- Care este gradul de curăţenie spre care trebuie să tindem?
- Contactul cu microorganismele ne antrenează sistemul imunitar. De aceea, e un lucru util să lăsăm din când în când copiii să se murdărească la joacă. Dar reversul nu funcţionează atât de simplu: curăţenia exagerată nu ne îmbolnăveşte automat şi nu ne provoacă alergii.
- Deci, care ar fi sfatul dvs. suprem în privinţa igienei?
- Să fim relaxaţi. Să nu purtăm un război pe viaţă şi pe moarte pentru a reduce coloniile de germeni. Dimpotrivă, ar trebui să privim microorganismele ca pe o componentă a existenţei noastre şi să le acceptăm ca atare, luând măsurile necesare de igienă doar acolo unde ele ar putea deveni periculoase pentru noi.
- E nevoie să ne înarmăm cu dezinfectante şi şerveţele antibacteriene?
- De regulă, detergenţii naturali (apă, săpun, oţet, bicarbonat) sunt pe deplin suficienţi în gospodărie. Intervin totuşi situaţii speciale, care impun o igienă ceva mai atentă, atunci când unul dintre membrii familiei are, să zicem, o infecţie intestinală. Însă nici în asemenea cazuri nu trebuie să recurgem întotdeauna la substanţe chimice agresive. De exemplu, rufele se pot spăla setând temperatura la 60oC sau fierbându-le cu leşie, ca pe vremea bunicii. Se pot fierbe şi cu un săpun de casă ras.
- Există o modalitate de a curăţa la care n-aţi consimţi să renunţaţi în niciun caz?
- Da, maşina de spălat vase. Ea elimină germenii incomparabil mai bine decât spălatul cu mâna.
- Potrivit experienţei dvs., unde suntem noi cel mai "soioşi"?
- Chiar dacă majoritatea oamenilor consideră că toaleta este locul unde igiena ar trebui scrisă cu majuscule, surprinzător de mulţi dintre ei nu se spală pe mâini când ies de acolo. Iar igiena mâinilor este principala măsură prin care se previne transmiterea unei infecţii - şi nu numai la toaletă.
- WC-ul este cel mai uriaş focar de microbi?
- Probabil că locul cu populaţia cea mai densă de microbi dintr-o locuinţă este bucătăria. Bureţii şi cârpele de vase, de exemplu, pot adăposti cantităţi enorme de microorganisme, mai ales dacă nu se usucă niciodată complet. E necesar să le schimbăm cât mai des, chiar dacă nu toţi germenii sunt patogeni.
- Şi când ne aflăm în călătorie?
- Pe aeroport sau la gară, este important să ne spălăm regulat pe mâini cu apă şi săpun. Când călătorim în regiunile sudice ale globului, trebuie să fim prudenţi în privinţa alimentelor consumate şi, în primul rând, a apei de băut. Aceasta înseamnă: dacă există suspiciuni, să bem şi să ne spălăm pe dinţi cu apă îmbuteliată şi să renunţăm la cuburile de gheaţă.
- În ideea de a aduna mai puţin gunoi, se întrebuinţează din ce în ce mai des, în ultima vreme, în locul paharelor de plastic de unică folosinţă pentru cafea, unele reutilizabile. Cât de igienice sunt ele?
- Eventualul transfer de microbi dintr-un pahar de plastic spălat superficial poate fi socotit realmente neglijabil, în comparaţie cu numărul de germeni care vor ajunge în băutura fierbinte, dacă automatul de cafea nu este bine întreţinut. În aparatele care funcţionează complet automatizat se găsesc destui germeni, în special dacă apa a stat mai mult timp în rezervor. Din fericire, în momentul când cafeaua iese fierbinte din automat, face îndată de petrecanie celor mai multe dintre microorganisme.