De ce anume avem nevoie, pentru a ne trezi odihniţi? Există cauze biologice, care decid dacă suntem mai activi dimineaţa ori seara, câte ore de somn ne sunt necesare, ca să ne simţim în formă şi cât de mult ne afectează factorii perturbatori. Din cele ce urmează veţi afla care este tipul dvs. de somn.
Treziţi-vă odihniţi
Somnul bun, odihnitor, să fie doar un vis? Cu ajutorul testului nostru, compus din trei părţi, veţi descoperi cum îl puteţi transforma în realitate.
Aşa li se întâmplă multora
Dimineaţa frânţi de oboseală, peste zi indispuşi şi lipsiţi de energie, noaptea treji şi vioi. O persoană din patru se află prinsă în acest cerc vicios, femeile mai frecvent decât bărbaţii. Tulburările de somn prelungite favorizează afecţiunile cardiovasculare, depresia, surplusul de greutate corporală sau hipertensiunea. Dacă insomniile dvs. durează de mai mult de trei luni, ar fi bine să vă adresaţi unui medic.
Cum ne venim singuri în ajutor
Cel puţin parţial, avem posibilitatea de a ne influenţa calitatea somnului. Secretul constă în a ne conforma ceasului interior, ritmului nostru biologic. Unii dintre noi au nevoie de mai mult somn pentru a se simţi în formă. Alţii de mai puţin. Testul pe care vi-l propunem vă va arăta dacă dormiţi "corect" sau, altfel spus, corespunzător naturii dvs.
Cum funcţionează testul
Sunteţi tipul mai activ dimineaţa, sau seara? Aveţi nevoie de mai multe sau de mai puţine ore de odihnă nocturnă? Aveţi un somn superficial sau profund? Răspundeţi la întrebările cuprinse în cele trei capitole ale testului şi calculaţi-vă punctajul. Astfel veţi afla dacă şi unde anume ar fi nevoie să interveniţi cu unele retuşuri.
Test
PARTEA 1:
Sunteţi tipul mai activ dimineaţa, sau seara?
Când mergeţi la culcare în zilele de lucru?
Înainte de ora 21 = 0 puncte
Între 21 şi 22 = 1 punct
Între 22 şi 23 = 2 puncte
Între 23 şi 24 = 2 puncte
Între 24 şi 1 = 3 puncte
Mai târziu = 4 puncte
Vă culcaţi mult mai târziu în weekend?
Nu = 0 puncte
Da = 4 puncte
Când vă treziţi în zilele de lucru?
Înainte de ora 6 = 0 puncte
Între 6 şi 7 = 1 punct
Între 7 şi 8 = 3 puncte
Între 8 şi 9 = 4 puncte
Mai târziu = 4 puncte
Vă treziţi mult mai târziu în weekend?
Nu = 0 puncte
Da = 4 puncte
Cum vă autocaracterizaţi?
Activ dimineaţa = 0 puncte
Activ mai curând dimineaţa decât seara = 1 punct
Nici una, nici alta = 2 puncte
Activ mai curând seara decât dimineaţa = 3 puncte
Activ seara = 4 puncte
În ce interval orar din cursul zilei vă simţiţi în formă?
Între 6 şi 9 = 0 puncte
Între 9 şi 12 = 2 puncte
Între 12 şi 15 = 3 puncte
Între 15 şi 18 = 4 puncte
Între 18 şi 21 = 4 puncte
PARTEA 2:
Aveţi nevoie de mai puţine sau de mai multe ore de somn?
Cât dormiţi pe noapte?
Mai puţin de 6 ore = 0 puncte
Între 6 şi 8 ore = 1 punct
9 ore sau mai mult = 3 puncte
Cât v-ar plăcea să dormiţi?
Mai puţin de 6 ore = 0 puncte
Între 6 şi 8 ore = 1 punct
9 ore sau mai mult = 3 puncte
Aţi dori să dormiţi mai mult, în special în zilele de lucru?
Nu = 0 puncte
Da = 2 puncte
Cât dormiţi în weekend?
Mai puţin/tot atât ca în zilele de lucru = 0 puncte
Mai mult ca în zilele de lucru = 1 punct
Cum vă simţiţi peste zi, atunci când aţi dormit prea puţin?
În formă, ca de obicei = 0 puncte
Obosit = 2 puncte
Scurtă = 0 puncte
Medie = 1 punct
Lungă = 2 puncte
PARTEA 3:
Aveţi un somn superficial sau profund?
Sunteţi de părere că dormiţi bine?
Da = 0 puncte
De cele mai multe ori = 1 punct
Nu = 2 puncte
Aveţi probleme cu somnul?
Nu = 0 puncte
Câteodată = 1 punct
Da = 2 puncte
Cum consideraţi că este somnul dvs.?
Profund = 0 puncte
Normal = 2 puncte
Superficial = 4 puncte
Adormiţi uşor?
Da = 0 puncte
De cele mai multe ori = 1 punct
Nu = 3 puncte
Sunteţi mulţumit cu durata somnului dvs.?
Da = 0 puncte
De cele mai multe ori = 1 punct
Nu = 3 puncte
Vă simţiţi odihnit în cursul zilei?
Da = 0 puncte
De cele mai multe ori = 2 puncte
Nu = 3 puncte
Ce aveţi de făcut în continuare
Calculaţi punctajul obţinut din răspunsurile pe care le-aţi bifat la fiecare dintre cele trei părţi ale testului. Veţi ajunge la trei rezultate distincte, care împreună compun o imagine completă a ceea ce este bine pentru dvs., precum şi a unor eventuale corecturi pe care ar fi indicat să le faceţi - luând în considerare şi sfaturile de la sfârşitul acestui articol.
Interpretarea testului
Un test, trei rezultate: evaluările oferite în cadrul celor trei părţi ale chestionarului nostru vă oferă lămuriri în legătură cu nevoile dvs. individuale de somn.
Partea 1:
Sunteţi tipul mai activ dimineaţa, ori seara?
0-4 puncte
Vă asemănaţi perfect cu ciocârlia, care ciripeşte în zorii zilei. Ca tip mai activ dimineaţa, dvs. preferaţi să vă ocupaţi de treburile curente încă de la primele ore ale zilei, în orice caz înainte de prânz. Atunci sunteţi bine dispus şi plin de elan. După-amiază vă pierdeţi de obicei energia şi buna dispoziţie. Vă îndemnăm să mergeţi la culcare devreme şi să vă sculaţi de asemenea devreme - indiferent de ceea ce fac membrii familiei dvs.
5-13 puncte
Fie că e dimineaţă, prânz sau seară - dvs. vă aflaţi oarecum într-o formă constantă, fiind prin urmare foarte flexibil în ce priveşte programul zilnic şi ora de culcare. Importante pentru calitatea somnului dvs. sunt mai ales profunzimea şi durata lui, despre care puteţi citi în părţile 2 şi 3.
14-24 puncte
În cazul când ceilalţi din casă obişnuiesc să se trezească devreme, probabil că v-au alintat deseori cu porecla "Somnorilă". Întocmai ca o bufniţă, dvs. sunteţi activ în special seara şi noaptea. Vă ridicaţi din pat cu mare greutate, iar în cursul dimineţii intraţi foarte lent în ritm. După-amiază începeţi să vă dezmorţiţi, şi seara sunteţi în formă maximă. Nu veţi fi fericit lucrând într-o brutărie sau ca prezentator al unei emisiuni matinale de televiziune. Munca potrivită pentru dvs. este una care vă solicită mai curând în ultima parte a zilei sau vă dă libertatea de a vă face singur programul.
Partea 2:
Aveţi nevoie de mai puţine sau mai multe ore de somn?
0-3 puncte
O durată extrem de scurtă a somnului vă este suficientă, mai puţin de 6 ore vă satisfac. E în ordine, cu condiţia să fiţi plin de energie şi putere de muncă în timpul zilei. Nu vă lăsaţi convins că dormiţi prea puţin. Dacă însă nu vă simţiţi în formă peste zi, ar trebui să luaţi în serios acest simptom, ce poate indica o tulburare a somnului.
4-5 puncte
Nu toată lumea are nevoie de 8 ore de somn: chiar dacă dvs. nu dormiţi decât 6 sau 7 ore, această durată moderat scurtă a somnului pare să vă fie de ajuns. Iar din când în când, vă odihniţi ceva mai mult. Principalul este să nu fiţi mai puţin activ ca de obicei în cursul zilei.
6-7 puncte
Cu 7 până la 8 ore de somn, dvs. vă încadraţi în durata medie. Uneori dormiţi şi mai mult. În schimb, dacă întâmplător sunteţi obligat să vă treziţi mai devreme, vă resimţiţi imediat. Aveţi grijă să vă satisfaceţi nevoile minime de somn, căci altfel veţi de-veni ursuz şi greu de suportat pentru cei din preajma dvs.
8-11 puncte
Dvs. vi se potriveşte eticheta "durată moderat lungă". Privind lucrurile în mod obiectiv, aceasta înseamnă că aveţi neapărată nevoie de 8 ore de somn - iar la sfârşitul săptămânii, chiar de mai mult. Dacă din când în când e necesar să vă scurtaţi odihna noctură din pricina unor împrejurări, aveţi puterea să depăşiţi momentul fără probleme. Dar aceasta trebuie să rămână o excepţie, nu să se transforme în regulă.
12-13 puncte
Durata extrem de lungă a somnului este o necesitate pentru dvs. Când dormiţi mai puţin de 9 ore, simţiţi că vă lipseşte ceva, iar asta n-are nimic de-a face cu lenea. Organismului dvs. îi trebuie pur şi simplu acest repaos, pentru a face faţă activităţilor zilnice. Şi din păcate, lipsa de somn nu poate fi recuperată decât în noaptea următoare.
Partea 3:
Aveţi un somn superficial sau profund?
0-6 puncte
Vă puteţi lăuda cu un somn de invidiat: nimic nu-l tulbură, indiferent ce s-ar petrece în jurul dvs. Sunteţi unul dintre puţinii oameni fericiţi din acest punct de vedere. De aceea şi puteţi trece cu uşurinţă peste câte un moment dificil, când dormiţi mai puţin bine, ori staţi treaz toată noaptea. Sunt mici accidente, cărora nu merită să li se dea importanţă: pe dvs. nu vă ameninţă o tulburare de somn, care să necesite tratament.
7-12 puncte
Dvs. dormiţi destul de bine, chiar dacă uneori vă mai treziţi în cursul nopţii. Atâta vreme cât sunteţi bine dispus şi aveţi suficientă energie cât e ziua de lungă, putem considera că totul se desfăşoară în limite normale. Dacă tulburările de somn se vor accentua, veţi face nopţi albe, iar asta v-ar conduce în final spre stări depresive. Repetaţi testul nostru şi căutaţi soluţii.
13-17 puncte
Calitatea somnului dvs. lasă de dorit - şi nu vă spunem o noutate, o ştiţi şi singur. Poate că e vorba de efectul secundar al medicamentelor pe care vi le administraţi? Şi în perioadele deosebit de stresante, somnul are de suferit. Apelaţi la sfaturile pe care vi le oferim în continuare. Dacă situaţia nu se îmbună-tă-ţeşte în două sau trei luni, cereţi ajutorul unui medic. Când randamentul diurn se diminuează, iar starea dvs. rămâne aceeaşi zi de zi şi noapte de noapte mai mult de patru săptămâni, putem vorbi de o tulburare de somn ce are nevoie de tratament.