Lipitură pe viaţă
- Prezenţa ta pe scena concursului "Vocea României" a fost un adevărat regal muzical, răsplătit cu ovaţii de spectatori. De unde până unde, un african, într-o competiţie muzicală din România? Cum ai ajuns aici?
- Am venit în România în 2009, împreună cu părinţii, datorită serviciului tatei, care e diplomat şi în 2009 a primit un nou post la Ambasada Nigeriei din Bucureşti. Aşadar, venirea aici nu a fost alegerea mea. Fiind încă minor, eram obligat să-mi urmez familia. Ajuns aici, după încheierea liceului, am mers mai departe cu studiile, deci am intrat la facultate în România. Apoi, când mandatul tatei de la ambasadă s-a încheiat, n-am mai vrut să plec cu ei, nu mai voiam să trec încă o dată prin experienţa, destul de dificilă, a schimbatului şcolii, colegilor, întregului mediu. Le-am spus că vreau să rămân aici, să-mi termin studiile şi apoi... poate mă voi întoarce în Nigeria. Deci, în primii trei ani din România, am fost împreună cu părinţii, iar în următorii trei ani, am rămas singur.
- A fost o acomodare grea? Alt peisaj, altă limbă, oameni complet diferiţi...
- Eu mă obişnuisem deja cu România: cu peisajul, cu clima, cu oamenii, cu stilul de viaţă de aici... Am călătorit foarte mult prin ţară şi am putut să văd şi să înţeleg mult mai multe decât dacă aş fi stat doar "închis" în Bucureşti. Ţin minte, de pildă, că, într-o vară, împreună cu părinţii, am făcut un tur foarte detaliat al întregii regiuni de vest - Turnu Severin, Timişoara, Arad, Oradea, Deva, dar şi zonele rurale dintre ele. Ne opream în oraşe, dar şi în sate, vedeam oamenii în elementul lor, interacţionam cu ei în mod direct, fără formalitate... Acei primi ani au reprezentat o perioadă extrem de interesantă, pentru că eram foarte tânăr, într-o perioadă de formare, şi, în paralel cu acest proces de descoperire a României, mă descopeream şi pe mine însumi, ca persoană: ce-mi place, ce nu-mi place, ce stil de viaţă mă atrage, am înţeles că era vremea să las în urmă prostiile adolescenţei şi să mă responsabilizez... Cred că această dublă descoperire a fost ceea ce m-a făcut să mă ataşez enorm de România: am ajuns să mă văd dezvoltându-mă aici, odată cu Bucureştiul şi cu ţara, în general. Până atunci, fusesem confuz, nu-mi vedeam viitorul limpede. Şi a mai fost ceva care m-a făcut să mă lipesc de România: faptul că i-am învăţat limba. Mereu vrusesem să învăţ franceza şi totuşi îmi fusese imposibil, nu se lipise de mine şi pace. Cu româna, în schimb, am constatat că sunt capabil să o învăţ foarte uşor - mai întâi, am început s-o deprind cu ajutorul prietenilor, care se amuzau copios când mă auzeau rostind cuvintele cu accent -, apoi, în anul pregătitor facultăţii, mi-am cimentat cunoştinţele, în special cele de gramatică.
- Ce-ţi place şi ce nu-ţi place la români, Tobi?
- Eu nu mă gândesc la oameni în funcţie de naţionalitate. De oriunde ar fi ei, îi împart în "genul" de oameni care-mi place şi "genul" de oameni care nu-mi place. Şi în rândul românilor, aşa cum se întâmplă în rândul oricărui alt popor, sunt oameni inteligenţi, educaţi, deschişi la minte, drăguţi, buni, amabili, manieraţi, şi sunt oameni brutali, obtuzi, needucaţi, lipsiţi de amabilitate, delicateţe şi maniere. E clar că prefer primul "gen", prima categorie, aceea pozitivă. Şi, din fericire, de-a lungul vieţii, inclusiv în anii de când sunt în România, am avut norocul să am în preajmă mai mulţi reprezentanţi ai acestei prime categorii şi mai puţini ai celei de-a doua.
- Am fost foarte impresionaţi de atitudinea ta de pe scenă. Pe lângă energia aceea explozivă, clocotul tău african, aveai şi clasă, rafinament, o distincţie specială. Când se gândesc la Africa, europenii îşi imaginează mai degrabă oameni îmbrăcaţi colorat, dansând dezlănţuit în ritmuri de tobă. Cu siguranţă că realitatea e alta. Ce fel de cultură are Nigeria?
- Nigeria e, din multe puncte de vedere, un "melting pot", un spaţiu în care sunt înglobate multe aspecte culturale extrem de diferite. Capitala şi locul de unde provin eu, Abuja, e un oraş multicultural în adevăratul sens al cuvântului, care reflectă situaţia de la nivelul întregii ţări. Gândeşte-te că Nigeria este o republică federală, alcătuită din treizeci şi şase de state, având aproximativ o sută optzeci şi două de milioane de locuitori, că, deşi limba oficială este engleza, pe acest teritoriu se vorbesc peste trei sute patruzeci de limbi diferite, iar fiecare limbă are douăzeci-douăzeci şi cinci de dialecte, iar fiecare dintre aceste dialecte reprezintă un anume trib. În plus, fiecare trib are propria lui religie, propriul lui stil de viaţă, propriile obiceiuri şi tradiţii. Şi din punct de vedere arhitectural, lucrurile sunt amestecate. Abuja e un oraş, prin definiţie, modern - a fost construit, de la zero, la începutul anilor 1990, cu scopul de a fi capitală. Abia ieşind la periferii, începi să descoperi arhitectura tradiţională: colibele tribale, din pământ, cu acoperişuri din paie. În unele zone, din preajma oraşelor mari, autorităţile au pornit un program de convertire a lor în muzee. Tradiţiile adevărate, de fapt ce a mai rămas din ele, mai pot fi încă văzute şi trăite în zonele rurale. Din păcate, aceste zone sunt pe moarte, din pricina lipsei banilor, a lipsei de infrastructură sau a modernizării... dar, până la urmă, din pricina corupţiei. Tot ceea ce moare în Nigeria, moare din cauza corupţiei. Asta e esenţa tuturor problemelor nigeriene. E o ţară extraordinar de bogată, cu resurse fantastice, atât naturale, cât şi umane, dar, din nefericire, avem lideri corupţi. Ca să mă refer însă punctual la întrebarea ta şi ca să mai înseninăm tonul, îţi spun că da, în Nigeria există cultură, există artişti care ar merita o mai mare recunoaştere internaţională.
Biologia, un tărâm fascinant
- La "Vocea României" ai dovedit un talent muzical de excepţie. Ce te-a apucat să studiezi biochimia? De ce n-ai făcut o carieră diplomatică, precum tatăl tău?
- În perioada în care am ajuns în România, eram foarte pasionat de relaţiile internaţionale şi de diplomaţie. Mă gândeam că, în felul ăsta, îmi pot ajuta ţara, dar aş beneficia şi de un stil de viaţă fascinant. Tata, ca diplomat, a călătorit în atât de multe locuri, a cunoscut atât de mulţi oameni interesanţi! O vreme, am fost chiar implicat în "Model United Nations", o competiţie academică pentru tineri, în cadrul căreia studenţii învaţă despre diplomaţie, relaţii internaţionale şi Naţiunile Unite. După un timp, am ajuns totuşi la concluzia că, ceea ce se învaţă la facultatea de relaţii internaţionale e mult prea vag pentru necesităţile reale. În plus, după absolvire, trebuie să mai aştepţi vreo patru ani până să prinzi primul internship, apoi încă vreo doi până la al doilea internship, până la primul post propriu-zis iar mai ai de aşteptat... Deci, nu! Apoi m-am gândit că în Nigeria învăţasem multă biologie - care îmi plăcuse şi la care mă pricepusem foarte bine - dar şi chimie şi fizică, la care nu mă pricepusem deloc. Apoi mi-a trecut prin cap să fac medicina. Însă şi opţiunea asta am anulat-o, pe considerente de timp consumat: trebuie să studiezi între 12 şi 20 de ani până să ajungi cu-adevărat medic. Aşa că, până la urmă, am ales bio-chimia.
- Să ştii că m-am temut că nu voi face faţă, dar, pe de altă parte, mi-am dorit o provocare în perioada facultăţii, am vrut să mă testez. Şi-a fost o mare provocare, dar am reuşit. Iată, mai am doar câteva luni şi termin facultatea. Iar apoi intenţionez să-mi testez din nou limitele şi să mă înrolez şi într-un program de masterat. Am cunoscut un om incredibil, Alexandru Babeş, un extraordinar cercetător şi profesor de neurobiologie, care face lucruri fantastice în cercetare şi care m-a chemat să lucrez cu el. Sunt foarte entuziasmat căci, pentru prima dată, am găsit pe cineva care crede în mine, în ceea ce pot să fac eu în calitate de biochimist. Visul meu, de când am început facultatea, e să găsesc leacul pentru tot soiul de cancere. Nu mi-am abandonat visul nici acum, şi de aceea îmi doresc să fac cercetare. Acolo e cheia: în cercetare.
"Made in Romania"
- Tobi, crezi în determinarea obârşiei? Îi eşti îndatorat ţării tale şi Africii, în general, pentru ceea ce eşti?
- Nu aş folosi termenul "îndatorat", ci termenul "recunoscător". Simt multă recunoştinţă faţă de locul naşterii mele, pe care însă îl asociez, îl identific cu oamenii care au fost în preajma mea în copilărie şi în perioada ulterioară de formare. Oamenii aceştia şi, în special, familia mea - părinţii, fratele şi sora mea - au contribuit enorm la definirea persoanei care am ajuns să fiu. Ţara, în sine, nu mi-a dat ceva special, nu m-a ajutat într-un fel deosebit: educaţia pe care am primit-o a fost plătită cu banii obţinuţi cu multă trudă de părinţii mei - mama a fost profesoară de biologie şi de ştiinţe agricole, iar tata a fost contabil şi apoi, prin studii specifice, a devenit, după cum îţi spuneam, diplomat. În plus, tot ei mi-au dat şi acea educaţie "de acasă", mi-au inculcat principiile care-mi guvernează viaţa, tot ei mi-au dat afecţiunea de care aveam nevoie şi tot ei, cu multă atenţie şi grijă, m-au protejat şi m-au ghidat în anii aceia în care personalitatea mea îşi căuta făgaşul. Africa, în general, mi-a dat culoarea pielii, o anume mentalitate, un set de tradiţii, o perspectivă particulară asupra vieţii şi poate şi religia - eu sunt creştin (în Nigeria, cam jumătate din populaţie e azi creştină, iar cealaltă jumătate musulmană; există şi o minoritate care practică religii indigene, precum membrii triburilor Igbo şi Yoruba). Însă, în mod interesant, eu, Tobi de azi e, în mai mare măsură, "produsul" României, decât al Nigeriei, căci, aşa cum îţi povesteam, maturizarea mea psihologică s-a făcut aici, în acest spaţiu. Sau poate că mai corect ar fi să spun că personalitatea mea e născută din contrastul dintre aceste două lumi, Nigeria şi România, din care am împrumutat ceea ce mi s-a potrivit mai bine, şi din lupta mea de a mă aşeza într-o poziţie de echilibru în zona de întâlnire a acestor două lumi.
- Se spune totuşi că există o legătură subtilă între noi şi locul naşterii noastre. Nu simţi nevoia să te întorci, măcar din când în când, în Nigeria, ca să te încarci cu energia acelui spaţiu?
- Am norocul că sunt o persoană cu picioarele pe pământ, aşa că, pentru a mă încărca cu energie, nu e nevoie să merg într-un anume loc geografic, ci doar să "merg" în interiorul meu, să stau puţin doar eu cu mine, să mă cufund în propriile-mi gânduri şi trăiri şi sentimente, să-mi fac ordine în suflet, dacă sunt tulburat, şi gata! Sunt din nou bine! În plus, am destui prieteni africani care locuiesc în Bucureşti, deci, dacă mă cuprinde dorul de Africa, e suficient să mă adun cu ei, ca să recreez acea atmosferă de-acasă.
Smiley merita să câştige trofeul
- Să vorbim puţin şi despre muzică: cum ai ajuns la "Vocea României"? Aveai experienţă? Mai cântaseşi înainte?
- Cânt din copilărie, căci toată familia mea cânta: acasă, la biserică, în fiecare duminică... Mama cânta cu vocea, dar şi la vioară, tata cânta cu vocea, dar şi la clarinet, fratele meu cânta la trompetă şi la pian, sora mea cânta la clarinet, la fel ca tata, iar eu cântam cu vocea şi la toate instrumentele din casă. Dar asta era întreaga mea experienţă muzicală. Apoi, în România, împreună cu prietenii, am descoperit barurile karaoke. Şi-am mai cântat şi pe-acolo. Să-ţi spun că, de fiecare dată, prietenii mei nigerieni îmi ziceau "Tobi, te rugăm, mai taci din gură!"? (râde) Au fost însă şi alţi prieteni care, în timp, au început să insiste că trebuie să fac ceva cu muzica. Cum eu le tot răspundeam "Adică să fac ce?", şi-au dat seama că trebuie să intervină mai aplicat şi m-au înscris la "Vocea României". Ajuns la preselecţii, continua să mi se pară că totul e o glumă. Situaţia s-a schimbat când a venit momentul să cânt în faţa celor patru persoane care trebuiau să decidă dacă voi trece în următoarea etapă a preselecţiilor. Mi-am dat seama că aveam nişte emoţii groaznice (am vrut să-mi deschid laptop-ul şi, când să introduc parola, am greşit-o de şapte ori!) şi nu pricepeam de ce: "Am cântat toată viaţa şi niciodată n-am avut emoţii. De ce acum?". Noroc că a venit la mine un tip care mi-a zis: "Uită unde eşti, uită cine e pe-aici, tu doar cântă! Vrem doar să vedem dacă poţi sau nu să cânţi". Şi aşa am făcut. (râde)
- Foarte mulţi oameni au văzut în tine câştigătorul trofeului. Ai crezut şi tu în victorie?
- Cu două zile înainte de finală, eram convins c-am să câştig concursul. De ce? Pentru că am văzut numărul de voturi de pe Facebook. Eram primul în top şi la o distanţă incredibilă de restul concurenţilor. Sigur, în mintea mea continua să existe o stare de nesiguranţă, dar, raţional vorbind, am zis că zarurile au fost aruncate.
- Cât de afectat ai fost de faptul că ai ocupat locul 3?
- Nici acum nu pricep de ce atât de mulţi oameni au crezut că voi câştiga. Sincer, eu mereu l-am văzut pe Michel Kotcha ca primind trofeul: el e un interpret mult mai bine pregătit ca mine, e mult mai tehnic, fiecare notă e emisă cu o precizie extraordinară, în plus, are şi o prezenţă fantastică pe scenă. Când i-am auzit numele rostit primul, când am văzut că a ieşit pe locul 4, în capul meu a fost "Vă bateţi joc? Ce se întâmplă aici?". Apoi, când s-a anunţat că eu sunt pe locul trei, primul gând care mi-a venit în minte a fost "Tobi, tu ai avut dreptate, ei s-au înşelat." După care, am avut un sentiment de dezamăgire - nu pentru mine, ci pentru Smiley. Omul ăsta s-a implicat atât de mult în pregătirea noastră şi a pus atât de mult suflet, a avut atât de multă încredere în noi, încât merita să câştige trofeul, indiferent prin intermediul cui, al meu sau al lui Michel. Asta a fost suferinţa mea: am considerat că l-am dezamăgit pe Smiley. El însă nu s-a supărat. Dovadă că - iată! - ne-a şi produs câte un single, mie şi lui Michel: al meu se numeşte "Miss you" (n. red. "Mi-e dor de tine"), iar cel al lui Michel "Broken Vows" (n. red. "Jurăminte încălcate").
- Să înţeleg, aşadar, că nu abandonezi muzica?
- În nici un caz. Dar, deocamdată, aşa cum îţi spuneam, nici cercetarea. De fapt, ăsta e felul meu - întotdeauna am luptat pe mai multe fronturi. Acum, de pildă, învăţ ca să-mi termin facultatea şi să intru la masterat, doresc să lucrez în continuare cu Alexandru Babeş, predau biologie şi engleză la o şcoală internaţională din Bucureşti, sunt membru al unei asociaţii pentru tineri, "United Nations Youth Association of Romania", încerc să mai organizez, pentru mai sau iunie, încă o conferinţă TED(n. red. conferinţe internaţionale pe teme ştiinţifice, culturale, academice, organizate sub sloganul "Idei care merită să fie împărtăşite"), scriu un roman de ficţiune bazat pe viaţa, extrem de interesantă, a unui prieten de-al meu, şi merg şi în studioul de înregistrări al lui Smiley, unde continui să lucrez împreună cu el şi cu echipa lui. Viaţa e frumoasă! (râde) Dacă, totuşi, la un moment dat, voi simţi că timpul nu-mi mai ajunge şi că trebuie să aleg între muzică şi biochimie, atunci, cu siguranţă, voi alege muzica. Pentru că mi-au trebuit trei ani ca să-mi descopăr pasiunea pentru biochimie şi trei luni ca să-mi înţeleg pasiunea pentru muzică. Deci alegerea e evidentă...