Provocarea lui Iohannis
Declaraţia preşedintelui Iohannis, din 4 octombrie a.c., cum că nu va desemna premier o persoană urmărită sau condamnată penal, a pus pe jar partidele politice româneşti. "Trebuie să avem politicieni curaţi, şi acest criteriu (cel al integrităţii - n.n.) va fi criteriul eliminator", a spus preşedintele. Declaraţia a lovit în cel mai vulnerabil punct al clasei politice din România, o clasă coruptă endemic, putredă de la naştere, în lipsa "cezarienei" numite lustraţie, cum cerea celebrul punct 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, din 1990.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 21-27 octombrie
Planeta comunicării Mercur este apropiată de Soarele în Balanţă, în weekend, ceea ce ne ajută să rămânem rezonabili atunci când abordăm anumite situaţii care ne frământă demult (acestea pot fi legate de bani ori frustrări privind puterea personală). Putem deci pune pe tapet aceste chestiuni vineri sau sâmbătă, cu condiţia să nu dorim să ne certăm, ci să corectăm situaţiile care ni se par nedrepte.
Citeste tot articolul
Bun venit, domnule preşedinte!
Toamna a venit în forţă peste noi, cu evenimente şi declaraţii publice, care de care mai adacadabrante: autodenunţuri şi mărturii SF în dosarele de mare corupţie, pedepse finale mărite în dosarul Microsoft, bani negri pentru finanţarea partidelor, un fost preşedinte care se scufundă, parcă, pe zi ce trece, dar mai ales o luptă pe viaţă şi pe moarte împotriva tuturor celor care au ieşit în faţă decişi să schimbe sistemul.
Citeste tot articolul
Bisericile din lemn - cântecul de pe urmă
Am vizitat zilele acestea, într-un sat de câmpie, o biserică veche de aproape 300 de ani, monument istoric, cu câteva straturi de frescă valoroasă descoperite la o analiză făcută de specialişti. Era în 1990 şi de atunci zidurile aproape s-au surpat. Stau aninate de câţiva stâlpi de lemn, puşi de părintele satului, ca să nu se prăbuşească de tot.
Citeste tot articolul
Întrebări care ard - Despre mizerabilitatea clasei politice şi dezvoltarea inegală a României
Transilvania e avanpostul Occidentului în România. E îngrijorătoare diferenţa tot mai mare de infrastructură urbană, industrială şi rutieră pe care o vedem de îndată ce trecem Carpaţii. Unitatea naţională şi statală e cu atât mai solidă, cu cât disparităţile regionale sunt mai mici. Prin urmare, cred că străpungerea Carpaţilor cu autostrăzi care să interconecteze provinciile istorice româneşti reprezintă prioritatea zero a oricărui guvern responsabil.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Tratamente naturiste pentru durerile reumatice. Se curăţă 1 kg de mere, iar cojile se pun la uscat pe o pânză. După ce s-au uscat, se pisează, apoi se cern printr-o sită. Din această pulbere se ia o lingură care se fierbe timp de 5-7 minute într-un litru de apă. Se strecoară şi se consumă 5 pahare pe zi.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Remedii pentru bolile respiratorii şi ale plămânilor
Toamna umedă şi rece a venit, iar căile respiratorii şi plămânii sunt cele mai afectate de capriciile anotimpului. Cele mai frecvente boli ale căilor respiratorii superioare sunt localizate la nivelul cavităţii nazale (rinite, sinuzită), a faringelui (faringită) şi a laringelui (laringită). Bolile plămânilor sunt bronşitele, astmul bronşic, pneumonia. O atenţie deosebită trebuie acordată tusei, care este simptomul major prin care se manifestă bolile căilor respiratorii şi ale plămânilor.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente: ARTRITA REUMATOIDĂ
În majoritatea cazurilor sunt afectate ambele mâini, însă este posibil ca şi alte articulaţii să aibă de suferit. Simptomele cele mai frecvente sunt durerile articulare, inflamaţiile şi restrângerea libertăţii de mişcare, dar şi stările de oboseală extremă, febra, pierderea poftei de mâncare, mărirea ganglionilor limfatici, nodulii reumatoizi şi anchiloza încheieturilor la trezirea din somn sau după un interval de repaos.
Citeste tot articolul
EU! SUNT! TARE!
Socioloaga americană Amy Cudaly se ocupă de influenţa expresiei corporale asupra sentimentelor şi comportamentului. Ea a definit 5 "poziţii de putere", care întăresc încrederea în sine. Încercaţi-le!
Citeste tot articolul
Sfaturi pentru întâmpinat toamna
Pulovere, fulare, mantouri: în curând va veni vremea lor. Pe cât sunt de calde, pe atât sunt de vătămătoare pentru pielea întregului trup, care nu mai poate să respire cum trebuie şi care se irită, adesea, de pe urma asprimii îmbrăcăminţii. Există însă soluţii şi pentru acest disconfort.
Citeste tot articolul
Regimul cumpătării
Deşi am numai 19 ani, am avut destule probleme cu greutatea până acum. Văzându-mă mai plinuţă decât alte fete, imediat au apărut şi complexele, şi de aici, dorinţa de a slăbi mult şi foarte repede. Făceam foamea, apoi mâncam tot ce-mi cădea în mână. Aşa am dus-o câţiva ani buni, iar ochii nu mi i-a deschis altcineva decât... tot eu. Am încercat să mănânc regulat mai întâi, adică mesele principale: dejun, prânz, cină.
Citeste tot articolul
DACII DIN NORDUL EUROPEI: POLONIA - GERMANIA - DANEMARCA - SUEDIA
Şapte mii de kilometri pentru a afla adevărul: dacii sunt printre primii locuitori ai nordului Europei. Urmele lor, certificate de specialişti, se găsesc peste tot, în muzee, în natură, în săpăturile arheologice
Citeste tot articolul
Dacii din Polonia şi Germania
Drumul dacilor către nord începe, obligatoriu, cu Polonia şi Germania. În momentul de faţă, specialiştii care dovedesc prezenţa dacilor în bazinul Vistulei (aşa cum afirma şi marele Vasile Pârvan) nu sunt arheologii români, ci cei polonezi, care răstoarnă prin descoperirile lor, începuturile istoriei României.
Citeste tot articolul
Selectia "Formula AS"
Trăiesc necunoscuţi printre noi oameni de valoare care-şi consacră viaţa domeniilor ce-i pasionează, fără ambiţii de vizibilitate sau de câştiguri materiale. Din această categorie - pe care o admir cu atât mai tare, cu cât mulţi dintre cei ce ies în faţă autopromovându-se gălăgios sunt nişte impostori - face parte şi Mariana Neţ.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Faptul că deasupra rubricii scrie carte şi vă recomand o revistă nu e o greşeală, fiindcă "Iocan" e revistă doar prin periodicitatea trimestrială, altfel e o antologie de proză scurtă, semnată în principal de nume (încă) necunoscute, foarte frumoasă grafic datorită tehnoredactării profesioniste şi intenţiei ca, pe lângă prozatori, să impună şi numele unui artist fotograf (în acest număr inaugural - Claudiu Popescu).
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
La 57 de ani, Zeruya Shalev e cea mai tradusă şi premiată romancieră israeliană. Alături de Amos Oz şi David Grossman, de a căror valoare literară s-au putut convinge şi cititorii români, operele lor fiind traduse la noi, ea a dovedit că se poate scrie literatură de interes universal în ebraica modernă, o limbă renăscută de lexicografi şi gramaticieni la începutul secolului trecut pe baza textelor Vechiului Testament, pentru a fi capabilă să comunice nuanţat lumea omului contemporan cu toate ale lui, concrete şi abstracte.
Citeste tot articolul
O LINGURĂ DE SUPĂ
Şi astăzi, satul acesta de pe malul Mureşului are ceva ciudat. O izolare aparentă, voită, o mândrie a locului, ferită, cumva, din calea intruziunilor de orice fel. Deşi se află la numai un kilometru de drumul naţional, sunt mai puţin de zece ani de când au şi ei telefon, în sat, şi asfalt pe strada principală. Aceeaşi pe care se-ntorc vacile, seara, de la păşune. Dar ce contează?
Citeste tot articolul
SCRISORI CARE AŞTEAPTĂ RĂSPUNS
Mă grăbesc să-ţi răspund, pentru că am avut o experienţă asemănătoare cu a ta, aşadar ştiu prin ce treci şi poate că povestea mea te va ajuta să-ţi limpezeşti gândurile şi viaţa. Am trăit o poveste similară acum cincisprezece ani, şi ţin minte că m-am chinuit câteva luni ca să pot rezolva cât se poate de decent şi civilizat situaţia încurcată în care intrasem fără să mi-o doresc. Faptul că n-am uitat-o după atâta vreme e un semn clar că m-a afectat şi că a lăsat urme.
Citeste tot articolul
ZOLTAN OCTAVIAN BUTUC - "Îmi place limba română. E unealta cu care ştiu să muncesc"
Sunt doar un om. Cu toate ale Omului care-alege mereu să privească spre soare, umblând prin iarbă, în roua dimineţii. Îmi plac transparenţa, lumina, înţelesurile clare şi limpezi, cu care vreau să fac ordine.
Citeste tot articolul
MARIUS PREDA - "Sunt puţini ţambalişti în lume care fac jazz"
Cânt jazz, dar să ştii că nu uit de muzica lăutărească, chiar şi pe acest disc. Nu uit şi nu are cum să-mi fie ruşine, muzica lăutărească m-a ajutat să evoluez, să ajung mai departe, e o muzică grea, pentru care îţi trebuie un auz absolut. Eu sunt an de an invitat la un festival în Cehia, şi anul acesta mi-au propus să fac două programe.
Citeste tot articolul
Acasă, în nord
Călătoria unei reviste. An de an, pe urmele vechi, grele, ale unor oameni pe care istoria îi ocoleşte. Mai departe, tot mai departe, în nord, până-n Danemarca şi Suedia, ca să aflăm până unde se întindea "acasă". Până unde au ajuns cei de la care am pornit noi: dacii. Adevărul pe care trebuie să-l scoatem la lumină. Altfel, în felul nostru. Ca pe un fluture ascuns într-o biserică părăsită. "Aşa descoperi istoria", spune Sânziana. "Cu sufletul, înţelegeţi?! Cu sufletul!" După un an în care am stat departe, mi-era dor de adevărul ăsta.
Citeste tot articolul
Biserica cnezială din Roşcani
Se va fi preumblat însuşi Dumnezeu pe pământ, la un mileniu şi jumătate de la începutul erei creştine, oprindu-se o vreme şi-aici, pe dealurile acestea blânde, aşezate între Valea Mureşului şi Munţii Poiana Ruscă. Ca-ntr-o joacă de copil, va fi înălţat la 1460 o biserică din colţuri de piatră pe coama unui deal, în adierea unei păduri. Nu era nicio aşezare în preajmă, nimeni care să urce dealul şi să se roage în ea.
Citeste tot articolul
Viaţa emoţională a SCORPIONULUI
Cele trei zodii supranumite "de apă" sunt Racul, Scorpionul şi Peştii. Denumirea Racului şi a Peştilor este uşor de înţeles, deoarece acestea sunt fiinţe care trăiesc într-un mediu acvatic. Nedumerirea apare însă în momentul în care ne uităm la Scorpion. Departe de a se simţi ca la el acasă în apă (există şi un banc, în care Scorpionul roagă o broscuţă să-l traverseze apa), Scorpionul trăieşte într-un mediu deşertic.
Citeste tot articolul
ZUCCHERO - "Am aceeaşi poftă de-a face muzică şi de-a merge în turnee, ca în tinereţe"
Este cel mai bine vândut produs muzical al Italiei pe mapamond. Nu-i de mirare! Chiar dacă la înfăţişare seamănă mai degrabă cu Sancho Panza (însoţitorul lui Don Quichote), a fost dăruit cu o voce dumnezeiască, puternică şi pătrunzătoare, care-i face pe spectatori să plângă (când cântă, de pildă, "Ave Maria"). Prezent pe scena muzicală de peste 40 de ani, Zucchero are un public fidel.
Citeste tot articolul