RODICA CULCER despre... Un pas înainte, o mie înapoi
Mai concret, dacă vom rata şansa de a achiziţiona pentru statul român, deci în beneficiul tuturor cetăţenilor acestei ţări, o lucrare din patrimoniul universal (pentru că aici se încadrează operele lui Brâncuşi), înseamnă că suntem, mai degrabă, ţara lui Mircea Badea decât a lui Brâncuşi. Marea pierdere va fi, deci, exclusiv de ordin moral.
Citeste tot articolul
Cât de mult se fură în România
În mare, ştim cu toţii răspunsul - enorm! Problema vine atunci când încercăm să ne reprezentăm enormitatea. Uneori ne vin în ajutor procurorii DNA, dar, evident, ei nu pot prinde toţi hoţii. Şi atunci e interesant să ne uităm pe cifrele companiilor de stat, acolo unde sunt abonaţi la contracte un soi de oameni de afaceri care pendulează vesel între penitenciare şi partide, încercând să le evite pe primele, satisfăcându-le pe ultimele şi căpătuindu-se astfel pe viaţă.
Citeste tot articolul
Cultură şi cafea cu rom
Cultura nu face rating şi nu aduce averi. E râvnită de puţini, ignorată de cei mai mulţi şi invocată ipocrit, uneori, de către snobi, impostori şi poltroni. Pentru o minoritate insignifiantă, ea este un mod de viaţă, pentru spuma plebei - un simplu panaş, iar pentru restul, nu există. Civilizaţia este, însă, urma culturii în istorie. Iar în absenţa civilizaţiei, omul n-ar mai putea trăi azi.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Justiţia pierde la capitolul încredere, în urma unor campanii intense de manipulare a opiniei publice"
E de mirare că românii mai dau credit, cât dau, unor figuri politice şi unor formaţiuni pe care le-au văzut ratându-şi angajamentele, an de an şi guvern de guvern. Dar asta se întâmplă pentru că discernământul electoratului este viciat de campaniile viguroase de propagandă, care s-au desfăşurat în ultima vreme.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIA - Bucureşti, F. AS nr. 1228 - "Caut un tratament naturist pentru osteoporoză"
Dat fiind faptul că dvs. vă aflaţi, practic, în condiţia de menopauză chirurgicală, iar osteoporoza este o urmare directă a acestei situaţii, următoarea schemă de tratament vă poate ajuta să aveţi un control satisfăcător asupra procesului de demineralizare osoasă...
Citeste tot articolul
Fiţi cumpătaţi!
Cumpătare! Iată un cuvânt cam ieşit din vocabular, nu din cauză că sună învechit, ci pentru că nu mai corespunde modului nostru de viaţă, scăpat, în toate privinţele, din ţâţâni. Cu toate astea, singurul drum spre o viaţă calmă, armonioasă şi sănătoasă e cumpătarea. Un mod de viaţă ce poate fi atins fără măsuri extreme şi exces de efort, prin sport, relaxare şi alimentaţie...
Citeste tot articolul
Sindromul de gură uscată
Senzaţia de uscăciune din cavitatea bucală - sau xerostomia, în limbaj medical - apare în momentul în care nu există suficientă salivă pentru a menţine gura umedă. De la bun început, se cuvine spus că nu e vorba despre un lucru lipsit de importanţă, aşa cum pare, ci avem de-a face cu o afecţiune care trebuie luată în serios, deoarece consecinţele ei pot fi grave.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente - Mirosul neplăcut al gurii
Halitoză, halenă fetidă, foeter ex ore - toţi aceşti termeni medicali denumesc unul şi acelaşi lucru: mirosul dezagreabil, emanat uneori de cavitatea bucală. Nimeni nu este scutit de el, nu fac excepţie nici persoanele care îşi îngrijesc riguros dantura. Mirosul neplăcut poate avea multe cauze, prima dintre ele fiind bacteriile aflate pe dinţi, gingie şi limbă, care produc compuşi de sulf.
Citeste tot articolul
TERAPIA KNEIPP - SPĂLĂTURILE CORPORALE
Spălăturile recomandate de marele vindecător german Sebastian Kneipp se numără printre procedurile cele mai blânde ale hidroterapiei. Cu ajutorul unui prosop ud, se întinde o peliculă subţire de apă, fie pe tot corpul (spălături totale), fie pe anumite zone ale corpului (bust, braţe, abdomen etc.). În general, se foloseşte apă rece sau potrivită (la temperatura camerei).
Citeste tot articolul
10 paşi pentru o detoxifiere eficientă
Te simţi obosit? Ai mai puţin chef de orice, decât de obicei? Ai probleme cu tenul şi nu prea poţi scăpa de kilogramele în plus? Poate a venit timpul pentru o detoxifiere. Practicată de secole de multe culturi, detoxifierea înseamnă odihnă, curăţirea şi hrănirea corpului din interior înspre afară. Detoxifierea te protejează de boli şi reîntăreşte abilitatea organismului de a se menţine sănătos.
Citeste tot articolul
Reţete de toamnă
Luna septembrie acordă întâietate fructelor. Dacă îi fac aşa de bine stomacului, de ce nu ne-ar hrăni şi obrazul? Încercaţi! E momentul să vă transformaţi bucătăria în laborator de cosmetică.
Citeste tot articolul
Dieta-fulger cu brânză şi iaurt
În cele ce urmează, vă prezint două diete ungureşti, în urma cărora se pierde din greutate circa 1/2 kg pe zi.
Citeste tot articolul
Bucătărie rapidă
Supă de dovlecei cu şuncă (costiţă afumată nefiartă). Se curăţă dovleceii de coajă, se spală, se taie în bucăţi mai mari. Se curăţă ceapa şi usturoiul. Usturoiul se dă pe răzătoarea cea mică, ceapa se toacă mărunt. Ambele se călesc uşor în untdelemnul fierbinte...
Citeste tot articolul
Crucile care trag să moară
Cioplitorii în piatră au fost, cândva, fala satelor de munte ale Buzăului. Astăzi, în epoca betoanelor şi-a cimentului, crucile făcute de ei nu mai au căutare şi aşteaptă să moară, odată cu cei care le-au făurit.
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu... NORA IUGA - "Îmi iubesc Bucureştiul de mor!"
Da, e foarte frumos astăzi. Ştii, pe vremuri, dimineaţa era cea mai grozavă perioadă a zilei pentru mine. Citisem într-o revistă de femei, când eram foarte tânără, că prima dată când sari din pat, trebuie să te duci la fereastră, să o deschizi larg
Citeste tot articolul
Anchetă - Cum să prelungim vacanţa?
Vacanţa aproape s-a încheiat. Cum să facem ca starea de linişte şi de pace, starea de a fi, fără de a face, din zilele însorite, să rămână cu noi, şi la întoarcerea acasă, în viaţa, noastră de zi cu zi?
Citeste tot articolul
BIANCA BRAD - "În miezul iernii am aflat că în mine este o primăvară invincibilă"
Prima parte a vieţii mele a fost foarte frumoasă şi, când spun asta, mă refer la acea frumuseţe bazată pe inocenţa vârstei, o inocenţă pe care, din fericire, mi-am păstrat-o multă vreme. În plus, am avut parte de şanse care mi-au oferit posibilitatea de a învăţa şi de a face multe lucruri care m-au ajutat să mă descopăr şi care, alături de sistemul de valori moştenit de la părinţii mei, au contribuit mult la modelarea şi la formarea personalităţii mele.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Când ai de recomandat succint o creaţie epocală, e greu să alegi ce ar putea să dea măcar o idee despre măreţia ei. În urmă cu trei ani, când a apărut versiunea românească făcută de Dan Munteanu capodoperei lui Bolano, "Detectivii sălbatici", am fost în aceeaşi situaţie stânjenitoare, de a alege doar câteva minime argumente pentru care merită citit neapărat.
Citeste tot articolul
GHEORGHE ILIE FLORESCU - "Sunt un calif al cafelei"
Toate cafelele Florescu sunt pregătite conform principiilor şi experienţei lui Avedis Carabelaian şi au la bază reţete vechi de cinci sute de ani, moştenite de el de la unchiul său, Agop, de pe vremea când acesta era cafegiul Sublimei Porţi. De aceea îmi plac armenii! Astăzi, în lume, nu există nici un restaurant, indiferent dacă e de nivel cinci stele sau şapte stele, care să aibă cafea de înaltă clasă, făcută armeneşte, din cele zece soiuri greu de găsit, mai rare decât platina.
Citeste tot articolul
Săptămâna 16-22 septembrie
Ultima eclipsă a acestui an se produce la începutul acestui interval. Interesant este că se întâmplă tot în semnul Fecioarei, unde a avut loc şi eclipsa precedentă, cea din 1 septembrie. Aceea a fost o eclipsă de Soare, pe când cea de acum este o eclipsă parţială de Lună. Faptul că se repetă în acelaşi semn înseamnă că pune accentul pe aceleaşi domenii ale vieţii noastre.
Citeste tot articolul
O minune, la o palmă de Bucureşti - Mânăstirea Cobia
"Ar trebui să o vedeţi în timpul nopţilor senine, când văzduhul e limpede, plin de stele şi răsare luna. Atunci, razele argintii alunecă pe cărămizile smălţuite şi luminează toată biserica. E atât de frumoasă în clipele acelea, încât nu mă mai satur să o privesc. E ca o mireasă!"
Citeste tot articolul
CERUL NU E ÎNTOTDEAUNA ALBASTRU
Calculele astronomilor de la Universitatea Iowa, SUA, arată că în jurul anului 2030-2040, Pământul va trece printr-o situaţie dificilă. Astfel, după cum arată M.W. Albertson, poziţia sistemului solar faţă de celelalte constelaţii va fi în curând asemănătoare aceleia care a guvernat apariţia glaciaţiunii. Interacţiile magnetice cosmice ce vor urma fac posibilă chiar o "bruscă" schimbare a climei, cu răcirea rapidă a întregii atmosfere.
Citeste tot articolul
Misterul oamenilor pietrificaţi
La mijlocul secolului al 18-lea, prinţul napolitan Raimondo di Sangro a realizat o ciudată experienţă: închis în laboratorul său de alchimie, nobilul italian a reuşit, printr-un procedeu care în zilele noastre este necunoscut, să pietrifice două corpuri pentru a le evita descompunerea. Rezultatul acestei munci macabre este vizibil şi azi, în Italia...
Citeste tot articolul
Festivalul PLAI!
După ce i-au lăsat pe clujeni şi pe bucureşteni să se dueleze în evenimente şi muzici sub soarele fierbinte al verii, timişorenii, care au stat până acum deoparte, şi-au reamintit că, totuşi, "Banatul e fruncea", şi inaugurează prima lună a toamnei, cu un eveniment de-a dreptul bubuitor: Festivalul Plai, cu doi monştri sacri din Anglia - Joss Stone şi Bob Geldof.
Citeste tot articolul