* Iată un leac străvechi, dar sigur: se amestecă părţi egale de flori de crăiţe, gălbenele şi mentă. O lingură de amestec se infuzează în 250 ml de apă fierbinte, 15-25 de minute. Se bea toată cantitatea, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, amestecată cu o linguriţă de miere de albine. Periodic, se controlează tensiunea şi se scade cantitatea de infuzie, în funcţie de valorile ei, dar nu se renunţă brusc. Se beau doar câte 100 ml, de 2-3 ori pe săptămână, pentru fixarea rezultatelor.
* Într-un termos, peste două linguri de seminţe de in se toarnă două căni de apă clocotită, lăsându-se la infuzat peste noapte. Se bea ceaiul în două reprize, fără să fie strecurat, dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara, cu o oră înainte de cină. Tratamentul se ţine timp de o lună, se face o pauză de alte două luni şi se poate relua, în aceeaşi schemă, de două, maximum trei ori pe an.
* Peste o lingură de frunze uscate şi tocate de viţă-de-vie se toarnă o cană de apă clocotită. Se pune la fiert pe baie de abur, pentru 15 minute. Se trage de pe foc, se acoperă şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi se bea în trei reprize, înaintea meselor principale. Tratamentul se ţine până ce starea de sănătate se îmbunătăţeşte.
* Peste 300 de grame de coajă de brad se toarnă doi litri de apă rece. Se pun la fiert, pe foc mediu, timp de 20 de minute, după care se acoperă vasul şi se lasă până ce lichidul se răceşte complet. Se administrează câte 50 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul durează 10 zile. Se face o pauză de două săptămâni, apoi se poate relua.
* Peste două linguri de flori de trifoi roşu se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de trei ore, în vas acoperit. Se bea timp de două săptămâni, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, câte un sfert de cană. Infuzia se păstrează la frigider nu mai mult de trei zile.
* Tensiunea se normalizează dacă consumaţi un decoct din rădăcini de pir, conuri de hamei, fructe sau flori de păducel, talpa-gâştei, coada-calului, câte 100 g din fiecare. Două linguri pline vârf de amestec se fierb în 300 ml de apă, timp de 5 minute. Se infuzează o oră, se strecoară şi se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 1,5 luni.
Tincturi
* Tinctură de păducel. Un pahar de lapte se amestecă cu o linguriţă de tinctură de păducel şi se bea cu înghiţituri mici. Tinctura se procură din farmacie sau se prepară din 10 g de fructe şi 100 ml de alcool de 70 de grade, care se macerează timp de 14 zile. Bolnavii care nu pot consuma lapte beau 20-30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi cu 100 ml apă, înainte de masă.
* Tinctură de pătlagină. Se macerează în 250 ml de ţuică 4 linguri frunze de pătlagină tocate mărunt, timp de 14 zile, într-un loc ferit de lumină. Se beau câte 30 de picături de tinctură strecurată, de 3 ori pe zi, după masă.
* Tinctură de gălbenele. Se macerează 40 g flori de gălbenele în 100 ml de ţuică, timp de 7 zile. Se beau 20-30 de picături diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, după masă, un timp îndelungat. Normalizează tensiunea, dispar durerile de cap, somnul se îmbunătăţeşte.*