În vremuri negre, când societatea românească e mai dezbinată ca oricând, iar cel mai adesea pe teme artificiale, aruncate în spaţiul public cu intenţia vădită de a fura atenţia de la problemele serioase ale României şi de la acţiunile păguboase ale majorităţii de guvernământ (vezi Legea offshore, de care depind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, investiţii uriaşe şi posibila independenţă energetică a României) mai apar şi întâmplări normale, care îţi dau speranţa că cineva se mai gândeşte la viitorul românilor, nu doar la stratageme şi manipulări.
Primarii celor patru mari oraşe din Transilvania şi Banat - Cluj-Napoca, Oradea, Arad şi Timişoara - şi-au dat mâna, semnând o "Alianţă a Vestului", care să le permită să colaboreze pe viitor pe mari proiecte cu finanţare europeană şi să împrumute unii de la alţii soluţii care s-au dovedit de succes în administrarea municipiilor pe care le conduc. "Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan şi Emil Boc, am decis înfiinţarea Patrulateralei Vestului, un for pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, dar şi de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, şi în plan cultural. Ne propunem ca această structură să fie un cadru pentru iniţierea de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătăţirii conectivităţii între cele patru oraşe - cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid - şi de cooperare în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate. Vrem să dăm şi un exemplu naţional de cooperare, pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte", au explicat semnatarii.
Cei patru primari nu mai vor să stea la mila Bucureştiului şi vor să obţină finanţări direct de la Bruxelles, pentru marile proiecte de infrastructură. "Nu ai cum să obţii o sursă de finanţare dacă vii cu o bucăţică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Or, se ştie că Uniunea Europeană are şi proiecte majore, pentru care se pot obţine bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanţare şi vrem să ajungem să accedem la ele. Vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului", spune Nicolae Robu. "Sunt patru mari teme, una dintre ele este cultura. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele frumoase din Caraş-Severin, potenţialul istoric din Hunedoara, tot ceea ce înseamnă vinurile din Arad, apele termale din Oradea sau potenţialul turistic al Clujului", susţine Gheorghe Falcă.
Cei patru primari ai oraşelor mari din Vest au participat împreună, în ultimele zile, la mai multe evenimente, în care au împărtăşit din experienţele lor pozitive în administraţie. În urma unei întâlniri similare desfăşurate anul trecut, Bolojan şi Boc chiar au împrumutat modelele de bună practică ale celuilalt. Mai important însă decât micile soluţii pe care le "fură" unii de la alţii e semnalul de normalitate pe care alianţa celor patru o transmite în societatea românească. Ştim bine ce orgolii existau între Cluj şi Timişoara sau între Arad şi Timişoara. Se pare că epoca aceasta a lui cine-i "fruncea" a trecut, spre binele tuturor locuitorilor din vestul României. Poate învaţă şi alţii, din alte zone, din modelul "Alianţei Vestului"...