complotaseră multă vreme pentru întâlnirea aceasta. Fii ai lui Constantin Rosetti, consulul Principatului României în Ducatul Bavariei, cei doi băieţi erau elevi ai prestigioasei şcoli militare prusace, unde intraseră cu o scrisoare de recomandare, semnată de însăşi Regina Elisabeta a României. Tinerii cadeţi l-au cunoscut pe Friedrich Wilhelm von Paulus în cadrul Regimentului 3 Infanterie de la Rastatt şi au remarcat imediat distincţia care-i va aduce acestuia, mai tâziu, renumele de "Lordul von Paulus". N-au stat mult pe gânduri şi, cu binecuvântarea tatălui lor, au luat-o cu ei în vacanţă pe "Coca", într-un lung tur prin Munţii Pădurea Neagră. Acolo, în munţi, avea să apară, ca din întâmplare, şi bunul lor prieten, Friedrich...
Idila s-a înfiripat pe loc, la prima serată dansantă la care au ieşit cei patru. "Coca" a fost sedusă de şarmul şi de manierele lui Friedrich. La rândul ei, Elena Constance Rosetti-Solescu era nu doar nespus de frumoasă şi bine educată, dar era luminoasă şi veselă, în ciuda caracterului foarte puternic şi a tenacităţii moştenite pe linia armânească a mamei sale, Elena Ghermani, calităţi ce-i vor sprijini ofiţerului von Paulus lunga şi glorioasa sa carieră militară.
Pentru tânărul şi ambiţiosul Friedrich von Paulus, căsătoria cu frumoasa fiică de diplomat român, numit în funcţie chiar în Bavaria, însemna un cec în alb pentru cariera lui militară. Dar întâlnirea cu "Coca" a fost, înainte de toate, mâna providenţei. O iubire fulgerătoare, în nopţile din Pădurea Neagră. Ca doi "aghiotanţi" discreţi, Efrem şi Constantin le-au ocrotit idila, au căutat toate prilejurile din lume ca să-i lase singuri, au luat-o la picior pe cărările de munte ca să-i piardă din ochi pe "Fried" şi pe "Coca". Într-unul din momentele acestea de dulce evadare, chiar la izvorul Dunării, Fiederich von Paulus face pe ascuns un inel din iarbă, cu o păpădie galbenă, pe post de diamant, se pune în genunchi, la picioarele Cocăi, şi-i spune în româneşte, cum îl învăţaseră fraţii Rosetti: "Vrei să fii soţia mea?". "Coca" îi sare în braţe şi râde cu atâta poftă, că şi uită să-i mai răspundă la întrebare. "Da?", mai încearcă o dată Friedrich, iar răspunsul vine dimpreună cu un sărut. Caută-i acuma, dacă poţi, prin toată pădurea pe Efrem şi pe Costică, să le zici vestea cea mare!
Ani de pace, ani de război...
Prin căsătoria din 4 iulie 1912, cu fiica consulului Rosetti, Friedrich von Paulus e privit cu încântare de lumea bună a Prusiei, iar cariera sa militară devine tot mai impresionantă. Doar doi ani de linişte au tinerii însurăţei. În 1914, începe, deja, Primul Război Mondial. Dar până în 1918, când se termină războiul, casa von Paulus devine neîncăpătoare de atâţia prunci: chiar în 1914 se naşte fiica Olga, în 1918 se nasc gemenii Friedrich şi Ernst-Alexander. Friedrich von Paulus devine ofiţer de stat major, în Corpul Armatelor Alpine, iar la sfârşitul conflagraţiei, e avansat la gradul de căpitan. Vin anii de pace, când singurele "războaie" sunt cele purtate, prin curtea casei, de copii. Având în spate, ca un vânt din pupa, energia Cocăi, von Paulus urcă treaptă după treaptă, până când, în octombrie 1935, e numit şef al statului major al cartierului general al trupelor de tancuri, o nouă armă care se dezvolta în Germania. După două decenii de linişte, Europa începea din nou să fiarbă, Adolf Hitler era în plină ascensiune în Germania, iar familia von Paulus se pregătea, fără să ştie, pentru întâlnirea cu marea istorie...
Bun cunoscător de limbă română, învăţată în casă, de la Coca şi de la cumnaţii Rosetti, Friedrich von Paulus vine adesea în România, cu misiuni diplomatice şi ajunge, la un moment dat, prieten bun cu mareşalul Ion Antonescu. Delirul lui Adolf Hitler, care se foloseşte de puternica armată germană pentru a ocupa întreaga Europă, naşte vii polemici în familia von Paulus. Atentă observatoare a realităţii, Elena ridică tot timpul obiecţii asupra planurilor lui Hitler. La invadarea Poloniei, operaţiune la care soţul ei, Friedrich, ia parte ca şef al Armatei a X-a, "Coca" e mai vehementă ca oricând: îi reproşează soţului ei că atacarea vecinilor de către armatele germane reprezintă un act imoral. De fiecare dată, generalul von Paulus îi răspunde că el, ca soldat, trebuie să se supună ordinelor de sus. "De o strălucită deşteptăciune, scrupulos, harnic, original şi talentat", după cum îl caracterizează superiorii, Friedrich von Paulus îşi câştigă un uriaş renume prin victoriile din Polonia, Olanda şi Belgia. În 1940, e avansat general-locotenent, iar în septembrie, e numit adjunct al şefului Marelui Stat Major, poziţie din care participă la conceperea planurilor pentru operaţiunea "Barbarossa", de invadare a Uniunii Sovietice. Coca descoperă planurile din biroul său de lucru şi îl imploră pe Friedrich să-i atragă atenţia lui Hitler că e pe cale să ia o măsură sinucigaşă. "I-a spus să nu cumva să repete greşeala pe care o făcuse Napoleon şi l-a întrebat dacă se gândeşte cam câţi tineri soldaţi ca noi, copiii lui, vor fi sacrificaţi în acest plan nebunesc", îşi amintea, după ani, fiul Ernst-Alexander. Dar tăvălugul istoriei trece şi peste disperarea Elenei Rosetti, şi peste obiecţiile generalilor lui Hitler. Operaţiunea "Barbarossa" începe în iunie 1941, iar în octombrie a aceluiaşi an, Friedrich von Paulus primeşte la Bucureşti Ordinul "Coroana României" cu spade, în gradul de Mare Cruce şi cu panglica de "Virtutea Militară", "pentru merite excepţionale, dovedite în operaţiunile contra bolşevicilor"!
La 51 de ani, Friedrich von Paulus e în apogeul carierei militare. E numit general al trupelor de panzere şi comandant al Armatei a VI-a, cea care urma să primească misiunea imposibilă de cucerire a Stalingradului. Începea una dintre cele mai cumplite bătălii din Al Doilea Război Mondial. Armata germană primeşte o replică dură din partea ruşilor, iar venirea iernii îngreunează şi mai mult operaţiunile de cucerire a oraşului. Dominată numeric şi logistic, armata lui von Paulus e încercuită şi lichidată sistematic. Sărbătorile de iarnă îl găsesc pe general în tranşeele din jurul Stralingradului, cu moralul la pământ. Îi scrie fiului său, Ernst-Alexander, despre situaţia dramatică în care se află. Şi von Paulus, şi generalii săi, vor să spargă încercuirea şi să se retragă de la Stalingrad, dar Hitler le ordonă să reziste, să lupte până la ultimul om, dar să nu facă un pas înapoi!
Fotografia lipită pe oglindă
În ianuarie '43, e deja clar pentru toată lumea că Stalingradul e un eşec de dimensiuni apocaliptice, iar Friedrich von Paulus ştie asta mai bine ca oricine. Pe 13 ianuarie, îi trimite Elenei, cu unul dintre ultimele avioane pe care le mai avea la dispoziţie, printr-un tânăr ofiţer de ordonanţă, jurnalul de război, inelul-sigiliu şi verigheta. "Trebuie să îmi accept soarta aşa cum mi-o dă Dumnezeu...", îi scrie Cocăi. Ştie că asta ar putea fi ultima scrisoare către iubirea vieţii lui, către femeia care i-a fost alături în toate bătăliile - şi cât de aspre! - ale destinului. În spatele biroului, pe un perete zgrumţuros, în colţul oglinzii în care îşi rade barba în fiecare dimineaţă, stă prinsă o poză de-a Cocăi în tinereţe. Se duce şi acum să o vadă, cât timp îşi caută cuvintele de adio. Vreme de luni de zile, în iarna groaznică de la Stalingrad, zâmbetul Cocăi a adus singurele fărâme de lumină şi de căldură. Îi e teamă pentru ea, îi e teamă pentru copii, sunt şi ei, acolo, în Germania, captivi ai Gestapo-ului lui Adolf Hitler, aşa cum şi el, aici, e încercuit nu doar de ruşi, ci şi de orbirea Führer-ului. Ştie că orice mişcare va face - şi va trebui să facă, nu mai are încotro! - se va răsfrânge şi asupra celor de acasă. "Trebuie să îmi accept soarta aşa cum mi-o dă Dumnezeu...", se întoarce Friedrich şi reciteşte ce a scris. Ordonanţa aşteaptă la uşă, avionul aşteaptă îngheţat, pe pistă. Nu mai e timp decât de un "dragă Coca" şi de o semnătură...
Până când moartea ne va despărţi
Aflat în plin delir, Hitler încearcă prin toate căile să îl şantajeze emoţional pe von Paulus. Până la urmă, în disperare de cauză, îl avansează la gradul de feldmareşal, mizând pe faptul că, în toată istoria militară a Germaniei, niciun feldmareşal nu s-a predat, vreodată, inamicului, şi nici nu s-a sinucis. Catolic fervent, von Paulus nici nu voia să audă de sinucidere. Alege, în schimb, să se predea ruşilor, în speranţa că măcar o parte din cei 90.000 de oameni care-i mai rămăseseră aveau să supravieţuiască prizonieratului. Alternativa era să moară toţi, până la unul... Capitularea lui Friedrich von Paulus îl scoate din minţi pe Adolf Hitler. A doua zi, agenţii Gestapo, în temutele lor haine de piele neagră, pătrund cu forţa în casa Elenei von Paulus, căreia i se pune în vedere să renunţe la numele de Paulus, ca să scape de răzbunarea Führer-ului. Elena nu doar că refuză oferta fără să stea o secundă pe gânduri, dar îi sfidează pe ofiţeri şi le spune, ca o antinazistă convinsă ce era, tot ce avea pe suflet.
Pe frontul de Est, războiul lui Friedrich se terminase umilitor, pe "frontul de Vest", Coca are de dus propriul său război. La scurt timp după arestarea soţului de către ruşi, primeşte din Italia vestea cumplită a morţii fiului ei, Friedrich, în timpul debarcării de la Anzio. Cu timpul, persecuţiile Gestapo-ului sunt tot mai dure. Elena e arestată, împreună cu fiica ei Olga şi fiul Ernst-Alexander. Sunt trimişi mai întâi într-o închisoare din Munţii Alpi, apoi în lagărul de concentrare de la Dachau. Elenei i se ceruse doar atât: să divorţeze de Friedrich. Să divorţeze de un om captiv la ruşi, despre care nimeni nu putea crede că se va mai întoarce vreodată în Germania! Dar nu! Coca şi-a dus lupta sa cu Hitler până la capăt. De fapt, nici măcar ambiţia luptei cu Hitler nu o mâna în luptă, cât verigheta aceea, trimisă de Friedrich cu ultimul zbor de la Stalingrad, şi jurământul din vara lui 1912: "Împreună la bine şi la greu, până când moartea ne va despărţi...".
Epilog
Coca Rosetti şi Friedrich von Paulus nu s-au mai văzut niciodată. Mesajul adus de ordonanţa scăpată din infernul de la Stalingrad a fost ultimul lor contact. Elena moare în 1949, la Baden-Baden, cu 4 ani înainte ca Friedrich să fie eliberat de ruşi şi trimis în Germania de Est. Feldmareşalul, martor-cheie în procesul de la Nürenberg, moare în 1957 şi e înmormântat, cu toate onorurile militare, la Dresda. Mai târziu, urna sa mortuară e mutată la Baden-Baden, alături de iubita lui soţie. Chiar deasupra inscripţiei cu "General Feldmareshall Friedrich Paulus", pe piatra de mormânt din cimitirul central al oraşului, scrie, sobru, "Constance Elena Paulus geb. Rosetti-Solescu". Un nume lung, preţios şi aristocratic, cu toată eticheta uitată, când cadeţii Rosetti le-au prezentat-o pe sora lor, Coca, celui mai bun prieten al lor din anii adolescenţei, viitorul Feldmareşal Friederich von Paulus.