RODICA CULCER despre... O societate atinsă de boală
"Anul trecut, când Comisia Europeană îi demonstra în scris guvernului Dăncilă că modificările legislaţiei penale transformă România într-un refugiu al infractorilor, mulţi vor fi crezut că Frans Timmermans exagerează. Curând, însă, aveam să constatăm cu toţii că relaxarea luptei anticorupţie afectează viaţa fiecărui cetăţean."
Citeste tot articolul
Când vom ieşi din fundul curţii?
"O nouă dramă, a treia în 7 ani, s-a petrecut zilele trecute în România, ţara din Uniunea Europeană în care, în 2019, peste 2000 de şcoli au încă "fosă septică" în curte. Ruşinos şi umilitor, dar să mai şi moară copii din pricina asta e prea de tot! Ministra Învăţământului e bine-mersi, că doar WC-urile nu sunt treaba ei, premierul Viorica Dăncilă îşi face imagine participând la medalierea unor campioni europeni, deşi guvernul nu investeşte un chior în aceşti sportivi!, iar primarii şi şefii de consilii din judeţele cu WC-uri în curte dau din umeri."
Citeste tot articolul
Trenul cu navetişti
"Colegiul Naţional "Tudor Arghezi" din Târgu Cărbuneşti are 62 de ani. Înfiinţat în anii tulburi ai orânduirii comuniste (1957), a devenit în scurt timp o atracţie... regională pentru elevi şi profesori. De aceea, în 1963, i-am călcat pragul cu multă emoţie. Cei din comunele îndepărtate au fost admişi la internat. Cei din satele aşezate lângă calea ferată, ca mine, au rămas navetişti."
Citeste tot articolul
TUDOR ION ZDROB (comuna Fundu Moldovei, jud Suceava) - "A fi mulţumit e semn că e timpul să te retragi!"
"Lăsând la o parte aspectele economice, problemele noastre sunt aceleaşi cu care se confruntă, în general, satele româneşti. Şi în primul rând, criza demografică, scăderea numărului de copii, cauzată de valul masiv de plecări din anul 2003, când s-a închis ultima exploatare minieră din zonă. Dacă în anul 2000, la şcolile din comună învăţau 740 de copii, acum mai sunt doar 250, deşi noi încercăm prin toate metodele să asigurăm un învăţământ de calitate pentru copiii noştri."
Citeste tot articolul
"Am insuficienţă ovariană şi caut un leac naturist"
"Am 33 de ani, sunt căsătorită de opt ani şi nu am făcut niciun avort, pentru că nu am rămas însărcinată niciodată. În urma controlului ginecologic, s-a constatat că am un mic chist ovarian. De un an îmi verific în fiecare seară temperatura în zona vaginală, care în unele luni a ajuns la maximum, 38°C. Mi-a fost pus diagnosticul de insuficienţă ovariană, dar doctorul mi-a spus că, în unele luni, conform graficului de temperatură, aş fi putut totuşi rămâne însărcinată."
Citeste tot articolul
"Caut un leac pentru panariţiu"
"Dacă panariţiul dvs. este micotic, trebuie să aplicaţi local unguent Clotrimazol, apoi puneţi peste el un pansament care să rămână 24 de ore. A doua zi se spală locul şi se aplică din nou unguentul. Tratamentul durează 8-10 zile, după care panariţiul se vindecă. Dacă este un panariţiu stafilococic ori streptococic, se aplică local un pansament steril cu unguent ihtiolat, timp de 3-4 zile."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ALEXANDRA F., F. AS nr. 1361 - "Cum să-mi protejez fetiţa de sindromul morţii subite?"
"Înţelegem prin sindromul morţii subite (SMSS) decesul brusc şi inexplicabil al unui copil nou născut, aparent sănătos. Acest fenomen survine rareori înainte de două săptămâni sau după vârsta de 6 luni, maximul de incidenţă fiind la 2-3 luni. Cercetătorii care au studiat acest sindrom paradoxal au descoperit că mulţi dintre aceşti copii nu erau chiar atât de sănătoşi pe cât păreau, punând în evidenţă faptul că unii dintre ei prezentau anomalii cardiace şi de sistem nervos, mai greu de depistat."
Citeste tot articolul
"Untura de bursuc a fost pentru noi un remediu miraculos"
"Stimată redacţie, V-am trimis această scrisoare de mulţumire pentru a oferi şi altor persoane speranţa că orice situaţie dificilă poate fi depăşită. În 19.11.2018, după accese de tuse care n-au cedat la tratamentul clasic (ceaiuri, căldură), şi cu dureri puternice la plămâni, soţul meu a efectuat un CT, cu rezultatul: atelectazie sechelară parţială."
Citeste tot articolul
Boala Alzheimer - Veşti bune!
"Într-o bună zi, cineva face eforturi să-şi amintească numele unei cunoştinţe, dar se chinuie în zadar, căci nu izbuteşte. Apoi, nu mai ştie unde şi-a pus cheile de la maşină, cu o seară înainte. Şi stai, cum oare se chema filmul acela grozav, pe care l-a văzut în vara trecută? Să nu-ţi mai aduci aminte de asemenea lucruri este, oare, normal, sau ai făcut deja pasul dincolo de limită, intrând în domeniul a ceea ce ţine de patologic?"
Citeste tot articolul
Postul terapeutic - Prof. dr. OLAF ANDERSON: "Pauzele alimentare făcute din proprie voinţă acţionează efectiv ca un medicament"
"Aproape săptămânal sunt date publicităţii noi concluzii ale cercetării ştiinţifice, care atestă faptul că renunţarea temporară la hrană ajută contra hipertensiunii, a inflamaţiilor cronice şi chiar a demenţei senile. "Pauzele alimentare făcute din proprie voinţă acţionează efectiv ca un medicament", spune prof. dr. Olaf Anderson, un medic german care studiază de mulţi ani puterea vindecătoare a hranei. În interviul ce urmează, el explică de ce acordă o asemenea importanţă temei postului."
Citeste tot articolul
Sănătate cu flori - Violetele, năstureii şi ciuboţica-cucului
"Odată cu primele adieri de primăvară adevărată, ce mângâie pajiştile şi pădurile, natura îşi trimite în lume alaiurile de flori. Mai întâi păscuţele, cu albul lor diafan, plămânărica, bătută în roşu şi violet, finele broderii de alb şi purpuriu ale năstureilor. Rupt de-a dreptul din soare, galbenul florilor de ciuboţica-cucului răsare şi el pe pajişti, în timp ce în păduri apar "tămâietele", florile de violete şi de brebenei."
Citeste tot articolul
Remedii naturale pentru păr
"Părul dvs. are tendinţa de a se îngrăşa? Cimbrul vă este cel mai bun aliat! Această plantă aromatică, cunoscută pentru proprietăţile antiseptice şi purificatoare, face posibilă reglarea producţiei de sebum din scalp. Reţetă: se pune la fiert un litru de apă într-o cratiţă. Când dă în clocote, se trage vasul deoparte, se adaugă 6 linguri de cimbru uscat şi se lasă la infuzat 15 minute."
Citeste tot articolul
Dieta pe zile
"Un regim uşor de ţinut şi foarte eficient este dieta "pe zile". Fiecărei zile îi corespunde un singur tip de alimente, din care aveţi voie să mâncaţi pe săturate. Se slăbeşte uşor, fără a suferi de foame. Pe parcursul dietei se consumă doar alimentele prezentate mai jos. Este permisă cafeaua fără zahăr şi se recomandă să se bea apă plată, cel puţin doi litri pe zi, şi ceaiuri din plante, neîndulcite."
Citeste tot articolul
Suflet de motan
"De foarte mult timp citesc poveştile din această rubrică, poveşti impresionante pentru oamenii care ştiu că şi alte vietăţi au dreptul să trăiască pe pământ alături de ei, convinşi că şi animalele au afecţiune şi suflet. De ceva timp, mă tot gândesc dacă aş putea şi eu să scriu povestea motanului nostru Thomas."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
Mustăcioase la indigo pentru adopţie în Bucureşti! Miki şi Lisa sunt surioară şi frăţior. Au 8 luni şi abia aşteaptă să fie adoptaţi, fie împreună, fie separat. Lisa e sterilizată, iar în curând, şi Miki.
Citeste tot articolul
Dor de literatura română - LUCIAN BLAGA - Ultimii ani
"Pentru că au fost prinşi citindu-l pe Blaga pe sub băncile amfiteatrului, un grup de studenţi de la Facultatea de Filologie din Bucureşti au fost exmatriculaţi. Era prin anii '50. Considerat "duşman al poporului", marele poet fusese interzis, dat afară de la catedra de Filosofie a Universităţii din Cluj, ocolit de prieteni şi urmărit de securitate."
Citeste tot articolul
Casa cu blazoane
"Chiojdu e la capătul unui drum făcut din despletiri. Mai întâi, intri pe şoseaua care urcă pe Valea Buzăului spre Nehoiu, una dintre cele mai vechi rute comerciale peste Carpaţi. Apoi faci în stânga pe Valea Bâscăi, şi mergi şi tot mergi, până ajungi la o altă răscruce, de unde îţi vezi de drum în amonte. Valea se lărgeşte, pantele sunt mai domoale, e o mică depresiune unde s-au refugiat cu sute de ani în urmă, atât din Ardeal, cât şi din şesul Valahiei, ţărani dornici de viaţă liberă şi ferită de primejdii."
Citeste tot articolul
MIRCEA BOCAN - "Viaţa e frumoasă dacă o trăieşti sănătos şi curat"
"Mereu caut diverse metode de imunizare. Pe lângă argilă, consum zilnic propolis sub orice formă - tinctură, Proposept etc... La orice semn de răceală, iau tinctură de propolis pe pâine. Bărbaţii trebuie să ia în jur de 40-50 de picături, de trei ori pe zi, pe miez de pâine; femeile - doar câte 30 de picături. E bine să se facă o cură de 2-3 săptămâni anual, toamna. Cura se poate repeta apoi la fiecare 3-4 luni, iar virozele rămân o amintire..."
Citeste tot articolul
LENI PINŢEA-HOMEAG - "Primăverile sunt un început de speranţă"
"Întotdeauna m-am simţit norocoasă pentru faptul că am văzut lumina zilei în acest ţinut legendar, străjuit de munţi, loc de răsfăţ şi leagăn magic pentru copilul care am fost. În ziua naşterii mele, mama aducea bolovani de la gârlă, pentru cea de-a doua casă care prinsese a se înălţa în colţul grădinii. Căra câte un pietroi imens, pe care-l răzima pe burta însărcinată. De fapt, sprijinea pietroaiele de spinarea pruncului nenăscut încă."
Citeste tot articolul
Floriile în pădure
"Dacă vremea era bună, de Florii, prima sărbătoare mai mare a primăverii, mergeam în pădure cu tot familionul. Unchi şi mătuşi, veri şi văruţe, urcam toţi pe drumul vechi forestier şi ţineam firul repezit al apei, până ajungeam în umbra muntelui. Unii dintre ei veneau direct de la biserică, fără să mai treacă pe-acasă, şi purtau în braţe ramuri sfinţite de salcie."
Citeste tot articolul
VIRGIL IANŢU - "Îmi doresc să văd o Românie plină de luminiţe"
"Când am vorbit noi, data trecută, mi se părea că pentru ţara asta începuse să se zărească aşa, o rază de lumină. Între timp, situaţia s-a schimbat în rău şi aşa am ajuns să mă gândesc zilnic, dacă n-ar trebui să plec. Mi se pare că e îngrijorător ce se întâmplă cu România şi, ca părinte, trebuie să mă preocup de viitorul fetiţei mele, aşa cum trebuie să mă preocup şi de viitorul meu profesional. Nu-mi vine să plec, poate că n-o să plec niciodată, dar faptul că am ajuns să mă gândesc serios la asta e grav."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Cartea de debut a Ralucăi Nagy m-a cucerit prin originalitatea temei şi structurii. Autoarea, de profesie antropolog, a transfigurat literar o experienţă proprie legată de formaţia ei, fără exces de "romanţare". Pentru studii doctorale, ea a avut o bursă în Japonia, unde a cercetat cum se interferează azi, într-o lume fără graniţe etanşe, cultura asiatică şi cea occidentală, felul cum percep şi asimilează străinii spaţiul nipon, dincolo de clişeele pietrificate şi reprezentările simbolice înfipte în imaginarul nostru european."
Citeste tot articolul
Maslurile din Postul Mare
"De 40 de ani, în parohiile de pe Valea Mureşului (porţiunea sa care străbate judeţul Hunedoara), Postul cel Mare al Paştelui înseamnă bucuria repetatei săvârşiri a tainei Sfântului Maslu, lăsată moştenire de către părintele Ioan Sabău, cel supranumit Patriarhul hunedorenilor. Chiar dacă sunt deja zece ani de când părintele cel blând a plecat printre îngeri, tradiţia aceasta, pe care el a iniţiat-o, e dusă fără împotrivire mai departe de către alţi şi alţi preoţi, cărora li s-a încredinţat, în timp, păstorirea credincioşilor din această zonă."
Citeste tot articolul
Cu ce sentimente aşteptaţi Paştele?
"Hmmm... Nu ştiu dacă v-aţi ales omul potrivit să vă răspundă. N-am nimic senzaţional de povestit, iar presa s-a obişnuit ca în fiecare zi să fie un scandal, o ceartă, o crimă, de parcă aşa trăieşte lumea, numai în dezastre şi tămbălău. Eu cred că oamenii sunt mai liniştiţi de felul lor, mai plicticoşi, dacă vreţi. Eu, personal, aşa sunt, aşa mă simt. Îmi plac lucrurile stabile şi îmi place liniştea. Şi Sărbătoarea Paştelui despre asta trebuie să fie. Despre linişte. "
Citeste tot articolul
Povestea ouălor
"În luna Aprilie, dezmorţite de venirea primăverii, găinile încep să se ouă pe rupte, asigurând materia primă a Paştilor. Şi pentru că ouăle se pregătesc să intre în scenă, vă propunem să aflaţi câteva date interesante despre istoria lor."
Citeste tot articolul
Concert extraordinar de Paşti - ALEXANDRA UŞURELU - "Cu voi am să-mpart clipele divine,/ Cu voi am să-mi cânt vânarea de vânt"
"I-a plăcut încă de mică să cânte şi să fie în centrul atenţiei, dar părinţii au îndrumat-o către ştiinţele exacte, precum matematica şi fizica, pe care le-a şi studiat la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Capitală. A găsit însă curajul să-şi urmeze visele şi să se înscrie la Şcoala de Artă din Bucureşti, pe când era încă o adolescentă, spre dezamăgirea părinţilor, care şi-au dat seama că viaţa de artist a fetei lor nu va fi deloc uşoară."
Citeste tot articolul