Apa de băut
Dacă beţi apă de la robinet, lăsaţi-o mai întâi să curgă minimum jumătate de minut, deoarece este posibil ca ea să se încarce cu metale provenite din armături. Cumpăraţi de preferinţă apă minerală vândută în butelii de sticlă. Îndepărtaţi de fiecare dată restul de apă stătută din fierbătorul electric şi turnaţi alta proaspătă, pentru că recipientul poate elibera substanţe toxice.
Aerul din încăperi
Aerisiţi-vă locuinţa de trei ori pe zi, cu ferestrele larg deschise, fiindcă în majoritatea cazurilor aerul de afară este mult mai curat decât cel din încăperi. Evitaţi funinginea produsă de lumânări, având grijă ca fitilul să rămână mereu scurt. Renunţaţi la lămpile de aromaterapie, ca şi la beţişoare şi lumânări parfumate. Un foc deschis în cămin face să crească poluarea cu pulberi fine.
Mâncărurile cu peşte
Aproape toate efectivele de peşte sălbatic au fost împuţinate din cauza unui pescuit excesiv, astfel încât pescuitul ecologic a devenit problematic. Peştii şi fructele de mare din crescătorii ajung în comerţ sub forma unor produse ce conţin antibiotice şi diverse adaosuri amestecate în hrana acestora. Există însă şi asociaţii ecologiste care supraveghează condiţiile din crescătorii, iar sigla lor imprimată pe ambalaj reprezintă o certificare a calităţii bio. De exemplu, inscripţia "Naturland Aquakultur" atestă lipsa hormonilor şi a modificărilor genetice, iar sigla ASC confirmă că antibioticele s-au administrat numai sub controlul unui medic veterinar.
În bucătărie
Recipientele de porţelan, sticlă şi ceramică sunt cele mai indicate pentru păstrarea mâncării acasă. Nu încălziţi vesela din plastic în cuptorul cu microunde! Şi, în general, întrebuinţaţi cât mai puţine ambalaje.
Produse pentru curăţenie
Nu consumaţi o cantitate prea mare de detergenţi. Se recomandă prudenţă mai ales în privinţa întrebuinţării spray-urilor. Este mai bine să le evitaţi, fiindcă substanţele pulverizate ajung în plămâni. Detergenţii cu proprietăţi antibacteriene, care ar trebui să distrugă germenii patogeni din căminul dvs., sunt absolut inutili. Cu o excepţie: situaţia când există în locuinţă o persoană cu imunitatea slăbită, care necesită îngrijiri medicale.
Ajutoarele din grădină
Vreţi să alungaţi din grădină păduchii de frunză, melcii şi ţânţarii? Găsiţi în magazine o gamă largă de soluţii contra dăunătorilor, dintre care multe sunt însă adevărate otrăvuri. Ele conţin tot felul de chimicale ce poluează mediul şi, în acelaşi timp, sunt extrem de periculoase pentru utilizator, chiar dacă el va purta mască de protecţie şi mănuşi. În schimb, fiţi gazdă bună pentru insectele care vă pot fi de ajutor, ca de pildă buburuzele, urechelniţele sau albinele sălbatice. Numeroase plante ornamentale, cum sunt degeţelul-roşu, laurul, regina-nopţii şi salcâmul galben, conţin, de asemenea, substanţe toxice şi reprezintă un mare pericol pentru copii.
Mucegaiul
Pământul de flori, gunoiul organic şi umezeala din colţurile camerelor constituie terenul ideal de înmulţire a ciupercilor de mucegai. Aruncaţi zilnic gunoiul organic.
Renovările
Utilizaţi în interiorul camerelor numai vopsele şi alte materiale de care v-aţi asigurat că sunt adecvate pentru aceasta. Chiar şi când folosiţi la vopsit produse cu conţinut redus de substanţe toxice, aerisiţi bine şi nu permiteţi copiilor să se apropie. În acoperişurile vechi ale magaziilor sau garajelor se mai găseşte, deseori, azbest. Ele nu trebuie desfăcute decât de meseriaşi special calificaţi. Este posibil ca podelele şi căptuşelile vechi, de lemn, să fi fost tratate cu lacuri din compoziţia cărora fac parte difenolii policloruraţi, o categorie de substanţe ignifuge sintetice. Dacă aveţi dubii în această privinţă, apelaţi la un specialist care poate verifica.
La cumpărături
Evitaţi produsele cu miros pătrunzător - de exemplu, atunci când cumpăraţi pantofi, curele, genţi sau saltele pneumatice. Pe cât posibil, aruncaţi bonurile primite la casă, deoarece rolele de hârtie termică conţin ftalaţi, substanţe organice întrebuinţate la fabricarea materialelor plastice, ca aditivi de plastifiere. Produsele ieftine, comercializate exclusiv online, ascund adesea substanţe demult interzise în Uniunea Europeană.
Cele mai importante otrăvuri din alimente
- Majoritatea lor sunt invizibile, inodore şi fără gust -
* Arseniu - Biscuiţii de orez au renume curat - sunt sănătoşi şi nu conţin zahăr. Totuşi, Institutul german pentru riscuri alimentare afirmă contrariul: conţinutul lor în arseniu este atât de mare, încât pot fi cancerigeni. Unii producători recomandă deja consumul a strict 5 biscuiţi pe zi.
* Cesiu - Chiar şi după 30 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobâl, ciupercile de pădure din zona nordică a Europei conţin cantităţi periculoase de cesiu (cancerigen).
* Pesticide - Printr-o dispoziţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au fost analizate în toamna aceasta 14.387 probe de legume şi fructe. Rezultatul: pe locul întâi la "infectarea" cu pesticide sunt bananele, urmate la pas de mere şi ardei.
* Antibiotice - Folosirea lor s-a generalizat şi în gospodăriile ţărăneşti. Aproape în fiecare a doua probă de carne de curcan şi fiecare a zecea probă de carne de pui s-au găsit urme de antibiotice.
* Cancerigene - Carnea prăjită pe cărbuni conţine amine aromatice heterociclice (HAA). Când cade o picătură de grăsime pe cărbunii grătarului, se formează nişte substanţe care favorizează cancerul.
* Ulei mineral - Fiecare al patrulea aliment cumpărat din supermarket este contaminat cu ulei mineral aromat, prezent în culorile ambalajelor.
* Mercur - Peştii răpitori care îmbătrânesc înainte să fie prinşi conţin mercur în grăsimea lor. Femeile gravide şi cele care alăptează sunt sfătuite să nu consume ton.
* Aluminiu - metalul uşor este bănuit că afectează sistemul nervos şi fecunditatea. Sărurile şi acizii conţinuţi în anumite alimente pot desprinde aluminiul de pe foliile alimentare şi de pe vasele de gătit.
* Antimonoxid - sticlele de plastic conţin un factor cancerigen temut: antimonoxidul. Mai ales Cola concentrată dizolvă otrava din ambalaje.