Chiar dacă nu cunoaşteţi încă rezultatul biopsiei, diagnosticul de neoplasm ano-rectal stenozant defineşte, în mare măsură, existenţa unui proces tumoral malign, cel mai probabil dezvoltat dintr-un polip adenomatos. Este cunoscut faptul că polipii adenomatoşi au potenţial malign, astfel că majoritatea, dacă nu chiar toate cancerele colorectale par a se dezvolta din adenoame. Singura posibilitate, oarecum favorabilă pentru dvs., care poate infirma suspiciunea de formaţiune tumorală malignă constituită, ar fi să se constate o polipoză adenomatoasă familială, afecţiune moştenită, care determină apariţia multor proliferări precanceroase, de dimensiuni reduse, la nivelul colonului şi al rectului. Însă, chiar şi aşa, posibilitatea dezvoltării neoplasmului ano-rectal la nivelul unuia sau mai multor polipi rămâne de actualitate, în cazul persoanelor cu polipoză ereditară. În consecinţă, dacă rezultatul anatomo-patologic va confirma diagnosticul de neoplasm ano-rectal, cu siguranţă vor fi necesare şi alte teste, cum sunt analizele sanguine sau tomografia computerizată, care vor preciza dacă tumora s-a răspândit la ţesuturile din jur sau la alte organe.
Având în vedere că, în cazul neoplasmului ano-rectal depistarea precoce şi instituirea unui tratament imediat creează premisele unei remisiuni cvasi-totale, sunt de părere că, în acest moment, preocupările dvs. pentru modul de alimentaţie şi terapiile naturiste care ar putea determina resorbţia masei tumorale trebuie să treacă pe un plan secundar, ţinând cont de faptul că rezolvarea grabnică a stenozei (obstrucţie) rectale reprezintă o prioritate care nu mai poate suferi amânare.
Aşa stând lucrurile, vă sfătuiesc să urmaţi în primul rând calea terapeutică obişnuită, indiferent dacă aceasta presupune intervenţia chirurgicală sau amplasarea unui stent la nivelul porţiunii stenozate (îngustate). Sigur, rămâne ca dvs. şi medicul curant să stabiliţi conduita terapeutică adecvată şi convenabilă, în funcţie de stadializarea tumorală şi de posibilităţile concrete de abordare.
Din punctul meu de vedere, situaţia dvs. nu poate fi rezolvată exclusiv prin terapii naturiste, în primă instanţă, dar cu certitudine că o asociere între cele două forme de tratament (convenţional şi neconvenţional) ar putea determina o evoluţie favorabilă în timp.
Pentru lămuriri suplimentare contactaţi-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Doresc un tratament naturist pentru poliartrită"
(Răspuns pentru ELENA - Braşov, F. AS nr. 1131)
Poliartrita este o inflamaţie cronică, care evoluează îndelungat, prin inflamaţii articulare cronice, cu puseuri acute, localizate la articulaţiile mici. Spre deosebire de reumatismul articular acut, care "muşcă inima şi linge articulaţiile", poliartrita reumatoidă nu interesează inima, dar "muşcă articulaţiile", şi când şi-a împlântat dinţii în articulaţii, nu le mai lasă până la distrugerea lor mai mult sau mai puţin completă.
Boala are patru stadii: 1. Stadiul polialgic, dominat de durere. 2. Stadiul exudativ, cu dureri, înţepenire articulară, tumefacţii şi deformări articulare. 3. Stadiul proliferativ, dominat de atrofii musculare, anchiloze şi subluxaţii. 4. Stadiul terminal apare după 15-20 de ani de la debut, bolnavul devenind un invalid care îşi petrece toată ziua în pat sau în scaunul cu rotile.
Tratamentul naturist al poliartritei reumatoide
Regimul alimentar
Alimente recomandate: orez, grâu, porumb, mei, ovăz, lapte, legume verzi fierte cu condimente şi ghimbir, ceai de ghimbir, cafea şi alte băuturi fierbinţi (ghimbirul se găseşte la supermarket), supă de fasole cu ghimbir. Alimente interzise: mâncăruri grase, unt, iaurt, smântână, brânză, toate fructele, carne, băuturi alcoolice, dovleac, cartofi, ciuperci, oţet, alimente fripte sau prăjite, ulei, nuci, arahide, mâncăruri grele.
Un regim care a dat rezultate bune este următorul:
Dimineaţa: 50 g pâine neagră, 0,5 l lapte nefiert, 2 linguriţe de miere de albine vie; de 3 ori pe săptămână gălbenuşul de la un ou opărit sau crud; * seminţe de dovleac sau floarea soarelui neprăjite (crude), o lingură de polen şi cafea de cicoare.
Prânz: supă de legume sau fasole boabe, salată de legume (mărar, pătrunjel rădăcină şi frunze, praz, ţelină rădăcină şi frunze, morcov) cu ulei presat la rece şi zeamă de lămâie, cartofi fierţi sau copţi cu lapte sau gălbenuş de ou şi ulei de măsline, orez sau arpacaş cu legume sau lapte adăugat suficient în orezul fiert.
Seara: terci de grâu încolţit cu miere vie şi fructe; * suc de legume: morcovi 200 ml, pătrunjel sau păstârnac 100 ml, sfeclă roşie 100 ml şi varză 100 ml.
Sucuri de legume
Zilnic, veţi opta pentru una dintre reţetele de mai sus.
Pentru măsurat puteţi folosi un cântar electronic, cilindri gradaţi (unul gradat din ml în ml şi altul gradat din 10 ml în 10 ml) sau seringi gradate (1-5 ml, 1-10 ml şi una de 200-300 ml).
Administrarea de apă distilată
Pe perioada tratamentului se recomandă a se consuma (în loc de apă obişnuită, apă de izvor sau apă minerală) apă distilată. Aceasta se procură de la marile magazine Carrefour, Dedeman sau de la Peco, dar trebuie să o fierbeţi 3-5 minute. Apoi o răciţi şi o beţi după cum doriţi. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie consumată este de maximum 90 de litri. Această cantitate se bea în funcţie de necesităţile organismului, neimpunându-se anumite cantităţi zilnice. Pe perioada când consumaţi apă distilată, se recomandă să nu beţi altă apă. Consumul de apă distilată are o contribuţie substanţială la vindecarea bolii dumneavoastră.
Administrarea de Apisan-Forte
În cazul bolii dvs. se iau 2 linguri de 35 g de Apisan-Forte pe zi, timp de 2 luni, şi 1 lingură pe zi, 4 luni. Apoi, câte o lingură pe zi până la vindecare.
Terapia mentală
Un om care se confruntă cu o boală, care are încredere în propriile rezerve şi are o mentalitate încrezătoare în vindecare va determina organismul să se mobilizeze în vederea însănătoşirii rapide. Dorinţa de vindecare duce la însănătoşire, prin determinarea subconştientului să se mobilizeze în acest sens, ceea ce în final determină creierul să acţioneze după informaţiile stocate în celule de acizii nucleici ADN şi ARN, pentru orice afecţiune. În acest sens este bine să spuneţi de 15-20 de ori, cu voce tare sau în gând, în fiecare zi, propoziţii de tipul: "Trebuie să mă fac bine!", "Mă fac bine!", "Doamne Dumnezeule, ajută-mă să mă fac bine".
Alte terapii
* Timp de 3 săptămâni, de 3 ori pe an, se va bea pe parcursul fiecărei zile următorul preparat: dintr-un măr cu coajă (de preferinţă mere nestropite, cele cu pete maronii pe ele) se taie 3 felii şi se fierb într-un litru de apă timp de 15 minute. Se strecoară lichidul şi se bea.
* Băi de sare. Se pun în cada de baie 2 kg de sare grunjoasă şi se face baie 15-20 minute.
Alte reţete
* Artrită reumatoidă (dureri artritice): Se consumă câte 5 g de ghimbir proaspăt sau o linguriţă de ghimbir pisat, în mâncare sau dizolvat în apă sau ceai, de 3 ori pe zi.
* Boli ale articulaţiilor. Se aplică timp de o oră, de 3-4 ori pe zi, cataplasme cu un strat gros de argilă. * Se aplică câte o oră, de 3-4 ori pe zi, cataplasme cu terci din cartofi cruzi, ceapă tăiată mărunt şi seminţe de in fierte. * Cataplasme cu muştar: se face o pastă ca un aluat din făină de muştar negru amestecată cu apă călduţă. * Băi de sare: se pun 2 kg sare grunjoasă în cada de baie. Se stă timp de 20 de minute. (Din tratamentul indicat fac parte şi masajele, ale căror scheme vi le pot oferi.)
Cu acest tratament, mama doamnei A. Mirela din Braşov s-a vindecat de poliartrita reumatoidă de care suferea din 2011. În vârstă de 73 ani, nu se mai putea ridica din pat şi nu mai putea să facă nimic prin casă. Datorită remediilor recomandate, a produsului Apisan-Forte, a regimului alimentar, a apei distilate şi a masajului, mama doamnei Mirela este în prezent sănătoasă şi poate să desfăşoare activităţile casnice. Cele de mai sus rezultă din mulţumirile publicate în paginile revistei "F. AS" nr. 1082, din august 2013, pag. 6.
Dr. DAN SPĂTARIU - Doctor în medicină, specialist în cardiologie, practicant Ayurveda, Cabinet medical "Esculap Aeternus" Timişoara, Telefon: 0740/15.18.31, e-mail: esculap.aeternus@gmail.com
"Spondiloza cervicală îmi face viaţa un calvar"
(Răspuns pentru LAURA - Vişeul de sus, F. AS nr. 1169)
Recomand pentru dumneavoastră trei linii terapeutice:
* Mobilizarea blândă, progresivă şi constantă a articulaţiilor din zona cervicală prin exerciţii de yogaterapie. În majoritatea oraşelor din ţară se fac cursuri de yoga. Solicitaţi un instructor avizat din oraşul cel mai apropiat.
* Reducerea efectelor inflamatorii locale şi stimularea vascularizaţiei prin aplicarea de lipitori medicinale.
* Regenerarea progresivă urmată de repoziţionarea corectă a cartilajelor intervertebrale, printr-o tehnică pe care eu o aplic cu succes, şi anume Kati Basti. Kati Basti este o terapie inspirată din medicina tradiţională indiană Ayurveda, ce constă în aplicarea unui ulei cald, preparat medicinal pe bază de plante, având efecte de regenerare profundă a cartilajelor, remineralizare şi antiinflamatoare.
În plus faţă de aceste trei linii, vă indic să luaţi intern un amestec de plante corespunzătoare tipului dumneavoastră constituţional şi afecţiunilor asociate, care să aibă efect asupra spondilozei. Orientativ, vă recomand următorul amestec de plante râşnite şi făcute pulbere: coada-calului (3 părţi), tătăneasă (3 părţi), troscot (5 părţi), anghinare (2 părţi), lemn-dulce (o parte), harpagophytum procumbens (3 părţi), busuioc (2 părţi), urzică (2 părţi).
Se ia, de câte patru ori pe zi, o linguriţă rasă de pulbere, înainte de mese cu 30 de minute. Preparatul se ţine sublingual, 10-15 minute, umezit cu puţină apă. Apoi se înghite cu apă călduţă.
Nu în ultimul rând, în aceste cazuri, fondul emoţional al patologiei este de cele mai multe ori un complex de inferioritate în plan intelectual, care poate să fie mai vechi. Aşadar, ar fi necesară o echilibrare emoţională, în urma unui consult psihologic.
Dacă doriţi ajustarea acestor indicaţii în conformitate cu tipologia dumneavoastră constituţională vă recomand să completaţi chestionarul de pe site-ul www.esculap-nature.ro de la butonul "Ayurveda", iar apoi să mă contactaţi telefonic.