Marele târg al toamnei se apropie de sfârşit. Pieţele sunt mai pline ca niciodată de legume şi fructe coapte. Lumea se grăbeşte să-şi facă provizii de iarnă, să le pună la adăpost în cămări ori în magazii. Graba lor ne face să uităm că organismul nostru se pregăteşte şi el să intre în iarnă, că are mare nevoie de vitaminele naturale, care atunci vor lipsi. Un proverb chinezesc spune: "Tot ce băgaţi crud în oală băgaţi mai întâi în stomac". Într-adevăr, cu foarte puţine excepţii, toate legumele toamnei pot şi trebuie să fie mâncate crude, pentru ca zăcământul lor de vitamine să intre netransformat prin fierbere ori prăjire în organism. Iar cea mai rapidă absorbţie se face când ele sunt transformate în sucuri. Astfel ca stomacul şi apoi sângele să le preia imediat după îngurgitare, fără perioada îndelungată a digestiei. De câtva timp, cercetătorii au ajuns la concluzia că sucurile de zarzavaturi, în anumite dozaje, combinate şi cu unele plante medicinale, vindecă multe boli şi, pe deasupra, ajută şi la slăbit. Cine are puterea să bea o zi întreagă numai sucuri de legume combinate cu infuzii de plante va sări foarte repede peste găurile curelei.
În funcţie de greutatea dorită, cura cu sucuri de legume se poate face minimum o dată pe săptămână, dar cel mai bine de trei ori.
SUCURI DE LEGUME
Sucul de morcovi
Conţine protovitamina A (betacaroten), foarte importantă pentru piele. Adăugaţi întotdeauna în suc o linguriţă de smântână sau ulei de floarea-soarelui. Pentru o porţie de suc de morcovi e nevoie de 9-10 morcovi mijlocii. (Nu cumpăraţi legume prea mari, ţesutul lor este lemnos.)
Sucul de roşii
Are pe lângă vitamina C, în cantitate mare, şi mult potasiu. Stimulează metabolismul, dezintoxică, grăbeşte arderile. (La o porţie, folosiţi 6 roşii coapte.)
Sucul de varză acră
Conţine mult acid lactic natural, care stimulează metabolismul şi digestia. E foarte indicat în sedentarism şi când ne simţim prea sătui. E bogat în vitaminele K şi C.
Sucul de broccoli
Pe lângă acţiunea sa de stopare a cancerului şi de întârziere a osteoporozei, "fratele" conopidei şi al sparanghelului are şi mari calităţi de epurare a organismului şi de reducere a grăsimilor. Se bagă leguma crudă, foarte bine spălată, în centrifugă, iar sucul obţinut, diluat cu puţină apă şi stropit cu lămâie, se consumă de trei ori pe zi.
Sucul de sfeclă roşie
Conţine mult potasiu şi magneziu. Ambele accelerează metabolismul şi întăresc musculatura. În plus, sfecla conţine acid folic (hrăneşte sângele) şi vitamina C. Pentru o porţie de suc de sfeclă ajung 3 rădăcini lunguieţe.
Sucul de castraveţi
Mult apreciat pentru însuşirile lui culinare şi ca factor de frumuseţe, castravetele ajută şi la slăbit. Efectului de reglare a tranzitului intestinal i se adaugă şi acela de eliminare a apei reţinute în ţesuturi. O substanţă pe care o conţine, asemănătoare cu insulina, îl recomandă şi diabeticilor. Sucul de castraveţi se obţine în centrifugă (după decojire) sau dat pe răzătoare şi stors. Fiindcă gustul lui nu este prea plăcut, se poate combina cu suc de roşii sau mere.
SUCURI DE FRUCTE
Sucul de mere
Este un regulator excelent al tranzitului intestinal, având, pe lângă o benefică funcţie de eliminare a toxinelor, şi un rapid efect de eliminare a kilogramelor. Sucul se prepară din mere necojite, spălate bine, tăiate în bucăţi şi stoarse în centrifugă sau rase şi presate într-un tifon. Două-trei linguriţe de suc de lămâie adăugate la un pahar de zeamă de mere radicalizează efectul curei.
Sucul de grepfruit
Numit şi "mărul raiului", grepfruitul are, pe lângă cantităţi uriaşe de vitamina C, şi o enzimă care dinamizează metabolismul şi digestia, fiind un aliment de bază în curele de slăbit. Sucul se bea ca atare sau îndoit cu puţină apă, primul pahar dimineaţa, pe stomacul gol, iar alte două pahare înainte de mesele principale cu o jumătate de oră. Sărace în calorii, grepfruiturile cu miezul roz sunt mai blânde şi mai puţin amare. Sucul se obţine prin stoarcerea fructelor tăiate în două. (Atenţie la cumpărat! Fructele sănătoase au coaja lucioasă şi nepătată.)
Sucul de lămâie
Prin cantitatea mare de vitamina C care le curge prin "vine", lămâile accelerează înnoirea celulelor şi protejează inima. În Ayurveda, medicina populară a indienilor, sucul de lămâie reprezintă un întăritor al întregului organism, dar şi un leac excelent de slăbit. Se beau cinci pahare de apă pe zi, punându-se în fiecare din ele 2 linguriţe de suc proaspăt stors de lămâie. Primul pahar se bea dimineaţa, pe stomacul gol, două pahare între mesele principale, iar alte două după masa de prânz şi cină, compuse, obligatoriu, din salată de fructe şi salată de crudităţi.
Apa de lămâie: preparaţi o infuzie dintr-un litru de apă în care puneţi să dea 2-3 clocote coaja de la trei lămâi. Acoperiţi vasul, lăsaţi lichidul să se răcească, apoi beţi-l în loc de apă. În fiecare pahar adăugaţi şi 2-3 picături de lămâie proaspătă. (Lămâia este un element bazic. Folosită curent, ea nu produce aciditate.)
Sucul de portocale şi lămâi
Într-un litru de apă, se pun la fiert, vreme de 10 minute, 2 portocale şi 6 lămâi tăiate felii. Se adaugă 4 linguri de miere şi se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoară şi se lasă să se răcească. Se beau 5 pahare pe zi, în care se adaugă câte o linguriţă de suc de lămâie proaspăt.
Graficul curei
Graficul pe care vi-l propunem reprezintă o variantă. Pe durata unei zile se poate bea, la alegere, un singur suc.
Legumele se curăţă de coajă, se rad şi se presează într-un tifon sau, mult mai simplu, se pun în centrifugă. Pentru a le da sucurilor un gust mai plăcut, adăugaţi din belşug verdeţuri proaspete (pătrunjel, ţelină, mărar).
* După trezire: 1-2 ceşti ceai de rozmarin (stimulează tensiunea scăzută).
* Ora 9: 250 ml suc de morcovi amestecat cu o linguriţă de ulei de măsline sau floarea-soarelui.
* Ora 11: 250 ml suc de varză murată peste care presăraţi leuştean tocat, mărar sau pătrunjel.
* Ora 12: un pahar mare cu apă minerală.
* Ora 13: 250 ml suc de sfeclă roşie amestecată cu o lingură de tărâţe de grâu.
* Ora 16: o ceaşcă de ceai de măceşe (lăsaţi măceşele două-trei ore în apă rece, apoi puneţi-le să dea un clocot).
* Ora 17: 250 ml suc de morcovi, presărat cu frunzuliţe de busuioc şi amestecat cu o linguriţă de smântână.
* Ora 18: un pahar mare cu apă minerală.
* Ora 19: 250 ml suc de roşii presărat cu foi de ţelină uscată.
* Ora 20: o ceaşcă de ceai din flori de tei sau iasomie (calmează).
În total: doar 320 de calorii pe zi!
Important:
* Pregătiţi-vă sucul singuri!
* Folosiţi doar legume sănătoase!
* Beţi sucul imediat după preparare!
* În ceaiuri nu puneţi nici zahăr, nici miere. În cel mai rău caz, zaharină.