Mastic
Răşina de mastic, un arbore care creşte în insula Chios, din nordul Greciei, este leacul folosit de greci din vremuri străvechi, pentru suferinţe gastrice. Răşina numită "lacrimi de Chios" era recoltată şi preparată sub formă de ulei, lichior, pudră, gumă de mestecat pentru cei bolnavi. Este un antibacterian natural puternic, care acţionează eficient, fără a leza mucoasele. Are efect benefic asupra infecţiilor şi inflamaţiilor digestive, asupra ulcerului gastric, a infecţiei cu Helicobacter pylori, se utilizează în boala Crohn, dificultăţi de digestie şi tranzit intestinal, iar studiile recente au arătat că previne cancerul digestiv şi formarea cariilor. (Găsiţi răşină de mastic în magazinele naturiste sub formă de extract, capsule, ulei, pudră.)
Miere de pin
Unul dintre cele mai apreciate tipuri de miere din întreaga lume este mierea de pin, produsă în insula Thassos din Grecia. Este un soi de miere de mană, închisă la culoare, densă, ce păstrează aroma puternică, aparte, de pin. Mierea din insula Thassos este vestită pentru calităţile ei vindecătoare şi de întărire a sănătăţii şi constituie, de sute de ani, principala sursă de venit a locuitorilor insulei.
Are proprietăţi antibacteriene importante, de stimulare a imunităţii, este antiinflamatoare, calmantă, expectorantă, foarte bogată în minerale, tonifiantă, energizantă şi revitalizantă.
Se recomandă pentru tratarea infecţiilor şi altor afecţiuni respiratorii - tuse, bronşită, astm -, infecţii urinare şi digestive, inflamaţia ovarelor, anemie, pentru consumul copiilor şi persoanelor aflate în convalescenţă, de asemenea acţionează asupra ficatului, stomacului, ameliorând starea lor de funcţionare. Aplicată direct pe piele, datorită proprietăţilor antiseptice, accelerează vindecarea infecţiilor, plăgilor, arsurilor, bolilor reumatice.
Ouzo
Ouzo este o băutură tradiţională grecească, din alcool produs prin distilarea sucului neprelucrat de struguri, la care se adaugă macerat de anason, dar şi fenicul, coriandru, cuişoare, scorţişoară şi alte flori şi seminţe. Plantele aflate în compoziţia lui îl fac, potrivit experienţei multor generaţii de greci, un tonic puternic, întăritor al sănătăţii. Ouzo se recomandă în următoarele afecţiuni:
* Contra anemiei, datorită anasonului care se află în compoziţia sa, care ajută la absorbţia fierului din alimente.
* Creşte pofta de mâncare datorită uleiului esenţial de anason (anetol).
* Tratarea astmului - grecii aşezau pe pieptul bolnavului o cârpă de lână înmuiată în ouzo şi stoarsă.
* Picioare umflate - masaţi-le seara cu puţin ouzo călduţ.
* Dureri menstruale - luaţi o lingură-două de ouzo, amestecat cu o linguriţă de miere.
* Dureri de dinţi - un tampon înmuiat în ouzo, aşezat pe dintele dureros, atenuează sau chiar opreşte durerea.
Ulei de măsline (presat la rece)
Vechii greci îi cunoşteau beneficiile pentru sănătate şi îl includeau în mesele lor zilnice, de câte ori aveau ocazia. El era folosit şi ca remediu pentru mai multe afecţiuni. De altfel, studiile recente i-au confirmat calităţile vindecătoare.
* Consumul constant de ulei de măsline crud "subţiază" sângele, reduce colesterolul şi tratează afecţiunile cardiace.
* O linguriţă de ulei de măsline luată dimineaţa şi una seara vindecă ulcerul gastric, precum şi refluxul gastroesofagian. Combat digestia lentă.
* Două linguri de ulei de măsline luate seara, la culcare, combat constipaţia.
* O lingură de ulei măsline înghiţită dimineaţa, eventual cu puţin suc de lămâie sau de fructe, pe stomacul gol, vindecă dischinezia biliară.
* Un amestec din puţin ulei de măsline cu albuş de ou, aplicat pe zona afectată, reface pielea lezată în urma arsurilor sau rănilor.
Frunze de măslin
De-a lungul timpului, frunzele de măslin au fost nelipsite din "dotarea" vindecătorilor greci. Ceaiul din frunze de măslin este o băutură minunată, ce lecuieşte mai toate bolile: scade nivelul zahărului în sânge la diabetici, tensiunea arterială şi colesterolul, este antibacterian, antifungic şi antiviral. De asemenea, întăreşte imunitatea, protejează ficatul, vindecă litiaza renală, elimină ureea din sânge şi este un energizant şi un susţinător în bolile cronice.
Pentru a prepara ceai, puneţi la macerat, cu o cană de apă, 8-10 frunze de măslin, uscate şi mărunţite, de seara până dimineaţa. Încălziţi apoi maceratul, până dă în două-trei clocote. Lăsaţi vasul acoperit 5-6 minute, apoi strecuraţi. Beţi două căni, de-a lungul zilei, câte puţin. (Frunzele de măslin se pot găsi şi sub formă de extract sau pulbere.)
Ceai grecesc de munte
De la "Tsai tou vou Nou" (Sideritis syriaca), o plantă ce creşte la altitudini mari, se folosesc frunzele, florile şi tulpina, preparate sub formă de ceai sau decoct (cu o aromă minunată), la care se pot adăuga miere şi lămâie. Ceaiul este de mare ajutor pentru bolile sistemului respirator (în ameliorarea tusei, a pneumoniei, răcelii, gripei, sinuzitei, dificultăţilor de respiraţie, alergiilor). Are proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatorii şi este folositor şi pentru întărirea imunităţii, digestie, stomac, pentru reducerea edemelor. Îmbunătăţeşte memoria, aduce somnul şi combate sau ameliorează durerile de orice fel.
Cum se prepară: turnaţi o cană de apă clocotită peste o lingură de plantă mărunţită. Acoperiţi, lăsaţi să stea 10 minute, apoi strecuraţi. Se beau 2-3 căni pe zi.
Oxymel
Este un "medicament" foarte popular în Grecia, din antichitate până în ziua de azi, fiind considerat miraculos. Există mai multe reţete, însă cea mai la îndemână metodă de a-l prepara este să amestecaţi 4 părţi miere cu o parte oţet de mere. Dacă preferaţi să fie mai puţin dulce, amestecaţi 3 părţi miere cu 2 părţi oţet de mere. După ce l-aţi pregătit, îl păstraţi la îndemână pentru diverse utilizări, într-un recipient de sticlă.
Luat ca atare - 3-4 linguri pe zi, este foarte bun pentru bolile respiratorii: răceli, bronşite, pneumonii. Ajută la eliminarea mucozităţilor, dezinflamare, eliberarea şi uşurarea respiraţiei. În timpul bolilor acute, se iau doze mai mici - 2-3 linguriţe, de mai multe ori pe zi. Se poate amesteca cu puţin ceai de ienupăr, pentru a-i spori efectul binefăcător.
* O lingură de oxymel în jumătate de pahar de apă este o băutură energizantă, răcoritoare, bună pentru scăderea febrei şi vindecarea durerilor în gât (gargară).
* 3-4 linguri de oxymel pe zi, luate între mese, previn şi tratează artrita, colesterolul mare, guta, obezitatea.
Câteva leacuri
Digestie dificilă, stomac "deranjat", balonare
* înghiţiţi câţiva sâmburi de măsline
* mestecaţi câteva frunze de mentă sau un vârf de cuţit de frunze de oregano
* mestecaţi seminţe de chimen după fiecare masă
* beţi o cană de ceai de mentă după masă
* beţi câteva căni de ceai de rozmarin pe zi.
Febră
Spălaţi şi decojiţi un cartof mare, apoi tăiaţi-l în 3-4 felii groase. Aşezaţi feliile pe tâmple şi pe frunte şi fixaţi-le cu ajutorul unei eşarfe. În scurt timp, cartofii "trag" febra.
Încheieturi dureroase şi umflate (reumatism)
Se pune pe foc, într-un vas, sare de mare, până se încălzeşte. Când e foarte caldă, se toarnă în saci mici, de pânză, care se pun pe locurile dureroase.
Răceală, gripă
Luaţi o lingură de coniac (grecii folosesc tsiporou, coniac de tescovină) şi amestecaţi-o cu o linguriţă de miere şi o jumătate de linguriţă praf de scorţişoară. Consumaţi preparatul de 3 ori pe zi, între mese, şi imediat răceala sau gripa vor da înapoi.
* Luaţi, de 3 ori pe zi, o jumătate de linguriţă de pudră de nucşoară, cu apă caldă.
Tuse, bronşită, pneumonie, pentru eliminarea mucozităţilor
Beţi ceai de oregano şi fenicul, pentru care aveţi nevoie de 2 linguri de frunze uscate de oregano mărunţite şi o jumătate de linguriţă de fructe de fenicul zdrobite. Peste ele se toarnă o cană de apă clocotită, şi se lasă la infuzat, cu vasul acoperit, 15 minute. Se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
Diaree
Stoarceţi sucul unei lămâi într-un pahar. Preparaţi o cafea mică, turnaţi-o peste sucul de lămâie şi beţi.
Boli ale prostatei
Grecii considerau că cel puţin o roşie mâncată pe zi ar reduce riscul bărbaţilor de a face cancer la prostată sau alte boli ale acesteia.
Greaţă
Puneţi la prăjit o felie de pâine, până se rumeneşte. Răzuiţi bucăţile negre arse, într-un pahar plin cu apă pe sfert, şi beţi.
Afte, candidoză în gură la copii mici
Faceţi un ceai foarte concentrat de muşeţel şi tamponaţi în interiorul gurii cu tifon înmuiat în ceai, de mai multe ori pe zi, iar în cazul copiilor, după fiecare supt.