Oferta este promiţătoare: un nume de marcă al jazzului românesc - Aura Urziceanu plus trei formaţii de bun renume european: Danish Radio Big Band (Danemarca), Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croaţia) - una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume - şi Big Band-ul Radio România, recent aplaudat la "Cerbul de Aur". Evenimentul muzical se va desfăşura în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), vreme de patru zile. Iată calendarul manifestărilor:
Miercuri, 21 noiembrie, în deschiderea festivalului, va cânta Aura Urziceanu (absentă de multă vreme de pe scenele româneşti). Nu este deci de mirare că biletele s-au epuizat rapid. Şi pentru că solicitările melomanilor au fost cu mult peste capacitatea sălii, organizatorii au hotărât să reia concertul Aurei Urziceanu sâmbătă, pe 24 noiembrie.
"Vreau să cânt şi eu la televizor"
Aura Urziceanu (71 de ani) şi-a cucerit publicul prin interpretări de excepţie datorate unei voci imposibil de confundat, prin forţa şi expresivitatea ei. A început să cânte de mică la vioară, sub îndrumarea tatălui ei, violonistul Nelu Urziceanu. Dar marea pasiune pentru muzică şi-a descoperit-o cu adevărat atunci când şi-a dat seama că vocea îi lasă perplecşi pe cei care o ascultau. A debutat vocal la Radiodifuziunea Română, la 17 ani, cu piesa "Vreau să cânt şi eu la televizor". A lansat primul disc în 1972, la Electrecord, intitulat "Aura". Foarte repede scena românească s-a dovedit a fi prea mică pentru talentul ei. La 25 de ani, Aura semnase deja un contract pentru şase ani, cu Duke Ellington. Marele maestru al jazzului american fusese vrăjit de vocea tinerei românce, pe care a auzit-o cântând într-un club de jazz, aşa că i-a propus să cânte alături de formaţia lui. Curând, Aura Urziceanu avea să devină mai cunoscută peste hotare decât acasă.
Adevărat star internaţional, Aura a câştigat distincţii şi premii peste tot pe unde a participat şi a obţinut cronici superlative în Statele Unite şi Canada, în publicaţii precum "New York Times", "Toronto Life", "New Yorker", "Canadian Composer". Aura Urziceanu a susţinut turnee în SUA, Brazilia, Japonia, Australia şi Europa, şi a cântat în compania unor mari muzicieni şi instrumentişti precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets. A cântat cu Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Dionne Warwick, Joe Williams şi Jack Jones.
?n bogata ei carieră, pe lângă jazz, Aura a cântat şi muzică uşoară, folclor, îmbinând, adeseori, genurile muzicale între ele. Până azi, a lansat nu mai puţin de 12 discuri, ultimul fiind "Dor De Viaţă", scos în 2001.
La Festivalul RadiRo, Aura Urziceanu va cânta alături de Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor, un compozitor, dirijor şi orchestrator extrem de apreciat.
Croaţii - tari nu doar la fotbal, ci şi la jazz
Joi, pe 22 noiembrie va avea loc concertul Orchestrei de Jazz a Radioteleviziunii din Croaţia. Este una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume, fiind extrem de apreciată, atât în Croaţia, cât şi pe plan internaţional. Este formată din muzicieni de jazz cunoscuţi, mulţi dintre ei fiind în acelaşi timp compozitori şi aranjori.
Din 2015, dirijor-şef al orchestrei este Andreas Marinello, însă starul formaţiei prezent şi pe scena bucureşteană este Miron Hauser, pe care îl puteţi admira în triplă ipostază (solist trombon, dirijor şi compozitor).
Vineri, pe 23 noiembrie, va fi rândul trupei Danish Radio Big Band să se întâlnească cu publicul de jazz din România. Formaţia daneză va fi însoţită, în premieră, de o cunoscută compozitoare şi percuţionistă danezo-americană, Marilyn Mazur, o figură cunoscută atât în ţara natală, cât şi în lumea largă a jazzului. (A concertat alături de Miles Davis, Jan Garbarek şi Wayne Shorter.)
La pupitrul formaţiei daneze se va afla dirijoarea japoneză Miho Hazama, o celebră "dresoare" de partituri muzicale "puternice".
Concertele festivalului sunt transmise live, de Radio România, şi vor fi difuzate şi de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio. La rândul ei, Televiziunea Română va înregistra şi difuza ulterior toate concertele.
(Bilete se găsesc online, pe bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio)