Ţintă şi victimă
- Te înscrii, de la o vreme, şi tu, în contingentul interpreţilor care, deşi sunt iubiţi şi ceruţi de public, nu pot fi văzuţi şi ascultaţi aproape pe nicăieri...
- Măcar bine că s-a atins stadiul ăsta, când această ciudată şi nefirească stare de fapt nu mai e un secret pentru nimeni. E bine, zic, pentru că oamenii sunt acum în faţa unui fapt împlinit şi conştientizează că în industria muzicii româneşti ceva nu funcţionează normal. Mai precis, mijloacele de comunicare actuale - scena, televizorul, casele de discuri - au înlăturat muzicienii despre care vorbeşti, cu brutalitate, aruncându-i în lada istoriei, pe post de vechituri. Nu contează că majoritatea lor sunt în plină activitate, nu contează că au succes, că sunt aşteptaţi şi iubiţi de milioane de oameni. Nu mai contează nimic. De dimineaţă şi până seara, românii sunt obligaţi să asculte, prin mall-uri, pe terase ori în maşini, nonvalorile industriei muzicale actuale, cu o faună bizară, ce vine de nicăieri, pentru nimeni. Şi când spun nimeni, mă gândesc la majoritatea tinerilor de astăzi, din România, tot mai confuzi, lipsiţi de identitate şi cu un sec în judecată năucitor. Ţintă şi victimă, obiectiv atins al industriei muzicale de pe la noi. Ici-colo câte-un adăpost, cum e şi "Formula AS", ce merită întreaga consideraţie în această bătălie de rezistenţă culturală, în faţa unei lumi noi, golită de simţire, construită artificial, dar cu multitudine de mijloace pentru a se exprima. Iar sub aceste auspicii, hop şi io, un grăunte de om, să mai încurc lumea cu muzica mea. Nu ştiu cum să explic, dar Dumnezeu a plouat în mine cu cântece noi. După un dublu CD, "Lumea de rouă", făcut cu Maia Morgenstern şi Adrian Pintea, a urmat un album cu cinci CD-uri, "Va veni şi va fi" (dedicat lui Dan Andrei Aldea), iar acum, în stadiu înaintat de finalizare, un album cu zece CD-uri. Un material extrem de vast, ce se numeşte "În lumea din mine". Aceasta este munca mea din ultimii ani, una susţinută, nu tocmai uşoară, dar e păcat să arunci ce Dumnezeu ţi-a dat. Concertele sunt foarte rare, dar şi foarte consistente ca încărcătură emoţională. Este o pornire interioară să ieşim un pic mai des pe scenă şi, cine ştie, poate chiar reuşim să ne mobilizăm în acest sens.
Folkul are încă putere
- Mai este muzica folk, pe care o cânţi, un gen îndrăgit în România, sau a rămas o muzică a melancoliilor prăfuite?
- Dacă folkul e încă un gen muzical îndrăgit, şi este, acest lucru se datorează aproape exclusiv generaţiei ce l-a născocit. Mai ales celor care sunt în activitate şi-l repun mereu în discuţie, în actualitate. În ziua când ei îşi vor pune chitara-n cui, mă tem că peste el se va aşterne uitarea. Îndrăgit va rămâne, însă, câtă vreme va acoperi simţire şi emoţie, cât va genera trăiri autentice, cât va supune atenţiei teme fundamentale. Dacă nu (vorba bancului celebru), nu. Cât despre mine, eu am pornit ca folkist, dar de mulţi ani sunt doar un simpatizant al genului, nu un apt combatant al lui. Habar n-am nici acum în ce gen se poate încadra muzica noastră, a mea şi a colegilor mei, dar e cert că n-are a face decât tangenţial cu folkul.
- Locuieşti de multă vreme în Band, o comună din judeţul Mureş. Te simţi în continuare bine acolo - primar "împărat" în micul tău univers? Nu-ţi lipseşte deloc oraşul?
- Când zilnic pe planeta noastră aerul e plin de veşti proaste, cu greu mai găseşti loc sub soare unde să trăieşti liniştit. Ele te-ajung oriunde-ai fi, orice-ai face. Am intrat cu toţii într-o etapă sumbră, un fel de penumbră a fiinţei, şi impactul e foarte puternic. Din fericire, satul românesc, în general, se mai ţine în bătrânii lui. România întreagă mai respiră prin ei, singurii vizionari de drept ai noştri, prin statornicia, prin neclinteala lor îndumnezeită. În timp, au eşuat lamentabil sumedenie de concepte filosofice, cu filosofi cu tot, ciurda de teorii progresiste, cu teoreticienii lor cu tot, suma de fapte artistice moderne, cu artiştii lor cu tot. În această penumbră de care vorbesc, pe care cu anticipaţie am presimţit-o, satul şi oraşul agonizează sub presiunea breaking news-urilor cotidiene, a lipsurilor de tot felul, a izolării accentuate. Aşa că, să trăieşti cu bătrânii laolaltă e un noroc, un pansament sufletesc binefăcător. Totuşi, în visele cele frumoase, oraşul mai înseamnă şi el un loc, o scenă, nişte oameni veniţi să te asculte, de drag. De acest oraş, da, mi se face tot mai dor.
- Băieţii tăi, care ţi-au moştenit talentul, mai au vreme să-ţi fie alături pe scenă sau au zburat spre zări mai albastre?
Soarele de vorbă cu grâul
- Mircea, e arşiţă mare de tot vara aceasta. Descrie-ne locurile care te înconjoară în lumina fierbinte a soarelui.
- La sat, oamenii n-au vreme de arşiţă, au prea mult de lucru pe hotar. Cred, de altfel, că temperaturile ridicate devin insuportabile şi pentru că ne sunt prezentate apocaliptic, într-o alertă ameninţătoare, care nu mai pleacă de pe ecranele televizoarelor. Cei lipsiţi de pământ de lucrat ies din case cu spaima inoculată, astfel că resimt vara ca pe un iad. Ce-i drept, pe la noi e ceva mai uşor. Lipsiţi de-atâtea betoane şi blocuri, apăraţi de dealuri şi de pădure, arşiţa verii este mai uşor de suportat.
- Prima dată când aud minunea asta, că arşiţa are farmecul ei...
- Uite, găsesc potrivit să-ţi răspund cu ceva ce-am născocit într-o zi: "Nană Nina, hai un pic la gard! Acuma o vinit omu' meu de pe hotar şi zice c-aşa de fain povesteşte anu' ăsta soarele cu grâul, de parcă ţi şi milă să iei secera-n mână. Că acela, cum îi prostuc, stă la poveşti până să face făina şi dup-aia pita-n cuptor. Aşa o lăsat Dumnezeu lumea asta, noi să facem pită o viaţă-ntreagă, cu grâul stând de poveste cu soarele, până ne facem cruci".
- Cum se vede România de la tine de acasă? Geografic, trăieşti în vârful unui compas, cu o rotaţie de 360 de grade. "Vezi" toată ţara, cu tot poporul din ea?
- România din mine a rămas în mâinile lui Dumnezeu. Atâta câtă mai e, atâta câtă a rămas neatinsă de vicisitudinile unei jumătăţi de secol de comunism, plus aceste douăzeci şi cinci de convulsii ce i-au deteriorat considerabil gena. Privesc la chipul ei frumos, cu melancolia şi spaima că s-ar putea să dispară. România din mine e-o ţară neasemuit de frumoasă şi cu un standard sufletesc extrem de înalt, în dezacord cu cinismul ce-o descompune în fiece zi. Am învăţat, de la bătrâni, sfinţii părinţi ai neamului nostru, că atunci când de la om nădejde nu-i, doar Ruga şi puterea Celui de Sus o mai poate salva. N-o să dispară poporul român, dar îi va fi din ce în ce mai greu să-şi păstreze datul şi gena lui cea puternică, infinit mai greu decât ne putem închipui. Spun cu strângere de inimă ce spun, dar nu doar cu onestitate, ci şi cu un oarecare simţ al datoriei.
Copilul regăsit
- Ce-i spui nepoţelei tale, despre ţara ta de ieri, de azi şi de mâine?
- Maiei îi cânt acum, când se-apropie de primul ei an pământesc, "Iarba verde de acasă". Şi, într-un fel, acest cântec se menţine în actualitatea a ceea ce simt şi cred că înseamnă şi va însemna mereu ţara mea.
- Iar tu, dragă Mircea, la ce mai visezi?
- Am visat într-o noapte acest vis pe care-l încredinţez, iată, "Formulei AS", în semn de preţuire pentru eforturile susţinute într-ale simţirii româneşti. Iată visul: "Tetea Nin nu mai ştia să doarmă. O uitat cum să face. Stingea lumina şi să punea în pat, pe spate... atâta-şi mai aducea aminte. S-o gândit să clipească des la-nceput, da-i dădeau lacrimile de-atâta clipit. Dup-aia, îşi ţinea ochii larg deschişi, cu mâinile lipite de corp. Şi-ncepea să vadă, în clar, fiecare rid de pe faţa mamei lui, Nana Anica. Şi fiecare zbârcitură a palmelor ei trudite. «Culcă-te, Ninu lu' mama!» îi auzise într-o noapte glasul blând. Îşi trase papucii-n picioare şi ieşi în faţa casei. Stătea ca o nălucă şi să uita pe cer... Acuma i să părea că fix din lună îi face cu mâna, ca un fel de umbră. «Mă, tată, tu eşti?», se pomeni strigând cu vocea lui slăbită de bătrâneţe, în timp ce se ducea fără să ştie de ce spre nucu' din fundu' grădinii. Îşi lipi obrazul de el. O lumină mare i se cuibări, dintr-o dată, în inimă, şi sufletul şi-l simţea uşor şi curat, cum niciodată nu-l mai simţise. Cu braţele larg desfăcute, începu să strângă nucul la piept, cum făcea când şi el, şi nucu' erau copii şi să ţineau de fraţi. Abia atingându-l a adormit somn adânc, până dimineaţa, cu copilul din el regăsit."