RODICA CULCER despre... De râs, dacă n-ar fi de plâns
"Abia când trăieşti mai multă vreme în Occident îţi dai seama cât de departe este România de o cultură politică democratică şi de ce are un renume atât de prost. Ca să intru direct în subiect, în statele cu democraţii consolidate este de neconceput ca autorităţile să ordone reprimarea unor proteste paşnice, infiltrând manifestaţiile cu elemente violente şi utilizând dezinformarea pentru a justifica acţiunea în forţă a forţelor de ordine, aşa cum s-a întâmplat la Bucureşti pe 10 august."
Citeste tot articolul
De-ale fotbalului şi "momentul zero"
"Momentul zero: asta inventaseră, acum nişte ani, greii îmbătrâniţi în rele ai fotbalului românesc, cei datorită cărora suntem şi azi unde suntem, de nu mai avem, nu doar Naţională sau echipe de club care să răzbească cu Albania sau Luxemburgul, dar nu mai avem nici gazoane, de credeau austriecii de la Rapid Viena că s-au întors în timp, pe la 1900, când fotbalul se juca pe maidan."
Citeste tot articolul
Inimile noastre bat la fel
"Purtând un panou cu o inscripţie simbolică, "Asta îi vacanţa mea", unul dintre miile de tineri din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău anunţă lumea că organizaţiile neguvernamentale din Basarabia îşi vor petrece şi luna septembrie, alături de reprezentanţii unor partide de opoziţie, în centrul oraşului."
Citeste tot articolul
Prof. Dr. MIRCEA COŞEA - "Dacă nu trecem urgent la regândirea politicii economice, ne vom consolida în poziţia de economie subdezvoltată"
"Economia românească nu numai că există, dar şi funcţionează. Din păcate, încă îşi păstrează imaginea nostalgică a unei economii concepute cândva pe baza principiului de sorginte sovietică al "dezvoltării cu precădere a industriei grele, cu pivotul ei central - industria constructoare de maşini". Poate acesta este motivul pentru care mulţi dintre noi cred că România nu mai are economie. "
Citeste tot articolul
"De două săptămâni mi se zbate ochiul întruna"
"Am o problemă mai puţin gravă, dar foarte ciudată: de două săptămâni mi se zbate ochiul drept încontinuu - de dimineaţa, de când mă trezesc, până seara, la culcare. Este adevărat că lucrez la calculator zilnic, dar fac şi pauze. Am luat magneziu şi vitamina C, dar degeaba. Puteţi să mă ajutaţi cu un sfat?"
Citeste tot articolul
"Soţul meu are ginecomastie"
"Încercaţi următorul tratament: * Ceai de vâsc preparat la rece (o linguriţă cu vârf de plantă măcinată fin se înmoaie în 1/4 l apă rece şi se lasă de seara până dimineaţa, când se încălzeşte uşor şi se strecoară). Se vor bea 3 căni pe zi. Durata: 6 săptămâni. Este bine ca în acest ceai să se pună câte o linguriţă din urina proprie, colectată dimineaţa (doza este aproape homeopată)."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ANGELA, F AS nr. 1327 - "Sufăr de cistită interstiţială"
"Cistita interstiţială este o afecţiune inflamatorie cronică a vezicii urinare. Cauzele acestei afecţiuni nu sunt pe deplin cunoscute. Se presupune că sunt implicaţi factori predispozanţi ca şi terenul genetic şi sexul feminin (această afecţiune este mult mai frecventă la femei). De multe ori această afecţiune se confundă cu o infecţie urinară, dar tratamentul cu antibiotice nu are niciun efect, dimpotrivă, poate chiar agrava manifestările bolii."
Citeste tot articolul
Metode naturale de vindecare a cancerului - Vâscul
"O discuţie sinceră despre cancer presupune şi o confruntare lucidă, legată de limitele terapiilor aplicate, de refuzul bolii de a ceda, de dureri şi de moarte. În mod bizar, deşi există şi alte aşa-zise boli negre, care nu se vindecă niciodată - calcifierea arterelor, unele boli de inimă sau rinichi, ciroza hepatică - totuşi, numai cancerul este considerat ca o catastrofă personală, un stigmat ce rămâne imprimat toată viaţa, chiar şi atunci când apare, în mod miraculos, vindecarea."
Citeste tot articolul
Metode naturale de vindecare a cancerului - Cerealele
"Un studiu, efectuat la Universitatea de Medicină din Texas, arată că un regim cerealier integral vindecă cancerul în anumite faze de evoluţie. Explicaţia ar fi că în timpul unui astfel de regim, scade cantitatea de radicali liberi din sângele bolnavului. De altfel, se ştie că la popoarele vegetariene, cancerul este aproape inexistent."
Citeste tot articolul
Ţineţi cancerul la distanţă!
"Se apreciază că circa o treime din totalitatea cazurilor de cancer sunt cauzate de o alimentaţie nesănătoasă. Odată cu hrana, asimilăm numeroase substanţe cancerigene, cum sunt nitrosaminele şi nitrosamidele din produsele din carne ţinute la saramură, peştele şi brânza afumată. Conţinutul de nitraţi al legumelor şi apei de băut creşte încontinuu."
Citeste tot articolul
Recapitulări de toamnă - PLĂMÂNII
"Inspirăm şi expirăm continuu: prin plămânii noştri circulă zilnic aproximativ 12.000 de litri de aer (cam de 60 de ori volumul unei căzi de baie!). Respiraţia ne aduce în sânge oxigenul vital pentru supravieţuire...
Citeste tot articolul
Daruri de toamnă - MĂRUL, CĂTINA şi STRUGURII
"Cu toate că pe Eva a alungat-o din Rai, se spune că mărul prelungeşte viaţa. Miezul lui parfumat şi zemos e atât de bogat în vitamine şi minerale, încât reprezintă în sine o mică uzină de sănătate. Pentru dezintoxicarea organismului, beţi în fiecare dimineaţă un pahar cu suc proaspăt de mere. Pentru frumuseţe, aşezaţi-l cu toată nădejdea pe faţă, pe gât şi pe decolteu."
Citeste tot articolul
Supă din păstârnac, praz şi ceapă
"Sunt o persoană care face sport din copilărie, dar nu de performanţă, ci de plăcere: zboruri cu parapanta şi scufundări acvatice. În concedii, cu ocazia unor evenimente sau de sărbătorile de iarnă, când nu-mi respect dieta pe care mi-am impus-o, imediat mă "îmbogăţesc" cu câteva kilograme. Din fericire, am descoperit o dietă simplă, ieftină şi eficientă: supa din păstârnac, praz şi ceapă."
Citeste tot articolul
Iubire mare
"M-am numărat toată viaţa (şi iată, am adunat jumătate de veac) printre oamenii cărora le este frică de câini. Cu toate astea, acum câtăva vreme, mi-a venit în minte gândul că mi-aş putea lua şi eu unul. După tot felul de cercetări despre rase, teste de compatibilitate ("Aflaţi câinele potrivit pentru dvs."), frământări şi consultări, s-a conturat ideea că "alesul" ar putea fi (dacă ar fi să fie)... o boxeriţă."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"O dăruiesc pe Mimi, o pisicuţă deosebită, în vârstă de 5 luni, jucăuşă şi inteligentă. Este deparazitată şi educată la litieră. Îi asigur sterilizarea la vârsta potrivită."
Citeste tot articolul
Despre bucuria de a trăi româneşte: Hora de la Glod
"Totul a început cu un dor năpraznic de România. Alin şi Dora, plecaţi de câţiva ani în Italia, la Milano, vorbeau tot mai des la telefon, acasă, cu rudele. De sărbători se îmbrăcau în costume populare şi mergeau la biserica românească, în privirile admirative sau curioase ale italienilor."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Unul dintre vârfurile peisajului literar contemporan poartă numele António Lobo Antunes, cel mai valoros scriitor în viaţă al Portugaliei. La 76 de ani, cu o operă de peste 30 de volume, majoritatea romane, el are parte de superlative rezervate de obicei clasicilor: genial, titan al literaturii, scriitor ce a schimbat faţa prozei."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Pe lângă volumele publicate de cercetători care au studiat la CNSAS dosarele de urmărire ale unor personalităţi, au stârnit un mare interes şi cărţile despre propriul dosar ale unor scriitori precum Bujor Nedelcovici, Dorin Tudoran, Gabriel Liiceanu (care şi-au putut identifica sub numele de cod turnătorii), şi ale unor intelectuali străini ce au lucrat în ţara noastră, ca formidabilul ambasador al Olandei, Coen Stork, sau traducătorul Jan Willem Bos."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Cu o suprafaţă puţin mai mică decât Oltenia şi o populaţie în jur de trei milioane de locuitori, Albania e una dintre cele mai sărace ţări europene dar, când vine vorba despre literatura ei, toată lumea ştie un nume: Ismail Kadare. Incomparabilul scriitor albanez e pe cât de tradus şi difuzat pe toate continentele, pe atât de prolific."
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste - Pomucul de dor
"Începuse toamna de câteva săptămâni. Era încă vreme bună, aşa că vestea unui drum înspre nordul ţării m-a bucurat mult. Vedeam pe geamul maşinii trecând în mare viteză oraşe, dealuri, păduri. Am lăsat în urmă întinderile câmpiei şi, cu cât înaintam, cu atât peisajul devenea mai vălurit, mai divers şi mai spectaculos."
Citeste tot articolul
IRINA NEACŞU - "Am lăsat Bucureştiul pentru că aveam nevoie de o schimbare"
"Mutarea mea la Braşov a fost o surpriză pentru toată lumea. Exact ca atunci când ieşi dintr-o relaţie, când n-o faci neapărat pentru că e rău, ci pentru că îţi doreşti să trăieşti şi altceva, am lăsat Bucureştiul pentru că aveam nevoie de o schimbare. În Bucureşti, ajunsesem la o limită în ce priveşte inspiraţia, creativitatea şi energia. Din fericire, lucrurile s-au legat. Un proiect pe care îl aveam atunci s-a potrivit de minune cu invitaţia de a ţine nişte cursuri aici."
Citeste tot articolul
DANIEL SANDU - "Atunci când îţi place ceea ce faci apare şi scânteia aia care în final face diferenţa"
"Gabriel are foarte mult din copilul care am fost. N-aş vrea să fiu înţeles greşit, n-am fost uşă de biserică, mă învăţasem destul de şmecheraş. Pe atunci, asta ne aducea şi atenţia fetelor din oraş. Cred că eram şi destul de enervant la şcoală, ca orice începător într-ale credinţei, puneam o groază de întrebări incomode: "De ce se zice crede şi nu cerceta?". "De ce animalele nu au suflet?". "De ce mor copiii nou născuţi, dacă Dumnezeu e bun?"."
Citeste tot articolul
Părintele Eftimie Mitra - "Copiii români din Poroşcovo au nevoie de şcoală!"
"Spre mânăstire, drumul ţine strâns firul unei ape ce curge curat şi grăbit, prin umbra unei păduri. Simţi un fel de teamă, de prea multă umbră fără sfârşit. Instantaneu, vine însă şi gândul că, mergând spre casa lui Dumnezeu, lumina-ţi va ieşi negreşit în cale. Zi de duminică. O poieniţă mică. O biserică mică. Mare e doar credinţa ce-i ţine aici pe cei câţiva vieţuitori şi cea care aduce, în zile de sărbătoare, zeci de credincioşi din tot largul zării."
Citeste tot articolul
Biserica misterelor: Sfântul Nicolae Domnesc
"Când intri în Biserica de la Curtea de Argeş, frumuseţea picturilor de pe pereţii înalţi, care înconjoară ca o horă lăcaşul, îţi taie pe loc respiraţia, prin misterul lor medieval. În 1977, după cutremurul cel mare, biserica era în cârje şi sta să se prăbuşească, aşteptându-şi sfârşitul, aşa cum mai fusese cu un veac în urmă: "singuratică şi tăcută", cum spunea Nicolae Iorga."
Citeste tot articolul
BALANŢA şi sănătatea
"Venus a fost una dintre primele planete care au atras atenţia vechilor astrologi. Supranumită "Luceafărul", din pricina strălucirii pe care o răspândeşte, şi marcând momente-cheie ale zilei - o putem vedea la apusul Soarelui...
Citeste tot articolul
O toamnă pe româneşte - ANDRA şi HOLOGRAF
"Andra este una dintre cel mai iubite cântăreţe din România. S-a impus pe scena muzicală românească fără niciun efort şi a cucerit inimile românilor cu vocea ei puternică şi felul de-a fi extrem de natural şi de cald. Originară din Câmpia Turzii, după 17 ani de la lansare, Andra se menţine în vârful topurilor muzicale, câştigând zeci de premii naţionale, cu cifre-record pentru vânzarea de discuri."
Citeste tot articolul