O exorcizare
Ancheta asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990, când Bucureştiul a fost desfigurat de năvala sălbatică a unor hoarde "minereşti" (soldată - după cum afirmă reprezentanţii victimelor - cu uciderea a aproape o sută de persoane şi rănirea a 1300), este o acţiune de care autorităţile româneşti ar fi preferat să nu se mai audă. Ca membră a UE, ţara trebuie să se alinieze însă reglementărilor proprii unui stat de drept şi ale democraţiei reale, care cer ca nicio faptă cu efecte publice să nu fie ignorată, lipsită de aprecierea corectă a importanţei ei.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 6-12 NOIEMBRIE
Ziua de sâmbătă poate fi foarte interesantă pentru cei care-şi caută dragostea, pentru cei care îşi doresc o nouă şi semnificativă relaţie de prietenie, pentru artiştii în căutare de afirmare, dar şi pentru cei care doresc să-şi amelioreze situaţia la serviciu. Asta se întâmplă din pricină că micul benefic Venus, planeta responsabilă cu amorul, creativitatea, prietenia şi banii, se întâlneşte în Fecioară, cu Nodul Nord (sensul vieţii).
Citeste tot articolul
"Lampa lui Ilici" din Defileul Jiului
Moda criminală a distrugerii râurilor de munte continuă în România. Nu demult s-a anunţat că Parcul Naţional Defileul Jiului urmează să cadă sub sabia unei hidrocentrale, ale cărei planuri au fost dezgropate din arhivele comuniste. Revoltat, biologul clujean Călin Dejeu (cel care a iniţiat şi demersurile de salvare a Râului Alb din Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului) a reacţionat printr-o scrisoare deschisă, adresată ministrului energiei, ministrului mediului şi administratorului Hidroelectrica: "Jiul urmează să fie deviat spre galeria de aducţiune, chiar la intrarea în parcul naţional, şi eliberat abia după zeci de kilometri, chiar la ieşirea din acest parc".
Citeste tot articolul
Semne
Două ştiri, care pentru mine au un tâlc aparte, au trecut nebăgate în seamă, în fluxul de informaţii care ne bombardează zilnic. Mai întâi, celebra revistă Playboy a anunţat că nu va mai publica de-acum, în paginile sale, fotografii cu femei goale. Celebrele modele care au întărâtat imaginaţia bărbaţilor vreme de decenii vor fi, de acum, invariabil!, îmbrăcate. De ce o astfel de schimbare radicală de macaz? Din cauza pornografiei. Proprietarii celebrei reviste consideră că mareea de sex revărsată pe internet a demonetizat complet ideea de nud.
Citeste tot articolul
MIRCEA CIOCAN - "Din cauza pesticidelor neonice, albinele îşi pierd memoria şi capacitatea de a se orienta, nu se mai pot întoarce la stup şi mor în câmp"
Organizaţia FAO estimează că, din 100 de specii de culturi care asigură 90% din hrana globală, 71 depind de polenizarea făcută de albine, iar aproximativ 4000 de legume există numai datorită polenizării. Declinul albinelor în Europa şi în lume devine deja un coşmar: odată cu ele, ar putea dispărea şi omenirea. Încă mai putem face ceva, cred ecologiştii. Organizaţii ale societăţii civile încearcă să intervină pe lângă guverne, întocmesc rapoarte şi fac publice situaţii tragice. Greenpeace, spre exemplu, într-un studiu amplu privind situaţia din UE, a cerut eliminarea principalei cauze a uciderii albinelor: pesticidele.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SILVIU STAN - Ialomiţa, F. AS nr. 1186 - "Cred că am sindromul picioarelor neliniştite"
Deşi, aparent, tremorul necontrolabil şi senzaţia de disconfort (fior) resimţite la nivelul piciorului drept îndreptăţesc suspiciunea de sindrom al picioarelor neliniştite, diagnosticarea acestei afecţiuni nu poate fi posibilă în absenţa unui consult de specialitate (neurologic). Într-adevăr, sindromul picioarelor neliniştite se poate manifesta printr-o senzaţie neplăcută, şi progresivă, la nivelul membrelor inferioare, care cedează de obicei în momentul în care le detensionaţi (mişcaţi, întindeţi).
Citeste tot articolul
Leacuri cu boabe
Bogată în potasiu şi acid folic, fasolea este considerată şi în zilele noastre un aliment cu proprietăţi tămăduitoare, protejând organismul de infecţii, purificând sângele, îmbunătăţind metabolismul, prevenind apariţia pietrelor la rinichi şi ficat. Nutriţioniştii susţin că utilizarea zilnică a 100-150 de grame de fasole, timp de două-trei săptămâni, reduce considerabil nivelul colesterolului din sânge. Consumată regulat, fasolea are un efect benefic asupra sistemului nervos, aducând calmul şi echilibrul psihic.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Vinuri medicinale (1)
Sunt printre primele preparate farmaceutice utilizate de om pentru tratarea diferitelor boli, aşa cum se spune în vechile lucrări de specialitate. De exemplu, în Farmacopeea Română din 1862...
Citeste tot articolul
Somn uşor, vise plăcute!
Nu există urare mai potrivită, mai ales pentru insomniaci. Iar numărul lor creşte întruna, precum cotele apelor Dunării. De vină e stresul, care, de la o vreme, ni se urcă, seara, în pat, afirmă specialiştii. Şi tot ei ne învaţă cum să închidem uşa la dormitor. De ce anume avem nevoie, pentru a ne trezi odihniţi? Există cauze biologice, care decid dacă suntem mai activi dimineaţa ori seara, câte ore de somn ne sunt necesare, ca să ne simţim în formă şi cât de mult ne afectează factorii perturbatori. Din cele ce urmează veţi afla care este tipul dvs. de somn.
Citeste tot articolul
Sfaturi pentru o noapte odihnitoare
Respectând următoarele reguli, veţi putea preveni tulburările de somn sau vă veţi îmbunătăţi simţitor odihna nocturnă - fără niciun fel de efecte secundare nedorite. Cu trei sau patru ore înainte de a vă băga în pat, renunţaţi la băuturile energizante, cum sunt cafeaua, cola şi ceaiul negru. Şi nicotina creează probleme somnului.
Citeste tot articolul
Opriţi timpul!
Să-şi păstreze frumuseţea pe termen lung, să întârzie semnele înaintării în vârstă este visul dintotdeauna al femeilor. Iar unele dintre ele chiar reuşesc, arătând că... se poate. Izbânda e susţinută, adesea, de specialiştii în "anti-vârstă", un domeniu avansat la rang medical. Preocupaţi de "tinereţea fără de bătrâneţe", ei au stabilit câteva reguli de bază, care asigură "conservarea" trupului şi-a obrazului.
Citeste tot articolul
Dieta armatei israeliene
Populară prin anii '70-'80, cunoscută sub numele de "dieta armatei israeliene", cura de slăbire descrisă mai jos este drastică şi provoacă rapid pierderea a 4-5 kg. Se spune că ar fi fost utilizată de soldaţi, pentru a dobândi o formă fizică deosebită, în paralel cu programul intens de antrenament. Este ideală în cazul în care vreţi să slăbiţi rapid, pentru un eveniment, însă kilogramele pierdute se întorc foarte repede, dacă odată cu revenirea la alimentaţia normală, nu veţi avea grijă să mâncaţi porţii mici şi să evitaţi alimentele "periculoase".
Citeste tot articolul
Avea 16 ani şi era elevă în clasa a X-a
Conform unor statistici recent date publicităţii de către Poliţia Română, un număr de aproape 3000 de copii dispar, anual, în România. Marea majoritate sunt găsiţi în primele trei săptămâni şi se întorc în familie. Totuşi, aproximativ 26 dintre ei dispar fără nicio urmă, îngroşând lista celor daţi de ani de zile în urmărire generală. În total, la această oră...
Citeste tot articolul
La o cafea, despre starea naţiei
Forfotă mare în cafenea, la Piaţa Romană, într-o dimineaţă zgribulită de octombrie. Beau un cappuccino, când mă pomenesc înconjurată de un grup de studenţi. Nu mai sunt locuri şi îmi cer permisiunea să stea la masă cu mine. Îi poftesc bucuroasă, şi vorbele se leagă pe loc. Nu mică mi-a fost uimirea să constat că tinerii care mă înconjoară nu doar că sunt politicoşi, inteligenţi şi frumoşi, dar discută probleme de strictă actualitate, care ne interesează pe toţi.
Citeste tot articolul
JOHN FREEMAN - "Cea mai înaltă formă de apreciere pe care o poţi aduce unui scriitor e să îi pui întrebări inteligente"
I-a cunoscut şi intervievat pe cei mai mari scriitori ai lumii şi a făcut din pasiunea lui pentru literatură o meserie şi un mod de viaţă. A fost până nu demult editorul faimoasei reviste literare britanice, Granta, care a lansat pe orbita internaţională sute de autori. Când nu călătoreşte prin toată lumea să-i întâlnească pe scriitori, John Freeman scrie, în biroul lui de la New York. E poet, critic literar şi fondator al revistei Freeman's Journal, în care semnează cei mai în vogă autori din lume. Toamna aceasta a ajuns şi la Bucureşti.
Citeste tot articolul
ANCA ŢURCAŞIU - "Sunt extraordinar de fericită!"
Am învăţat să elimin din minte, să "tai cu foarfeca" orice mi-ar putea perturba starea de bine, starea de echilibru interior. Poate unii cititori vor considera că fac poezie, dar nu e aşa
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste
Uneori, când o strig pe fiica mea, îmi amintesc de Iulia, femeia pentru care eu am fost marea iubire a vieţii. Fata mea, născută la mulţi ani de la întâlnirea noastră, poartă tocmai numele ei. Atunci când a fost să alegem un nume primului nostru copil, am lămurit-o pe soţia mea că nu este altul mai frumos decât Iulia. Şi cum fiica noastră s-a născut în luna iulie, n-a fost greu de convins, şi astfel, s-au stins şi posibilele bănuieli şi suspiciuni, atâtea câte au fost în jurul meu, bărbat trecut de prima tinereţe, căsătorit din obligaţie şi nu din dragoste, cu o femeie cu mult mai tânără.
Citeste tot articolul
Cititorii răspund cititorilor - pentru SILVIA, scrisoarea "Să mă călugăresc?", publicată în F. AS 1186
Dragă Silvia, M-a impresionat scrisoarea ta şi mi-am zis că tinereţea şi sinceritatea merită un răspuns! La vârsta mea, de 60 de ani, şi cu unul dintre copii de vârsta ta, permite-mi să fiu uimită de faptul că la această vârstă minunată, tu te gândeşti la singurătate şi cucernicie. Din experienţa şi trăirile mele, aş dori să-ţi dau câteva sfaturi, care poate îţi vor schimba opiniile. Şi eu am fost timidă, îmi plăcea să mă retrag într-o lume a mea (a cărţilor), dar realităţile vieţii m-au adus cu picioarele pe pământ mai curând decât era cazul.
Citeste tot articolul
ŞANDORICĂ şi vioara lui de mătase
Înalt, slab şi întunecat, Băbuţ ţine viola sprijinită perpendicular pe bărbie, Iuliu, ceva mai rotunjor, stă aplecat peste contrabasul ce scoate, sub apăsarea arcuşului, sunete grave şi iuţi, iar Vasile Soporan, cu un licăr fecioresc în priviri, la 80 de ani, sare şi cântă de joc. Dacă închizi ochii şi cauţi doar să asculţi aceste ritmate cântece ardeleneşti, ce se aud pe scena Studioului "Horia Bernea" de la Muzeul Ţăranului din Bucureşti, îţi captează atenţia un sunet îndelung şlefuit, ca de mătase, liantul şi miezul întregii muzici. Este vioara lui Şandorică din Soporu de Câmpie, unul dintre cei mai buni muzicanţi din Câmpia Transilvaniei.
Citeste tot articolul
Muzici de însoţit toamna: Festivalul de Muzică Veche, la a zecea ediţie
E toamnă? E Festivalul de Muzică Veche! Ce alte acorduri mai potrivite pentru a însoţi plutirea molcomă a frunzelor ruginii, vârtejurile nebune de vânt, ori melancoliile noastre? A început la final de octombrie şi va dura până la sfârşitul acestui anotimp, aşa că mai bine de o lună, peste Bucureşti se vor aşterne sonorităţi delicate, fie că sunt compoziţii ale barocului francez, fie cântece de mahala, de pe vremea lui Anton Pann!
Citeste tot articolul
Pr. VASILE IOANA - Biserica Sf. Nicolae "Dintr-o zi" - "La bine, omul uită de Dumnezeu, la greu, îi cere ajutorul"
În iubirea lui nemărginită, Dumnezeu ne oferă toată libertatea şi ne aşteaptă să venim de bună voie pe calea Lui. În copilărie, adolescenţă şi tinereţe, omul foloseşte, în general, acest dar al libertăţii pentru a se descoperi pe sine, a se bucura de frumuseţea vieţii. Culorile vieţii şi aspectele materiale sunt mai importante decât cele spirituale, iar izbânzile profesionale cântăresc mai mult decât cele duhovniceşti. Drept care, conştiinţa este amorţită de gândurile de prosperitate, de afirmare, de mândrie, de lăcomie, de satisfacere a instinctelor...
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII NOIEMBRIE
Începem luna într-o atmosferă plăcută, pe care o datorăm planetelor adunate în Fecioară: Venus, Marte şi Jupiter. Ne rezolvăm problemele practice şi pe cele de sănătate, cu lejeritate şi spor. Lucrăm bine în echipă. Cei care-şi doresc un animal de companie, îşi pot găsi acum un tovarăş. Avem energie berechet şi putem duce la capăt o mulţime de proiecte. Tentaţia de-a ne asuma riscuri poate duce însă la accidente sau, dacă vorbim despre jocurile de noroc, la pierderi. Marte şi Venus se regăsesc în Balanţă, pe 13, şi ne oferă posibilitatea de-a lucra la relaţiile noastre de cuplu ori de asociere.
Citeste tot articolul
JOSÉ CARRERAS - "Sunt încântat să cânt pentru minunatul public român"
Au trecut mai bine de 60 de ani de când marele maestru de azi îşi făcea debutul muzical la postul de Radio Naţional Spaniol, cântând "La donna è mobile", sub îndrumarea profesoarei lui de pian. De atunci şi până azi, José Carreras a susţinut mii de concerte, a obţinut zeci de premii, a interpretat peste 60 de roluri, pe cele mai strălucitoare scene ale lumii, şi a cucerit milioane de suflete, cu vocea lui. Nu este un lucru neînsemnat, pentru cel de-al treilea copil al unui poliţist (la bază profesor de franceză) şi al unei coafeze, născut în anii grei de după război, pe 5 decembrie 1946, la Barcelona.
Citeste tot articolul