De exemplu, în Farmacopeea Română din 1862, scrisă de farmacistul brăilean Constantin Hepites şi aprobată de Alexandru Ioan Cuza, sunt prezentate multe tehnici de preparare a vinurilor terapeutice, la domiciliu. Faţă de tradiţionalele ceaiuri din plante, vinurile sunt mai bogate în principii active, datorită faptului că alcoolul din ele are putere mai mare de dizolvare a acestor principii, decât apa folosită la obţinerea ceaiurilor.
Acum, în mijlocul toamnei, e vremea pritocitului, când vinul se "trage" de pe drojdie şi se pune în vase pentru limpezirea şi maturarea lui. O mică parte din vinul tras se poate transforma în vinuri medicinale, pe care le putem folosi deopotrivă pentru prevenirea şi tratarea unor boli.
Datorită conţinutului în alcool, vinul nu se recomandă conducătorilor auto când şofează, sau persoanelor cu intoleranţă la alcool.
1. Vinul cu ginkgo biloba
Mod de preparare: 4 linguri de frunze uscate de ginkgo biloba mărunţite groscior se amestecă cu 1 litru de vin roşu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După ce timpul expiră, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru.
Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Farmacia Faltis are pe stoc frunze de ginkgo biloba. Persoanelor care doresc să cultive la domiciliu arbori de ginkgo biloba, pentru a le folosi frunzele în scopuri medicinale, inginerul horticol Petre Biolan (tel. 0722/73.61.77) le poate oferi puieţi de foarte bună calitate. În această perioadă a toamnei, este timpul optim de plantare a acestora.
Tratamente cu vin de ginkgo biloba
* În afecţiunile cardio-vasculare şi cerebrale:
- scade tendinţa de coagulare a sângelui, prevenind trombozele
- creşte oxigenarea ţesuturilor cerebrale-
- previne atacul cardiac şi accidentele vasculare cerebrale
- ajută la refacere, după congestia cerebrală şi infarctul miocardic.
* În afecţiunile sistemului nervos şi ale omului vârstnic
- are efecte neuro şi psihotropice
- îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memoria, atât la persoanele tinere, cât şi la cele vârstnice sau la cele care suferă de Alzheimer ori alte forme de demenţă senilă
- benefic în ameţeli, vertij, migrene, cefalee, insomnie, anxietate sau depresii psihice, suprasolicitare nervoasă
- sporeşte tonusul general al organismului, încetineşte procesele de îmbătrânire şi senilitate, contribuind totodată la creşterea duratei de viaţă.
* În alte afecţiuni:
- reprezintă o componentă alternativă în tratamentul astmului bronşic şi al congestiei pulmonare
- are efect de creştere a acuităţii vizuale şi scade evoluţia retinopatiei diabetice
- are un important rol regenerator, la cei aflaţi în convalescenţă.
Doza uzuală recomandată este de 50 ml, de 2 ori pe zi. (Farmacia Faltis are vin de ginkgo biloba, producţie 2015.)
Datorită acestor multiple virtuţi terapeutice, preparatele din frunze de ginkgo biloba (ceai sau vin) ar trebui să facă parte din tabietul zilnic, atât al omului sănătos, dar mai ales al celui suferind.
2. Vinul cu cicoare
Mod de preparare: 4 linguri rădăcini uscate de cicoare, mărunţite groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roşu, adus la punctul de fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de două-trei ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în sticle de culoare brună. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de cicoare
* Regulator al metabolismului
Se acreditează din ce în ce mai mult ideea că preparatele farmaceutice din cicoare reglează metabolismul organismului uman, acţionând asupra centrilor nervoşi din hipotalamus şi asupra bulbilor vegetativi din măduva osoasă. Luate înainte de masă cu o jumătate de oră, ele stimulează hormonul foamei, numit grelină, deci are proprietăţi orexigene, iar luate în timpul mesei, stimulează hormonul saţietăţii, numit leptină, care stopează apetitul, deci are proprietăţi anorexigene.
Se bea vin de cicoare, câte 50 ml, înainte sau în timpul meselor, în funcţie de necesităţi.
* Coleretic şi colagog în afecţiunile biliare
Se beau câte 50 ml, înainte de mese.
* Boli metabolice şi endocrine: afecţiuni ale tiroidei, diabet zaharat non-insulinic
Se administrează zilnic, câte 2 linguri de vin de cicoare.
* Detoxifiant şi depurativ
Activarea eliminării toxinelor din organism pe cale gastrointestinală, renală sau prin transpiraţie poate fi accelerată bând periodic vin de cicoare, câte 50 ml, la masă.
* Roborant general, în stări de epuizare fizică şi intelectuală
Se beau câte 50 ml, de 2 ori pe zi, după masă.
3. Vinul de măceşe
Mod de preparare: peste 50 grame (4 linguri) măceşe uscate, fară seminţe şi mărunţite groscior, se toarnă 1 litru de vin roşu, adus la punctul de fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului şi apoi se lasă la decantat, alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Rezultă un vin foarte plăcut la gust, care se poate folosi şi ca aperitiv înainte de masă.
Tratamente cu vin de măceşe
* Boli ale aparatului cardio-vascular - insuficienţe cardiace, infarct miocardic, nevroză cardiacă, angină pectorală.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară, capilare dilatate
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale din sezonul rece - răceală, gripă, guturai
Folosirea vinului terapeutic din măceşe, în mod preventiv, în tratarea bolilor virale poate avea efectul unui vaccin, având în vedere că vitamina C naturală din măceşe şi resveratrolul din vin cresc imunitatea organismului. De aceea, se recomandă ca în perioada sezonului rece, cel puţin de trei ori pe săptămână, să se bea câte un păhărel de vin de măceşe.
În fazele de început ale acestor boli virale, să se bea vin de măceşe fiert, câte 200 ml, de 2 ori pe zi.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului digestiv - balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale bilei: colici biliare
Celor predispuşi a face frecvent colici biliare li se recomandă vinul de măceşe, câte 50 ml, înainte de mesele principale bogate în grăsimi.
* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, pielite
Vitamina C din preparatele obţinute din măceşe au pH acid, neprielnic înmulţirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului uro-genital.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli metabolice şi endocrine - diabet zaharat, afecţiunile tiroidei
Alături de medicaţia alopată specifică acestor boli se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile pielii (dermatologice) - provocate de insuficienţa secreţiei de hormoni glucocorticoizi.
Nota farmacistului: sunt multe boli ale pielii, ca de ex. psoriazisul, pemfigusul, lichenul plan, lupusul eritematos, care sunt consecinţa lipsei de glucocorticoizi din organism (hidrocortizon), hormoni secretaţi de glanda suprarenală. Blocarea secreţiei de glucocorticoizi a suprarenalei poate avea în principal următoarele cauze: factori ereditari, tumori maligne, fumatul excesiv sau fenomene stresante extreme. De altfel, toate schemele de tratament pentru vindecarea acestor boli dermatologice conţin derivaţi cortizonici. Folosirea îndelungată a medicamentelor pe bază de hidrocortizon pot pot avea însă efecte majore nedorite pentru organism, şi de aceea, această terapie nu este acceptată cu uşurinţă de medicii curanţi decât în cazuri extreme şi pe o peroiadă scurtă de timp. Numeroase teorii susţin ideea că secreţia glandei suprarenale poate fi reactivată şi de administrarea, pe perioade îndelungate, de vitamina C naturală (în speţă, preparatele din măceşe).
Se recomandă vinul de măceşe, 50 ml, de 2 ori pe zi, alături de tratamentele clasice prescrise de medicii curanţi.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli oncologice
Vinul obţinut din măceşe poate fi un remediu benefic pentru prevenirea diferitelor forme de cancer.
Se administrează câte 50 ml de vin, după masa de seară.
* Bolile vârstnicului - ateroscleroza, demenţa senilă
Îmbătrânirea este un fenomen biologic natural al vieţii, ea fiind o consecinţă a acţiunii radicalilor liberi, rezultaţi din procesele metabolice de la nivel celular. Fenomenul de îmbătrânire poate fi amânat prin folosirea antioxidanţilor. Cei mai importanţi antioxidanţi găsiţi în plante sunt: vitamina C, vitamina E şi resveratrol. Vinul terapeutic obţinut din măceşe este o combinaţie optimă între vitamina C din măceşe şi resveratrolul din vinul roşu.
Se recomandă câte un păhărel de 50 ml, zilnic.
* Afecţiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, coxartroze
Vinul din măceşe, prin conţinutul său ridicat în vitamina C, întăreşte aparatul osteo-articular. Se recomandă a se bea 50 ml, de 2 ori pe zi.
* Afecţiuni oftalmologice - manifestate prin tulburări circulatorii la nivelul ochiului
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Lipsa poftei de mâncare
50 ml vin din măceşe, băut înainte de mesele principale, pot fi o soluţie optimă în declanşarea apetitului.
4. Vinul terapeutic de pelin
Mod de preparare: 20 grame pelin uscat şi mărunţit groscior se amestecă cu 1 litru vin (alb, roşu, roze) adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml.
Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul se va păstra la frigider.
Atenţie! Acest vin terapeutic nu trebuie confundat cu vinul alimentar numit "vin de pelin", când proporţia de pelin în vin este de peste 20 de ori mai mică. Acesta se foloseşte doar pentru consum alimentar, ca aperitiv, sau în timpul mesei (simplu sau cu apă minerală).
Tratamente cu vin de pelin
* Insuficienţa secreţiei gastrice (hipoclorhidrie sau aclorhidrie) - ce are ca rezultat fenomenul dispeptic care se manifestă prin balonări, meteorism şi greutate în epigastru.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
* Bolile stomacului (gastroptoza) şi ale intestinelor (atonia)
Gastroptoza: coborârea stomacului din poziţia normală, în abdomenul inferior, din cauza laxităţii structurilor care asigură fixitatea sa.
Atonia intestinală: diminuarea mişcărilor intestinelor, în special la omul vârstnic, rezultatul fiind fenomenul de constipaţie.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Insuficienţa biliară
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Inapetenţa
Se manifestă prin lipsa poftei de mâncare. Senzaţia de foame este un reflex fiziologic condiţionat şi este declanşată atât la nivel cerebral (hipotalamus), cât şi de receptorii de la nivelul mucoasei digestive. Preparatele din pelin acţionează prin excitarea stimulilor de la nivelul mucoasei digestive, datorită conţinutului în substanţe amare, caz în care se eliberează hormonul foamei, numit grelină.
Se administrează o lingură de vin, cu 10 minute înainte de masă.
* Tonic general prin stimularea capacităţilor psihice
Se recomandă în cazurile când organismul este epuizat psihic.
Se administrează câte 30 ml (2 linguri) de vin, reci sau cu puţină gheaţă.
În unele ţări, mulţi creatori de artă consumă o băutură pe bază de pelin, numită Absint, pentru a-şi dezvolta imaginaţia şi pentru înlăturarea oboselii.
* Boala de iradiere
Datorită conţinutului în azulene, preparatele farmaceutice din pelin se recomandă ca protector şi curativ, în perioada în care se fac radioterapii, pentru tratamentul unor boli canceroase. După şedinţele cu radiaţii, se bea câte un păhărel de 100 ml cu vin de pelin.
* Vermifug şi antihelmintic, contra paraziţilor intestinali interni
Se administrează, 3 seri consecutiv, câte 50 ml vin de pelin. În continuare se ia un purgativ, sulfat de magneziu sau sulfat de sodiu, în doză de 30 g, dizolvate în puţină apă, pentru a produce purgaţie şi a elimina paraziţii din intestine.
Precauţii: vinul de pelin este contraindicat femeilor gravide, suferinzilor de ulcer sau colon iritabil.
Nota farmacistului. Unii sceptici pot spune că folosirea regulată a unor vinuri medicinale, ca terapie preventivă sau medicaţie complementară, poate afecta ficatul. Fac precizarea că vinul, în dozele recomandate mai sus, este foarte uşor metabolizat de ficat, chiar mai uşor decât o pastilă dintr-un medicament alopat (de sinteză), şi nu presupune niciun risc pentru organism.
În numărul viitor al revistei, vom prezenta reţeta de preparare a vinurilor de cătină, salcie, ţelină şi rozmarin.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.