După ce, în luna Septembrie, Concursul "George Enescu" a fost un succes, consolidându-şi statutul de importantă competiţie internaţională a tinerilor interpreţi, în Octombrie, directorul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski, a declarat: "Ediţia 2019 a Festivalului Enescu relevă, cu certitudine, puterea originalităţii şi a armoniei. Artişti din întreaga lume vin în cadrul Festivalului cu un singur ţel: acela de a face muzică. Am reuşit să convingem o mulţime dintre invitaţi să fie prezenţi cu lucrări compuse de ei - astfel, vom avea o permanentă alternanţă între muzica clasică şi cea contemporană, în cadrul aceluiaşi concert".
În cifre, Festivalul George Enescu 2019 va însuma peste 2.500 dintre cei mai valoroşi artişti ai lumii, având 50 de naţionalităţi, ce vor prezenta la Bucureşti 84 de concerte şi recitaluri, timp de 23 de zile.
Alte 7 oraşe din ţară vor găzdui concerte. Vor fi interpretate 32 de lucrări ale lui George Enescu, între care Simfonia a III a, în două interpretări, cea a Orchestrei Radio din Berlin şi a Orchestrei Maggio Musicale Fiorentino. Poemul "Vox Maris" va fi prezentat de "London Symphony Orchestra", ce a introdus lucrarea lui Enescu în repertoriul său de concurs, ceea ce reprezintă un succes remarcabil al Festivalului.
Artişti îndrăgiţi, din afara muzicii clasice, precum compozitorul Michael Nyman sau actriţa Marion Cotillard sunt de asemenea aşteptaţi la Bucureşti. Pe 31 august 2019, startul unei noi ediţii a Festivalului Enescu va fi dat de Orchestra Filarmonicii din Berlin, considerată în acest moment cea mai bună orchestră din lume. Iar faptul că ea revine aici după prestaţia din 2015 spune multe despre prestigiul de care se bucură Festivalul în lume.
Între 18 şi 25 noiembrie are loc Festivalul Orchestrelor Radio la Bucureşti, cel mai important eveniment al toamnei muzicale 2018. Singurul festival din lume dedicat orchestrelor radio. "RadiRo" propune în premieră, la această a IV-a ediţie, o serie de 4 concerte de jazz la Muzeul Naţional de Artă, sala Auditorium, ce se vor adăuga celor 8 de muzică clasică de la Sala Radio. Una din rarele prezenţe ale Aurei Urziceanu pe scenele româneşti a fost deja salutată cu entuziasm de public, astfel încât concertul său, alături de Big Band-ul Radio, are demult biletele vândute. Festivalul se va deschide cu Rapsodia I, de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, ce a serbat de curând 90 de ani de la înfiinţare. Alături de aceasta şi de cea mai veche orchestră radio europeană - MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, pe scena Sălii Radio vor mai concerta în premieră BBC Philharmonic (Marea Britanie), Orchestra de la Svizzera italiana - Lugano (Elveţia) şi RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda).