Rodica Culcer despre... "Doar un miracol ne mai poate salva"
"De ce ne-am îndoi de consistenţa dosarului? Doar pentru că este contestat de domnul Tăriceanu, vizat de anchetă, şi de parlamentarii ALDE? Ca să ne dăm seama cât de solid este, ar trebui să-l putem consulta, ceea ce nu se poate întâmpla decât dacă el ajunge în instanţă, ceea ce ar însemna că domnul Tăriceanu va fi capabil să se prezinte, cu capul sus, în faţa procurorilor, care îl pot trimite în judecată, sau nu, dacă probele nu sunt concludente."
Citeste tot articolul
Săptămâna 23-29 noiembrie
"Weekend-ul începe cu o frumoasă Lună plină în Gemeni, care garantează momente plăcute în familie, sau poate furniza energia potrivită pentru o petrecere plină de antren şi de glume simpatice. Dacă invitaţi şi amici din lumea afacerilor, utilul poate să se îmbine cu plăcutul. Avem însă nevoie de atenţie pentru detalii, pentru că există tendinţa de a face mai multe lucruri în acelaşi timp."
Citeste tot articolul
O comemorare ratată
"S-au împlinit, în weekend-ul trecut, pe 11 noiembrie, 100 de ani de la sfârşitul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie: Primul război mondial. 23 de milioane de oameni au murit până la armistiţiu, alte zeci de milioane în anii care au urmat, mai cu seamă din pricina apariţiei bolşevismului în Europa. După Serbia, care a pierdut aproape un sfert din populaţie, România a plătit cel mai scump tribut - aproape 9% din populaţie..."
Citeste tot articolul
Doar Dumnezeu ne mai poate ajuta!
"De-a lungul timpului, s-a tot vorbit de oamenii care au înfăptuit Marea Unire din 1918. Chiar la pagina "Spectator" din acest număr al revistei, publicăm o listă impresionantă cu numele principalelor personalităţi făptuitoare ale Marelui Vis românesc: o adevărată magmă fierbinte a istoriei. În minţile şi sufletele unor Maniu, Vaida-Voievod sau Pop de Băseşti, regăsim plânsul şi tragediile suferite în secole de românii transilvăveni aflaţi sub ocupaţie străină."
Citeste tot articolul
Abecedarul Marii Uniri - VASILE LECHINŢAN: "Am câştigat o Românie de-o frumuseţe de-a dreptul miraculoasă"
"Unirea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, a fost înfăptuită de o pleiadă de oameni cu staturi profesionale, intelectuale, morale şi politice impresionante, cu studii la universităţi din Occident. Ei au fost miracolul care a stat la baza Marii Uniri. Iuliu Maniu, spre exemplu, a fost cel mai idolatrizat român din Transilvania, încă dinainte de Marea Unire, până prin anii '60 ai secolului al XX-lea, când unul ca el, o personalitate de prim rang a istoriei românilor, a făcut închisoare pentru iubirea de ţară."
Citeste tot articolul
"Sufăr de tahicardie şi am ameţeli continue"
"Mă numesc Alexandru, am 27 de ani şi vă scriu la sugestia mamei mele (care e abonată la revista dvs.), pentru că nu mai ştiu încotro să mă îndrept. Problemele mele au început acum doi ani, când m-am trezit într-o zi cu stări de vomă, ameţeli puternice, ce mai, aveam o stare generală foarte proastă."
Citeste tot articolul
"Ştie cineva cum se prepară huştea pentru borş?"
"Cunosc două metode de preparare a huştei (huştelor): pentru prima este nevoie de borş; pe cea de-a doua o găsiţi şi în "Poveţele Maicii Sofronia" de Alexander Reinhardt, Editura L.V.B., 1997. Tărâţele de grâu şi mălaiul necernut (câte o jumătate de kilogram din fiecare) se umezesc cu un litru de borş. Separat se fierb circa 6 litri de apă, apoi se varsă peste tărâţele umezite."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VASILE L. - Iaşi, F. AS nr. 1338 - "Am un nodul la plămâni"
"Trebuie ştiut că diagnosticul de nodul pulmonar se pune, de cele mai multe ori, în urma unui test imagistic efectuat din cu totul alte motive medicale, însă reprezintă o problemă care trebuie investigată suplimentar, fără a fi neapărat considerată din start un semn concludent de patologie pulmonară malignă."
Citeste tot articolul
Tăiatul unghiilor pentru un copil cu autism
"Pentru majoritatea persoanelor, tăiatul unghiilor este un gest cât se poate de normal. Nu la fel este pentru un copil cu autism. Dificultăţile senzoriale pot face acest lucru imposibil. Sunt părinţi care "rezolvă" situaţia în somn. Este şi aceasta o soluţie, dar temporară. Copilul nu reuşeşte să-şi învingă teama sau disconfortul şi nici nu va reuşi să facă această operaţiune singur, la maturitate."
Citeste tot articolul
Cură de sănătate şi de slăbit: Sucurile de legume şi fructe
"Marele târg al toamnei se apropie de sfârşit. Pieţele sunt mai pline ca niciodată de legume şi fructe coapte. Lumea se grăbeşte să-şi facă provizii de iarnă, să le pună la adăpost în cămări ori în magazii. Graba lor ne face să uităm că organismul nostru se pregăteşte şi el să intre în iarnă, că are mare nevoie de vitaminele naturale, care atunci vor lipsi."
Citeste tot articolul
MEDICINĂ TRADIŢIONALĂ CHINEZĂ - Probleme intestinale
"Chinezii "personalizează" organismul. Organele sunt pentru ei fiinţe vii, cu însuşiri diferite, la fel ca oamenii. O lume complexă, cu personalităţi diferite. De pildă, intestinul gros preferă deprinderile stabile, ritmicitatea şi nu agreează emoţiile. Îi plac alimentele calde, însă nu fierbinţi, cele răcorite la temperatura camerei, în niciun caz abia scoase din frigider. Nu prea uscate, însă nici şiroind de zeamă."
Citeste tot articolul
Medicamente la borcan - Acru şi bun
"În repetate rânduri, studiile au pus în evidenţă faptul că intestinul este un organ cu rol esenţial pentru starea noastră de sănătate. În concluzie, el trebuie îngrijit cu toată atenţia. Aceasta o putem face, printre altele, introducând în dieta cotidiană alimente fermentate. Motivul: ele conţin o mare cantitate de bacterii lactice, benefice pentru flora intestinală, care împiedică instalarea în organism a microorganismelor patogene."
Citeste tot articolul
Tratamente cu murături
"Castraveţii muraţi în apă cu sare conţin o cantitate infimă de zaharuri, dar în schimb au în componenţă substanţe stimulatoare ale activităţii pancreasului, precum şi din cele care măresc receptivitatea organismului la insulină. Consumul lor este un adevărat tratament pentru prevenirea şi tratarea diabetului, ei putând fi mâncaţi fără niciun fel de restricţie cantitativă."
Citeste tot articolul
Tratamente cu chefir
"Tratamentul este recomandat pentru prevenirea şi echilibrarea excesului de sebum. Cu un tampon îmbibat în chefir se freacă rădăcina părului şi se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, apoi se spală părul cu şampon. Masca se aplică de două ori pe săptămână, timp de cinci săptămâni."
Citeste tot articolul
Creme hidratante
"Ceara de albine se topeşte pe baie de aburi, împreună cu o parte din uleiul de măsline. Restul de ulei se amestecă cu gelul de aloe vera. Imediat ce ceara s-a topit în uleiul de măsline, se toarnă în ea, picătură cu picătură, la fel ca la maioneză, compoziţia de aloe. Se amestecă întruna, până ce preparatul se răceşte. La final se adaugă picăturile de ulei esenţial aromat."
Citeste tot articolul
Borşul şi silueta
"Ingredient binecunoscut în preparatele culinare, dar şi remediu de nădejde pentru o mulţime de afecţiuni, borşul are şi darul de a revigora aparatul digestiv şi a declanşa procesul slăbirii, topind, în timp, kilogramele în plus. Obţinut prin fermentaţie din tărâţe de grâu, este extrem de bogat în vitamine, minerale, probiotice."
Citeste tot articolul
O mieluţă prea drăguţă
"Era primăvară. O răceală puternică mă ţintuise la pat câteva săptămâni. Şi, în timp ce în jurul meu era numai tristeţe, dintr-odată, o mare bucurie avea să risipească totul. Unei rude îndepărtate, dintr-un sat vecin, îi venise ideea - o idee care nu avea nicio legătură cu boala mea - să-mi trimită în dar o jucărie vie - cea mai frumoasă jucărie pe care am primit-o vreodată: o mieluţă brumărie, cu o fundă mare, roz, la gât."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Caut urgent căsuţe primitoare pentru trei pisicuţe - Goldie, Honey şi Cherry, deosebit de frumoase, cuminţi şi nerăbdătoare să fie alintate, iubite şi răsfăţate. Goldie are 4 luni, este vaccinată, deparazitată, foarte lipicioasă, jucăuşă, inteligentă - într-un cuvânt o splendoare de pisicuţă care vă va umple casa de drăgălăşenie."
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Sunt prof. Ichim Mihaela din Iaşi şi vă scriu pentru o prietenă de-a mea, pe nume Daniela, în vârstă de 40 ani, care a fost diagnosticată cu mielom multiplu (o formă rară de cancer al sângelui) exact săptămâna trecută, când a născut fetiţa pe care nici nu a apucat să o vadă. Coloana Danielei este aproape măcinată, a avut nevoie urgentă de intervenţie chirurgicală la Viena, altfel rămânea paralizată pe viaţă."
Citeste tot articolul
Fundaţia "Formula AS" - Ajutoare SEPTEMBRIE 2018
Suma ce urmează a fi distribuită: 9.521 lei (încasări luna SEPTEMBRIE) + 674,69 lei (rest). TOTAL: 10.195,69 lei
Citeste tot articolul
Blestemul Mânăstirii Chiajna
"Urma să fie cea mai mare mânăstire a Ţării Româneşti. O catedrală voievodală. Brusc, chiar înaintea inaugurării, s-a întâmplat "ceva" inexplicabil. Biserica nu a putut fi sfinţită şi nu s-a putut sluji în ea. Documentele ei au ars."
Citeste tot articolul
Surorile Delavrancea, Cella şi Henrieta
Două dintre cele patru fiice ale scriitorului Barbu Ştefănescu-Delavrancea au locuit în aceeaşi curte, dar în case diferite, la întretăierea străzilor Mihai Eminescu şi Toamnei. Cea mai mare dintre ele, Cella (n. 1887), a ajuns şi cea mai cunoscută, datorită talentului ei muzical şi literar, iar cea mai mică, Henrieta, alintată Bebs (n. 1894), arhitect de profesie, s-a remarcat prin proiectarea a numeroase vile pe malul mării, la Balcic, şi prin refacerea superbei biserici Sf. Gheorghe Nou, din Bucureşti, în care se află moaştele lui Constantin Brâncoveanu.
Citeste tot articolul
ANA MARIA LUCACIU - "Simt că s-a închis un cerc, odată cu debutul meu pe o scenă din România"
"Eu nu-mi amintesc, dar părinţii-mi spun că mai şi dansam. Eu ştiu că jucam elasticul în faţa blocului şi că mă plimbam cu bicicleta prin Parcul Tineretului, lângă care locuiam. O copilărie obişnuită a anilor '80, pe vremea lui Ceauşescu. Visam la banane şi colecţionam învelişuri de gumă de mestecat. Mama e critic de teatru şi am crescut în acea lume specială a actorilor, directorilor şi a culiselor."
Citeste tot articolul
Mari festivaluri de muzică clasică
"Anul acesta, melancoliile lui Noiembrie sunt risipite de veşti cât se poate de bune, din domeniul muzicii clasice. După ce, în luna Septembrie, Concursul "George Enescu" a fost un succes, consolidându-şi statutul de importantă competiţie internaţională a tinerilor interpreţi, în Octombrie, directorul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski, a declarat: "Ediţia 2019 a Festivalului Enescu relevă, cu certitudine, puterea originalităţii şi a armoniei."
Citeste tot articolul
Lucrări şi zile - Noiembrie la Târsa
"Deşi îi numeri pe degete, ţăranii din satele noastre de munte se pregătesc pentru iarnă, după rânduieli vechi de sute de ani. Înainte să fie "de aur", toamna înseamnă roade adunate şi băgate la vreme în magazii, alături de poloboacele cu vinarsul de viaţă lungă. O tihnă supremă, care s-a pierdut la oraş."
Citeste tot articolul
Un timişorean născut în Oltenia - ROBERT ŞERBAN: "Poezia te poate salva de la moarte"
"Poezia nu aterizează brusc, ca un OZN, din care apoi ţâşneşte un laser-halou care te înconjoară rapid şi, ţuşti!, te înhaţă înăuntrul lui. Poezia e ca o altă civilizaţie. Te colonizează încet, încă din copilărie, din primii ani. Incubă în tine şi se hrăneşte cu tot ce faci, cu tot ce îţi place ori îţi displace. Cu jocurile tale, cu cărţile pe care le citeşti, cu bătăliile şi bătăile pe care le dai (sau le iei), cu admiraţia şi dragostea pentru cei din jurul tău sau de aiurea..."
Citeste tot articolul
Sfinţi de toamnă - Sfântul Nectarie din Eghina, grabnicul făcător de miracole
Sfântul Nectarie s-a născut în Silivri, un mic oraş-port de pe malul Mării Marmara. Copil fiind, asculta poveşti despre marinari şi corăbii purtate de valuri spre porturi îndepărtate şi ţări străine. Lumea sa, mică şi săracă...
Citeste tot articolul
Călătorie într-un balon
În timp ce americanii visează să ajungă cu rachetele pe planeta Marte, doi piloţi români redescoperă magia zborului cu balonul. Să pluteşti pe deasupra lumii pare să fie un vis permanent, pe care piloţii români MUGUREL IONESCU şi MIHAI ILIE l-au transformat în realitate.
Citeste tot articolul
POVESTEA BALOANELOR
"Chinezii sunt primii oameni care au visat să înalţe în văzduh baloane mici, fără pilot, mai uşoare decât aerul. Au izbutit, şi ele sunt cunoscute sub numele de Lanterne Kongming sau Lanterne de cer. La început ele au fost utilizate ca dispozitive de semnalizare, dar mai târziu au devenit o tradiţie la festivalurile chinezeşti: cerul împodobit cu lampioane colorate şi plutitoare."
Citeste tot articolul
Oare chiar există magie?
"Magia este în ochii privitorului. La fel ca frumuseţea. Se spune că ea a izvorât din neputinţa oamenilor de a-şi explica anumite fenomene. Şi cum, în străvechime, oamenii nu-şi puteau explica mai nimic în mod raţional, întreaga lume părea pur şi simplu scăldată în magie. Zâne şi elfi, zei, nimfe, spirite şi demoni orchestrau întreaga natură. Iubirea era provocată de o săgeată a lui Eros, numit şi Cupidon, la romani, fulgerele erau rodul mâniei lui Zeus, şi până şi inspiraţia poeţilor nu era altceva decât un dar al muzelor."
Citeste tot articolul
RadiRo - Aura Urziceanu, cap de afiş al Festivalului Orchestrelor Radio
"RadiRo este unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio, organizat o dată la doi ani de către Radio România. Un eveniment important pentru iubitorii muzicii simfonice de la noi şi care, anul acesta, va avea, în premieră, şi o secţiune de jazz. Ambiţie maximă, care trebuie onorată la cel mai înalt nivel."
Citeste tot articolul