RODICA CULCER despre... Tragedia din Bucureşti şi mascarada din Chişinău
Tragedia de la Clubul Colectiv are potenţialul de a declanşa o mişcare de contestare, nu numai a actualei puteri, ci a întregului sistem "ticăloşit" şi a clasei politice care l-a generat. După ce, peste treizeci de tineri au murit în mod absurd, lumea pare să-şi fi dat seama că, deşi nu părea, totuşi "corupţia ucide", că venalitatea şi corupţia pot genera situaţii în care tinerii mor arşi şi asfixiaţi în cluburi care nu ar fi trebuit să funcţioneze niciodată. Ca şi infrastructura, instituţiile sunt putrede. Pentru prima dată însă, confruntaţi cu latura criminală a sistemului politic şi administrativ corupt, ne dăm seama de riscurile perpetuării acestei stări de fapt şi ne întrebăm care sunt resursele pentru o schimbare fundamentală.
Citeste tot articolul
Săptămâna 13-19 noiembrie
Luna în creştere ne permite refacerea forţelor, regenerarea. Aceia care doreau să înceapă o afacere sau să facă o investiţie au şanse bune de reuşită. Tandemul Venus-Marte face reglajele necesare în cupluri. Subiectele de dispută pot fi discutate pe faţă, cu onestitate, poate şi cu accente mai temperamentale, dar cu rezultate bune pe termen lung.
Citeste tot articolul
Salvarea Moldovei, unirea cu România!
Republica Moldova este un stat în disoluţie. A ajuns în pragul colapsului, precum era de aşteptat de la bun început. Corupţia, care a devenit repede endemică, precum şi confruntările mafioţilor, au desăvârşit dezastrul. Astăzi, Republica Moldova este în pragul falimentului, din punct de vedere economic, într-o criză politică prelungită şi fără prea multe opţiuni de salvare.
Citeste tot articolul
Vinerea neagră
Mii de români s-au coalizat pe Facebook împotriva cluburilor de noapte. În cadrul acţiunii "Nimeni în cluburi!", declanşată după tragedia din Clubul "Colectiv", utilizatorii reţelei de socializare au fost îndemnaţi să nu mai meargă în cluburi sâmbătă, 31 octombrie, din respect pentru cei decedaţi în "vinerea neagră" şi ca protest faţă de modul în care funcţionează aceste localuri. După mine, cred că este doar un prim pas. Pentru câte vieţi tinere au fost curmate din cauza lăcomiei şi a corupţiei bucureştene, nimeni n-ar trebui să mai meargă în cluburi, câtă vreme se va menţine organizarea actuală.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Legea anti-defăimare e mai rea decât cenzura în comunism"
Congresul a fost impus nu musai de dorinţa de înnoire, cât de o situaţie de urgenţă: demisia lui Victor Ponta din funcţia de preşedinte. Înaintea Congresului, însă, a fost organizată, pentru prima oară, alegerea directă, nu prin delegaţi, a preşedintelui, de către toţi membri de partid: câteva sute de mii. O a doua premieră: pentru funcţia supremă în partid a existat un candidat unic, Liviu Dragnea. În general, era o competiţie destul de dură. Acum, prin felul în care a ţinut frâiele, Dragnea s-a protejat de emoţii, dar nu ne-a scutit şi pe noi de surprize.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MIA IORDACHE, F. AS nr. 1188 - O întrebare de interes general: "Putem avea încredere în produsele naturiste?"
Stimată doamnă Mia Iordache, În primul rând, doresc să vă mulţumesc pentru aprecierile şi cuvintele frumoase pe care mi le adresaţi în preambulul scrisorii, înaintată spre publicare "Formulei AS", la "Pagina specialiştilor". Totodată, mă simt onorat că m-aţi ales pe mine să răspund unei întrebări care, cu siguranţă, stă pe buzele multor persoane confruntate cu probleme de sănătate şi care, nemulţumite, ori chiar dezamăgite de soluţiile terapeutice convenţionale (medicamente de sinteză, protocoale terapeutice invazive etc.), doresc să recurgă la tratamente naturiste, dar au îndoieli în privinţa efectelor pozitive ale acestor produse alternative.
Citeste tot articolul
"Dumnezeu ne-a îndrumat să îl contactăm pe domnul Rusalin Todor"
De multă vreme intenţionez să vă scriu, cu recunoştinţă, pentru că revista dvs. este cea care l-a adus în viaţa noastră, dacă pot zice aşa, pe domnul Rusalin Todor! Am apelat la domnia sa cu un an în urmă, fiind într-o situaţie disperată. Mama mea era imobilizată la pat, ca urmare a unei fracturi de col femural neoperabil, din cauza cirozei cu virus C de care suferea de peste zece ani.
Citeste tot articolul
Leacuri greceşti
Răşina de mastic, un arbore care creşte în insula Chios, din nordul Greciei, este leacul folosit de greci din vremuri străvechi, pentru suferinţe gastrice. Răşina numită "lacrimi de Chios" era recoltată şi preparată sub formă de ulei, lichior, pudră, gumă de mestecat pentru cei bolnavi. Este un antibacterian natural puternic, care acţionează eficient, fără a leza mucoasele. Are efect benefic asupra infecţiilor şi inflamaţiilor digestive, asupra ulcerului gastric, a infecţiei cu Helicobacter pylori, se utilizează în boala Crohn, dificultăţi de digestie şi tranzit intestinal, iar studiile recente au arătat că previne cancerul digestiv şi formarea cariilor.
Citeste tot articolul
Ciocolata neagră
Istoria ciocolatei începe cu... 3200 de ani în urmă, în America Centrală, unde populaţia consuma o băutură energizantă, din boabe de cacao, pe care o numeau apa neagră sau apa amară. Considerată un dar al zeilor, ea a fost introdusă în diferite ritualuri religioase, şi era atât de populară printre amerindieni încât, atunci când conchistadorii spanioli au cucerit America, boabele de cacao au devenit monedă de schimb. Spaniolii au intuit potenţialul comercial al apei amare şi au adus-o în Europa, prin anul 1580, unde a rămas o vreme în anonimat, gustul său amar respingând potenţialii amatori.
Citeste tot articolul
Ultima oră medicală
Un raport recent al OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a dat o lovitură de proporţii celor care au contestat meritele dietelor lacto-vegetariene. După studii care au durat decenii, specialiştii OMS au clasificat carnea roşie, dar şi produsele din carne, în cel mai înalt grad de risc cancerigen, din cele cinci existente, alături de fumat şi de alcool. Experţii au precizat faptul că un consum regulat de carne de porc, vită, oaie, capră sau vânat, creşte exponenţial riscul de cancer de colon. De asemenea, conservanţii sintetici, aroma de fum şi alţi aditivi sintetici din preparatele din carne predispun la cancer.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Vinuri medicinale (2)
Circulă o butadă medicală, că aceste boli ale sezonului rece, dacă sunt tratate cu medicamente, se vindecă în maximum o săptămână, iar dacă nu sunt tratate, se vindecă de-abia în şapte zile.
Citeste tot articolul
Peste 30 de ani - un minus de farduri = un plus de frumuseţe
Farduri violente de ochi, buze vopsite cu ruj negru sau auriu - ceea ce în prima tinereţe se potrivea, după o vârstă arată deplasat şi strident. Există vreo explicaţie? Timpul! Care face ca expresia feţei să devină mai aspră, trăsăturile să ni se accentueze, pielea şi buzele să se ofilească, ochii să-şi piardă din strălucire... Cu inima strânsă, toate aceste adevăruri trebuie luate în consideraţie atunci când ne fardăm. Iată câteva sfaturi concrete, care să vă ajute să arătaţi în conformitate cu vârsta: natural şi decent.
Citeste tot articolul
Hreanul şi talia subţire
Dacă vă preocupă silueta, e bine să nu uitaţi ca în coşul de cumpărături să adăugaţi şi ceva hrean. Condiment binecunoscut şi folosit de mai toate gospodinele, hreanul are trecere nu doar în bucătărie, la mâncăruri şi murături, ci se bucură de mare stimă şi în dietele de slăbit, în combaterea obezităţii. Explicaţia? Hreanul creşte metabolismul cu peste 20 la sută, ceea ce înseamnă arderi puternice de calorii şi blocarea formării de celule noi de grăsime.
Citeste tot articolul
Pârâul nălucilor
O femeie "atâta de frumoasă...", mare, înveşmântată doar în alb. Nefiresc de înaltă, hălăduind pe cărare, de-a lungul pârâului Drancanilor. Asta au văzut toţi. "O femeie în cămeşoi alb, ca de-ale noastre, cu mânecile largi şi lungi, apărută într-un ochi de pădure. Avea păru' lung, frumos, până aproape de genunchi, doar trei năsturaşi sus...
Citeste tot articolul
Ţara la judecata românilor - La porţile iadului
Ceea ce s-a întâmplat vineri seară, în Clubul "Colectiv", va rămâne pentru mult timp de-acum înainte o rană vie în memoria noastră. Scânteia care a declanşat tot infernul din seara aceea fatidică a reuşit să aprindă şi în noi acea solidaritate miraculoasă care ne-a dat dintotdeauna putere să trecem peste încercările grele ale trecutului. Zilele acestea, mii de români donează sânge pentru răniţii care se zbat între viaţă şi moarte. Zeci de mii de români aprind încontinuu lumânări la uriaşul altar improvizat pe strada de lângă locul tragediei.
Citeste tot articolul
MELANIA MEDELEANU - "Habar n-au copiii cât de mult mi-au schimbat viaţa"
Mulţumesc, Bogdana, dar nu cred că sunt o fiinţă chiar aşa de specială cum mă descrii. Am întâlnit atât de mulţi oameni speciali în viaţa mea, încât în niciun caz n-aş îndrăzni să mă consider egalul lor.
Citeste tot articolul
Iconari în Otopeni
De trei ani încoace, în fiecare toamnă, la doi paşi de Bucureşti, are loc un eveniment unic pentru România: Simpozionul Naţional "Iconari în Otopeni". De fapt, e mai mult decât un simpozion, şi adună şi alţi creatori, în afară de pictori. Timp de aproape o săptămână, tineri artişti din toată ţara lucrează în ateliere deschise publicului - într-un spaţiu special amenajat - icoană, frescă, mozaic, sculptură, arhitectură, broderie, orfevrărie. La final, are loc o masă rotundă de câteva ore, la care participă nume cunoscute din clerul ortodox, critici de artă şi plasticieni.
Citeste tot articolul
Povestea unei fotografii
Am fost patru fete. Patru surori, două născute în România, două în Germania. Despre surorile din Germania am aflat abia în anul 1989, după celebrele evenimente din decembrie. Am aflat numai eu, pentru că, din păcate, sora mea de aici deja nu mai era. A făcut o depresie severă, după moartea mamei şi un mariaj nefericit, şi a murit într-un accident. Noi două, cele din România, nu ne-am cunoscut tatăl decât din fotografii. Vedeam un bărbat tânăr, frumos, îmbrăcat militar, care ne ţinea în braţe.
Citeste tot articolul
De vorbă cu maestrul SORIN ILFOVEANU - "De anul ăsta, nu mă mai ocup decât de muşcate. De artă şi de muşcate"
Îmi doream demult să ajung în atelierul maestrului Ilfoveanu, unul dintre marii pictori români de azi. Eram "bântuit", pur şi simplu, de făpturile stranii care îi populau tablourile din expoziţii, de care nu mă puteam despărţi. Personaje bizare, cu expresii ciudate, coborâte parcă din alte lumi, şi care păreau că vor să spună ceva ce nu putea fi înţeles. Cu atât mai mare a fost bucuria, când maestrul a acceptat să-mi acorde un interviu. Aveam, oare, să-i aflu taina? M-a primit într-o dimineaţă de noiembrie, zâmbind, prietenos, în pragul uşii.
Citeste tot articolul
Părintele Arsenie Boca în dosarele securităţii
Părintele Arsenie Boca a fost mai toată viaţa lui urmărit, hăituit, izolat de credincioşi, din ordinul Securităţii. În a doua parte a vieţii, nici măcar nu a putut sluji în biserică. Dintre toţi preoţii închişi în timpul comunismului, el a fost, fără îndoială, cel mai prigonit. A murit fără să poată oficia Sfânta Liturghie, ceea ce va fi fost, pentru sufletul său însetat de rugăciune, un chin fără margini. Şi totuşi, s-a supus. Nu numai bisericii, ci şi statului, gândind că Dumnezeu îngăduie toată prigoana comunistă cu un rost.
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu actriţa IOANA FLORA
Când nu am spectacol, premieră sau altă ieşire de seară mai deosebită nu mă machiez, îmi place să rămân naturală. Dimineţile mele sunt atipice, nu prea stau în faţa oglinzii. Sunt alte lucruri care îmi dau energie sau care îmi schimbă starea în bine. Un duş răcoritor, o cremă bună de corp, un parfum bun... sau, pur şi simplu, mirosul de pâine proaspătă din brutăria "Le Pain Quotidien", pe lângă care trec zilnic, cu gemenii mei, în drum spre şcoală. Mama îşi ia o cafea cu lapte, băieţii câte-un croissant şi câte-un suc de mere şi stăm şi ne bucurăm de mirosul ăla bun, de culori, de zilele astea frumoase de toamnă.
Citeste tot articolul
Şcoala magilor
Puţini sunt cei care ştiu că magia albă şi neagră e scrisă în cărţi. Puterea solomonarilor, a şamanilor şi a alchimiştilor se află închisă în biblioteci, în grimoare, ale căror file ascund secretul marilor taine ale vieţii. Pline de descântece şi blesteme, de incantaţii şi reţete misterioase, aceste veritabile manuale ale magiei constituie un tezaur păgân, care coboară până în vremurile de aur ale regelui biblic, Solomon. Istoria ne spune, de altfel, că de pe timpul celor mai vechi civilizaţii terestre, magii şi preoţii şi-au consemnat cunoştinţele ezoterice în scris.
Citeste tot articolul
Despărţire de mama
Nu de puţine ori, am auzit de la bătrânii satului Hăndreşti, comuna Oţeleni, judeţul Iaşi, faptul că, după decesul unei persoane, sufletul acesteia se întruchipează timp de 40 de zile în diferite fiinţe şi rămâne în preajma celor care i-au fost dragi, după care, în a 40-a zi, dacă "trece de judecata Domnului", urcă la Ceruri. În legătură cu acest aspect, vă voi relata câteva întâmplări petrecute după moartea mamei mele, o femeie credincioasă, pe care Dumnezeu a luat-o la vârsta de 74 de ani, de ziua Înălţării Sfintei Cruci, când se îndrepta spre biserică.
Citeste tot articolul
Buzuki cu NIKOS VERTIS - "Îmi plac românii. Zâmbesc frumos!"
Deşi nu cântă rock, Nikos este considerat drept o mare vedetă, atât la el acasă, în Grecia, dar şi în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, unde există comunităţi greceşti sau iubitori ai ritmurilor de pe malul Mării Egee. Are 39 de ani şi este considerat "Cel mai bun interpret Laïka" al zilelor noastre, adică interpret al muzicii populare greceşti, combinată ici-colo cu ritmuri pop. Toate cele cinci albume pe care le-a lansat până acum, în cei 12 ani de carieră, au primit cel puţin un disc de platină.
Citeste tot articolul