RODICA CULCER despre... Veşti nu prea bune
"În condiţiile în care nici preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu se bucură de un mediu politic favorabil, pierzându-şi miniştrii unul câte unul, slăbirea Germaniei printr-o criză a coaliţiei de guvernare ar vulnerabiliza serios construcţia europeană şi şansele acesteia de redresare după Brexit."
Citeste tot articolul
Săptămâna 12-18 octombrie
"Sfârşitul de săptămână poate veni cu tensiuni emoţionale puternice, marcând atât relaţiile de cuplu ori asociere, cât şi raportul cu persoane aflate în poziţii de autoritate. Trei planete sunt strânse în semnul Scorpionului în acest interval: Mercur, micul benefic Venus (în mişcare retrogradă) şi marele benefic Jupiter. Mai mult ca oricând, relaţiile noastre ne spun cine suntem."
Citeste tot articolul
UNGARIA, AUSTRIA, SLOVENIA
"În numărul de faţă al revistei "Formula AS" începe seria reportajelor realizate, toamnă de toamnă, pe "urme vechi, româneşti". Anul acesta am pornit şi pe "urme mai noi", pentru că în ţările vizitate, diaspora noastră şi-a dobândit o identitate spirituală, preţuită şi respectată."
Citeste tot articolul
"Alianţa Vestului"
"În vremuri negre, când societatea românească e mai dezbinată ca oricând, iar cel mai adesea pe teme artificiale, aruncate în spaţiul public cu intenţia vădită de a fura atenţia de la problemele serioase ale României şi de la acţiunile păguboase ale majorităţii de guvernământ (vezi Legea offshore, de care depind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, investiţii uriaşe şi posibila independenţă energetică a României) mai apar şi întâmplări normale, care îţi dau speranţa că cineva se mai gândeşte la viitorul românilor, nu doar la stratageme şi manipulări."
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "O bătălie între bolşevici şi menşevici, din care au ieşit învingători primii"
"Cele două CEx-uri s-au soldat cu victoria lui Liviu Dragnea asupra tuturor disidenţilor din PSD. Mai precis, s-a dovedit încă o dată că aceia care au sesizat că partidul alunecă pe o pantă primejdioasă, atât în evoluţia sa internă, cât şi la guvernare şi în sondajele de opinie, sunt foarte puţini şi lipsiţi de putere. Şi o altă consecinţă: Dragnea a scăzut în sondajele de opinie, de la 7 la 4%, după această nouă izbândă asupra propriului partid."
Citeste tot articolul
"Sunt vegetariană. Copilul meu se va dezvolta normal?"
"Sunt vegetariană de aproape zece ani şi de curând am aflat că sunt însărcinată. Întrebarea care mă frământă este dacă e absolut necesar pentru sănătatea copilului meu ca pe timpul sarcinii, să reintroduc carnea în alimentaţie. Pentru mine n-ar fi deloc uşor, dar sunt responsabilă de viaţa copilului meu..."
Citeste tot articolul
"Cum se foloseşte petrolul rafinat, în tratarea cancerului de intestin?"
"Nu ştiu dacă ceea ce vă scriu poate să vă ajute, dar de curând am cunoscut o doamnă care mi-a povestit cum şi-a salvat soţul suferind de aceeaşi boală. În urmă cu 25 de ani, soţul doamnei, un adevărat alcoolic, a fost internat în spital cu diagnosticul de ulcer gastric, dar după numeroase investigaţii s-a constatat că de fapt avea cancer gastric. A fost trimis la Bucureşti, unde s-a confirmat diagnosticul şi s-a considerat că este prea târziu pentru a mai fi operat. A fost externat, cu pronosticul că va mai trăi 4-5 săptămâni."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ANGELA, F. AS nr. 1327 - "Sufăr de cistită interstiţială"
"Deşi prezintă simptome asemănătoare cu cele ale unei infecţii vezicale (cistita), incluzând senzaţia imperioasă de a urina, arsuri sau crampe în timpul micţiunii, cistita interstiţială nu este rezultatul unui proces infecţios, ci al unei inflamaţii a peretelui vezical (mucoasa internă), aparent fără o cauză precisă. Din acest motiv, diagnosticul cistitei interstiţiale este greu de pus, numai după excluderea altor posibile cauze, cum ar fi vezica iritabilă, infecţia sau chiar cancerul de vezică urinară."
Citeste tot articolul
"Mulţumesc d-lui RADU COSTEL pentru leacurile sale. M-a vindecat de hepatită C"
"Mă numesc Elena Daniela M., locuiesc în oraşul Alba-Iulia, sunt o mămică de peste 30 de ani, ce are de crescut doi copii minori. Am o familie frumoasă, unită, cu multă dragoste faţă de Dumnezeu şi semenii noştri. Vă scriu aceste rânduri, pentru a-mi exprima recunoştinţa şi mulţumirea faţă de domnul RADU COSTEL, pe care numai bunul Dumnezeu a făcut posibil a-l cunoaşte."
Citeste tot articolul
MERE şi PERE
Remediile populare din mere şi pere sunt la mare căutare în miez de toamnă. Nelipsite din gospodăria ţăranilor şi-a orăşenilor care n-au divorţat de tradiţie, ele intră la concurenţă cu multe medicamente "miraculoase", dar de temut prin efectele lor secundare. Abia culese de prin livezi, proaspete şi încărcate de soarele încă puternic al toamnei, merele şi perele sunt pregătite să arate ce pot.
Citeste tot articolul
Frică fără frică - ATACURILE DE PANICĂ
"Frica face inima să bată ca un ciocan, sugrumă respiraţia şi îţi strecoară în urechi zgomote ciudate. Dar şi mai îngrozitor este un atac de panică: apărut parcă de nicăieri, îţi paralizează respiraţia lăsându-te fără aer şi îţi dă sentimentul că te vei sufoca sau îţi vei pierde minţile în secunda următoare. "Aceste atacuri de panică reprezintă unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care pacienţii apelează la un consult medical în ambulatoriu", afirmă psihiatrii."
Citeste tot articolul
În formă, la bătrâneţe
A doua jumătate a vieţii este mai bună ca prima şi bătrâneţea este mai frumoasă decât ce se bârfeşte pe seama ei. Iar cine intră cu aşteptări pozitive în anii de pensie îşi prelungeşte viaţa cu 7 ani. Afirmaţiile sunt dovedite ştiinţific.
Citeste tot articolul
Marea urgenţă a toamnei: SISTEMUL IMUNITAR
"Toamna e-n curte, iarna e lângă gard. Bagajele lor sunt pline de boli care ne pregătesc zile negre: gripe, viroze, infecţii respiratorii, răceli. Ar fi bine să nu le lăsăm să intre în casă înainte de-a ne întări sistemul imunitar..."
Citeste tot articolul
Obrăjori roşiori
"Cea mai populară imagine pentru tenul curat şi îmbujorat sunt merele. "Obraji ca două mere" era, pe vremea străbunicilor noastre un ideal de frumuseţe. Este şi astăzi, pentru femeile care preferă tratamentele naturale, cosmeticelor industriale. Dacă vă număraţi printre ele, sfaturile care urmează vă sunt de folos."
Citeste tot articolul
Merele în lupta cu grăsimea
"Incluse în dieta zilnică, merele sunt printre cele mai valoroase fructe, atunci când vrem să pierdem în greutate. Ajută la eliminarea toxinelor şi deşeurilor alimentare din tubul digestiv, accelerează arderea grăsimii, reglementează digestia şi apetitul exagerat, stabilizează glicemia. Totodată, merele sunt energizante şi uşor de digerat."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Caut căsuţă provizorie sau definitivă - în Bucureşti sau prin apropiere - pentru un motan negru, adult, frumos, blând, castrat. A fost crescut în casă şi apoi abandonat în curtea unui bloc, infectat cu Calcivirus."
Citeste tot articolul
Dacii din pusta maghiară - Drumul aurului
"Sutele de ani de dominaţie maghiară şi austriacă i-au privat pe românii ardeleni nu doar de drepturi şi de libertăţi, nu doar de bogăţii naturale fabuloase - sare, aur şi argint, păduri - ci şi de însuşi trecutul lor, de tezaure inestimabile îngropate, pentru posteritate, în pământul Transilvaniei de către daci şi, mai înainte sau mai târziu de ei, de seminţiile pentru care, de-a lungul vremii, Ardealul a însemnat acasă."
Citeste tot articolul
MARIUS DRAGOMIR - "Puterea politică din Ungaria are total, sub control, mass-media"
"În afară de Budapesta şi câteva centre urbane, omul de rând, în Ungaria, este prada uşoară a propagandei iniţiate de către prim-ministrul Viktor Orban, acoliţii săi politici şi susţinătorii săi financiari, un grup de oligarhi care au afaceri în multe domenii, inclusiv în presă. În acest context, acea solidaritate intelectuală despre care vorbiţi este mult prea puţin influentă, lucru văzut în victoria zdrobitoare a partidului lui Orban, Fidesz, în alegerile din aprilie, anul acesta."
Citeste tot articolul
VLAD BÎRZANU - "Teatrul e meserie şi terapie. Prin el poţi face oamenii să vadă şi să înţeleagă"
"Nu cred că actoria e menirea mea. E meseria pe care o fac, lucrul pe care am simţit la un moment dat că aş putea să-l fac şi să trăiesc din el. Dar cred că menirea mea şi a oamenilor în general este să iubim. Şi mai cred că teatrul e un mediu care îmi permite să mă descopăr ca om, să-mi înţeleg vulnerabilităţile, să mi le asum şi poate să-i fac şi pe alţii să nu le fie frică de vulnerabilitate. "
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Cu o întindere îndelungată, literatura arabă e una dintre cele mai vechi şi mai bogate din lume dar, cu excepţia câtorva specialişti, nu prea e cunoscută la noi. Venind dintr-o asemenea tradiţie, marii scriitori arabi contemporani care creează în limba maternă au mai puţine şanse de a fi mondial apreciaţi decât cei care s-au stabilit în Occident şi au adoptat franceza sau engleza, deşi tematica lor a rămas legată de istoria şi cultura ţărilor de origine, de civilizaţia arabo-islamică."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Sunt câţiva scriitori basarabeni încă tineri, activi şi bine cotaţi în literatura română de azi. Fie că au rămas în Republica Moldova, fie că au ales să trăiască în România, ei nu mai au deloc aerul păşunist şi provincial al generaţiilor anterioare, sunt sincronizaţi cu tendinţele moderne şi postmoderne occidentale şi au un atu în plus - o aprofundată cunoaştere, în original, a marii literaturi ruse, care le-a intrat în gena creatoare."
Citeste tot articolul
Călătorie într-o fotografie - OLGA MĂRGINEAN: "Eu nu pictez flori, eu îmi pictez gândurile"
"Pasiunea mea pentru carte a fost mult mai puternică decât cea pentru desen. Citeam enorm, scriam poezii şi visam să am un salon literar, în care să primesc diferite personalităţi culturale, doar să stau să le ascult. Pentru mine, la vârsta aceea, asta era summum-ul de fericire. Dar nu s-a putut niciodată, pentru că viaţa a fost grea cu noi. Cu talentul pentru desen a fost altfel, a fost dintotdeauna acolo, şi tata desena foarte bine, şi bunicul meu desena."
Citeste tot articolul
DAN BYRON - "Curiozitatea este un muşchi care se antrenează"
"De doisprezece ani, de când suntem în actuala componenţă a trupei, avem cel puţin două concerte pe săptămână, dar câteodată chiar trei sau patru. Cum reuşim? Din asta trăim, ne-am luat munca în serios şi astfel, deşi cântăm exclusiv compoziţiile noastre, avem concerte. Nu ratăm niciun festival care se mulează pe stilul nostru, niciun eveniment. Muncim."
Citeste tot articolul
DAVID POP: "Mânăstirea noastră nu are numai misiune duhovnicească, ci şi o misiune naţională, românească"
"Nimic nu se întâmplă fără purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Dumnezeu îşi revarsă dragostea asupra oamenilor necondiţionat. Nu trebuie să fii neapărat sfânt sau creştin ortodox, ca Dumnezeu să îţi poarte de grijă. Ştiţi cum se spune: Duhul Sfânt bate unde vrea El, nu are restricţii, nu are oprelişti. Altfel, ar fi toate moarte."
Citeste tot articolul
Enigmele Basarabilor
"Cu şapte sute de ani în urmă, câţiva voievozi îndârjiţi întemeiau Ţara Românească, aducând-o pe nişte culmi de putere şi strălucire pe care, apoi, nu avea să le mai cunoască. În vremea lor, Valahia devenise un factor de putere de temut în zona Dunării. Voievozii de la Curtea de Argeş, îmbrăcaţi în armuri apusene, zdrobeau armatele regelui ungur, ori făceau şi desfăceau după pofta inimii, ţarate în sudul fluviului. Aceştia au fost primii Basarabi, descălecătorii înconjuraţi până astăzi de o aură de fascinaţie şi mister."
Citeste tot articolul
NIGEL KENNEDY - "N-am vrut să devin doar o parte dintr-un stereotip"
"Kennedy este încă un copil, chiar dacă se apropie cu paşi repezi de 62 de ani. Are spiritul tânăr şi nu şi-a pierdut sclipirea năstruşnică din priviri. Anii par să fi trecut pe lângă el fără să-l atingă. Şi-a păstrat şi celebra freză rebelă, şi nonconformismul care l-au făcut faimos în lume. Se îmbracă fistichiu şi uneori înjură ca un birjar, dar toate acestea îi sunt trecute cu vederea, căci de câte ori pune arcuşul pe vioară, devine un magician fără egal, transformând muzica în vrajă."
Citeste tot articolul