"Dragnea a scăzut în sondaje, la 4%"
- În ultima lună, Consiliul Executiv al PSD s-a întrunit de două ori, în încercarea de a rezolva conflicte interne majore. Dezbaterile au fost aprinse, iar votul ne interesează, vrând-nevrând, pe toţi, pentru că evoluţia principalului partid de guvernământ afectează ţara. Acum, la o distanţă apreciabilă de evenimente, care sunt rezultatele de impact al celor două şedinţe?
- Cele două CEx-uri s-au soldat cu victoria lui Liviu Dragnea asupra tuturor disidenţilor din PSD. Mai precis, s-a dovedit încă o dată că aceia care au sesizat că partidul alunecă pe o pantă primejdioasă, atât în evoluţia sa internă, cât şi la guvernare şi în sondajele de opinie, sunt foarte puţini şi lipsiţi de putere. Şi o altă consecinţă: Dragnea a scăzut în sondajele de opinie, de la 7 la 4%, după această nouă izbândă asupra propriului partid. Dar şi-a păstrat şefia partidului şi a Camerei Deputaţilor, deşi câţiva grei ai partidului, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, Paul Stănescu, vicepreşedinte al partidului şi vicepremier, şi Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD şi senator, i-au cerut demisia din ambele funcţii. Capul taberei anti-Dragnea s-a dovedit a fi Gabriela Firea. Bine, nu atât pentru principii, cât din calcule electorale. Firea vrea să candideze la preşedinţia statului, anul viitor, şi nu o prea avantajează să o facă din partea unui partid aflat în situaţia PSD. Şi-atunci, avea câteva opţiuni: fie prelua conducerea partidului şi repara ce se putea, fie măcar îl înlătura pe Dragnea, cu speranţa că se va mai redresa PSD în sondaje, fie urma să candideze independent. Această ultimă variantă nu e decisă încă. Dar primele două par tranşate, cel puţin pentru următoarea perioadă. Nu e vorbă, că, în afară de debarcarea lui Dragnea, disidenţii nu propuneau nimic bun. Voiau să pună, temporar, preşedinţia partidului sub numele Vioricăi Dăncilă, în speranţa că şi-o vor alia pe aceasta şi că o vor putea manipula ulterior, şi cereau adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere. Ba, alde Ţuţuianu a cerut DIICOT să-i ancheteze pe protestatarii din 10 August, dacă nu cumva au fost aduşi de forţe străine, ostile României şi dacă iau droguri...
Dragnea şi-a asigurat victoria cu aceleaşi vechi mijloace: biciul şi zăhărelul. Iar acum se aşteaptă răzbunările, respectiv recompensele.
Bref, în aceste Cex-uri a fost o luptă între bolşevici şi menşevici, în care primii au câştigat. Bolşevicii fiind numiţi şi "Gruparea de la Scroviştea", recte Dragnea şi Vâlcov, cu iubitele dumnealor, care sunt şi verişoare între ele, şi cu oamenii cei mai apropiaţi lor.
"Remanierea guvernamentală se va face pe răzbunări şi recompense"
- Remanierea guvernamentală anunţată este deci parte din lupta lui Dragnea cu disidenţii?
- Se pare că da, căci Dragnea ne-a obişnuit să nu facă nici o numire sau vreo demitere fără să aibă un interes personal. Altminteri e greu de explicat de ce ar schimba nişte incompetenţi dovediţi, cu alţii aşijderea. Una peste alta, ne aşteaptă schimbări care n-au de ce să ne bucure. De pildă, postul de ministru al Dezvoltării Regionale, deţinut de Paul Stănescu, va fi atribuit, din câte se spune, lui Marian Oprişan, şeful Consiliului Judeţean Vrancea. Speriat de remaniere, deşi el nu era vreun disident, Valentin Popa, ministrul Educaţiei, şi-a dat demisia înainte să fie schimbat, în birou la Dragnea, ca să fie clar cine-i şeful. La Educaţie, ca nou-vechi ministru e vehiculat numele Ecaterinei Andronescu, care a îndrăznit şi ea, timidă, să-l critice pe Dragnea, nu demult, şi să-i ceară demisia, "cu tot respectul". Ea a confirmat că Dragnea i-a propus postul cu câteva săptămâni în urmă. Deci Valentin Popa era remaniat şi nu ştia. Deocamdată, a fost unsă interimar la Educaţie Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. Rămâne de văzut deci, dacă Andronescu s-a vândut pentru o funcţie sau nu.
Mai sunt şi alţii care vor zbura din guvern. Se vorbeşte, de exemplu, despre Dănuţ Andruşcă, analfabetul absolut, căci nu poate lega nici două vorbe, fie ele şi greşite, de la Ministerul Economiei. Şi despre Ioana Bran, de la Ministerul Turismului, fata lu tata, căreia nu-i vom simţi lipsa, căci nu i-am simţit nici prezenţa. Se pregăteşte să-şi facă bagajele şi Lucian Şova de la Transporturi, care era foarte fericit că nu avem autostrăzi, pentru că altminteri ar pleca multinaţionalele, dacă ar avea pe unde să fugă... George Ivaşcu de la Cultură va cădea şi el, pentru că e pus de Firea... Mai era în vizor Tudorel Toader, care n-a mişcat cu amnistia şi graţierea şi nici n-a elaborat o ordonanţă de urgenţă prin care să-i schimbe lui Dragnea completul de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astea au fost prea mult până şi pentru Toader. De aceea, Dragnea l-ar vrea înlocuit, dar e apărat de Tăriceanu. Iar fără ALDE, PSD nu mai are majoritatea care să-i asigure o guvernare în forţă. Dragnea a vrut să-l debarce şi pe Meleşcanu, de la Externe, însă, Tăriceanu a avertizat că Toader şi Meleşcanu sunt de neînlocuit.
- Premierul Viorica Dăncilă a fost la Bruxelles, unde, drept explicaţie la represiunea din 10 August, a servit acelaşi scenariu al protestatarilor aduşi de afară pe bani străini şi afumaţi cu iarbă. A mai dat şi alte răspunsuri pe lângă adevăr, cu privire la schimbarea procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, şi la alte câteva chestiuni la ordinea zilei. Ce impresie a făcut oficialilor europeni?
- Vedeţi, câtă vreme Viorica Dăncilă comitea numai greşeli de exprimare şi confuzii geografice, puteai să spui că e mică şi uşor diabolică, pentru că persevera în eroare. Numai că a început să mintă cu neruşinare, ceea ce arată că e mai mult decât credeam noi: este o marionetă, da, dar una periculoasă. Nu e de mirare că ea minte, pentru că toţi pesediştii au o părere proastă despre români şi cred că ne pot prosti. Amintiţi-vă că atunci când a venit Diaspora la mitingul din 10 August, un consilier local al PSD a spus că "s-a golit Europa de hoţi, curve şi cerşetori" - asta erau pentru el românii din străinătate. Acum, un primar PSD a spus că "în ţară au rămas numai bătrânii, beţivii şi leneşii". Prin urmare, şi dacă pleci, şi dacă rămâi, PSD are tot o părere proastă despre tine. Iar comportamentul Vioricăi Dăncilă la Bruxelles este în aceeaşi linie. Fiind cu o vizibilitate mai mare, e mai primejdioasă. De aceea, partidul a început să-i taie microfonul. A fost de pomină când a ieşit de la Consiliul Politic, alături de Dragnea, şi a vorbit numai acesta. Când a dat şi Dăncilă să spună ceva, Dragnea a luat-o frumos de cot şi a dus-o din faţa presei. De la vizitele ei în străinătate, guvernul ne dă numai filme mute. Sonorul e tăiat, pentru a nu auzi ce trăsnăi spune, şi apare "subtitrarea" pe ecran, cu mesaje ticluite de consilieri. Şi pe bună dreptate, căci, uite, cum a scăpat niţel la microfon la Bruxelles, a şi scos din ea o serie de minciuni ordinare. Că "protestanţii" din 10 August au bătut-o "cu bestialitate" pe o jandarmeriţă, deşi s-a văzut pe imaginile filmate că protestatarii au salvat-o din mâinile unor huligani aduşi special pentru provocări şi scandaluri. Că preşedintele Klaus Iohannis a demis-o pe Codruţa Kovesi, când se ştie că şeful statului nu a avut decât să se supună unei decizii a CCR, după ce toate demersurile de demitere au fost făcute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Că "protestanţii" au fost plătiţi de Soros şi drogaţi. Lucruri care amintesc de intoxicările din timpul mineriadei din 1990: "Am găsit la peneţeu droguri, maşini de falsificat bani...". Cu astfel de minciuni, Viorica Dăncilă a făcut rău României. Nu e ca şi cum oamenii ăia de la Bruxelles nu ştiu care e adevărul. Ce credibilitate mai pot avea reprezentanţii României acum, taman când ne pregătim să preluăm preşedinţia Consiliului European?
"Guvernul încalcă legile şi când e vorba de siguranţa naţională"
- Luna aceasta am mai asistat şi la un eveniment în premieră: rectificarea bugetară, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), deşi au fost tăiaţi banii unor instituţii care se ocupă de siguranţa naţională. Cum a fost posibil?
- A fost posibil pentru că această guvernare nu ţine seama de nimeni şi de nimic, nici de legi, nici de opoziţie, nici de preşedinte, nici de atenţionări externe. Premiera a fost dublă. Am asistat pentru prima dată la o rectificare bugetară "pozitivă" în care, în loc să se împartă excendentul, dacă ar fi existat, s-a tăiat de la unii şi s-a dat altora. De asemenea, în premieră absolută, a fost ignorată prevederea legală prin care avizul CSAT era obligatoriu pentru rectificarea bugetară a instituţiilor care ţin de siguranţa naţională. Guvernul a cerut avizul, dar nu l-a obţinut. Şedinţa CSAT a fost suspendată de preşedintele Klaus Iohannis, care nu a fost convins de argumentele pentru unele reduceri bugetare. Şi-atunci, Dăncilă şi restul au spus că legea îi obligă să ceară avizul, nu să-l şi obţină şi că pot face rectificarea şi fără el. O motivaţie halucinantă, care te lasă fără replică.