RODICA CULCER despre... Garduri şi refugiaţi
România va fi afectată de fluxul de refugiaţi care au invadat Europa, dar nu atât din cauza gardurilor ridicate de sloveni şi unguri, cât din cauza presiunilor exercitate de ţările occidentale, care doresc să redistribuie această povară la nivelul UE, deoarece nu mai fac faţă numărului mare de azilanţi.
Citeste tot articolul
Gânduri bune pentru scriitori
"În România, singura rezidenţă de creaţie este puşcăria", spunea revoltat, la finele anului trecut, scriitorul Filip Florian, într-un interviu pentru site-ul republica.ro. Era imediat după drama din "Colectiv", Guvernul Ponta abia căzuse, iar murmurul de furie al străzii era încă viu. "Suntem singura ţară din Europa în care nu există bursă de creaţie.
Citeste tot articolul
Când fericirea copiilor se extrage cu forcepsul
Luni, 1 februarie a.c., familia Nan, cetăţeni români emigraţi în Norvegia acum cinci ani, a aflat că a pierdut procesul contra "Barnevernet", instituţia de protecţie a copilului din ţara fiordurilor. Motivaţia instanţei a fost că cei doi soţi nu au vrut să recunoască faptul că şi-au bătut copiii, o fetiţă de şapte ani şi un băieţel de un an şi jumătate.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Avem la «victime» politice, de zici că suntem într-o dictatură atroce"
PSD încearcă să-şi păstreze supremaţia la numărul de primari pe care îi are, dar riscă să se decredibilizeze şi mai mult. Cineva care se teme atât de tare de alegerile în două tururi, deşi deţine 1.400 de primari, din care aproape o treime racolaţi de la alte partide, înseamnă că nu e prea sigur de el. Poate că PSD nu se mai bazează pe oamenii săi, sau ştie că e mai slab decât pare.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SIMONA VASILIU - Arad, F. AS nr. 1200 - "Tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer pancreatic"
Deşi cancerul pancreatic reprezintă numai un procent mic din totalitatea bolilor neoplazice, el este, fără îndoială, una dintre cele mai agresive şi severe forme de cancer, însotiţă de obicei de un prognostic foarte rezervat. Motivul pentru care acest tip de cancer are o mortalitate aşa de mare rezidă în faptul că, frecvent, este diagnosticat tardiv, el neproducând nici un semn sau simptom, până la atingerea unui stadiu avansat şi incurabil.
Citeste tot articolul
"Tratamentul d-lui dr. LI LUOXI a fost o adevărată eliberare"
În primul rând, salutări tuturor cititorilor! Mă numesc Ana-Maria şi sunt din Bucureşti. De ani de zile citesc ziarul "Formula AS". Poate încă de la începuturile lui. Cu toate că am numai 39 de ani, am avut destule situaţii nefericite legate de sănătatea mea. Timp de 10 ani, am suferit sever de migrene puternice. Îmi era greaţă, ameţeam, aveam zile în care nu ştiam de mine.
Citeste tot articolul
ACNEEA
O boală nesuferită, care îi chinuie deopotrivă pe adolescenţi şi maturi. În afară de suferinţa fizică - prurit, iritaţii, durere, se dezvoltă şi complexul legat de aspectul inestetic. Deşi există multe produse cosmetice şi farmaceutice care promit minuni, realitatea nu e tocmai trandafirie, mai ales în perioada rece, sau cea incertă, dintre iarnă şi primăvară, când problema se agravează din cauza frigului, a vântului umed şi a schimbărilor bruşte de temperatură. Şi mai există o problemă: cunoaşterea cauzei.
Citeste tot articolul
ARGILA
Jean Valnet, unul dintre "clasicii" terapiilor naturale, vorbind despre proprietăţile vindecătoare ale argilei, a numit-o "îngerul pământului". Pare neverosimil ca un leac atât de simplu să aline atât de multe afecţiuni. Şi totuşi, este adevărat. Folosită în medicina orientală de mii de ani, ea ocupă şi azi un loc important în tratamentele naturiste. Acest pământ colorat şi untos vindecă o mulţime de boli, de la banala gastrită până la unele tipuri de cancer!
Citeste tot articolul
Astenia de primăvară
Prezentul articol vorbeşte despre o boală care acum o sută de ani pur şi simplu nu exista. Cum s-ar putea atunci trata ea prin mijloace tradiţionale? Răspunsul e simplu: cu leacuri care, tot acum o sută de ani, erau perfect fireşti, dar între timp au devenit un adevărat lux. Care sunt aceste "leacuri"? Somnul binefăcător, aerul curat, apa de izvor, lumina soarelui, hrana curată, munca şi exerciţiile în aer liber şi, bineînţeles, plantele medicinale.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente: HIPERTENSIUNEA
Cu nişte ani în urmă, multe milioane de oameni s-au dus liniştiţi la culcare, seara, cu convingerea că nu mai au motive să-şi facă griji referitoare la tensiunea lor, pentru ca în dimineaţa următoare să afle că se înşelaseră amarnic. Autorităţile din domeniul medical au lansat atunci conceptul de "prehipertensiune", definită ca un fel de zonă gri, în care nu se înregistrează valori propriu-zis normale, dar nici suficient de crescute, pentru a justifica un diagnostic de hipertensiune.
Citeste tot articolul
Remedii din plante contra hipertensiunii
Iată un leac străvechi, dar sigur: se amestecă părţi egale de flori de crăiţe, gălbenele şi mentă. O lingură de amestec se infuzează în 250 ml de apă fierbinte, 15-25 de minute. Se bea toată cantitatea, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, amestecată cu o linguriţă de miere de albine. Periodic, se controlează tensiunea şi se scade cantitatea de infuzie, în funcţie de valorile ei, dar nu se renunţă brusc.
Citeste tot articolul
Vine primăvara! Scăpaţi de părul de prisos!
Se apropie zilele însorite şi calde de primăvară adevărată, când prisosul de păr devine pentru majoritatea femeilor un coşmar. Raza de soare acţionează ca lupa. Ceea ce iarna poate fi ascuns sub veşminte, vara se vede şi arată îngrozitor: părul de pe mâini şi picioare, de pe faţă şi de sub braţ.
Citeste tot articolul
Yerba mate
Câteodată, chiar şi cele mai sigure diete de slăbit par să nu mai funcţioneze, ori - din diverse motive, ne este greu să mai ţinem un regim "ca la carte". În cazul când tocmai căutaţi o alternativă, încercaţi şi câteva reţete mai puţin cunoscute, bazate pe ierburi şi condimente, puse în valoare la maximum de firmele producătoare de elixiruri pentru slăbit. Unul dintre aceste remedii foarte promiţătoare este Yerba mate, considerată "ceaiul verde al Americii de Sud", unde creşte şi este procesată.
Citeste tot articolul
UN VIS ÎN FLĂCĂRI
Sfârşit de toamnă în anul 1882. Patru ţărani români, cu straie albe şi plete lungi, stau stingheri, într-o piaţă uriaşă din centrul Vienei, în faţa majestuosului palat al Habsburgilor. Veniţi pe jos tocmai din Bucovina, fuseseră aleşi de obştea sătească să ducă o jalbă la împărat: prealuminatul Franz Josef, să le îngăduie prin mila şi strălucirea lui, ridicarea unei biserici ortodoxe...
Citeste tot articolul
Povestea Păsării ascunse
Stimaţi cititori, pregătiţi-vă sufletul şi privirea pentru întâlnirea cu primăvara, şi mergeţi să vă întâlniţi cu ea înainte să vină, la o expoziţie de pictură care are loc chiar zilele acestea, în Bucureşti. Vă aşteaptă o expoziţie rafinată şi vie, o expoziţie impregnată de un abur proaspăt şi delicat, o rapsodie în acuarele, toate ieşite de sub penelul Olgăi Morărescu Mărginean.
Citeste tot articolul
IOSIF BERMAN, aniversat la Muzeul Ţăranului
17 ianuarie 2016, sfârşitul unei zile cu adevărat hibernale, cu geruri şi nămeţi ca pe vremuri. Totuşi, zeci de oameni iau cu asalt Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, pentru a celebra o altă zi de 17 ianuarie, dintr-un îndepărtat veac XIX, când s-a născut marele fotograf interbelic Iosif Berman. Un eveniment memorabil! Tânăra echipă a Arhivei de Imagine a MŢR a propus o seară cu o proiecţie de fotografii, vizionarea filmului "Omul cu o mie de ochi" (în regia lui Alecu Solomon) şi o conferinţă în care a fost evocată personalitatea lui Berman.
Citeste tot articolul
ADRIANA MURARU (DIGI24) - "Oamenii au nevoie de poveşti"
Meseria asta pune stăpânire pe tine într-un mod bizar. Nu-ţi dai seama la început, dar apoi realizezi că provoacă dependenţă. Mi s-a întâmplat să vreau să renunţ la televiziune - din Pro TV am plecat cu gândul clar de a abandona televiziunea definitiv. Nu am reuşit. Încă nu-mi dau seama ce poate crea o asemenea dependenţă: să fie starea de tensiune dintr-o redacţie de ştiri, forfota, să fie conectarea permanentă la cotidian, pe care presa te obligă să o ai?
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Ştiu puţini prozatori români de azi înzestraţi cu genul de umor în care excelează Petru Cimpoeşu. Cred că doar Răzvan Petrescu îi mai poate sta alături ca inteligenţă satirică, sensibilitate nevrotică la derizoriu, gust pentru parodie şi farsă. În romanele lui Cimpoeşu recunoaştem tipologii, situaţii, evenimente, limbaje din realitatea imediată, dar ele sunt dublate, ca ape subterane ce hrănesc rădăcinile epicii, de teme grave.
Citeste tot articolul
Coşarca cu bunătăţi
Rareori mergea Buna la prăvălie în timpul iernii. Cum era chibzuită tare, îşi pregătea încă de cu toamnă toate cele care-i erau de trebuinţă cât ţinea vremea rece. Pentru asta făcea mai multe drumuri la prăvălia lui Ioli, să se aprovizioneze, până cădea prima zăpadă. Îşi lua în spate coşul cel mare şi pornea "de dimineaţă bună", adică devreme, devreme.
Citeste tot articolul
Despre "saşii de dor", cu BEATRICE UNGAR - "Cum dă firul ierbii, saşii se întorc acasă, în România"
De când România a intrat în UE, ceva s-a schimbat. Saşii nu îşi mai fac concediul în Mallorca, vin în România. Mulţi se întorc cel puţin pentru o perioadă. Dacă până în 2007 asta era o excepţie, acum cei mai mulţi vin să îşi facă vacanţele aici, în "Heimatland", patria lor de obârşie. Noi le spunem "saşi de vară" sau "saşi de dor", pentru că duc dorul de ţară şi vin să şi-l aline în timpul verii.
Citeste tot articolul
TOBI IBITOYE - "M-am ataşat enorm de România"
Am venit în România în 2009, împreună cu părinţii, datorită serviciului tatei, care e diplomat şi în 2009 a primit un nou post la Ambasada Nigeriei din Bucureşti. Aşadar, venirea aici nu a fost alegerea mea. Fiind încă minor, eram obligat să-mi urmez familia. Ajuns aici, după încheierea liceului, am mers mai departe cu studiile, deci am intrat la facultate în România.
Citeste tot articolul
Românul sfânt din Ţara Sfântă: Ioan Iacob Hozevitul
Îşi amintea, adesea, de nopţile din deşert, nopţi limpezi şi-adânci, în care cerul uriaş, spuzit cu stele, se prăbuşeşte, parcă, peste pământ. Aşezat la gura peşterii sau pe vreo piatră, alături de cuviosul Ioan...
Citeste tot articolul
REGINA MARIA, în mărturii de epocă
Spre sfârşitul secolului al 19-lea, revista franceză "Revue des Deux Mondes" era printre cele mai citite publicaţii din lumea occidentală. Fondată la Paris, în 1829, ea oferea informaţii diverse şi evenimente de ultimă oră, beneficiind de semnături de prestigiu, din elita literaturii franceze: George Sand, Chateaubriand, Sainte-Beuve, Dumas şi Musset... În 1830, practic, nu existai ca politician, artist sau om de cultură, dacă nu se scria despre tine în "Revue des Deux Mondes".
Citeste tot articolul
Lancea Destinului
Originile legendei despre Lancea Destinului se află în Biblie. În Evanghelia după Ioan există câteva paragrafe care descriu împrejurările de după moartea Mântuitorului. Fiindcă în ziua de sâmbătă seara, pentru evrei începea stricta sărbătoare a Sabatului, preoţii lor i-au cerut lui Pilat să le zdrobească crucificaţilor fluierele picioarelor, ca să nu le rămână trupurile pe cruce într-o zi atât de însemnată pentru iudei.
Citeste tot articolul
Ritmuri spaniole
Deşi calendarul mai anunţă o lună de iarnă, afară adie, deja, un vânticel uşuratic de primăvară. Până şi păsările îşi spun poveşti de amor, păcălite de anotimp. Meteorologi iscusiţi, organizatorii de spectacole mută, şi ei, mai repede ceasul pe primăvară, risipind în lume ritmuri şi muzici cu temperaturi ridicate. Cine n-are probleme cu blegeala de primăvară, să bată din călcâie şi să poftească la dans.
Citeste tot articolul