RODICA CULCER despre... Somnolenţa dinaintea alegerilor
Probabil că România ar ajuta-o substanţial pe Maia Sandu dacă i-ar susţine activ cauza, şi anume, combaterea corupţiei, în jurul căreia doreşte să-i coaguleze pe toţi cetăţenii exasperaţi de acest flagel, indiferent de etnie sau de ideologie. În acest context, tema unionistă ar trebui să treacă pe un plan secundar, urmând a fi reluată la momentul potrivit.
Citeste tot articolul
Săptămâna 11-17 noiembrie
Sfârşitul de săptămână vine însoţit de două schimbări de ştafetă: Mercur se mută din Scorpion în Săgetător, deci vom fi mai puţin interesaţi de afaceri şi vom simţi nevoia să călătorim, să abordăm discuţii filozofice sau să studiem. Micul benefic Venus părăseşte Săgetătorul şi intră în Capricorn, de unde ne imprimă un comportament conservator şi ne îmbunătăţeşte relaţiile cu persoanele sus-puse.
Citeste tot articolul
Războiul oamenilor frumoşi
M-am pierdut, duminică la amiază, preţ de jumătate de oră, la Universitate, printre miile de oameni veniţi să comemoreze un an de la tragedia din clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de tineri. Cu doar un an înainte, aceiaşi oameni, şi încă mulţi alţii, ieşiseră în stradă, revoltaţi contra unui sistem care se dovedise, o dată în plus, criminal, prin superficialitatea şi delăsarea sa.
Citeste tot articolul
Tineri basarabeni din lumea întreagă, ieşiţi la vot!
Rezultatele la limită în primul tur al alegerilor de preşedinte de la Chişinău, unde "aripa" rusească numită Dodon a zburat ameninţător peste capetele disperate ale românilor, au anunţat că tânăra generaţie de basarabeni a dormit ruşinos, aproape în toată Europa! Dar mai ales în România!
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Îndrăzneşte să crezi în România, dar nu îndrăzni să crezi în politicieni!"
Cu o lună înainte de alegeri, oferta partidelor s-a concretizat în programele, atâtea câte sunt şi cum sunt, în sloganurile electorale, în listele de candidaţi... Nu sunt însă deloc clare şi nicidecum apetisante. Pentru că nici partidele nu par a fi fost foarte motivate în a se distinge în vreun fel. Din acest punct de vedere, nimic nou.
Citeste tot articolul
Inamicul nr. 1 al toamnei - ASTMUL BRONŞIC
Astmul este o afecţiune inflamatorie cronică a plămânilor, respectiv a bronhiilor mici şi a bronhiolelor. Nu întâmplător, mecanismele, la nivel fizic, prin care apare astmul, ţin de o reacţie exagerată a sistemului imunitar, care duce la îngreunarea expulzării aerului din plămâni. Aceasta este de fapt o reflectare în planul fizic a cauzei profunde, psihoemoţionale, care duce la apariţia bolii. Cauza psihoemoţională a astmului ţine de anxietate.
Citeste tot articolul
Dr. FLORIN MITOCARU - Atenţie la calitatea suplimentelor alimentare!
Rolul producătorilor de suplimente alimentare este să pună pe piaţă produse eficiente pentru consumatori. Dar puţini oameni ştiu că numai un extract din plante pur, de înaltă calitate, poate avea un bun efect asupra sănătăţii. Şi cum diferenţele dintre extracte pot fi constatate doar în laboratoare specializate, este bine ca înainte de a cumpăra un supliment alimentar să citim cu atenţie informaţiile de pe ambalaj.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente pentru bolile digestive
Bolile aparatului digestiv, care are peste 9 metri lungime, sunt printre cele mai frecvente afecţiuni de care suferă omul zilelor noastre. Cauzele sunt multe, începând cu alimentaţia, stresul, sedentarismul şi, nu în ultimul rând, aditivii alimentari, nelipsiţi din alimentele procesate. Din fericire, şi în cazul bolilor de stomac şi abdominale, natura noastră, aşa de bogată, oferă remedii puternice pentru tratarea lor.
Citeste tot articolul
Un tezaur medical ce începe să fie descoperit de ştiinţă: PĂDUREA
Arborii au percepţii senzoriale. Ne citesc gândurile şi vorbesc între ei. Dorm, ca şi noi, în timpul nopţii. Iar în ultima vreme, ei au cucerit primele locuri în listele de bestselleruri. Cărţile dedicate pădurii se vând în milioane de exemplare. Printre cele mai uimitoare talente ale copacilor se numără capacitatea de a comunica permanent cu alte plante.
Citeste tot articolul
Cum să te îndrăgosteşti de un copac
Cine n-a cunoscut, în anii inocenţi ai copilăriei, vraja pădurii? Misterul ei atât de tulburător, care la anii maturităţii se pierde? Imperiul acela verde şi uriaş, plin de şoapte şi de miresme, plin de semne şi ademeniri? Sufletul viu al naturii, pe care îl simţeai fâlfâindu-ţi pe la urechi?
Citeste tot articolul
Protecţia tenului în anotimpul rece
Între 20 şi 50 de ani, tenul trebuie îngrijit în funcţie de structura lui. Pielea uscată are nevoie, mai ales toamna şi iarna, de creme puternic hidratante, cu componente uleioase. Şi tenul gras are nevoie de umiditate, dar cremele să aibă un conţinut uleios redus. Cremele au o acţiune deosebită dacă înainte de a le aplica faceţi baie în cadă sau baie de aburi doar pentru obraz.
Citeste tot articolul
Vremea strugurilor
Uimite să constate că, după ce călcau în butoaie ciorchinii cu picioarele goale, pielea li se făcea ca mătasea, ţărancele din Italia s-au dat cu terciul de struguri şi pe obraz. Minunea n-a întârziat: tenul li s-a limpezit şi s-a "copt" ca fructele pârguite. Cercetările actuale confirmă: strugurii sunt adevărate rezerve de sănătate şi frumuseţe.
Citeste tot articolul
Cura cu miere şi lămâie
Vă propun o cură de slăbire cu lămâie, pe care, dacă o veţi urma, cu siguranţă veţi obţine rezultatele dorite. (Se slăbeşte 1 kg pe zi.) Cura se ţine 7-10 zile.
Citeste tot articolul
Baladă pentru Aristina
"Eu am luat-o la fugă în jos, am intrat în pârău şi am început să mă caţăr pe cealaltă colină. Era lapoviţă şi erau fire lungi de iarbă, de pir, rămase din anul precedent. De firele acelea mă prindeam şi nu ştiam ce se întâmplă în spatele meu. Mă tot prindeam cu unghiile de pământ, scormoneam dealul, ca să pot să ajung pe culme, şi iar alunecam..."
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu... COSMIN PERŢA - "Poetul din mine aşteaptă iarna"
De la maramureşeni, am moştenit un soi de răbdare. Nu sunt o fire impulsivă, sunt destul de domol. Am capacitatea de a răbda mult, alţii s-ar enerva în momente în care eu nu o fac. La Cluj m-am format intelectual, cultural, acolo s-a născut, de fapt, poetul din mine, de-asta Clujul mi-e intim. Am un Cluj al meu, în interior, nu mai seamănă cu oraşul de-acum, care s-a schimbat. Bucureştenii m-au învăţat eficienţa. Ca să supravieţuieşti în capitală, trebuie să fii performant.
Citeste tot articolul
Două poveşti despre iubiri imposibile
Există multe feluri de a iubi. Poţi iubi o persoană mult mai în vârstă, mult mai tânără, o persoană făcând parte din alt strat social, total incompatibil cu al tău, te poţi îndrăgosti chiar (platonic vorbind), de o persoană de acelaşi sex, poţi îmbina admiraţia neţărmurită cu adoraţia pentru o personalitate care a existat cu mult timp înaintea ta (în cazul meu, Alexandru Macedon), sau poţi chiar trăi în mod incredibil, o împletire de sentimente de tipul dragoste-ură, sau, poate, "dragostea ca un drog".
Citeste tot articolul
DAMIAN DRĂGHICI - "Spun de-o mie de ori pe zi Doamne, Dumnezeule, mulţumesc!"
De fapt, eu nu am abandonat niciodată muzica. Când m-am oprit din iureşul concertelor, a fost pentru că mă săturasem de un anume stil de viaţă, ajunsesem la un punct de saturaţie maximă. Nu muzicală, ci mai degrabă o saturaţie faţă de comportamentul oamenilor lângă care trăiam, a contextului. Muzica nu mă satură niciodată, ea curge prin sângele meu neîncetat.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Cărţile pe care le-am citit în ultimul timp la recomandarea unor tineri prieteni mi-au anulat senzaţia de "decalaj orar" faţă de noua generaţie de scriitori, din care face parte şi Bogdan Munteanu, timişorean născut în 1979 şi aflat la al treilea volum de proză scurtă.
Citeste tot articolul
HORIA TECĂU - "Încerc să fac rost de mai multă viaţă"
Tenisul, pentru mine, e o mare bucurie şi o mare plăcere, aşa că mă concentrez să joc cât de bine pot, iar ce se întâmplă ulterior, în spaţiul public, mi se pare puţin important. Singurul context în care mă gândesc la aspectul ăsta e cel care se referă la copii, la puştii care ar vrea să-şi croiască şi ei un drum în domeniul ăsta. Mediatizarea rezultatelor mele, ca şi ale altor jucători de tenis români, ar fi utilă, fiindcă ne-ar contura calitatea de modele pentru cei mici.
Citeste tot articolul
Adevărata poveste a Părintelui Arsenie Boca - Pe urmele unui sfânt, cu aparatul de filmat
Deopotrivă scenarişti şi regizori, profesionişti de excepţie, dar şi oameni cu credinţă în Dumnezeu, Nicolae Mărgineanu şi Ion Costin Manoliu au reconstituit, din documente rămase în arhive şi din mărturiile unor oameni care l-au cunoscut, viaţa Părintelui Arsenie Boca. Rodul strădaniei lor sunt câteva filme documentare, care se bucură de mare succes. Aflat abia la jumătate de drum, proiectul celor doi cineaşti este o contribuţie importantă la canonizarea atât de mult aşteptată a "Sfântului Ardealului". Sperăm ca paginile care urmează să fie un argument în plus.
Citeste tot articolul
Focul lui Sumedru
Demult, tare demult, pe când românii începuseră să-şi urce turmele în munţi, ei au statornicit doar două anotimpuri - iarna şi vara. Nu pentru că n-ar fi înţeles mersul vremii, ci pentru că viaţa lor împărţea anu' în două: răstimpul când oile erau la păscut, în pajiştile înverzite, şi răstimpul zăpezii, când coborau în sat, în ţarcurile păzite de câini.
Citeste tot articolul
Mâncare nouă în gură veche
Se vede că progresul tehnic l-a îndepărtat pe om de natură şi, implicit, de propria sa natură. Grecii au spus că omul este o lume mică, un microcosmos, lumea mică făcând parte din lumea mare, macrocosmos. Prin urmare, îndepărtarea de macrocosmos, de marea armonie a naturii, îl duc pe om la boli grave, incurabile şi la moarte prematură.
Citeste tot articolul
Arhivele se deschid - Experimente rusesti
Într-un număr din celebra publicaţie sovietică "Literaturnaia Gazeta", fizicianul Alexander Kitaigovski scria, în anul 1960: "Se spune că pentru a transmite imagini de la un creier la altul e nevoie de unde electromagnetice. Cum ştiinţa încă nu le-a descoperit, e clar că telepatia nu există."
Citeste tot articolul
Festivalul de Muzică Veche
Deşi afară e frig şi plouă cu frunze moarte şi nu-ţi vine uşor să te laşi dus din casă, producătorii de evenimente autumnale îşi poftesc publicul la concerte-gigant, desfăşurate aproape pe întreg parcursul lunii noiembrie. Este şi cazul Festivalului de Muzică Veche, ediţia a 11-a, găzduită în Bucureşti. Oare ce-i mână în luptă pe temerarii autori ai evenimentului?
Citeste tot articolul