RODICA CULCER despre... Fotbal şi încremenirea în trecut
Din fericire, imaginea României în Europa nu depinde doar de performanţele - de multă vreme, penibile - ale fotbalului românesc. Luna trecută, de pildă, numele ţării noastre a fost rostit cu admiraţie la Festivalul Filmului de la Cannes, unde Cristian Mungiu a primit prestigiosul Premiu pentru regie, după ce anterior primise trofeul suprem, Palme d'Or.
Citeste tot articolul
Mărgele de sticlă
Pământul nu se vinde. Pământul este sacru. Pământul e casa, pâinea şi vinul nostru. În el se odihnesc moşii şi strămoşii noştri. În el sunt germenii de viaţă pentru noile generaţii. Pământul este certificatul nostru de naştere, dovada vechimii noastre în acest colţ de lume şi actul nostru de proprietate asupra propriei ţări. A-l vinde este o trădare. A unelti pentru vânzarea lui frauduloasă este o crimă.
Citeste tot articolul
O naţională care nu-şi merită suporterii
Până la urmă, de ce ne-a fost cel mai frică nu am scăpat. Naţionala lui Iordănescu n-a învăţat nimic din valul general de simpatie de după meciul inaugural împotriva Franţei. I-am îndrăgit şi i-am felicitat chiar dacă au pierdut. Tocmai pentru că ştiam că nu mai sunt, valoric, la înălţimea generaţiei lui Gică Hagi, Gică Popescu şi Dorinel Munteanu, ba nici măcar la înălţimea celei a lui Cristi Chivu, Cosmin Contra şi Adi Mutu, n-am aşteptat rezultate mari de la băieţii lui Anghel Iordănescu, am aşteptat, în schimb, atitudine şi curaj.
Citeste tot articolul
MARCEL GOIA - Primarul oraşului Haţeg - "La nivel local nu contează partidul. Aici se aleg oamenii. Contează dacă eşti gospodar"
Eu cred că cel mai mult, aici, la noi, contează seriozitatea, contează mult şi liniştea din oraş şi contează că lumea vede câte lucruri s-au făcut în aceşti patru ani. S-au asfaltat 25 de străzi pe fonduri europene şi altele de la bugetul propriu, s-a refăcut reţeaua de canalizare, s-a reabilitat o creşă, s-a reabilitat o grădiniţă cu program prelungit, în care avem 100 de copii, care iau două mese pe zi. Îi lasă părinţii la 8 şi îi iau la ora 17, când vin de la serviciu.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VERONIA SĂLIŞTEAN - Braşov, F. AS nr. 1219 - "După operaţia de ocluzie intestinală mă confrunt cu scaune diareice"
În afară de faptul că diareea poate face parte din simptomatologia ocluziei intestinale (cazul dvs.), trebuie spus că sindromul diareic, acut sau cronic, este o tulburare clinică caracteristică enterocolitelor, iar cunoaşterea cauzelor, mecanismelor de producere, manifestărilor clinice, consecinţelor şi tratamentului acestora este de o deosebită utilitate practică pentru bolnavii suferinzi de astfel de patologii.
Citeste tot articolul
"Cu tratamentul d-lui BOGDAN VICTOR am scăpat de ablaţie pe cord"
Mă numesc Stan Constantin, sunt din Constanţa, am 63 de ani şi sunt un fidel cititor al "Formulei AS". Am aproape toate numerele, de la apariţie şi până în prezent. Vă scriu, deoarece începând cu anul 2009, am avut prima criză de tahicardie, care se manifesta prin accelerarea pulsului, la valori de 120-200 bătăi/minut, foarte periculoase pentru sănătate.
Citeste tot articolul
"Untura de bursuc m-a pus repede pe picioare"
Mă numesc Diana Ene, locuiesc în Bucureşti şi sunt o persoană în vârstă, cu multe probleme de sănătate. În urmă cu jumătate de an am aflat din revista dvs. despre untura de bursuc. Apoi, mi-a fost recomandată şi de alte două persoane cu care mă întâlnesc mereu la biserică. Mi-au povestit că s-au pus repede pe picioare, în urma unor grave pneumonii, folosind acest remediu.
Citeste tot articolul
Leacuri de amânat bătrâneţea
Din păcate, îmbătrânirea biologică a organismului omenesc nu poate fi oprită. Chiar dacă trupul şi spiritul pot fi menţinute în formă bună, până la adânci bătrâneţi, iar astăzi, o constituţie sănătoasă la vârsta senectuţii nu mai constituie o excepţie - odată cu procesul de îmbătrânire se diminuează capacitatea de regenerare a organismului. Celulele acestuia nu se mai "reînnoiesc" aşa de repede, iar multe procese din interiorul organismului devin mai lente.
Citeste tot articolul
Descifraţi mesajele corpului: PIELEA
Vi s-a spus vreodată că sunteţi alb ca hârtia? În caz afirmativ, nu trebuie să o luaţi în glumă, pentru că paloarea poate fi cauzată de o anemie, un nivel scăzut al globulelor roşii. Deşi există mai multe forme de anemie, cea mai frecventă este anemia feriprivă, o scădere a nivelului de hemoglobină din sânge, din cauza unei lipse de fier. Cauza principală a acestui tip de anemie este, în general, alimentară.
Citeste tot articolul
Vară de foc!
Întâi am tânjit după ea, acum ne văităm de vipiile solare care ne transformă în scrum. Câteva sfaturi de prim-ajutor (pentru cei care mai cred în minuni) citiţi în rândurile următoare. Sunt de ultimă oră şi aparţin specialiştilorl.
Citeste tot articolul
Fericire cu paşi mici
Mai ales la aşa-numita "vârstă de mijloc" se manifestă, deosebit de pregnant, insatisfacţiile şi imboldul de a evada şi de a schimba direcţia. Potrivit unui studiu recent, cu participanţi selectaţi din categoria de vârstă amintită, 60% dintre femei şi 40% dintre bărbaţi şi-ar dori să întreprindă ceva nou şi tânjesc după o schimbare.
Citeste tot articolul
Cât de satisfăcuţi sunteţi de viaţa dumneavoastră?
Cercetătorul american Ed Diener le cere persoanelor pe care le testează să aprecieze valabilitatea celor cinci afirmaţii simple, transcrise mai jos. Aceasta îi arată cât de mulţumite sunt ele cu viaţa pe care o duc.
Citeste tot articolul
Destindere fără niciun efort
Vasăzică: sunteţi în vacanţă şi vreţi să vă deconectaţi de la stres. În preajma dvs. există un copac şi aveţi la îndemână un leagăn. Reţeta e simplă: desculţi, instalaţi confortabil pe scândurica atârnată de sfori, daţi-vă vânt cu picioarele şi lăsaţi-vă apoi balansaţi în mişcarea lină şi regulată de du-te vino. În scurtă vreme, vă veţi simţi uşuraţi, la fel ca pruncii legănaţi în braţele mamelor.
Citeste tot articolul
Loţiuni tonice
Razele soarelui aflate vara la maximum de putere dezvăluie, fără milă, cele mai mici imperfecţiuni ale pielii. Cum nu toată lumea este binecuvântată cu un ten perfect, rezolvarea se află în câteva remedii folosite de sute de ani, dar dispreţuite astăzi, în epoca cosmeticii industriale. Aflate la îndemâna oricui, loţiunile tonice pe bază de plante împrospătează, curăţă pielea, închid porii şi recuperează tonusul obrazului.
Citeste tot articolul
Profitaţi de zmeură
Parfumată, delicioasă şi răcoritoare, zmeura e printre cele mai utile fructe pentru slăbit. Cetona - un extract concentrat de zmeură - este un supliment alimentar cunoscut pentru eficienţa sa contra obezităţii. Cu o valoare calorică redusă, cu un conţinut de glucide sub 10%, zmeura intervine în reglarea greutăţii, digestiei şi creează saţietate.
Citeste tot articolul
Turnul cu minuni
Iaşi, iunie, 2016. Oraşul meu natal, pe care îl revăd mereu cu aceeaşi emoţie aparte, deşi nu aveam decât vreo doi ani atunci când părinţii mei au hotărât să-l părăsim. Iaşiul de azi mi se pare mai frumos ca oricând.
Citeste tot articolul
Floarea florilor: Sânzienele
Sânzienele sunt flori galbene, explozii florale puternic mirositoare. Cresc pe haturile dintre lanurile de grâu, pe câmpuri şi prin poieni. Sânzienele galbene nu trăiesc decât în preajma solstiţiului de vară şi a zilei lor. Puterea magică şi tămăduitoare a acestor flori fiind extrem de mare, li s-a dedicat o zi, o sărbătoare cu dată fixă: 24 iunie. Şi, într-adevăr, nicio altă floare nu se poate compara cu ele.
Citeste tot articolul
SARA ESTERABADEYAN - "Nu mă deranjează că sunt o făptură ciudată"
Când m-am născut, eu nu vedeam deloc, apoi am trecut printr-o serie de operaţii, şi până la vârsta de doi-trei ani, s-a mai refăcut o mică licărire din vederea mea.
Citeste tot articolul
Povestea unui loc de vis: "CASA MOGA" - Cea mai frumoasă pensiune de la poalele Făgăraşilor
Viorel Moga mă priveşte uşor stingherit. Frânturile de poveşti pe care cu greu şi le mai aduce aminte din anii copilăriei sunt vechi şi neclare, auzite de la părinţi, rude şi oamenii din sat despre bunicul său, Ion Moga. "Nimeni nu mai ştie exact cum a fost. Sigur e doar anul în care şi-a ridicat casa aici, pe locul unde am făcut pensiunea: este 1897. Bunicul a tocmit o echipă de zidari unguri, care au construit casa, exact aşa cum şi-a dorit-o el. Avea pivniţă din piatră, ziduri de cărămidă şi geamuri mari, care dădeau către munte.
Citeste tot articolul
VLADIMIR GĂITAN - "Nisipul din clepsidră se scurge..."
Pentru că sunt în aşteptarea celor şaptezeci de ani, pe care sper să-i apuc, am să fiu complet sincer: niciodată nu m-am considerat un răsfăţat al acestor gale şi premii, deşi am avut şansa să fac Reconstituirea, "cel mai bun film românesc", după cum a fost el etichetat de critici, deşi am creat o mulţime de personaje şi în alte filme de calitate, dar şi în teatru.
Citeste tot articolul
Părintele TEODOR BIJEC - Catedrala ortodoxă din Miercurea Ciuc -"Aici, în Harghita şi Covasna, noi, românii, nu ne putem uni şi împlini fără biserică"
Drumul spre Dumnezeu al părintelui Teodor Bijec a început cu o icoană - Hristos rugându-se în Grădina Ghetsimani. O icoană obişnuită, pe care mulţi o consideră mai degrabă un tablou religios, aşa cum întâlneşti în mai toate casele românilor. În ea, Iisus e un tânăr frumos, cu faţa prelungă şi ochii trişti, cu părul lung, castaniu, revărsat în bucle pe umeri. E îmbrăcat într-o cămaşă lungă şi stă în genunchi, cu mâinile rezemate de o piatră - Domnul însuşi rugându-se fierbinte să fie cruţat de răstignire!
Citeste tot articolul
SIBIUL ÎN FESTIVAL
Fetiţa de lângă mine a privit în sus şi a întrebat-o pe doamna îmbrăcată elegant, care o ţinea de mână: "Buni, da' ăştia ce sunt?". "Sunt Făuritorii de vise", a răspuns doamna, privind în cărticica-program...
Citeste tot articolul
Înfruntare cu vara - MARIUS MOGA şi LOREDANA, pe malul lacului Herăstrău
Vă număraţi printre fanii concursului "Vocea României" de la PRO TV? Aţi vrea să ştiţi ce fac în vara asta incendiară juraţii sau prezentatorii emisiunii? Mai mult ca sigur că bine, având în vedere că se află în vacanţă. Doi dintre ei, Loredana şi Marius Moga, nu pot părăsi muzica şi înfruntă vipiile verii cântând. Şi nu oricum şi oriunde, ci pe celebra scenă bucureşteană de pe malul lacului Herăstrău, unde muzica se serveşte alături de-o bere rece. (Aţi înţeles: "Berăria H")
Citeste tot articolul