Vindecare sau doar prelungirea vieţii?
Termenul de "vindecare" e greu de definit. Dacă ea este cea care se obţine la capătul luptei cu boala, sau doar o prelungire a vieţii, adevărul se poate afla abia după ani de zile. Singurul lucru certificat prin statistici este că tratamentele naturale nu au efecte secundare fatale, sunt mai uşor suportate decât tratamentele clasice şi că duc la cifre mai mari de longevitate, explicate prin schimbarea radicală a stilului de viaţă pe care-l impun. În plus, terapiile naturale se ocupă şi de vindecarea sufletească şi psihică a bolnavilor, fapt pe care terapiile clasice îl incumbă arareori.
Terapia cu vâsc
Este cea mai cunoscută terapie biologică anti-cancer, larg răspândită, mai ales în ţări ca Germania, Anglia şi Austria. A fost descoperită în 1920 de medicul şi filosoful Rudolf Steiner şi este o prelungire a aşa-numitei medicine antropozofice. Eficienţa ei a fost dovedită prin numeroase studii şi cazuri de vindecări. Se folosesc preparate (ceaiuri, injecţii) bazate pe un extract apos din vâsc. Diferitele soiuri ale plantei (vâsc de brad, de măr, de pin) sunt folosite în funcţie de natura bolii.
Efectul vâscului
Preparatele din vâsc acţionează în două moduri: pe de o parte slăbesc bariera de apărare a tumorii, astfel încât celulele cancerigene pot fi recunoscute şi omorâte de celulele albe de apărare ale organismului. Pe de altă parte, substanţele conţinute de vâsc stimulează sistemul imunitar, care împiedică formarea de metastaze. Tratamentul cu vâsc duce, în cel mai nefericit caz - doar la o încetinire a creşterii tumorale, iar în cel mai fericit caz, la retragerea tumorilor. De mare importanţă este faptul că organismul e ferit de efectele negative ale chimioterapiei. Influenţa asupra stării pacientului nu este de neglijat: apetit sporit, creştere în greutate, dispariţia insomniilor, capacitate mai mare de efort, stare bună de spirit şi atenuarea durerilor provocate de boală.
Tratamentul
Medicul este cel care hotărăşte asupra administrării preparatului. În primele săptămâni e nevoie de mai multe şedinţe de tratament, până ce se găsesc dozele optimale ce trebuie administrate. Apoi, terapia poate fi practicată la domiciliu. Pentru că substanţele active din vâsc sunt distruse prin digestie, ele trebuie administrate sub formă de injecţii subcutanate. Durata terapiei cu vâsc se întinde - după datele cunoscute până în prezent - pe circa cinci ani, deşi deciziile se iau în funcţie de fiecare caz în parte.
Ca în toate tratamentele naturale, înainte de începerea terapiei cu vâsc se instituie un regim de curăţire şi întărire a organismului cu sucuri de legume şi fructe, ceaiuri medicinale, suplimente alimentare, exerciţii de respiraţie, relaxare etc.
Efecte secundare
În unele cazuri, pot apărea înroşiri locale ale pielii ori creşterea temperaturii peste 38 de grade, stări de slăbiciune, frisoane, dureri de cap. În cazul acesta, dozele de vâsc trebuie reduse până la dispariţia acestor efecte.
Aşa recunoaşteţi dozele optime
1. Reacţii pe piele: înroşiri, pe o întindere de 1-5 cm.
2. Creşterea temperaturii corpului cu 0,5-1,0 grad.
3. O stare generală mult mai bună: apetit, somn normal, creştere în greutate, capacitate sporită de efort, reducerea durerilor.
Recomandări
Terapia cu vâsc întregeşte în mod ideal terapiile convenţionale. Este potrivită cu toate tipurile de cancer şi poate fi practicată în paralel cu chimioterapia şi iradierea.
În România, un specialist al terapiei anti-cancerigene cu vâsc (dar şi al psiho-oncologiei) este d-l dr. EDUARD ŢOGOREANU, tel. 0722/70.73.06.