Înţelegem prin sindromul morţii subite (SMSS) decesul brusc şi inexplicabil al unui copil nou născut, aparent sănătos. Acest fenomen survine rareori înainte de două săptămâni sau după vârsta de 6 luni, maximul de incidenţă fiind la 2-3 luni. Cercetătorii care au studiat acest sindrom paradoxal au descoperit că mulţi dintre aceşti copii nu erau chiar atât de sănătoşi pe cât păreau, punând în evidenţă faptul că unii dintre ei prezentau anomalii cardiace şi de sistem nervos, mai greu de depistat. Astfel, printre copiii cu risc mare se numără prematurii cu greutate mică la naştere, copiii din părinţi fumători sau drogaţi, precum şi cei cu scor Apgar mic. Deşi cauza rămâne incertă, cunoaştem acum că unii copii au risc mai mare de a dezvolta acest sindrom decât alţii. Mai mult, unele situaţii asociate cu risc mare sunt controlabile de către dvs., ca părinţi.
Prin urmare, trebuie ştiut că în primele 6 luni, copilul trebuie pus să doarmă pe spate, nu pe burtă. La vârsta la care copilul se mişcă în pătuţ, în timp ce doarme, părinţii trebuie să fie preocupaţi cu privire la menţinerea poziţiei de somn pe spate. În altă ordine de idei, copilul trebuie să doarmă pe o saltea de consistenţă mai tare. Evitaţi saltelele groase şi pufoase aşternute sub copil, deoarece pot face copilul să se se scufunde şi să respire dificil.
Evitaţi fumatul în ambientul copilului. Această măsură este importantă în primul an de viaţă. Copilul nu are nevoie de un ambient mai cald decât vă trebuie dvs., deci nu înfofoliţi copilul.
Nu trebuie pus nimic în pătuţul copilului. Acesta poate să tragă şi să-şi pună pe cap articole de genul păturilor, pernelor sau păpuşilor.
Trebuie oferită bebeluşului o suzetă înainte de culcare. Aceasta scade riscul de SMSS, deşi motivele nu sunt cunoscute încă.
În sfârşit, monitorizarea electronică a ritmului cardiac şi a respiraţiei poate fi utilă la copiii cu risc crescut, însă această procedură reclamă o pregătire specială a celor care au grijă de copil.
În încheiere, ar trebui amintit că o ipoteză recentă susţine că sindromul morţii subite poate reflecta o întârziere în dezvoltarea celulelor nervoase ale creierului, celule esenţiale în fiziologia normală a inimii şi plămânilor.
Să auzim numai de bine!
Farm. PAUL TISMAŞ - tel. 0752/39.80.40, 0230/37.11.41, e-mail: aroma_tis@yahoo.com
"Caut un leac pentru fluidizarea sputei şi uşurarea expectoraţiei"
(Răspuns pentru TUDOR - Bucureşti, F. AS nr. 1350)

Pentru consiliere şi comenzi apelaţi la tel. mobil: 0752/39.80.40 sau tel. fix: 0230/37.11.41, e-mail: aroma_tis@yahoo.com
"Am dureri cauzate de candidoza bucală"
(Răspuns pentru MATILDA H., F. AS nr. 1350)
Pentru Candidoză bucală este indicat să clătiţi gura după fiecare masă cu o soluţie de bicarbonat de sodiu (o linguriţă la 200 ml apă caldă sau ceai de muşeţel cald). Între mesele principale (cam la 2 ore după fiecare masă) se administrează 1/2 linguriţă de Propolis glicolic, ce se plimbă prin toată gura până se umple cu salivă, după care se înghite, nu se scuipă!
Cu stimă!
Pentru consiliere utilizaţi tel.mobil: 0752/84.50.50 sau fix: 0230/37.11.41
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Am cruste maronii pe cap şi mă lupt cu hemoroizii externi"
(Răspuns pentru TUDORIŢA C. - Călăraşi, F. AS nr. 1356)

Multă sănătate!
Ing. chimist MIRCEA BOCAN
"Care ulei e cel mai bun pentru mine?"

În revista "Formula AS" nr. 1359 s-a publicat un articol intitulat "Care ulei e cel mai bun pentru mine?", în care s-a menţionat - în mod obiectiv - că dieta mediteraneană recomandă pentru prăjirea alimentelor uleiul de măsline, iar ruşii pe cel de floarea-soarelui. Alegerea corectă este clară, ţinând cont de faptul că prăjirea alimentelor se face între 170 şi 190°C. Uleiul de floarea-soarelui se descompune la 130°C (este termoinstabil) în produşi secundari din clasa acroleinelor, care sunt cancerigeni! Cel de măsline se descompune la 230°C şi este termostabil, deci prăjirea alimentelor cu acest ulei nu prezintă niciun risc. Uleiul de palmier se descompune la 270°C, dar este mai gras. Aşadar, ideal este cel de măsline. În schimb, uleiul de floarea-soarelui presat la rece are un conţinut ridicat de vitamine, între care excelează vitamina E, şi este ideal pentru salate. Şi un sfat util pentru toţi cititorii: nu folosiţi vase de aluminiu cu teflon la prăjire! Compuşii din teflon care se eliberează la temperaturi înalte sunt extrem de nocivi pentru organism!