Ingrediente (pentru 4 porţii): 800 g dovlecei, un căţel de usturoi, 1 ceapă, 2 linguri de untdelemn, 1 legătură mărar verde, 1/2 litru apă fiartă cu Vegeta sau Knorr, 1 pahar de smântână, sare, piper, 150 g costiţă afumată.
Mod de preparare: * Se curăţă dovleceii de coajă, se spală, se taie în bucăţi mai mari. Se curăţă ceapa şi usturoiul. Usturoiul se dă pe răzătoarea cea mică, ceapa se toacă mărunt. Ambele se călesc uşor în untdelemnul fierbinte. Se adaugă dovleceii, apoi apa fiartă cu Vegeta sau Knorr. Se lasă să fiarbă circa 5 minute, în oală acoperită. * Când legumele sunt fierte, se pasează prin sită sau în mixer. * Se încorporează smântâna, se gustă de sare şi de piper. * Se taie costiţa afumată sau şunculiţa în pătrăţele şi se prăjesc uşor în grăsimea pe care o lasă. Se pun deasupra, în supă, după ce a fost aşezată în farfurii. Totodată, se pune şi mărarul tocat.
Peşte cu castraveţi căliţi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peşte alb (cod, şalău) a 125 g bucata, 1 lingură de suc de lămâie, 2 castraveţi, 300 g roşii, 20 g unt sau margarină, sare, făină pentru pané, 3 linguri untdelemn, 1 lingură smântână, 1 lingură brânză de vaci, 1/2 legătură mărar, piper.
Mod de preparare: * Se călesc fileurile de peşte, se usucă într-un şervet, se pun pe o farfurie şi se stropesc cu suc de lămâie. * Se curăţă castraveţii de coajă, li se scot seminţele şi se taie mărunt. Se spală roşiile, se taie în patru şi li se scot seminţele. Se călesc castraveţii în untdelemnul încins (scurt), apoi se lasă să fiarbă 5 minute, la foc mic, într-un vas cu capac. * Între timp, se sărează peştele şi se tăvăleşte prin făină. Se prăjeşte pe ambele părţi 5 minute. * Se adaugă şi roşiile la castraveţi şi se mai lasă să fiarbă 2 minute. Se încorporează brânza de vaci amestecată cu smântâna, se sărează, se piperează. Când e aproape gata, se adaugă mărarul tocat. Se serveşte lângă peştele prăjit.
Melcişori à la Capri
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g melcişori (macaroane mărunte), 5 roşii coapte, 200 g ton în ulei (conservă), 2 fileuri de anchois în ulei (conservă), 2 linguri de capere (facultativ), 3 linguri de untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: * Se curăţă roşiile de pieliţă, se taie în patru, li se scot seminţele, apoi se toacă mărunt. Se pun să se călească în două linguri de untdelemn încins. Se lasă să fiarbă 10 minute la foc viu, amestecând. * Într-un bol, se zdrobesc fileurile de anchois cu furculiţa, se toarnă peste ele fiertura de roşii. Se amestecă, se pun la fiert două minute. Se adaugă tonul bine scurs de ulei, se amestecă uşor, se adaugă puţină sare şi piper. Se ia vasul de pe foc. * Separat, se fierb melcişorii în multă apă cu sare şi cu 2 linguri de untdelemn. Se lasă să clocotească 8 minute. Se strecoară, se amestecă cu sosul de roşii, peştele şi caperele. Se servesc imediat în farfurii fierbinţi.
Mâncare de pui cu orez
Ingrediente (pentru 4 porţii): 2 legături de praz, 500 g ciuperci, 500 g piept de pui, 4 linguri ulei, 300 g orez cu bob mare, 1 legătură pătrunjel verde, 100 g caşcaval ras.
Mod de preparare: * Se curăţă tulpinile de praz, se spală şi se taie bucăţi. Ciupercile, curăţate, se taie în două. Pieptul de pui se spală, se zvântă şi se taie fâşii, după care se prăjeşte puţin în uleiul încins. Se adaugă prazul şi ciupercile - se prăjesc şi ele câteva minute - apoi orezul şi 700 ml apă. Se lasă să dea un clocot, după care se lasă să fiarbă încet, fără capac, circa 5 minute. Se presară deasupra pătrunjelul tocat şi caşcavalul ras.
Prăjitură fragedă cu prune
Ingrediente (pentru 16 bucăţi): 750 g prune, 300 g zahăr, 250 g unt moale, 1 vârf de cuţit sare, 4 ouă, 1/2 plic praf de copt, 100 g zeamil, 250 g făină, 2 linguri pesmet, 30 g ştifturi de migdale, 1 plic zahăr vanilat, 3 linguri zahăr pudră.
Mod de preparare: Se spală prunele, se rup în două, se îndepărtează sâmburii şi se presară peste ele 50 g zahăr. * Se freacă untul spumă, se adaugă sarea şi restul de zahăr şi se amestecă în continuare, până ce se topeşte zahărul. Se încorporează făina amestecată cu praful de copt şi zeamilul şi, la sfârşit, albuşurile bătute bine. * Se unge o tavă cu unt, se presară pesmetul şi se întinde jumătate din aluat. Se dă la cuptorul încins şi se coace 10 minute la 1800 C, după care se scoate din cuptor. Se acoperă cu prune, deasupra se întinde restul de aluat şi se presară cu migdalele tăiate. Se coace încă 40 de minute şi când e gata se pudrează cu zahărul farin amestecat cu cel vanilat.