Problema vine atunci când încercăm să ne reprezentăm enormitatea. Uneori ne vin în ajutor procurorii DNA, dar, evident, ei nu pot prinde toţi hoţii. Şi atunci e interesant să ne uităm pe cifrele companiilor de stat, acolo unde sunt abonaţi la contracte un soi de oameni de afaceri care pendulează vesel între penitenciare şi partide, încercând să le evite pe primele, satisfăcându-le pe ultimele şi căpătuindu-se astfel pe viaţă.
O astfel de adunătură de căpuşe a parazitat ani mulţi piaţa energiei electrice. Numele de "băieţi deştepţi" a fost dat, din câte ştiu, pentru prima oară, tocmai acestei branşe de... să le zic hoţi, de-a dreptul? Ei făceau o "afacere" simplă - cumpărau ieftin energie electrică "en gros" de la companiile de stat, iar apoi o vindeau pe piaţa liberă, cu un adaos care le genera profituri grase. Pentru asta nu aveau nevoie decât de un laptop şi de un apartament. De ce nu vindeau companiile de stat direct energia electrică pe piaţa liberă? Păi, pentru că managerii lor erau parte a acestui lanţ al slăbiciunilor.
Numai că, la fel ca orice parazit fără creier, doar cu gură şi stomac, băieţii deştepţi au reuşit să îşi aducă gazda în pragul morţii. Dacă Hidroelectrica nu ar fi intrat în insolvenţă în anul 2012, probabil că nu am fi ştiut niciodată de cangrena care-o mânca temeinic din interior. În anul acela, ea reuşise performanţa de a aduna datorii de un miliard de euro! Existau probleme la fondul salarial, alocat pe prime în proporţie de 60%, dar, mai ales, la cei 500 de băieţi deştepţi, care cumpărau de la companie energia electrică ieftin pentru a o vinde scump.
Remus Borza, administratorul judiciar pus să folosească mătura şi făraşul, a reziliat aceste contracte, a pus ordine în management şi salarii, iar anul acesta, când a scos compania din insolvenţă, a raportat câteva cifre uluitoare. Hidroelectrica nu numai că şi-a plătit toată datoria de un miliard de euro, dar are puşi deoparte nu mai puţin de 400 de milioane! A ajuns, adică, din datoare vândută, cea mai valoroasă companie a statului român. Sincer, îmi e şi frică să mă gândesc cât s-a furat. Aşadar, de la minus un miliard, poţi să treci la plus 400 de milioane de euro doar stopând drenarea banilor statului în buzunarele hoţilor. Iar aceasta este doar o singură companie a statului. Vă daţi seama ce jaf se practică la nivel naţional? Şi se mai miră unii cum de DNA arestează pe bandă rulantă!