Remedii cu MERE
* Tuse, răceală, gripă, laringită, bronşită - Luaţi un măr, scobiţi-l în jurul cotorului şi vârâţi în miezul lui o lingură de zahăr. Puneţi-l apoi la foc mic, în cuptor, astfel încât să se formeze siropul natural, binefăcător în răceli. Dimineaţa şi seara, cu două ore înainte de culcare, se mănâncă siropul, împreună cu mărul copt.
- Băgaţi două-trei mere în centrifuga de fructe şi amestecaţi-le sucul cu zahăr, în părţi egale. Puneţi-le într-un vas, pe foc mic. Lăsaţi să fiarbă până când ajung la consistenţa unui sirop. Din acest sirop se iau câte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, la distanţă de mese.
- Se pun 500 ml apă pe foc, şi când clocoteşte, se adaugă un măr tăiat bucăţi şi câteva felii de lămâie cu coaja foarte bine spălată. Lăsaţi-le să fiarbă la foc mic, până scade lichidul la jumătate. Se trage deoparte şi se pune capac. După 15 minute, se strecoară şi se adaugă sucul de la o lămâie şi o lingură de miere. Se bea cu înghiţituri mici.
* Febră - Beţi suc proaspăt de mere, câte un pahar la două ore.
* Litiază urinară, reumatism, artrită, boli reumatice, gută - Într-un litru de apă se pun două mere tăiate bucăţi şi se fierb la foc mic, până ce lichidul scade la jumătate. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, se strecoară, se adaugă o linguriţă de miere sau zahăr şi se bea seara, cu două ore înainte de culcare.
- Se pune o cană de apă pe foc, se lasă să dea în clocot şi se adaugă o jumătate de măr tăiat bucăţi sau feliuţe subţiri. Se trage deoparte şi se pune capac. După 15 minute se strecoară. Se beau 3-4 astfel de ceaiuri pe zi, între mese.
- Consumaţi în fiecare zi una-două porţii de compot de mere.
* Diaree - Consumaţi terci de mere, preparat din fructe date pe răzătoarea fină, cu tot cu coajă, sau prin blender. Cei care suferă de diaree trebuie să mănânce din acest terci mai multe porţii pe zi, câteva zile la rând, fără alt aliment, până se vindecă. Se pot consuma pe zi până la 2-3 kg de mere.
- Tăiaţi câteva mere în bucăţi mari (nu îndepărtaţi coaja) şi fierbeţi-le între 5 şi 10 minute. O altă opţiune: băgaţi merele întregi, cu coajă cu tot, la cuptor (perforaţi cu o furculiţă, să nu "explodeze") şi lăsaţi-le timp de aproximativ 20 de minute. În caz de diaree, consumaţi doar mere fierte sau coapte.
* Constipaţie - Lăsaţi să fiarbă, într-un sfert de litru de vin roşu bun, un măr decojit. Adăugaţi 2 bucăţi de zahăr şi coaja de la o lămâie. Treceţi totul printr-o strecurătoare fină şi beţi vinul astfel obţinut în timpul meselor. Este un laxativ eficace. Merele sălbatice (Pyrus malus), crude, sunt chiar mai energice.
* Digestie dificilă - Consumaţi zilnic câte un măr, cu tot cu coajă, după fiecare masă. Cine nu suportă mere crude poate consuma mere fierte sau coapte.
* Ateroscleroză, hipertensiune arterială, edeme - Două zile pe săptămână consumaţi doar 250-300 g de orez fiert, alături de 0,500-1 kg de mere crude pe zi. În celelalte zile ale săptămânii, se consumă cel puţin 2-3 mere crude zilnic, între mese, pe perioade de cel puţin o lună. Cine nu suportă merele crude poate consuma mere coapte, fierte sau compot de mere.
* Obezitate - Se consumă 1 kg de mere crude pe zi. Se face un decoct dintr-un măr tăiat bucăţele la 500 ml apă. Se fierbe la foc mic, până se reduce la jumătate. Se bea seara, înainte de culcare.
* Pentru a preveni cancerul de colon, de prostată şi de plămâni - Consumaţi în fiecare zi cel puţin 2-3 mere, în cure de minimum 3 luni.
UZ EXTERN
* Plăgi - Aplicaţi pe locul bolnav un măr copt, curăţat de coajă şi zdrobit în sucul lui, pe care îl amestecaţi cu ulei de măsline în cantităţi egale.
* Râie - Tăiaţi un măr în două, scoateţi "inima" şi sâmburii. Puneţi în locul lor puţină floare de pucioasă. Reuniţi cele două jumătăţi, legându-le cu o aţă, şi coaceţi mărul la cuptor. Începeţi apoi să fricţionaţi, zdrobind mărul copt pe zonele bolnave.
* Dureri de urechi - Aplicaţi fructe fierte, cât mai calde, pe zona dureroasă.
Remedii cu PERE
* Litiază urinară, infecţii urinare, retenţie de apă, boli reumatice, artrită - Puneţi pe foc un litru de apă în care adăugaţi 100 g pere tăiate feliuţe şi lăsaţi-le să fiarbă două minute. Infuzaţi-le 30 de minute, apoi strecuraţi-le. Se beau 3-4 căni pe zi.
- Beţi câte un pahar de suc proaspăt de pere, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.
- Consumaţi câte 3-4 pere pe zi, în cure de minimum 4 săptămâni.
* Obezitate - Dacă vreţi să slăbiţi, mâncaţi doar câte un kilogram de pere timp de două zile pe săptămână. Dacă doriţi doar să vă menţineţi greutatea, puteţi consuma pere în combinaţie cu brânzeturi degresate, iaurt, lapte bătut şi pâine integrală.
* Constipaţie - Mâncaţi câte 2-3 pere de două ori pe zi, pentru a combate constipaţia şi pentru a reface flora intestinală, după un tratament cu antibiotic.
* Anemie - Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi două pere şi două caise fără sâmburi. Puneţi fructele într-un blender, împreună cu un pahar de lapte. Amestecaţi pentru două secunde. Beţi câte un pahar, zilnic, de preferat dimineaţa, timp de 10 zile.
* Gastrită - Consumaţi pere proaspete date pe răzătoare. Calmează senzaţia de arsură produsă de gastrită şi facilitează procesul de vindecare.
* Prevenirea durerii de cap - Beţi un pahar de suc de pere sau mâncaţi o pară înainte de a merge la o petrecere. Vă ajută să evitaţi durerea de cap, caracteristică mahmurelii.
Frunzele de păr
* Litiază urinară, prostatită, infecţie urinară - Puneţi un litru de apă pe foc. Când fierbe, adăugaţi 100 g frunze proaspete de păr sau 50 g frunze uscate şi lăsaţi să fiarbă 2 minute. Lăsaţi apoi să se infuzeze 15 minute în vas acoperit. Strecuraţi şi beţi în 3-4 porţii pe parcursul unei zile. Cura durează cel puţin 3 săptămâni.
* Hipertensiune arterială - Se adaugă o mână de frunze de pere într-un litru de apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se acoperă vasul şi se lasă până ce lichidul ajunge la temperatura camerei. Strecuraţi şi beţi 2 căni pe zi.
* Amigdalită, infecţii faringiene - 14 linguri de frunze mărunţite se pun la macerat într-un litru de apă rece. Se lasă 12 ore, în vas acoperit. Cu lichidul obţinut se fac mai multe gargare pe zi, din care ultima înainte de culcare.