Un "apostol" al purităţii morale
Scandalul produs de ultima imixtiune a politicienilor în treburile Justiţiei a ţinut afişul mai multe zile decât oricare altul. Convinşi, după alegerea sau numirea lor în diversele funcţii, că sunt deasupra tuturor celorlalţi cetăţeni români, ei au încercat de nenumărate ori să modifice codurile puterii judecătoreşti, pentru a se pune la adăpost de "abuzurile" acesteia împotriva lor.
Citeste tot articolul
UDMR şi balauru
Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), aflând de prevederile proiectului de reamenajare a zonei centrale a municipiului Sfântu Gheorghe (proiect care include înălţarea unei coline de 5 metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime), a trimis politicienilor de la Bucureşti un semnal de alarmă.
Citeste tot articolul
Unde ne sunt intelectualii?
Are multe hibe societatea românească post-comunistă, dar lipsa unor direcţii naţionale clare, a unei viziuni de ansamblu despre ce vrem să fim, a unei ordini de acţiune şi a unei "minima moralia" general consimţite se simt, parcă, mai apăsător pe an ce trece, în drumul nostru orbecăit dinspre negura ceauşistă înspre încă-nu-ştim-încotro-ul aşa-zis capitalist.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "România politică este în război pentru Coduri: penal, silvic, electoral"
PSD acţionează pas cu pas - vorba lui Klaus Iohannis - şi a şi făcut primul pas, ca să-l "cităm" iarăşi pe preşedinte. În sensul că au apărut câteva iniţiative legislative bine coordonate de PSD, prin care s-au obţinut modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală, în favoarea tuturor inculpaţilor şi, după cum a reclamat DNA, în mod evident, pentru diminuarea forţei de acţiune a Justiţiei împotriva corupţiei.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MIHAI CÂMPEANU - Suceava, F. AS nr. 1166 - "Fiica mea suferă de o poliartrită reumatoidă invalidantă"
În primul rând, trebuie precizat că, spre deosebire de mult mai frecventa artroză, poliartrita reumatoidă nu este rezultatul uzurii şi solicitării articulaţiilor, ci urmarea unui proces autoimun care atacă ţesuturile sănătoase, mai ales membrana sinovială şi anumite organe interne. Inflamaţia articulaţiilor afectate produce durere, rigiditate, roşeaţă şi tumefiere. Sinovia inflamată proliferează deseori, invadând şi distrugând osul şi cartilajul, odată cu stabilitatea articulaţiilor.
Citeste tot articolul
"Cu tratamentul doamnei Georgeta Stanciu m-am vindecat de steatoză hepatică şi psoriazis"
Mă numesc Andreea şi am 46 de ani. În urmă cu 6 ani, am suferit un accident de maşină. Urmările nu au fost foarte grave, dar şocul emoţional a fost foarte puternic. În urma lui am făcut psoriazis, iar în urma medicamentelor, steatoză hepatică. În paginile revistei "Formula AS" am găsit un articol despre un tratament naturist pentru psoriazis al doamnei Geor-geta Stanciu. Am luat legătura cu dânsa şi mi-a trimis plantele.
Citeste tot articolul
DEPRESIA
Tristeţea profundă, lipsa de interes pentru ceea ce se petrece în jur şi senzaţia de oboseală permanentă sunt cele trei simptome principale ale unei depresii. Alături de ele mai există şapte simptome complementare: insomnia, pierderea poftei de mâncare, tulburările de concentrare, anxietatea, sentimentul de vinovăţie, lipsa de încredere în sine, gândurile legate de suicid. Când pe lângă două simptome principale apar şi două complementare, care durează mai mult de două săptămâni, putem vorbi despre un episod depresiv uşor.
Citeste tot articolul
DEPRESIA - Remedii cu alimente
Din literatura de specialitate aflăm că depresia, considerată boala secolului, se manifestă într-o multitudine de nuanţe şi grade de intensitate. Pe unii îi afectează atât de grav, încât devin incapabili să-şi desfăşoare normal viaţa de zi cu zi. Alţii luptă cu o depresie sezonieră, fiind melancolici în lunile de toamnă târzie şi de iarnă, când zilele sunt mai scurte. Ori trăiesc o tulburare bipolară, parcurgând cicluri ce alternează depresia şi mania.
Citeste tot articolul
O buruiană cu puteri magice: LIPICIOASA
Dacă sunteţi prieteni cu plantele medicinale şi porniţi, personal, în expediţii pe urmele lor, în drumeţiile dvs. întâlniţi, adesea, o plantă cu fire lungi: Lipicioasa, care vi se prinde de haine, cu nişte cârlige mici. Soră cu vinariţa, drăgaica, sânzienele şi cu încă 400 de plante din familia Rubiaceae, este botezată în popor iarba-lipitoare, asprişoară. În Rusia, se mai numeşte şi pierde-vară, deoarece nu se ridică de pe pământ, decât cu ajutorul unor vecini cu tulpini mai groase, ca pelinul şi brusturele.
Citeste tot articolul
Leacuri cu bicarbonat (I)
Bunicile noastre utilizau această pudră albă, de-a dreptul miraculoasă, aproape zilnic. Îi cunoşteau proprietăţile, virtuţile, secretele. O foloseau în bucătărie, pentru întreţinerea casei şi pentru frumuseţea şi sănătatea plantelor, profitau de ea pentru a avea un ten de "jună", pentru a-şi curăţa mâinile după grădinărit sau pentru a-şi trata o durere de gât, dar mai ales pentru atenuarea efectelor unei indigestii datorate lăcomiei...
Citeste tot articolul
Dieta de 6 zile (minus 3 kilograme)
Numită şi dieta pentru plajă, reţeta care urmează vă face să scăpaţi de 3 kilograme uşor şi frumos, fără înfometare. Nu se ţine mai mult de 6 zile, timp în care aveţi voie să beţi ceai, cafea fără zahăr, cât mai multă apă, iar mesele de zi cu zi vor fi alcătuite astfel...
Citeste tot articolul
Vremea căpşunilor
Verii îi place să se desfete cu fructe roşii. Mai întâi îşi pune în farfurie căpşuni, pe urmă cireşe. Dacă la gust e greu să alegi între ele, când e vorba de frumuseţe, căpşunile n-au concurenţă în lumea fructelor. Miezul lor moale şi parfumat conţine substanţe care atunci când vin în contact cu obrazul îl fac să tresară de frumuseţe. Încercaţi o singură dată şi veţi vedea.
Citeste tot articolul
MARILE LACURI - O hartă scrisă cu sufletul
Hărţile în care cred cel mai mult sunt invizibile. Sunt ale tale, numai ale tale, şi se trasează singure, fără ca măcar să ştii. Le cauţi şi le găseşti. Le găseşti cu ochii închişi. Nişte linii întortocheate, nişte şerpi care şuieră. Hărţile vii. Hărţile poveşti. Le vezi, le auzi, le miroşi, le pipăi. Cu fiecare călătorie nouă pe care o faci, le haşurezi mai departe, le umpli de oameni, de locuri, de întâmplări, de stări. După 30 de ani, am ajuns din nou la Enisala, la începutul lumii şi al marilor lacuri. Am mai fost aici, copil, dar harta mea invizibilă se cerea scrisă mai departe.
Citeste tot articolul
Omul care aduce steagul - GEORGE ROTARU: "Suntem singura ţară fostă comunistă care nu are o stemă pe steag"
Zilele trecute, am văzut la Chişinău un drapel românesc uriaş, purtat pe braţe de mii de tineri basarabeni, în semn de unitate naţională şi dorinţă de reunire în sufletul aceleiaşi patrii. Nu departe, la Cernăuţi, s-a deschis Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", sub semnul aceluiaşi tricolor scos la lumină, după ce a fost păstrat ascuns sau mascat în ţesătura costumelor naţionale, decenii de-a rândul.
Citeste tot articolul
Cântece de topit inima - Pimon şi harmoşca fermecată
Barca înainta în ritmul opintit al vâslelor, prin valurile tot mai mari. Vântul îşi schimbase direcţia dinspre Est şi ameninţa să o răstoarne. Dar braţele vâslaşului se făcuseră una cu lopeţile care despicau apa cu putere şi duceau lotca mai aproape de ţărm, cu fiecare mişcare. Din locul în care şedea, copilul nu vedea decât două braţe trăgând la rame. Ştia că sunt ale bunicului şi asta îl liniştea. În mijlocul bărcii, între copil şi bătrân, se afla un morman de pietre ce părea tot mai greu, cu fiecare lovitură de val. A încercat să-i spună bunicului să arunce bolovanii în apă, că vor putea veni după alţii pe vreme bună, însă vorbele i-au fost luate de vânt.
Citeste tot articolul
VALENTIN IACOB - "M-am născut cu două inimi. Una de poet şi alta de matematician"
Cred că m-am născut de la început cu două inimi: una de poet şi alta de matematician. În liceu şi în primii ani de la Facultatea de Matematică, reuşeam să împac deopotrivă aceste două daruri. Nu le puteam despărţi. Din acea vreme sunt şi primele mele poeme. Pe atunci scriam mult şi cu o profunzime curată, care îmi dă şi azi de gândit. Iar matematica şi poezia erau pentru mine două vase comunicante. Viziunea generalizatoare a matematicii asupra lumii îmi influenţa copios poezia. De altfel, versurile mele se hrănesc şi acum din realităţile matematice.
Citeste tot articolul
VASILE OANEA, ţăran - "Undeva trebuie să rămână scris"
Au mai rămas puţine sate în care să te plimbi la întâmplare, pe uliţe, şi să ştii, fără dubiu, că te afli în Maramureş. Porţile masive, cu roata soarelui încrustată în ele, şi casele vechi, din lemn, îţi arată că te afli pe drumul cel bun. Aşa e şi în Breb, satul în care prinţul Charles a achiziţionat trei proprietăţi, pentru a le păstra ca pe vremuri, atrăgând pe urmele lui şi-alţi străini. Sunt multe lucruri ce atrag turiştii în Breb. Însă atunci când un om iese în poartă, pune mâna streaşină la ochi şi mă întreabă ce fac aici, unde merg, eu îi spun "La Vasile Oanea." "A", zice, "la Poetu". "La Poetu.
Citeste tot articolul
LAVINIA RĂDUCANU - "Am mers mereu pe ceea ce mi-a dictat sufletul"
De când am vorbit, eu şi soţul meu ne-am schimbat puţin direcţia în viaţă. Avem o şcoală particulară de muzică, ProMusica & Cultura, la Timişoara. Oferim lecţii de pian, vioară, dans, canto, folclor, clasic, pop, jazz... Am demarat acest proiect şi am înfiinţat şcoala anul trecut, în decembrie, şi iată că acum avem cam trei sute de copii cursanţi. Copii extrem de talentaţi, care obţin premii la concursuri, cei mai mari chiar sunt solişti la teatre şi opere din ţară şi străinătate.
Citeste tot articolul
MECIUL LEGENDELOR: ROMÂNIA - ITALIA
Ce microbist nu a visat, măcar o dată în viaţă, să-l poată vedea aievea pe celebrul Antognoni, campion mondial cu Italia? Cine nu şi-ar fi dorit să prindă pe viu Milanul lui Baresi? Cine nu-şi mai aminteşte febra "Italiei '90" şi golurile lui Toto Schillaci, "salvatore della patria"? Ei bine, visurile acestea s-au împlinit. Marii jucători ai Italiei s-au întâlnit cu jucătorii Generaţiei noastre de Aur, într-un meci special, dedicat unor copii nevoiaşi, în care inima a contat la fel de mult ca tehnica, iar zâmbetele mai mult decât scorul final...
Citeste tot articolul
Despre puterea rugăciunii, cu părintele NICOLAE FLOROIU din Valea Mare, Covasna
Foarte mulţi oameni se roagă, dar nu se roagă atunci când se roagă, pentru că nu au gândul acolo. Or, esenţa rugăciunii e s-o trăieşti ca atare, nu s-o spui ca pe o poezie. Să treci cu gândul, cu judecata ta, prin fiecare cuvinţel pe care îl rosteşti. Dacă ai spus: "Precum şi noi iertăm greşiţilor noştri", să te gândeşti imediat "Doamne, dar eu azi am iertat tuturor?".
Citeste tot articolul
RUGĂCIUNI ŞI MIRACOLE
În iarna anului 1997, păşeam temătoare pragul unui cabinet medical. Acuzam dureri discrete la nivelul regiunii mamare drepte şi prezenţa unui nodul greu sesizabil la palpare. Investigaţia medicală a evidenţiat caracterul benign al tumorii şi m-a convins de absenţa vreunui pericol în cazul disfuncţiei semnalate. Mi-am spus că o să treacă şi că timpul va lucra în favoarea mea.
Citeste tot articolul
La vânătoare de comori
Febra aurului nu este o invenţie românească. Căutarea comorilor pare să fie una dintre ereziile mileniului trei. Peste tot în lume se scotoceşte, se sapă, se caută, în speranţa descoperirii tezaurelor ascunse în munţi, în peşteri, la rădăcina copacilor, în grădini şi fântâni, pe fundul mărilor şi oceanelor, precum şi în multe alte locuri necunoscute. De-a lungul istoriei, năvălirile, cruciadele, foametea sau revoluţiile i-au împins pe oamenii avuţi să îşi ascundă - de cele mai multe ori cu foarte multă ingeniozitate - lucrurile de preţ. În întreaga Europă stau ascunse nenumărate comori. Vă propunem o călătorie de agrement, pe urma celor mai celebre şi râvnite tezaure.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 12-18 IUNIE
Categoric, nu e de plecat la drum vineri, din două motive: primul e că Mercur, stăpânul drumurilor scurte, îşi schimbă direcţia de mers, din retrograd în direct, şi asta poate crea confuzie şi incidente. Marte, planeta accidentelor, e în aspect tensionat cu Chiron, vindecătorul rănit, alt aspect care ne avertizează asupra riscurilor la drum. De sâmbătă, însă, drumurile se deschid, comunicarea devine mai clară şi mai paşnică.
Citeste tot articolul
EUROPE - "Acum suntem mai buni decât înainte"
Pe 11 iunie, la Arenele Romane din Capitală, începând cu ora 20, legendarii rockeri suedezi de la Europe vă dau întâlnire pentru un concert de zile mari. Fostele staruri ale anilor '80 vin pe scena românească înarmate nu doar cu cele mai cunoscute piese lansate în anii de glorie, ci şi cu melodii de pe cel mai nou album al lor -
"War of kings". De altfel, concertul lor din România face parte din turneul mondial de promovare a acestui ultim disc.
Citeste tot articolul