1. Vinul de salcie
Mod de preparare: 4 linguri de scoarţă de salcie uscată şi mărunţită groscior se amestecă cu 1 litru vin roşu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede, de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. (Este bună scoarţa de salcie recoltată de pe ramuri tinere de 2-3 ani.) Se pune la păstrat, în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Utilizări terapeutice
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Circulă o butadă medicală, că aceste boli ale sezonului rece, dacă sunt tratate cu medicamente, se vindecă în maximum o săptămână, iar dacă nu sunt tratate, se vindecă de-abia în şapte zile. Un tratament vechi cu rezultate bune în tratarea acestor boli îl reprezintă consumul de ceaiuri fierbinţi (tei, soc, iederă, salvie). La loc de cinste poate fi şi vinul fiert de salcie, care pe lângă echilibrarea aportului hidric (dezechilibrul survine în urma transpiraţiilor), prin conţinutul în salicină, scade şi febra care însoţeşte bolile respective.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, bronşite astmatiforme
Se administrează câte 2 linguri de vin de salcie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Preventiv şi curativ în bolile aparatului cardiovascular şi cerebral
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin de salcie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Salicina din scoarţa de salcie fluidifică sângele, prevenind apariţia cheagurilor de sânge în vene şi capilare.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli inflamatorii ale aparatului uro-genital - anexite, metroanexite, catar urogenital
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli neurologice - cefalee, migrenă, distonii neurovegetative, nevralgie de trigemen
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de natură inflamatorie - reumatism şi gută
Salicilaţii obţinuţi din salcie au fost printre primele medicamente în tratarea reumatismului şi a gutei.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale cavităţii bucale - afte, gingivite, micoze, abcese dentare
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecţiuni ale aparatului osteo articular - artroze, spondiloze
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile frigului - hipotermie şi degerături
Un bun tratament în ameliorarea bolilor frigului îl reprezintă consumul unei căni de vin fierbinte de salcie.
2. Vinul de rozmarin
Mod de preparare: 4 linguri de rozmarin uscat şi mărunţit groscior se amestecă cu 1 litru de vin roşu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede, de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună.
Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Utilizări terapeutice
* Bolile stomacului - dispepsii, regurgitaţii, stări spastice ale aparatului digestiv
Se administrează câte 3 linguri de vin de rozmarin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile abdomenului - colici abdominale, meteorism, balonări, flatulenţă, diaree
Se beau 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Nevroză cardiacă
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. Vinul se va administra fierbinte, pentru a grăbi fenomentul diaforeic, de mărire a transpiraţiei.
* Tulburări ale ciclului menstrual
Se foloseşte în amenoree, când nu se datorează gravidităţii.
Se administrează câte 3 linguri de vin de rozmarin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sistemului nervos central - anxietate, nervozitate, stări cronice de oboseală
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Tulburări de ortostatism - lipotimie (leşin), colaps, sincopă
Factorii ce provoacă lipotimia sunt, în principal, scăderea bruscă a tensiunii arteriale şi ischemia cerebrală, adică lipsa temporară a oxigenării creierului.
Se administrează, la nevoie, 3 linguri (50 ml) de vin de rozmarin.
* Roborant (energizant)
(După boli cronice, ce au supus organismul la o epuizare accentuată, astenie la vârstnici sau după mari eforturi fizice.)
Se administrează câte o ceaşcă de vin de rozmarin, la prânz şi seara, după masă.
* Boli de piele cu componenţă pruriginoasă
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecţiuni alergice însoţite de mâncărimi şi edeme
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. (Se completează tratamentul intern, cu masaje locale cu oţet de rozmarin.)
* Boli neurologice dureroase - cefalee, migrenă
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli inflamatorii de tip reumatic - artroze, gonartroze, poliartralgii, gută, reumatism psihogen, dorsalgii, lombosciatică
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli parazitare interne - viermi intestinali, oxiuri, tenie
Uleiurile volatile din plantele aromatice paralizează paraziţii intestinali.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. Tratamentul durează o saptămână. Se recomandă ca la sfârşitul tratamentului să se folosească un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară, câte 30 g) pentru eliminarea paraziţilor.
* Afecţiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, gonartroze
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Se completează tratamentul intern cu preparate de uz extern cu proprietăţi revulsive şi antiinflamatorii.
* Inapetenţă (lipsa poftei de mâncare)
Se administrează câte 3 linguri de vin de rozmarin, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
* Inapetenţă sexuală
Disfuncţiile sexuale temporare, atât la bărbat, cât şi la femeie, pot fi combătute prin folosirea moderată a vinului obţinut din frunze de rozmarin, după tehnica prezentată mai sus.
Se administrează câte o ceşcuţă (pahar de lichior) de vin, în cursul după-amiezei.
Mod de preparare: 4 linguri cu fructe de cătină uscate, zdrobite sau măcinate groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roşu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede, de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru.
Nu se recomandă folosirea fructelor proaspete de cătină, deoarece prin conţinutul lor în apă, diluează foarte mult vinul obţinut, acesta fiind uşor supus unor boli specifice vinului, ca oţetirea sau floarea vinului.
Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Utilizări terapeutice
* Bolile vaselor aparatului cardiac
Se administrează 2 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.
* Sindromul hemoragipar ce însoţeşte bolile aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Se administrează 3 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite
Se administrează 3 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale din sezonul rece - răceală, gripă, guturai
În fazele de început al acestor boli, să se bea vin fiert de cătină, câte 200 ml, de 2 ori pe zi.
* Convalescenţă după boli cronice
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli toxiinfecţioase din cauze diverse
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Anemii feriprive
Se beau câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi
* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, pielite
Vitamina C din preparatele obţinute din cătină au pH acid, care este neprielnic înmulţirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului uro-genital.
Se administrează 3 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecţiuni oculare
Se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă (alături de medicaţia alopată specifică acestor boli).
* Boli de piele - provocate de insuficienţa secreţiei de hormoni glucorticoizi
Se bea câte un păhărel de 100 ml de vin de cătină pe zi.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidente vasculare, distonii neurovegetative
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli din sfera ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Se beau 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Preventiv în apariţia bolilor oncologice
Vinul de cătină poate fi un remediu benefic pentru prevenirea diferitelor forme de cancer.
Se beau 50 ml de vin, după masa de seară.
* Bolile vârstnicului - ateroscleroză, demenţă senilă
Vinul terapeutic obţinut din cătină, ca şi vinul de măceşe, este o combinaţie optim între vitamina C şi resveratrol.
Se recomandă a se bea câte un păhărel de 50 ml, zilnic.
* Afecţiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, coxartroze
Vinul de cătină, prin conţinutul ridicat în vitamina C, întăreşte aparatul osteo-articular.
Se beau 50 ml de vin, de 2 ori pe zi.
* Creşterea apetitului
50 ml vin de cătină, luat înainte de mesele principale, poate fi o soluţie optimă în declanşarea apetitului.
* Stări de stres, efort fizic şi intelectual intens
Se beau 50 ml de vin, seara, la culcare.
* Imunomodulator
Se beau 50 ml de vin pe zi, 20 de zile pe lună, timp de 3 luni.
4. Vinul de ţelină
Mod de preparare: 4 linguri de rădăcină uscată, zdrobită şi tăiată groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roşu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Apoi vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru.
Ca şi în cazul cătinei, nu se recomandă folosirea ţelinei proaspete, deoarece prin conţinutul ei în apă, diluează foarte mult vinul obţinut, acesta alterându-se uşor.
Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Utilizări terapeutice
* Boli ale aparatului urinar - cistite şi litiază renală sau vezicală
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli maligne ale stomacului şi intestinelor
Vinul de ţelină se foloseşte ca tratament complementar la medicaţia alopată recomandată de medicii curanţi.
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Adjuvant în hipertensiune arterială
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bronşită catarală (frecvent întâlnită în sezonul rece)
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Eupeptic
Prin conţinutul în ulei volatil, vinul de ţelină ajută la mistuirea (digestia) mai uşoară a alimentelor.
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Calculoză biliară
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de natură inflamatorie - reumatism, gută
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli hematologice - anemie
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile prostatei
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară o tinctură combinată din ţelină, ghimpe şi pufuliţă pentru tratamentul hiperplaziei de prostată.)
* Inapetenţă sexuală la bărbaţi şi frigiditate la femei
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.