1 Cu trei sau patru ore înainte de a vă băga în pat, renunţaţi la băuturile energizante, cum sunt cafeaua, cola şi ceaiul negru. Şi nicotina creează probleme somnului.
2 Consumaţi cât mai puţin alcool. Ce-i drept, un pahar de vin sau de bere, seara, vă poate ajuta să adormiţi mai uşor. Însă cantităţile mai mari vă pot provoca întreruperi ale somnului sau coşmaruri în a doua parte a nopţii. Pe termen lung, consumul frecvent de alcool are drept consecinţă un somn agitat şi superficial.
3 Mulţumiţi-vă cu o cină uşoară. Mesele grele, seara, stimulează activitatea stomacului şi a intestinului, făcând ca somnul să devină neliniştit. Şi ciugulitul la ore târzii e tabu, deoarece din cauza lui vă poate apărea la scurt timp o senzaţie de foame, care tulbură somnul.
4 Aveţi grijă să faceţi mişcare în mod regulat. Astfel reduceţi hormonii stresului, vă obosiţi fizic şi vă relaxaţi mental. Toate acestea îmbunătăţesc calitatea somnului.
5 Încheiaţi-vă ziua în linişte. Sportul practicat seara, târziu, aduce corpul într-o stare de disponibilitate pentru efort, iar filmele sau discuţiile pasionante ţin mintea trează. Mai bine citiţi. Premisa principală a somnului este destinderea. Simpla oboseală nu e suficientă.
6 Evitaţi să aţipiţi seara în faţa televizorului, fiindcă astfel riscaţi să adormiţi mai greu apoi. Şi siesta le este rezervată exclusiv persoanelor care n-au probleme cu somnul.
7 Compuneţi-vă un ritual de culcare, ca să vă pregătiţi corpul pentru odihna nocturnă. De pildă, faceţi anumite lucruri mereu în aceeaşi ordine: schimbaţi-vă îmbrăcămintea pentru noapte, spălaţi-vă pe dinţi, citiţi câteva pagini, stingeţi lumina. Întregul ritual n-ar trebui să dureze mai mult de jumătate de oră.
8 Asiguraţi-vă că aveţi o atmosferă plăcută în dormitor şi că încăperea este ferită de zgomot şi de lumină, deoarece ele perturbă ceasul interior. Nu sunt de dorit nici veiozele cu becuri prea puternice.
9 Nu vă uitaţi la ceas în timpul nopţii - verificarea permanentă şi tensiunea generată de ea vă vor împiedica să adormiţi. Aşadar, întoarceţi deşteptătorul şi aşezaţi ceasul de mână în aşa fel încât să nu le puteţi vedea cadranele.
10 Menţineţi un ritm somn-veghe cât mai regulat. Treziţi-vă zilnic în jurul aceleiaşi ore - inclusiv la sfârşitul săptămânii şi în concediu.
11 Aveţi grijă ca picioarele dvs. să fie mereu calde.
12 Culcarea şi trezirea la ore fixe susţin funcţionarea corectă a ceasului interior, contribuind la un bun repaos nocturn. E adevărat că uneori simţim nevoia să ne prelungim puţin somnul. Totuşi, pentru a-i imprima un ritm sănătos, se recomandă să punem deşteptătorul să sune în fiecare zi la aceeaşi oră, chiar dacă în noaptea respectivă am dormit mai puţin.
13 Cine îşi doreşte mai mult somn trebuie să-şi rezerve destul timp pentru el, deci, fie să se culce mai devreme, fie să se scoale mai târziu. "Cei care îşi planifică numai şase ore şi jumătate şi vor să adoarmă instantaneu, ca la o apăsare de buton, se vor supune singuri la o încordare ce îi va ţine treji", atrag atenţia psihologii.
14 Pentru a ne întreţine ritmul cronobiologic zi-noapte, e bine să nu mergem la culcare prea târziu. În orele de după miezul nopţii se reduc, de exemplu, tensiunea arterială, temperatura corpului şi metabolismul, iar hormonii stresului sunt în repaos. Cine se află în pat în această parte a nopţii va avea parte de un somn profund şi odihnitor.
15 O atitudine mai relaxată combate adesea cu succes tulburările de somn. În loc să ne răsucim în aşternut, este de preferat să ne ridicăm şi să găsim o îndeletnicire plăcută, cu care să ne ocupăm timpul, până când va reveni senzaţia de oboseală.