Cele mai răspândite păsări din lume: 22 de miliarde
În mod surprinzător, se pare că găinile au fost domesticite nu pentru carne şi ouă, ci de dragul spectacolului dat de luptele dintre cocoşi. Iniţial, s-a speculat că locul în care a avut loc acest ritual a fost sudul Chinei. Dovezile genetice obţinute în ultima perioadă ne relatează însă o poveste diferită, potrivit căreia primele găini au fost domesticite în cadrul culturii harappa, din Valea Indusului, ajunsă la apogeu acum circa 5000 de ani. Ceva mai târziu, în jurul anului 3000 î.H., găinile, cu tot cu ouăle lor, au ajuns în zona europeană, pe teritorul actual al României, Turciei, Greciei şi Ucrainei. În Vestul Europei, ele ar fi pătruns mai târziu, abia în preajma primului mileniu î.H. În perioada Imperiului Roman s-au bucurat de trecere mare şi au fost crescute intens, în vreme ce în Evul Mediu, galinaceele au intrat în declin. Găinii i s-a făcut dreptate abia prin secolul 15, când a început să fie apreciată la adevărata valoare, pentru carnea şi ouăle ei. În prezent, găinile au ajuns cele mai răspândite păsări de pe mapamond, numărul lor ajungând, în 2017, la peste 22 de miliarde.
Oul sau găina?
Oricât de banal pare oul, el le-a dat filozofilor din vechime mari dureri de cap. Asta, după ce s-au apucat să se întrebe, încă din negurile antichităţii, ce a fost mai întâi, oul sau găina? Filozoful chinez Zhuang Zhou, care a trăit în secolul al IV-lea î.H., ar fi răspuns, înţelept, că oul se află în găină, iar găina în ou. Grecul Aristotel a găsit şi el o soluţie de compromis, afirmând că oul şi găina au existat dintotdeauna, concomitent.
Pentru filozofii creştini, chestiunea a fost mult mai uşor de tranşat, în condiţiile în care, conform Genezei, prima a fost, negreşit, găina. "Cărţile sfinte afirmă că găina a existat prima. Aceste cărţi ne învaţă că animalele au fost create la începutul lumii; astfel că găina nu a provenit dintr-un ou, ci din geniul Creatorului", a scris pe la 1600 naturalistul italian Ulisse Aldrovandi.
Răspunsul dat de ştiinţă
În ce priveşte ştiinţa contemporană, ea declară învingătoare găina. Şi asta, din cauza unei proteine (OC-17) care a fost identificată în coaja de ou şi care nu poate fi produsă decât de găină. "Până acum, se presupunea că oul a fost primul, însă acum dispunem de dovezi ştiinţifice care arată că, de fapt, găina a apărut înaintea lui", a explicat dr. Colin Freeman, cercetător în cadrul Universităţii din Sheffield.
Câteva curiozităţi despre ou
* În China se vând ouăle denumite "centenare" sau "de o mie de ani" (pidan), de găină, raţă sau prepeliţă, care sunt lăsate să putrezească cu săptămânile sau chiar cu lunile (nu cu mileniile, totuşi) într-un amestec de sare, lut, var nestins, cenuşă şi coji de orez. În urma acestui proces, gălbenuşul devine verde închis spre gri şi capătă o consistenţă cremoasă, cu o aromă puternică, în vreme ce albuşul se transformă într-un soi de jeleu sărat, maro închis.
* Găinile Lohmann Brown se pot lăuda cu o producţie anuală de până la 300 de ouă, aproape dublu faţă de cea a unei găini obişnuite (care se poate lăuda doar cu aproximativ 170 de ouă pe an).
* Cele mai mari ouă din lume sunt cele de struţ, care au o circumferinţă de circa 38-45 cm. La polul opus sunt ouăle frumoaselor păsări colibri, care pot fi comparate ca dimensiune cu un bob de mazăre.
Oul şi religia
Dacă din punct de vedere filozofic şi ştiinţific problema oului e încurcată, din punct de vedere religios, există un consens: oul a fost dintotdeauna respectat ca simbol asociat atât cu Creaţia, cât şi cu ciclicitatea naturii, renaşterea şi desăvârşirea. Încă de acum circa patru mii de ani, chinezii îşi dăruiau unii altora ouă vopsite cu prilejul anumitor sărbători religioase. La rândul lor, preoţii zoroastrieni ai vechilor perşi le ofereau credincioşilor ouă vopsite în ziua echinocţiului de primăvară, când se sărbătorea Anul Nou persan. Obiceiul vopsirii ouălor exista şi în Roma antică, unde tinerii le trimiteau celor dragi, la sărbătorirea zeului Ianus, divinitatea cu două feţe, după care şi-a primit numele luna Ianuarie.
La creştini, ouăle se vopsesc în diferite culori, ori se încondeiază cu măiestrie, ciocnindu-se cu prilejul Sărbătorii Paştelui, când este celebrată învierea lui Hristos. Obiceiul a apărut după ce, potrivit legendei, un coş cu ouă a fost aşezat sub crucea pe care Mântuitorul pătimea pentru păcatele noastre, ele înroşindu-se de la sângele ce-i picura din răni.
Ouăle şi arta: creaţiile lui Fabergé
În anul 1885, ţarul Alexandru al III-lea s-a gândit să comande cu prilejul sărbătorilor de Paşti, o bijuterie în formă de ou, pentru soţia sa. În acest sens, el l-a contactat pe Peter Carl Fabergé, descendent al unei vechi familii hughenote, devenit bijutierul curţii imperiale. Fabergé a creat un ou din email alb, care se deschidea şi scotea la iveală un gălbenuş din aur. Surprizele nu se opresc însă aici. În gălbenuşul de aur se afla ascunsă o găinuşă de aur, iar în găinuşa de aur se aflau replica miniaturală a coroanei imperiale, precum şi un pandativ în formă de ou, ce fusese realizat dintr-un rubin. După cum era de aşteptat, ţarina Maria Feodorovna a fost cum nu se poate mai încântată de minunatul cadou primit de la soţul ei, astfel încât acesta a decis să comande anual de la Peter Carl Fabergé, câte o asemenea bijuterie, plină de surprize care mai de care mai costisitoare. Tradiţia a fost menţinută şi de succesorul lui Alexandru al III-lea, ţarul Nicolae al II-lea, care i-a comandat bijutierului său nu unul, ci două ouă, pentru a-şi ferici şi mama, alături de soţie. Până în 1918, când ţarul a fost asasinat, Fabergé a apucat să creeze 50 de ouă, însă numai 43 au supravieţuit. După revoluţia bolşevică şi naţionalizarea atelierului celebrului bijutier, acesta a părăsit Rusia. Marca sa a fost de atunci vândută, trecând în decursul timpului prin mai multe mâini. În 2015, actualii proprietari, "Fabergé Limited", au decis să creeze primul ou "de clasă imperială" din ultima sută de ani. Astfel s-a născut "Oul Perlă", estimat la circa două milioane de dolari. În comparaţie cu vechile ouă Fabergé , preţul său este însă de-a dreptul modest. În 2002, "Oul Iernii", creat în 1913, a fost licitat contra sumei de 9,6 milioane de dolari, iar în 2004, un miliardar rus a cumpărat întreaga colecţie, pe care şi-au dorit să o vândă urmaşii familiei Fabergé, la o sumă care nu a fost dezvăluită niciodată, fiind însă estimată la peste 100 de milioane de dolari.
Cum verificăm un ou
Dacă este stricat:
* Puneţi oul într-un bol cu apă. Dacă rămâne la fundul vasului, este bun de consumat. Dacă se ridică, mai ales cu partea teşită în afară, e probabil să-şi fi depăşit termenul de valabilitate.
* Priviţi cu atenţie coaja oului. Dacă e fisurată, probabilitatea ca în ou să fi pătruns bacterii din exterior este crescută.
* Înainte de a adăuga un ou peste alte ingrediente, spargeţi-l într-un bol separat, ca să vă asiguraţi că nu este stricat.
Dacă este fiert:
* Aşezaţi oul pe masă şi rotiţi-l. Dacă se roteşte uşor, fără să se clatine, este fiert. Iar dacă este vopsit în roşu, ciocniţi-l de Paşti şi spuneţi, din toată inima, "Hristos a înviat"!