RODICA CULCER despre... Moschee şi alte harababuri
Să nu uităm că fostul preşedinte vorbeşte în calitate de politician de opoziţie şi are tot interesul să accentueze deficienţele guvernului. Referirile sale la adresa moscheei au fost formulate în legătură cu plecarea neaşteptată a lui Victor Ponta la Istanbul, fapt care generează suspiciunea că terenul pentru moschee ar fi fost cedat Cultului musulman, la cererea guvernului turc, în schimbul asigurării unui loc de refugiu în Turcia, pentru un prim-ministru urmărit penal. Este o problemă gravă, dar nu de siguranţă naţională, ci de seriozitate naţională.
Citeste tot articolul
Europa Liberă 65
În ziua de 4 iulie, de Ziua Americii, s-au împlinit 65 de ani de la prima emisiune a celebrului post de radio Europa Liberă. Multe amintiri mă leagă de acest "emiţător" unic, atât de dorit în casele românilor, în vremea dictaturii comuniste. După ce şi-a dat seama de greşeala făcută, prin "prietenia veşnică" declarată Uniunii Sovietice şi părăsirea naţiunilor răsăritene în gheara Ursului siberian, SUA au vrut să-şi facă simţită prezenţa, măcar simbolic, în spaţiul est-european.
Citeste tot articolul
N-ai carte, dar ai parte
Meseria mea mă pune foarte des în contact cu oameni de generaţii, preocupări, şi meserii foarte diverse. Mi-a rămas în minte, şi nu se va şterge niciodată, surpriza pe care mi-a produs-o întâlnirea cu generaţia României interbelice. Dacă în copilărie am iubit această generaţie prin bunicii mei, la maturitate am admirat-o, pentru că am avut ocazia să-i recunosc nobleţea, felul elegant de a trece prin lume şi, mai presus de toate, cultura.
Citeste tot articolul
E. S. JAROMIR KVAPIL - "Diferenţa uriaşă dintre oamenii săraci şi chiar foarte săraci şi cei bogaţi şi foarte bogaţi este foarte vizibilă în Moldova"
Am cunoscut România cel mai bine la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70, când am continuat la Bucureşti studiile mele la ASE (Comerţ Exterior), după ce primii doi ani i-am făcut, începând cu anul 1967, la Praga. În timpul scurt al Primăverii de la Praga, am făcut prima grevă cu ocupaţie la toate universităţile din Cehoslovacia, iar, ca urmare, mi s-a spus că ar fi mai bine să plec din ţară.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MIODRAG STOIANOVICI - Arad, F. AS 1172 - "Am diagnosticul stenoză aortică strânsă"
În mod obişnuit, când deschiderea unei valve este îngustată astfel încât fluxul sanguin la nivelul ei să fie limitat, afecţiunea poartă denumirea de stenoză. O astfel de îngustare a valvei aortice face ca ventriculul stâng să pompeze mai greu pentru a menţine un debit sanguin normal. Acest fenomen determină adeseori îngroşarea muşchiului ventriculului stâng (hipertrofie ventriculară stângă), pentru ca, în timp, acesta să devină mai puţin eficient (se măreşte şi devine flasc, slăbit). Un alt tip de problemă apare atunci când valva aortică nu se închide bine între contracţii.
Citeste tot articolul
"Leacul d-lui MIRCEA BOCAN este cu adevărat minunat"
Acum 20 de ani am suferit de amigdalită şi, deşi am luat tot felul de medicamente recomandate de medici, gâtul meu era pur şi simplu inundat de puroi, care se întărise ca piatra. Nu mai ştiam ce să fac, nu-mi mai puteam întoarce gâtul. Am rezolvat problema singură, într-o zi, nemaisuportând durerea. Am luat o lingură de inox, am fiert-o bine 30 de minute în ţuică tare de la ţară, iar după ce s-a răcit bine, am apăsat cu ea pe amigdalele infectate. Mare mi-a fost mirarea să constat că, apăsând, mi-a ieşit din gât o pietricică cât un bob.
Citeste tot articolul
Leacuri din frigider: Lămâia (2)
Aţi suferit o arsură uşoară? Trataţi-o cât mai repede cu putinţă şi cât mai natural, pentru a atenua durerea şi a uşura cicatrizarea. Pentru aceasta, ţineţi zona respectivă sub apă rece, vreme de 10-15 minute, după care aplicaţi pe ea zeamă de lămâie diluată cu apă (trei lămâi stoarse şi puţină apă rece).
Citeste tot articolul
Dr. VASILE OŞEAN - "Fără recuperare, hernia de disc este o boală care recidivează"
Se spune că pacienţii sunt cea mai bună carte de vizită a unui medic dedicat. Mi-am dat seama de acest lucru, nu doar din scrisorile sosite pe adresa redacţiei, în care cititorii îl recomandau pe d-l dr. Vasile Oşean drept "un magician al vindecării coloanei", ci şi la faţa locului, în sala de aşteptare a cabinetului său. Zeci de persoane cu probleme musculare sau osoase îşi aşteaptă rândul, nerăbdătoare şi pline de speranţă.
Citeste tot articolul
Cu soarele nu-i de glumit!
Punctul de plecare al articolului de faţă îl constituie o scrisoare sosită pe adresa redacţiei, cu mai puţin de două săptămâni în urmă. Expeditorul, un bucureştean care nu doreşte să-şi dezvăluie numele, ci numai vârsta - are 54 de ani - ne mărturiseşte unele greşeli comise de el în tinereţe, cu consecinţe grave pentru sănătatea sa. O face din dorinţa expresă de a lansa un avertisment adresat celor ce s-ar lăsa tentaţi de exagerări similare, mai ales acum, în plină vară, la începutul a două luni pe care meteorologii le prognozează drept super-caniculare.
Citeste tot articolul
Testul vacanţei
Taina unui corp bine îngrijit constă în obligaţia de a i se acorda la fel de multă atenţie ca tenului şi machiajului. Încercaţi să respectaţi ambele doleanţe: îngrijirea generală a corpului dvs., dar şi cerinţele lui speciale.
Citeste tot articolul
Cura cu fulgi de grâu germinat
Am doar 15 ani, dar citesc cu multă fascinaţie şi curiozitate paginile revistei dvs. Iată de ce aş fi încântată să comunic cititoarelor "Formulei AS" o cură pe care am încercat-o şi care a dat excelente rezultate. Este o dietă uşor de ţinut, care asigură organismului vitaminele de care are nevoie.
Citeste tot articolul
Ultimii vor fi cei dintâi - Cheile Măzii
La nord de Mureş, pe crestele Munţilor Metaliferi, departe de civilizaţie şi asfalt, s-au mai păstrat câteva locuri menite parcă se ne aducă aminte cum arăta la origine Paradisul. Aflate în apropiere de Geoagiu Băi, Cheile Măzii şi împrejurimile lor sunt un astfel de loc. Orăşenii ajunşi aici se îndrăgostesc de peisaj şi nu mai pleacă, veniţi cu sutele, turiştii străini sunt uimiţi, iar ţăranii... ţăranii îşi văd liniştiţi de viaţa lor, neschimbată de mii de ani.
Citeste tot articolul
TIMIŞOARA - Vară şi jazz pe malul Begăi
Puţin după ora trei dimineaţa, tânărul toboşar pune beţele deoparte, dă capul pe spate şi spune, epuizat şi vesel: "Gata, nu mai pot!". Ceilalţi îl aprobă: "Aşa e, avem un avion de prins" şi încep să împacheteze basul şi saxofoanele, după ce cântaseră, pentru bucuria lor şi a cincisprezece spectatori din club, ceva mai bine de două ore. Un "desert" oferit după concertul cel mare, susţinut pe scena din faţa Operei timişorene, în faţa câtorva mii de oameni. Însă, în timp ce împachetau, cineva a pus degetele pe un instrument cu clape şi a început, ca pentru el, o temă de-a lui Miles Davis.
Citeste tot articolul
Bistriţa - Poezia la ea acasă
Ideea de a organiza un festival de poezie la Bistriţa îi aparţine domnului Gavril Ţărmure, un împătimit al poeziei, care poate oricând să recite poeme întregi din Ion Mureşan sau din Virgil Mazilescu. El ne-a propus, mie şi poetului Dan Coman, să facem lista cu invitaţi. Bineînţeles că propunerea ne-a bucurat şi ne-a onorat în acelaşi timp, pentru că visam de ani de zile să revedem la Bistriţa poeţi pe care îi văzuserăm şi îi admiraserăm în anii '90, când noi eram încă foarte tineri.
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste
2 iulie, 2015. Vă scriu de pe terasa casei mele de la munte, unde m-am mutat după pensionare. Am renunţat la apartamentul de la oraş şi cred acum că aceasta a fost una dintre cele mai înţelepte hotărâri pe care le-am luat. Cu alte cuvinte, mi-am schimbat total viaţa, cu bună ştiinţă, fără să regret de atunci ceva. Uneori mi se pare că întineresc de la o zi la alta, pentru că nu simt deloc cum trece timpul. Sunt atâtea de făcut, atâtea de aranjat în mica noastră gospodărie, încât de multe ori m-am surprins făcând planuri pentru care mi-ar mai trebui vreo patruzeci de ani, ca să le duc la îndeplinire.
Citeste tot articolul
LUIZA ZAN - "În acest moment al vieţii mele, familia este lucrul cel mai important"
Da, m-am ascuns de ceva vreme, dar numai ca persoană particulară. Muzicianul din mine e prezent, cântă şi compune. Acum, când toată lumea se fereşte să mai scoată albume - din motive binecunoscute - eu, totuşi, o voi face. Aşadar, sunt pe cale să termin un disc, pe care-l înregistrez în Ungaria, şi care îi este dedicat mamei mele. Piese mai vechi, cântate în altă manieră, şi piese noi, piese în română şi piese în engleză, toate se regăsesc pe acest album, care se va numi "Heritage".
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Eseurile pe teme de istorie naţională ale lui Lucian Boia au stârnit mereu dispute aprinse. Asta mi se pare sănătos, fiindcă zgâlţâie certitudini inculcate, induce o necesară distanţă dubitativă faţă de fapte interpretabile, schimbă lumina unor tablouri încremenite, revelând detalii ignorate sau ţinute anume în umbră. Faptul că toate cele 27 de cărţi publicate de el din 1997 încoace au avut recorduri de vânzări arată că cititorii sunt atraşi de noutatea demersurilor lui şi că polemicile din mass-media sunt o bună publicitate. Lucian Boia a devenit un brand fiabil pentru o lectură incitantă.
Citeste tot articolul
SANDA GOLOPENŢIA - "Vizitele în România îmi dau putere cu adevărat"
O privesc din stradă prin geamul vitrinei Librăriei "Mihai Eminescu" din Bucureşti, cum atinge uşor, ca într-o mângâiere, copertele cărţilor. Pe unele din ele le ia din raft şi le deschide încetişor, ca şi cum s-ar aştepta să cadă dintre file ceva preţios. Vor fi tovarăşii săi, în America, până la o nouă revenire "acasă". Sanda Golopenţia a emigrat în 1980 peste Ocean şi, împreună cu soţul ei, Constantin Eretescu - prozator, folclorist, etnolog şi antropolog, s-au stabilit în Providence, Rhode Island, unde au predat la Universitatea Brown, una dintre cele mai prestigioase din Statele Unite (membră a foarte selectei "Ivy League").
Citeste tot articolul
Repetiţie pentru Rai: Mama Ana
Ana Nazarie sau, pe scurt, Mama Ana, aşa cum îi spun toţi cei care-o cunosc, s-a născut în rugăciune şi credinţă, ca toţi copiii de ţărani din Munţii Şureanu. Deşi are o grămadă de ani, mi-o imaginez alergând pe coastele abrupte, mirându-se de marea de flori, de foşnetul pădurilor de mesteceni, de cerul care aici e de un albastru adânc. Un rai curat şi plin de minuni, în care frumuseţea şi bucuria se transformă de la sine în rugăciune. În cazul fetiţei de şapte ani, prima chemare a venit direct din cer. Era doar o copiliţă, abia începuse să meargă la şcoală, când a auzit limpede îngerii.
Citeste tot articolul
ANCHETĂ ESTIVALĂ - A venit vacanţa!
La început a fost doar un gând. Cu timpul, gândul a devenit dor: să mai treci cândva, măcar o dată, prin locurile celor mai frumoase aventuri ale tinereţii. Să reînsufleţeşti, bunăoară, marile bulevarde din New York, cu melancoliile şi visurile de odinioară, şi-apoi, de ce nu?, în joacă, să suprapui emoţii noi peste cele vechi, ca-ntr-un decor de teatru, în care s-au jucat destule dramolete, dar şi musical-uri exaltate, pe ritm de ABBA.
Citeste tot articolul
Nesfârşite sunt minunile lumii - MATERA
Cel care a spus că Italia este un imens muzeu în aer liber nu a vorbit în zadar şi, fără îndoială, ochiul, mintea şi paşii călătorului sunt atraşi în primul rând de acele frumuseţi spectaculoase, monumentale, de mult consacrate, precum Colloseumul, Piaţa San Marco, Galeriile Uffizzi şi toate celelate minuni caracteristice pentru "Il Bel Paese", invadate, anual, de milioane de turişti. Însă dincolo de toate acestea, Italia, şi mai ales sudul, continuă să păstreze comori mai puţin cunoscute, ascunse cu o anume pudoare, parcă, de nebunia lumii.
Citeste tot articolul
Rozariul şi alte întâmplări povestite de cititori
Am copilărit într-un orăşel de vis, înconjurat de dealuri acoperite de livezi şi păduri de foioase: Vălenii de Munte, oraşul celor mai frumoase amintiri, oraşul copilăriei mele. Am fost un copil sărman, abandonat la doi ani de nişte părinţi tineri şi iresponsabili, unei familii de oameni în vârstă, lipsiţi de posibilităţi materiale, însă foarte bogaţi sufleteşte şi de o corectitudine şi o nobleţe rare. Mămica mea adoptivă mă lua cu ea la biserică în fiecare duminică, îmi citea din Biblie, mă învăţa numeroase rugăciuni.
Citeste tot articolul
Săptămâna 17-23 iulie
Marte şi Pluto retrograd ne pun nervii la încercare vineri, 17, zi în care, fie ajungem la încununarea unui efort îndelungat, fie suntem obligaţi să renunţăm la un demers ambiţios, din pricina opoziţiei pe care o întâmpinăm. Luptele pentru putere, în orice domeniu s-ar da, pot îmbrăca forme extreme. Oricare ar fi provocările cu care avem de a face, nu e o idee bună să încercăm să le facem faţă singuri. E cazul să cerem sprijinul oricui este dispus să ne ajute.
Citeste tot articolul
ROBBIE WILLIAMS, concert în Bucureşti - "Viaţa e mai blândă cu mine acum"
În miez de vară, pe 17 iulie, în Piaţa Constituţiei din Capitală, vine să cânte în premieră absolută copilul teribil al pop-rock-ului britanic din anii '90 - Robbie Williams, care include şi ţara noastră în turneul de promovare al ultimului său album lansat la finele anului trecut, "Under the Radar Volume 1". Chiar dacă au trecut mai bine de 20 de ani de când băiatul rebel din Staffordshire îşi făcea debutul scenic cu trupa Take That şi cucerea inima a sute de mii de adolescenţi din întreaga lume, el nu şi-a pierdut încă nici şarmul şi nici talentul de a lansa hit după hit.
Citeste tot articolul