FASOLEA
Bogată în potasiu şi acid folic, fasolea este considerată şi în zilele noastre un aliment cu proprietăţi tămăduitoare, protejând organismul de infecţii, purificând sângele, îmbunătăţind metabolismul, prevenind apariţia pietrelor la rinichi şi ficat. Nutriţioniştii susţin că utilizarea zilnică a 100-150 de grame de fasole, timp de două-trei săptămâni, reduce considerabil nivelul colesterolului din sânge. Consumată regulat, fasolea are un efect benefic asupra sistemului nervos, aducând calmul şi echilibrul psihic. În antichitate, pulberea de fasole era folosită ca produs cosmetic împotriva ridurilor, pentru catifelarea şi tonifierea tenului.
Reumatism cronic şi gută
* Peste o lingură de boabe uscate de fasole şi o lingură de teci de fasole mărunţite se toarnă un litru de apă clocotită. Vasul se pune la foc, pe baie de aburi, şi se fierbe timp de o oră. Se strecoară şi se consumă fierbinte, câte o jumătate de cană, de trei-patru ori pe zi, până ce durerile reumatice dispar.
* Peste o mână de boabe de fasole se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de trei-patru ore. Se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de minimum 14 zile.
Prevenirea formării pietrelor la rinichi
O lingură de teci de fasole mărunţite şi o cană de apă rece se pun pe foc. După ce lichidul începe să fiarbă, se lasă aproximativ cinci minute. Apoi vasul se trage de pe foc, se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră şi se strecoară.
Se administrează în trei reprize, înainte de masă. Tratamentul se ţine timp de o lună de zile.
Scăderea nivelului de zahăr din sânge
* Într-un vas emailat, peste patru linguri de fasole verde mărunţită se toarnă trei căni de apă clocotită. Se fierbe pe baie de aburi, timp de 15 minute, se trage vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de aproximativ 45 de minute. Se strecoară printr-un tifon pus în două-trei straturi. Se consumă câte trei ceşti pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, timp de zece zile.
* Peste 15 teci de fasole galbenă mărunţite se toarnă 200 de mililitri de apă clocotită. Se fierb timp de 15 minute la foc mic, apoi se strecoară. Se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de două săptămâni.
* Peste şase-şapte boabe de fasole (de preferat de culoare albă), se toarnă 100 de mililitri de apă fiartă şi răcită şi se lasă la macerat peste noapte. Dimineaţa, pe stomacul gol, se consumă boabele şi se bea apa. Micul dejun se poate lua peste minimum o oră. Durata tratamentului este de şase săptămâni.
Pancreatită
Peste două-trei linguri de teci de fasole galbenă, uscată şi mărunţită se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Vasul se acoperă, se lasă la infuzat timp de cinci ore, apoi se strecoară lichidul. Se bea câte o jumătate de ceaşcă, de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca.
Afecţiuni ale rinichilor
* Peste 40 de grame de teci de fasole bine mărunţite se toarnă un litru de apă rece. Vasul se acoperă şi se lasă peste noapte la macerat. A doua zi se strecoară lichidul. Se consumă câte 200 de mililitri, de trei-patru ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul se ţine 21 de zile.
* Peste 30-40 de grame de teci de fasole tocată se toarnă un litru de apă clocotită, după care vasul se pune la fiert, la foc mic, timp de 15 minute. Se răceşte şi se strecoară. Se administrează câte o jumătate de cană, de trei-patru ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul durează zece zile, după care se face o pauză de două săptămâni şi se reia.
Anemie
Se amestecă următoarele ingrediente tocate mărunt: teci de fasole, frunze de zmeur, muşeţel, ciuboţica-cucului. Peste o lingură de amestec se toarnă o cană de apă clocotită, se acoperă, se lasă la infuzat o oră şi jumătate, apoi se strecoară. Se administrează în trei reprize, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de trei luni.
20 de grame de boabe de fasole se fierb într-un litru de apă, timp de trei ore, pe foc mic. Se strecoară şi se consumă câte o jumătate de cană de fiertură, de trei ori pe zi, timp de 21 de zile.
Purificarea sângelui
20 de boabe de fasole, 10 frunze de mesteacăn şi câte cinci grame de coada-calului, coada-şoricelului şi frunze de mentă se mărunţesc şi se amestecă bine. Peste două linguriţe de amestec se toarnă 250 de mililitri de apă rece. Se pune pe foc, se lasă să dea un clocot, apoi se trage deoparte, se acoperă şi se lasă să se răcească complet. Se strecoară şi se administrează în trei reprize. Durata tratamentului este de două săptămâni.
Arsuri, răni
Boabele de fasole se dau prin râşniţa de cafea. Pulberea se păstrează într-un loc uscat, în pungi de hârtie. Se presară pe răni şi arsuri, pentru o vindecare rapidă şi împotriva usturimii.
Mască de întinerire, împotriva ridurilor
O mână de boabe de fasole se fierb bine, apoi se zdrobesc şi se mixează cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere sau o lingură de suc de cătină. Faţa şi gâtul se degresează, după care se aplică mixtura din fasole. Se lasă să acţioneze timp de 20-25 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Masca se aplică cel puţin o dată pe săptămână, seara, pentru un ten neted, catifelat.
MAZĂREA
Cu un conţinut proteinic mare, este leguma care poate înlocui cu succes carnea, fiind mult mai uşor digerabilă. Consumată regulat, încetineşte procesul de îmbătrânire, scade semnificativ riscul dezvoltării cancerului, are un efect pozitiv asupra creierului, îmbunătăţind memoria şi stimulând activitatea cerebrală, echilibrează funcţiile sistemului cardio-vascular. Este indicată în dieta persoanelor care suferă de diabet zaharat, tuberculoză, vitiligo, tulburări ale sistemului imunitar şi ale celui nervos.
Îmbunătăţirea activităţii cerebrale
Boabele uscate de mazăre se dau prin râşniţa de cafea, iar pulberea obţinută se conservă până la trei-patru luni, în pungi de hârtie, într-un loc uscat. Se administrează zilnic câte o jumătate de linguriţă, înainte de masă. Este indicată în special persoanelor active, foarte solicitate intelectual.
Pietre la rinichi
Peste o mână de păstăi de mazăre se toarnă o cană de apă rece. Se fierbe la foc mic, timp de zece minute, se acoperă şi se lasă la infuzat până se răceşte complet. Se administrează câte două linguri de lichid, de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de trei săptămâni.
Stimularea potenţei sexuale
Un pumn de boabe de mazăre se pun în apă, la înmuiat, pentru câteva ore. Se bea apa îndulcită cu miere, iar boabele se consumă dimineaţa, pe stomacul gol. Tratamentul se ţine minimum două săptămâni.
Arsuri la stomac
Înainte de fiecare masă, se mănâncă câte patru-cinci boabe de mazăre proaspătă sau uscată, înmuiate în apă. Este indicat să se administreze în fiecare zi, timp îndelungat, pentru cel puţin şase luni.
Furuncule, eczeme, răni purulente
Două linguri de pulbere de mazăre se amestecă bine cu un albuş de ou. Se aplică pe zona afectată, lăsând să acţioneze cel puţin o oră. Se clăteşte cu ceai de muşeţel călduţ.
Pecingine
O cană de mazăre şi trei căni de apă se fierb la foc mic, timp de 15 minute. Se acoperă şi se lasă la infuzat două-trei ore. Se înmoaie un tifon în fiertură şi se aplică pe zona afectată, lăsând să acţioneze până ce compresa se usucă complet. Se aplică de mai multe ori pe zi, până la vindecarea totală.
Măşti cosmetice
* Ten normal sau uscat. O lingură de pulbere de mazăre uscată, o linguriţă de ulei vegetal şi un gălbenuş se amestecă până la omogenizarea perfectă. Se aplică pe faţă şi gât şi se lasă să acţioneze timp de 20-30 de minute. Se clăteşte cu apă din abundenţă. Pentru tenul gras, în loc de gălbenuş se foloseşte albuşul.
* Ten acneic. Un sfert de pahar de boabe uscate de mazăre se lasă la înmuiat în apă, de seara până dimineaţa. Se zdrobesc boabele şi se amestecă cu o lingură de ulei vegetal şi o lingură de miere. Se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze timp de o jumătate de oră, după care se clăteşte obrazul cu apa în care a stat mazărea la înmuiat.