RODICA CULCER despre... Jocuri cu măşti
Înlăturarea PSD de la putere este posibilă oricând, dacă generalul Oprea hotărăşte că este în interesul său să o provoace. De el şi de partidul său de strânsură, alcătuit în marea sa majoritate din traseişti plecaţi din PSD şi din PP-DD, depinde succesul oricărui demers de înlocuire a actualului guvern, cu o coaliţie PNL-UDMR-UNPR. Este însă o astfel de schimbare de dorit cu un an înainte de alegeri?
Citeste tot articolul
Trei sate pe oră
Trăim nişte zile în care tot ce am crezut că e bun, frumos şi plin de învăţătură, bine rânduit şi sănătos, bazat pe tradiţii şi pe simplitate, dispare. Unul dintre cei mai loviţi de tranziţia fără frontiere este ţăranul român. Sub ochii noştri împăienjeniţi de cotidianul televizat pe zeci de canale deodată, în orele în care ne revoltăm pe forumuri că Rusia tocmai a eutanasiat şi aruncat în foc 50 de pui de raţă proveniţi prin contrabandă din Ucraina, câteva gospodării ţărăneşti şi-au şi dat sfârşitul.
Citeste tot articolul
Traiul medicilor, între plicurile subţiri şi mizeria groasă
Ar trebui să plecăm de la un fapt - salariile medicilor din România sunt mici, media sectorului sanitar fiind chiar mai mică decât media din sistemul educaţional, subfinanţat şi el. În plus, un medic e silit să înveţe şase ani în facultate, plus alţi cinci, poate chiar şase, şapte în timpul rezidenţiatului. Şi apoi are de făcut gărzi şi trebuie să se descurce cu o bază materială, adesea, precară.
Citeste tot articolul
LECA BĂNCILĂ - "Mulţi dintre românii Covasnei şi Harghitei au un sentiment acut de teamă şi părăsire, generat de absenţa rolului protector al statului"
Zilele trecute, un nou incident diplomatic s-a consumat în spaţiul public din România . Noul ambasador al Ungariei la Bucureşti, Botond Zakonyi, a stârnit indignare la vârful clasei politice, dar şi în rândul românilor de rând, prin afirmaţiile tendenţioase şi false, făcute într-un interviu, în care acuza faptul că în România "nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie".
Citeste tot articolul
Răspuns pentru S. M. - jud. Vaslui, F. AS nr. 1178 - "La 38 de ani, am neoplasm ano-rectal"
Chiar dacă nu cunoaşteţi încă rezultatul biopsiei, diagnosticul de neoplasm ano-rectal stenozant defineşte, în mare măsură, existenţa unui proces tumoral malign, cel mai probabil dezvoltat dintr-un polip adenomatos. Este cunoscut faptul că polipii adenomatoşi au potenţial malign, astfel că majoritatea, dacă nu chiar toate cancerele colorectale par a se dezvolta din adenoame.
Citeste tot articolul
Despre sforăit... Dr. IOANA ALEXANDRA VODĂ - medic primar ORL
"Zzz, zzz... Mrrr, mrrr... Hrrr, hrrr..." Un zgomot familiar, produs de respiraţie - un bâzâit slab la început, care se transformă într-o hârâială guturală şi se amplifică până capătă proporţii apocaliptice. Totul în timpul somnului, când ar trebui să ne refacem forţele pentru a doua zi. Pentru unii oameni, fiecare noapte este un coşmar. Poate nu ştiaţi, dar circa 60% din populaţia lumii e tulburată în liniştea nopţii de sunetele insuportabile ale partenerilor.
Citeste tot articolul
Călătorie în interior - MEDITAŢIA
Faptul că meditaţia poate constitui un mijloc eficient de reducere a stresului este cunoscut de decenii. Se ştie cu certitudine că ea linişteşte bătăile inimii, calmează sistemul nervos, face ca respiraţia să devină mai regulată şi mai profundă, creşte cantitatea de oxigen din sânge şi scade nivelul cortizolului, care este hormonul stresului.
Citeste tot articolul
Tehnici de vindecare prin meditaţie
Spiritul nostru posedă puterea de a vindeca durerea şi cauza ei, instaurând o stare de bine şi mulţumire. Cel ce uzează de această putere, trăind într-un mod sănătos, cultivând o atitudine pozitivă şi practicând meditaţia, se poate vindeca - nu doar de gândurile şi de emoţiile negative, ci şi de problemele sale fizice. Pentru a izbuti, e nevoie ca în timpul meditaţiei să ne eliberăm complet creierul de gânduri şi de probleme, respectând câteva condiţii.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: ANGHINAREA şi VARZA
În lumea plantelor de leac, puterea lor tămăduitoare se adresează, cu predilecţie, unui singur organ, deşi efectele lor ating şi alte zone din corp. Dacă păducelul, de pildă, este folosit mai des ca remediu pentru bolile inimii, saschiul pentru cap, păpădia pentru rinichi, pătlagina pentru aparatul respirator, Anghinarea şi-a dobândit celebritatea ca leac al ficatului şi al căilor biliare. Şi cum în epoca modernă bolile acestea au "explodat", am considerat că prezentarea Anghinarei în paginile revistei le-ar fi multora de folos.
Citeste tot articolul
"Dosul" trebuie să fie la fel de seducător ca şi faţa
Statul în exces pe scaun sau în fotoliu, alimentaţia bogată în dulciuri, grăsimi şi sare, lipsa sportului, a mersului pe jos, se văd "cu ochiul liber" pe trupul unei femei, dar mai cu seamă pe fese: pernuţe de grăsime, piele aspră şi cu impurităţi, formă "lăsată". Jale mare, când îţi priveşti spatele în oglindă. Cu toate astea, există speranţe de redresare şi pentru popou.
Citeste tot articolul
Supa lui Hipocrate
Aşa cum arată şi numele, a fost creată de părintele medicinei, Hipocrate, trăitor al Greciei antice, care considera că vindecarea oricărei boli începe cu curăţarea organismului. Multe secole mai târziu, în 1958, de aceeaşi părere a fost şi medicul american Max Gerson, care a inclus-o în "terapia Gerson" - o metodă elaborată de el împotriva cancerului şi a mai multor boli, printre care şi obezitatea.
Citeste tot articolul
Despre vin
Vinul trebuie întotdeauna gustat înainte de a fi turnat în pahar. Poate fi acru, fermentat sau cu gust de dop. Gustul de dop, prezent câteodată în vin, dispare dacă treceţi încet lichidul dintr-o sticlă în alta, printr-o pâlnie în care vârâţi un fir de cupru. O jumătate de pahar de vin are exact atâtea calorii cât are o lingură de unt.
Citeste tot articolul
Nicolai, omul codrului
O stâncă imensă, numită Căteasca, se ridică în faţa ferestrelor lui Nicolai Gavrilă. Casa lui e înconjurată doar de păduri şi piscuri tenebroase. Omul din faţa mea e de-un calm nemaiîntâlnit. Fiecare vorbă şi gest de-ale lui sunt precise, limpezi, fără niciun ascunziş sau reţinere. Da, ştie ce se spune în sat despre el, că este "Omul munţilor". I se potriveşte porecla. Aşa e, aşa trăieşte. Nu trec câteva zile, fără să pornească singur în păduri, la distanţe foarte mari. Aproape toată viaţa şi-a petrecut-o prin codri.
Citeste tot articolul
Dragă "Formula AS"...
Revista fondată de dvs., "Formula AS", a intrat în familia noastră de mulţi ani şi ne bucură pe toţi de fiecare dată când o primim şi o citim. Ea ne ajută să evadăm din viaţa aceasta trepidantă şi zbuciumată pe care o ducem în această ţară, unde domnesc dezordinea, jaful, corupţia şi nedreptatea pentru cei mulţi şi nevoiaşi, care suferă din cauza sărăciei sau lipsei unui loc de muncă. Dar subiectul acestei scrisori este altul.
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste
Ne cunoşteam de-o vecie. Îmi plăcea să-i distrug castelele de nisip făcute cu atâta răbdare. Deseori se ducea la mama ei să o aline în braţele ei protectoare. Alteori, făcându-şi curaj, mă alerga cu lopăţica... Îmi savuram victoria zâmbind ştrengăreşte spre ea: "He, he, ţi-am făcut-o şi de data asta!". Pe durata copilăriei, ne făceam farse unul altuia. Ea era "inimica".
Citeste tot articolul
Cu îndrăgosteala la doctor
După propriile lor declaraţii, proaspeţii îndrăgostiţi se gândesc la persoana iubită 90% din timp sau chiar mai mult. Din ce ne spun oamenii de ştiinţă, cei 100 de miliarde de neuroni ai creierului sunt responsabili pentru bătăile accelerate ale inimii şi golul din stomac. Cu cât pasiunea este mai mare, cu atât creşte activitatea anumitor centri din creier ce dirijează excitaţia şi senzaţia de voluptate.
Citeste tot articolul
MIRCEA RUSU - "Trăim cu toţii într-un soi de penumbră a vieţii"
De dimineaţă şi până seara, românii sunt obligaţi să asculte, prin mall-uri, pe terase ori în maşini, nonvalorile industriei muzicale actuale, cu o faună bizară, ce vine de nicăieri, pentru nimeni. Şi când spun nimeni, mă gândesc la majoritatea tinerilor de astăzi, din România, tot mai confuzi, lipsiţi de identitate şi cu un sec în judecată năucitor. Ţintă şi victimă, obiectiv atins al industriei muzicale de pe la noi.
Citeste tot articolul
Vara oltenilor - Sub munte, la BAIA DE FIER
De câte ori îmi e dor de Baia de Fier, apuc drumul cel lung al Gorjului şi, după ce trec de Câmpu Mare, intru pe "şoseaua militară" - drum strategic, construit de armată în anii '50, sub direct control sovietic. Cu o emoţie mereu proaspătă, mă îndrept în direcţia vârfurilor muntoase din zare, la poalele cărora multe case îşi primesc umbra cea de toate zilele de la cei mai delicaţi arbori de pe pământ: mestecenii.
Citeste tot articolul
O romanţă uitată - Maria Tănase - Constantin Brâncuşi
Despre iubirea Mariei Tănase cu neicuţa Costache Brâncuşi am aflat într-o sâmbătă de sfârşit de octombrie, din anul 1958, când muncitorii de la grădina lui Ion Coandă Tănase, tatăl ei, aveau obiceiul să stea la un pahar de băutură şi de poveşti, după terminarea lucrului, la sfârşit de săptămână. Ţin minte ca acum cum şedeau adunaţi în jurul unei mese de lemn, ce se găsea sub copertina unei fânării. La întrunire au participat şi câţiva ţigănuşi din cartier, porecliţi "Artiştii Piscului".
Citeste tot articolul
Mari duhovnici - Părintele ARSENIE PAPACIOC
Pe părintele Arsenie Papacioc, duhovnicul de la Techirghiol, l-am cunoscut în primăvara anului 2002. Atunci am venit în Dobrogea, trimis de părintele Iustin Pârvu de la Petru Vodă, cu ascultare să ridic o mânăstire pe dealul Casienilor. Eram străin printre străini, chinuit de un sentiment puternic, că am fost abandonat de părintele meu duhovnicesc din Moldova aici, la malul mării. Întâlnirile cu părintele Arsenie Papacioc mi-au dat puterea şi curajul, în momentele cele mai grele, să nu renunţ, să merg mai departe, să-mi duc ascultarea până la capăt.
Citeste tot articolul
Argumente pentru VIAŢA DE DINCOLO
De la apariţia cărţii doctorului Raymond Moody, "Life After Life" ("Viaţă după viaţă"), se poate spune că moartea nu se mai ascunde după o mantie neagră şi nici nu mai are coasă. Ea nu mai are hârcă, în loc de faţă, pentru că într-o perioadă scurtă s-au conjugat două fapte majore, care au dus la descoperirea cea mai importantă a ultimilor 50 de ani: topografia morţii şi a drumului ei.
Citeste tot articolul
Muzică bună la iarbă verde
Între 21 şi 23 august, în parcul Herăstrău, la intrarea Charles de Gaulle - zona Aleea cu Trandafiri, se desfăşoară cea de-a doua ediţie a Festivalului "Bucharest GreenSounds". Timp de trei zile, în oaza verde a parcului, veţi putea cânta şi dansa alături de formaţii mai puţin cunoscute, dar pline de entuziasm. Peste 25 de trupe şi solişti de succes ai momentului, din ţară şi din străinătate, vin să cânte la acest eveniment.
Citeste tot articolul