Când sângele o ia razna
- Interviu cu dr. RADU NICOLAU -
- De ce circulă sângele aşa de prost când e cald afară?
- Din cauza căldurii, vasele se dilată, aceasta provoacă o scădere a tensiunii şi vă simţiţi obosiţi. În acelaşi timp, însă, inima trebuie să pompeze mai mult pentru a menţine sângele în circulaţie. Acest lucru o solicită în plus.
- O schimbare bruscă a vremii poate provoca un infarct?
- Da, este posibil. Un front atmosferic poate cauza închiderea completă a vaselor coronariene printr-o tromboză. Rezultatul ar fi un infarct.
- Să zicem că vreau să-mi petrec vacanţa într-o ţară din sud. Ce pot face împotriva unui şoc climateric?
- Înainte de plecare - cam cu 4 săptămâni - începeţi să vă pregătiţi. Mergeţi de trei ori pe săptămână la saună şi antrenaţi-vă transpiraţia. Într-o lună, veţi putea creşte secreţia de transpiraţie (sudoare) cu 50%. În felul acesta, v-aţi pregăti bine organismul pentru temperaturile tropicale. Altfel, aţi putea risca un colaps de circulaţie.
- Pot să suport căldura, dar umezeala din aer, care se lipeşte de tot corpul, mă sleieşte de puteri. Ce ajută?
- Beţi multe lichide, de preferinţă apă minerală sau ceaiuri. Consumaţi doar mâncăruri uşor digerabile, căci o digestie bună întăreşte sistemul nervos vegetativ.
- Când vremea este caldă (sufocantă şi-apăsătoare), nu mai pot să dorm. Din ce cauză?
- Din timpuri străvechi, organismul nostru s-a obişnuit ca noaptea temperatura să fie mai scăzută ca ziua. Când căldura este apăsătoare, este cald şi noaptea. Corpul este iritat, nu se poate acomoda, practic este treaz.
- De ce ar trebui să beau mai puţin alcool atunci când este cald?
- Căldura dilată venele, irigarea cu sânge e mai bună. În felul acesta, alcoolul ajunge prin mucoasa stomacală mai repede în sânge, efectul lui fiind mai puternic.
- Căldura poate să provoace o boală serioasă?
- Căldura în sine nu provoacă boli. Dar poate declanşa boli grave, dacă predispoziţia există deja. De multe ori, pacienţii nici nu ştiu că au asemenea predispoziţii în organism.
- Care sunt bolile tipice ce pot fi declanşate sub influenţa căldurii?
- Este vorba în special de boli de inimă şi de circulaţie, hiper sau hipotensiune, dureri de cap, migrene, reumatism, tromboze, astm, infecţii.
- Sunt predispusă la varice. Doctorul spune că temperaturile ridicate ar fi o otravă pentru ele. De ce?
- Pentru că venele se dilată la căldură, iar sângele curge mai lent. Se depune mai uşor pe pereţii vaselor şi pericolul trombozei creşte. De aceea, persoanele cu varice trebuie să poarte chiar pe căldură ciorapi speciali (de compresie), oricât ar fi de neplăcut.
- Ne-am putea apăra în vreun fel de necazurile provocate de vreme?
- Da, puteţi. Trebuie să vă întăriţi trupul. Trebuie ca prin antrenament el să devină capabil să se adapteze mai repede şi mai bine la schimbările de vreme. Cele mai eficiente sunt: sauna (1-2 ori pe săptămână) şi un antrenament uşor de rezistenţă.
Suferinţa venelor
Fiecare al doilea adult are vara probleme cu venele. Tipice, în sensul acesta, pentru lunile calde sunt următoarele simptome: picioarele ard, gleznele se umflă, sunt grele şi dor. Cei care pe durata unei zile de muncă stau în picioare sau şed pe scaun suferă în mod special. De vină este acumularea de sânge în vene. Alte dovezi vizibile sunt varicele şi vasele de sânge sparte. "Cine ignoră aceste probleme riscă complicaţii severe, ca de pildă răni deschise sau blocări mortale ale circulaţiei sângelui", avertizează medicii. Iată de ce, imediat ce asemenea semnale de alarmă se manifestă, mergeţi la un medic pentru a clarifica natura suferinţei. În funcţie de gradul de gravitate al bolii, suferinţa venelor poate fi tratată cu medicamente, alifii, bandaje cu compresie (ciorapi elastici). Uneori, este indicată şi extirparea vaselor bolnave prin mici intervenţii chirurgicale sau cu ajutorul laserului. Dar fiecare ins în parte poate să-şi îmbunătăţească singur circulaţia sângelui şi să-şi întărească pereţii vaselor. Iată câteva procedee, recomandate de specialiştii germani, menite să înlăture umflarea şi durerea picioarelor:
* În cazul profesiilor care se practică şezând: din oră în oră, ridicaţi-vă de pe scaun şi înălţaţi-vă pe vârful picioarelor de 10 ori. Apoi răsuciţi-vă picioarele pe marginea exterioară a pantofilor şi încercaţi să faceţi câţiva paşi aşa. În fine, ridicaţi pe rând câte un picior în aer, învârtind laba spre dreapta, în sensul acelor de ceasornic. Când lucraţi, nu staţi niciodată picior peste picior. Se sparg venele.
* În cazul profesiilor care se practică stând în picioare: în pauzele de lucru şi seara, acasă, ridicaţi picioarele mai sus decât trupul, fie aşezându-le pe birou, fie culcaţi pe pat, ridicându-le pe perete. Foarte indicate sunt şi băile de picioare alternative: cald - rece.
* În călătorii: dacă plecaţi în voiaj cu maşina, din două în două ore întrerupeţi călătoria. Ridicaţi-vă pe vârful picioarelor, apoi lăsaţi-vă pe călcâie, în fine, fugiţi uşor pe loc, scuturând bine picioarele. Ţinutul îndelungat al picioarelor pe pedalele de conducere ale maşinii (acceleraţie, frână) produce cârcei şi crampe în muşchi.
* În vacanţa de vară: nu vă mulţumiţi doar să zăceţi pe iarbă, pe nisip sau în pat, lenevind. Mult mai indicat pentru sânge e să mergeţi pe jos, să faceţi ture cu bicicleta, să înotaţi.
* Venelor bolnave şi slabe nu le place căldura, indiferent dacă ea e produsă de soare, de saună sau de băi în apă fierbinte. Acestea nu sunt complet interzise, dar trebuie neapărat să fie urmate de duşuri reci.
Câteva boli ale verii şi leacurile lor
* Insolaţie - se tratează în primul rând cu multe lichide. În 24 de ore după apariţia insolaţiei este bine să se bea 3 litri de lichide. Medicina naturistă recomandă ca remediu sucul de mere în care s-a adăugat miere (1 linguriţă la pahar) şi sare de bucătărie (1 vârf de cuţit la pahar). La fiecare pahar de suc de mere astfel îmbogăţit se bea şi un pahar de apă minerală cu conţinut ridicat de magneziu (Vâlcele, Biborţeni, Zizin) în care se pune o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Aceste două remedii lichide asigură nu doar hidratarea organismului, ci şi refacerea echilibrului electrolitic, extrem de necesar după ce s-a stat la soare. Pentru reducerea senzaţiilor neplăcute (dureri de cap, frisoane, ameţeală) se recomandă şi o cană de ceai de măghiran şi chimen amestecate în proporţii egale.
* Varice - apar şi se agravează cel mai adesea vara, la căldură. Se previn şi se combat cu duşuri alternative, calde şi reci, pe gambe şi pulpe, făcute dimineaţa şi după amiaza, când ajungeţi acasă. În zilele calde se beau minimum doi litri de apă pe zi şi, în plus, se consumă la fiecare masă fructe şi o salată de crudităţi. Astfel, tranzitul intestinal este accelerat şi este împiedicată apariţia constipaţiei, iar mineralele şi vitaminele din legume şi fructe vor întări vasele de sânge.
* Transpiraţie excesivă - se bea zilnic un litru de ceai din următoarea combinaţie: salvie (3 linguriţe), mentă (1 linguriţă) şi ceai negru (1 linguriţă). Are efecte antisudorifice, reducând cantitatea de transpiraţie, şi detoxifiante, eliminând în bună măsură mirosurile neplăcute ale transpiraţiei. Pentru armonizarea activităţii glandelor endocrine care reglează procesul transpiraţiei în corp, a suprarenalelor în special, se administrează zilnic macerat glicerinat de muguri de zmeur (se găseşte în farmacii), câte 100 de picături pe zi.
* Hipertensiune arterială - se consumă zilnic două linguriţe de pulbere de frunze de vâsc, obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea. Tratamentul se face vreme de 2 luni, cu câte 15 zile de pauză. Efectele apar după primele 3 săptămâni de administrare şi constau în scăderea gradată a tensiunii şi în stabilizarea valorilor acesteia. Pentru persoanele cu tensiune foarte oscilantă se recomandă asocierea fiecărei linguriţe de pulbere de vâsc cu încă una cu pulbere de rozmarin.