O diversiune reuşită
"Referendumul "pentru familie", organizat în 6 şi 7 octombrie 2018, de guvernul coaliţiei PSD-ALDE, a fost o veritabilă cacealma. Axat pe o întrebare ambiguă, el nu a spus nimic despre scopul lui. La cererea Coaliţiei pentru Familie, formulată după strângerea a aproape trei milioane de semnături ale cetăţenilor, prin referendum s-a urmărit, de fapt, modificarea articolului 48 din Constituţia României..."
Citeste tot articolul
Săptămâna 19-25 octombrie
"Marte cel intempestiv, în conflict cu Mercur, cel ce guvernează drumurile scurte, ne spun că nu e oportun să pornim în excursii de weekend şi, în general, că avem nevoie de atenţie sporită la volan. Prudenţi e cazul să fim şi în discuţiile cu amicii, mai ales în privinţa subiectelor care fac spiritele să se încingă: politica şi religia. Ziua cu potenţial exploziv este sâmbătă. Luna plină în Taur se petrece miercuri seara."
Citeste tot articolul
Disperarea Corinei Creţu
"Multe i se pot pune în cârcă alianţei PSD - ALDE din punctul de vedere al "bunei" guvernări. Aruncă bani în neştire pe paranghelii de cartier, în loc să facă lucrări edilitare, sparge bani pe pensii speciale, în loc să îi pună să circule prin investiţii, trage din toate direcţiile în investitorii străini strategici, pe care îi acuză că ar sta în spatele mişcărilor de stradă etc."
Citeste tot articolul
Cazanul de ţuică al bunicului Ilie
"În capitala Canadei, Ottawa, există un "Muzeu al Omului". Într-o sală a... vechiturilor, se află un cazan mare de ţuică, confiscat de la un bătrân imigrant bucovinean, Petrişor Emilian. El fusese urmărit de poliţie în anii '30, când se ducea lupta pentru interzicerea alcoolului. Vin turiştii curioşi să vadă un obiect atât de valoros, de la începuturile provinciei Saskatchewan."
Citeste tot articolul
Veşti din temniţele istoriei - Prof. RAISA PĂDUREAN: "În Transnistria copiii se împuţinează şi şcolile româneşti se sting"
"Era în octombrie 1994. Îmi pregăteam copiii să plece, cu bagajele, la bunici. La un moment dat, directorul adjunct mă cheamă la şcoală. "Ce s-a întâmplat?", întreb. "Şcoala e devastată", mi-a spus. "E grozăvie!". Am mers în speranţa că se mai poate face ceva. Ceea ce am văzut atunci m-a marcat pe viaţă. Mobila şi băncile şcolii erau distruse, au rupt şi au dărâmat tot ce s-a putut dărâma."
Citeste tot articolul
"Băieţelul meu are chisturi hidatice pe plămâni"
"Am un băieţel în vârstă de 5 ani, care a fost diagnosticat cu chisturi hidatice pe plămâni - echinococoză (infestare cu tenie), o boală luată de la animale, extrem de periculoasă la om. Rog atât cititorii, cât şi specialiştii cu care colaboraţi, să mă ajute cu un tratament medicamentos sau naturist."
Citeste tot articolul
"Cum pot scăpa de o ciupercă intestinală?"
"Pentru ciupercă intestinală: 30 g rădăcină de obligeană se lasă peste noapte în 250 ml apă. A doua zi se încălzeşte uşor şi se strecoară. Se bea cu înghiţituri mici o cană cu ceai pe parcursul zilei."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru AMALIA - Iaşi, F. AS nr. 1331 - "Mamei i s-a extirpat o tumoră cerebrală malignă"
"Deoarece nu precizaţi despre ce tip de tumoră cerebrală este vorba, din punct de vedere etiologic, voi fi nevoit să aduc lămuriri de ordin general în ceea ce priveşte evoluţia şi tratamentul formaţiunilor cerebrale intracraniene. De obicei, tumorile depistate în stadii timpurii sunt curabile, chiar dacă, uneori, localizarea lor face imposibilă extirparea."
Citeste tot articolul
"Nu pot să vă descriu în cuvinte calitatea umană a d-nei dr. MONICA GAVRIŞ"
"Mă numesc Micu Nicolaie-Ştefan, sunt din oraşul Năsăud, jud. Bistriţa-Năsăud şi vin la dumneavoastră cu următoarea rugăminte: fiind internat la Spitalul Militar din Cluj, secţia oftalmologie, pentru o intervenţie chirurgicală (respectiv implant de cristalin), am găsit acolo, spre marea mea bucurie, un colectiv de un profesionalism şi umanism deosebit, sub conducerea d-nei dr. şef de secţie Monica Gavriş."
Citeste tot articolul
Urgenţa toamnei - IMUNITATEA - PAUL AILINCĂI: "Corpul nostru este mai compatibil cu ceea ce se găseşte în natură decât într-un laborator de chimie!"
"Dacă în trecut răcelile păreau ceva banal şi treceau cu ceaiuri din plante medicinale, în ultimii ani, asistăm la o exacerbare a virozelor respiratorii, care pot da complicaţii serioase şi au tendinţa de a trece mai greu decât altădată. Iarna trecută au murit 55 de persoane în urma răcelilor şi a gripei, deci, nu sunt deloc de neglijat! Cât despre cauzele sensibilităţii noastre la diverşi viruşi sezonieri, cred că există mai multe posibile explicaţii."
Citeste tot articolul
Uleiul volatil de oregano sălbatic (sovârf)
"Este o adevărată revelaţie în medicină. Ţinta sa principală: microbii periculoşi, de tot felul, din organism. Or, în epoca infecţiilor intra-spitaliceşti, a bacteriilor rezistente la antibiotice..."
Citeste tot articolul
Micoza unghiilor
"Tratamentele naturale pentru vindecarea onicomicozei sunt lipsite de efectele toxice ale medicamentelor administrate oral. Ele cuprind măsuri generale dietetice şi tratament local. Pe cale orală, se indică suplimentarea alimentaţiei cu vitamine şi microelemente: zinc (15-40 mg pe zi), vitamina A (10.000 UI pe zi), acizi graşi Omega 3 (1000-1500 mg pe zi), preparate pe bază de polen de albine, pentru un aport de vitamine din grupul B."
Citeste tot articolul
Dr. FLAVIU MANICATIDE - "Lăsaţi copiii să se murdărească la joacă"
"Contactul cu microorganismele ne antrenează sistemul imunitar. De aceea, e un lucru util să lăsăm din când în când copiii să se murdărească la joacă. Dar reversul nu funcţionează atât de simplu: curăţenia exagerată nu ne îmbolnăveşte automat şi nu ne provoacă alergii."
Citeste tot articolul
Atenţie, otrăvit!
Nu este zi de la Dumnezeu în care cercetătorii să nu descopere otrăvuri în alimente, în materialele cu care sunt ambalate, în mobile, covoare, mochete, produsele pentru curăţenia casei şi cele cosmetice. Oferite de specialişti, sfaturile care urmează vă ajută să aveţi zile mai puţin toxice.
Citeste tot articolul
Leacuri proaspete, pentru anii copţi - Hormonii din plante
"Se ştie că aspectul plăcut al femeilor e mult influenţat de valorile hormonilor, care după menopauză încep să scadă. Din fericire, există câteva plante ce conţin hormoni naturali, care favorizează reechilibrarea şi restructurarea pielii, şi prin aceasta mult dorita "tinereţe fără bătrâneţe"."
Citeste tot articolul
Dieta cu apă de lămâie
"O băutură uşor de preparat, ce combină calităţile apei cu cele ale sucului de lămâie, a devenit foarte populară, după ce a fost adoptată de actriţe şi de fotomodele, care o folosesc cu dieta de slăbit sau de menţinere a siluetei. Nutriţioniştii au stabilit că apa de lămâie sprijină sistemul imunitar, îmbunătăţeşte nivelul de energie şi chiar şi starea de spirit."
Citeste tot articolul
După cai
"Eram o copilă, să fi avut în jur de paisprezece ani, când, într-o vară fierbinte, am trăit emoţii pe care sufletul nu le-a şters. Căldura înăbuşitoare din miezul verii toropea, de-a rândul, zile şi nopţi. Dormeam afară, pe prispa casei. Era locul de bine şi răcoare al întregii familii. La sat, rostul vieţii curge după alte reguli. Nu se luminase de ziuă, dar eu eram deja trează. Mă sculase mama cu grabă în cuvinte: "Hai, repede, să aducem caii!"."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Caut căsuţă provizorie sau definitivă - în Bucureşti sau prin apropiere - pentru un motan negru, adult, frumos, blând, castrat. A fost crescut în casă şi apoi abandonat în curtea unui bloc, infectat cu Calcivirus. A fost internat la o clinică veterinară o lună de zile, timp în care i s-au făcut teste, analize şi tratament cu antibiotic, iar acum starea lui s-a îmbunătăţit."
Citeste tot articolul
"Poate de sărbătorile de Crăciun, să locuim şi noi într-o casă omenească"
"Dragă redacţie, Mă numesc Andronache Lili, cu domiciliul în Brăila, str. Eftimie Murgu nr. 136, şi vin cu o mare rugăminte de ajutor. Am 82 de ani şi locuiesc cu sora mea, de 72 de ani. Stăm într-o casă pe care nu reuşim să o terminăm. Avem nevoie de cărămidă, o uşă, grinzi de lemn pentru proptirea tavanului."
Citeste tot articolul
Cititorii mulţumesc pentru ajutor
Mult stimată d-nă directoare Sânziana Pop,
Sunt Maica Justiniana Cocă (Cocă Maria) de la Sfânta Mânăstire Nămăeşti. Ţin să vă mulţumesc din suflet pentru ajutorul acordat, necesar multor reparaţii ale casei în care locuiesc în obştea călugărească. Eu sunt datoare să mă rog la Dumnezeu toată viaţa mea pentru dumneavoastră.
Citeste tot articolul
În căutarea comorii lui Decebal
"...Am venit să caut, oricât ar părea de ciudat, Comoara lui Decebal. Poate să pară bizar gândul ăsta, aici, în forfota comercială de pe Maria Hillferstrasse, dar ăsta e adevărul... N-o să găsesc suveniruri cu efigia regelui dac, dar informaţia mea este certă: aurul lui Decebal a ajuns în Viena."
Citeste tot articolul
Un oltean în lumea bună - Doctor Constantin D. Angelescu
"Lipită de peretele din spate al Hotelului Lido din Bucureşti (hotelului i se spunea odinioară "Palatul Lido"), o casă de epocă atrage imediat privirea prin arhitectura ei elegantă şi prin ornamentica minuţioasă. E Casa Doctor Constantin D. Angelescu, transformată în prezent în restaurant cu specific italian."
Citeste tot articolul
MARINA VOICA - "Tocmai acum, când am atins pe deplin starea de mulţumire, mi s-ar părea nedrept să mor"
"Cu destul de mulţi ani în urmă, am luat un creion şi hârtie şi am început să-mi scriu povestea: povestea unei tinere care a venit dintr-o altă ţară, de la 3000 de kilometri distanţă, din nordul continentului, o tânără care a ajuns în România cu obiceiurile ei, cu educaţia ei, cu mentalitatea ei, cu cultura şi cu istoria ei. Totul pentru că s-a îndrăgostit de un român pe care a ales să-l urmeze într-o deplină şi superbă inconştienţă. Şi cu mult curaj!"
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Numele prozatorului bosniaco-american Aleksandar Hemon (n. 1964) nu e necunoscut la noi, după ce în ultimul deceniu, la Polirom i-a fost tradus romanul "Proiectul Lazarus" şi volumul de nuvele "Omul de nicăieri", iar la noua editură (cu apariţii tot una şi una), Black Button, volumul de povestiri "Iubire şi obstacole". Toate lăudate de critică, pe bună dreptate."
Citeste tot articolul
Povestea unui medic de ţară
"Miroase deja a toamnă, zice doctorul. Să vii vara aici, să vezi cum miroase iarba, când ies oamenii la cosit. Se zice că fâneţele de-aici au o bogăţie şi-o diversitate botanică rar egalată în lume. De-aia animalele sunt aşa sănătoase. Pentru oamenii ăştia, animalul din bătătură e cea mai valoroasă comoară. De multe ori, se îngrijesc mai mult de sănătatea animalelor decât de a lor. Mi s-a întâmplat să merg la ei şi să mă ducă în grajd, să le văd vaca. Să uite complet de problemele lor de sănătate."
Citeste tot articolul
IOAN HOLENDER - "Ataşamentul meu pentru România este mai mare acum, decât oricând în cursul vieţii mele"
"Nu consider că sunt mai puţin important acum decât atunci când conduceam Opera, cum n-am fost nici înainte de a prelua direcţia Operei mai puţin decât după ce am devenit director. Cred că sunt egal cu mine însumi..."
Citeste tot articolul
Părintele Cosmin Ioan Sîmboan, din Curciu, jud. Sibiu - "Niciodată crucea nu e mai grea decât poţi s-o duci"
"Contează foarte mult familia din care provii. Pentru că asta este baza formării tale ca om, altfel nu poţi. Am avut bunici foarte credincioşi şi o străbunică ce a trăit 103 ani, fără să-şi piardă minţile. A fost foarte înţeleaptă, ştia de ea, nu avea nevoie de ajutor, alegea fasole, dădea la porci, făcea mâncare. În toată viaţa ei, o importanţă majoră a avut-o rugăciunea, o oră dimineaţa, o oră seara."
Citeste tot articolul
Puterea rugăciunii
"Era o forfotă, o durere intensă în sânul stâng, de câteva zile. M-am speriat şi, cu teamă, mi-am făcut un autocontrol, sperând că nu voi simţi vreun nodul. Dar, nu. Era acolo, ca un intrus, prezent permanent, palpabil... Am sperat, totuşi, că nu este adevărat. Am luat Acatistul Sfântului Nectarie şi l-am citit cu foc câteva zile, apoi m-am hotărât să consult un medic."
Citeste tot articolul
Călătorie într-un pahar cu vin - IULIA SCAVO - "Cel mai bun somelier din România" în anul 2018 - "E o victorie foarte dragă!"
"Cu siguranţă că locul de unde venim poartă o amprentă a destinului nostru. Mai mult de atât, eu cred că am moştenit din familie o predispoziţie pentru plăcerea gustului. În familia mea am apreciat dintotdeauna mâncarea sănătoasă, produsele de calitate. Chiar şi în perioada nefericită a comunismului, când nu se găseau produse în magazine, noi aveam o grădină de care se ocupa bunica."
Citeste tot articolul
SCORPIONUL - Ce fel de relaţii avem cu lumea?
"Psihologii şi sociologii afirmă că drama lumii în care trăim este lipsa comunicării. Oamenii nu mai vorbesc între ei. Se înstrăinează. Majoritatea preferă să-şi bea cafeaua împreună cu telefonul mobil, iar berea, cu ochii pe nelipsita tabletă. Într-un context atât de steril, care ameninţă să ne castreze afectele, ne-am gândit că un zodiac dedicat anume comunicării ar fi de folos."
Citeste tot articolul
"Lordul dragostei nebune" - VASILIS KARRAS: "Vreau să descopăr personal frumoasa ţară pe care o aveţi"
"Pe urma fanarioţilor, grecii redescoperă drumul spre Bucureşti. Nu-i interesează să pună stăpânire pe ţară, ci pe amatorii de muzică. Şi dorinţele li se împlinesc. Dovada: ambasadorii Eladei au audienţă în creştere pe scenele româneşti. Picătura de balcanism care ne curge prin sânge ne face să tresărim la nostalgia, dar şi la ritmurile greceşti, făcute nemuritoare de Zorba grecul."
Citeste tot articolul