Ele cuprind măsuri generale dietetice şi tratament local. Pe cale orală, se indică suplimentarea alimentaţiei cu vitamine şi microelemente: zinc (15-40 mg pe zi), vitamina A (10.000 UI pe zi), acizi graşi Omega 3 (1000-1500 mg pe zi), preparate pe bază de polen de albine, pentru un aport de vitamine din grupul B.
Măsuri de igienă locală
Se impune o încălţăminte aerată, care să nu permită transpiraţia excesivă, evitarea ciorapilor din fibre sintetice şi efectuarea ritualului de igienă, zilnic. Se recomandă ca pe unghia afectată să nu se aplice ojă sau lac, deoarece acestea formează o peliculă ce permite umectarea unghiei subiacente, creând astfel condiţii favorabile dezvoltării fungilor (ciuperci).
Tratamente externe
* Uleiuri esenţiale din plante aromatice: cimbru (Thymus vulgaris), cimbru de grădină (Satureja hortensis), cimbrişor (Thymus serpyllum), şovârf (Origanum vulgare).
Reţeta: În prealabil, se curăţă unghia afectată de detritusurile infectate, se spală locul cu un decoct concentrat de cimbru şi salvie. Se aplică, apoi, un amestec nediluat de uleiuri volatile, antifungice (ulei de lavandă şi tea tree) la nivelul leziunilor, fără a atinge pielea periunghială. Se fac două aplicaţii zilnice, timp de zece zile. Urmează o pauză de zece zile, apoi se repetă. Se pot continua ciclurile de câteva ori, până la dispariţia coloraţiei galbene şi a îngroşării unghiei. Dacă infecţia a afectat şi pielea, se poate aplica la nivelul acesteia un oleosol (o parte de ulei volatil se dizolvă în 10 părţi de ulei comestibil, adică 0,5 parte ulei volatil de lavandă şi 0,5 parte ulei volatil de tea tree se dizolvă în 10 părţi ulei de floarea-soarelui). Alternativ: se amestecă 3 picături de ulei volatil de lavandă cu o linguriţă de ulei de bază (orice ulei vegetal, seminţe de struguri, ulei de măsline). Se masează zilnic pe pielea infectată.
* Se fierbe o cafea tare şi se înmoaie în ea, în mod repetat, degetele bolnave ale picioarelor sau mâinilor. După ce pielea de pe degete se usucă, cafeaua nu se va îndepărta. Reţeta: 10 linguriţe cu vârf de cafea, 150 ml apă. Procedeul: se introduc de mai multe ori pe zi degetele în cafea, câte 2-3 minute, lăsând să se usuce. Tratamentul cu cafea se aplică alternativ, o zi unul, o zi altul, cu unguentul Digentiana (se găseşte în farmacii).
* Se introduc degetele în oţet (preferabil de mere) diluat, de 3 ori pe zi, câte 1/2 oră. Seara, la culcare, se pune pe o bucată de vată oţet (diluat sau nediluat, în funcţie de sensibilitatea pielii), se aplică pe unghiile bolnave, înfăşurată cu un plastic. Dimineaţa, se curăţă partea moartă de sub unghii. Se repetă până la vindecare (durează cam o lună). La fel se vindecă micozele din gură sau orice altă micoză de pe piele.
* Băi cu oţet diluat. Se ia un litru de oţet cu concentraţia de 10% şi se amestecă cu un litru de apă. Amestecul se încălzeşte la 40-42°C. Se toarnă într-un lighean şi se îmbăiază piciorul afectat de micoză (unghia bolnavă să fie acoperită de apă). Durata băii este de 20 de minute. Să se cureţe pielea necrozată. După baie să nu se spele piciorul, ca oţetul să-şi facă efectul. O săptămână să se spele piciorul cu această soluţie cu oţet.
* Băi călduţe la picioare, cu apă în care s-a dizolvat o lingură cu bicarbonat de sodiu şi o lingură cu sare. După ce soluţia se răceşte, se spală picioarele cu apă curată.
Alternativă: 3 linguri cu bicarbonat de sodiu se dizolvă într-un lighean cu apă şi se îmbăiază piciorul (unghia) afectat de ciupercă, 15-20 de minute. Tratamentul acesta în sine poate vindeca micoza unghiei.
* Se amestecă mentă pisată cu sare şi se presară între degetele picioarelor. Se lasă astfel o oră, după care se curăţă. Se repetă.
* Este util şi tratamentul unghiei afectate de ciupercă cu hidrogen peroxid 3% (apă oxigenată, ce se vinde la farmacie). Se unge cu aceasta unghia atacată de ciupercă.
Unguent cu tătăneasă şi rozmarin
Ingrediente: 20 g rădăcină de tătăneasă (4 linguriţe), 10 g frunze de rozmarin (3 linguriţe), 75 ml ulei de măsline şi 40 g ceară de albine. Toate plantele se pun în ulei, se încălzesc 30 de minute pe o baie de apă, se lasă să se răcească, se strecoară prin tifon. Se lasă aşa o zi, apoi se topeşte ceara şi se amestecă totul până ce se obţine un unguent. Pentru a creşte efectul terapeutic al acestui unguent, se amestecă câteva picături ulei volatil de lavandă şi ulei volatil de tea tree (0,5 ml ulei volatil de lavandă şi 0,5 ml ulei volatil de tea tree). Se face un masaj uşor la picioare cu acest unguent.
IOAN MĂRCUŞ - Aiud, jud. Alba