Îi cunoşteau proprietăţile, virtuţile, secretele. O foloseau în bucătărie, pentru întreţinerea casei şi pentru frumuseţea şi sănătatea plantelor, profitau de ea pentru a avea un ten de "jună", pentru a-şi curăţa mâinile după grădinărit sau pentru a-şi trata o durere de gât, dar mai ales pentru atenuarea efectelor unei indigestii datorate lăcomiei...
După ce a fost ascuns, o vreme, în fundul bufetelor, împreună cu alte remedii "de-ale bunicii", bicarbonatul de sodiu revine, astăzi, în forţă! I se redescoperă, ştiinţific, toate virtuţile şi utilizările. Ingredient natural ne-toxic, uşor de găsit în comerţ şi foarte economic, bicarbonatul îşi regăseşte, în prezent, rangul absolut meritat.
Afte
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Pentru calmarea durerii provocate de aftele din cavitatea bucală, amestecaţi bine o parte de apă cu 3 părţi de bicarbonat, până ce obţineţi o pastă. Aplicaţi-o imediat pe afte şi lăsaţi-o să acţioneze. Nu ezitaţi să repetaţi tratamentul în mai multe reprize.
Dureroase, dar inofensive, aftele sunt mici ulceraţii ale gurii, care pot afecta gingiile, limba şi mai ales buzele. Chiar dacă sunt inofensive, aftele sunt extrem de deranjante, pentru că, în anumite cazuri, pot aduce după sine dificultăţi de masticaţie şi pentru că au tendinţa surprinzătoare de a reapărea (în acest caz, adresaţi-vă medicului de familie). În marea majoritate a cazurilor, aftele dispar spontan, în circa 8-10 zile. Dar acesta nu e un motiv să suportaţi durerea pe care-o pot produce.
Băşici
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Aţi muncit mult şi aţi făcut băşici în palme? Atenţie! Pot deveni destul de dureroase. Pentru dispariţia lor relativ rapidă şi naturală, faceţi o baie la mâini, amestecând 3 linguri de bicabonat în 5 litri de apă. Repetaţi operaţia vreme de 2-3 zile, până la vindecarea băşicilor. Ştergeţi-vă bine pe mâini după fiecare tratament.
Recomandare: acest procedeu este valabil şi pentru băşicile de la picioare. Bicarbonatul de sodiu înmoaie progresiv pielea băşicilor, până la dispariţia lor.
Bătături
Pentru a înmuia bătăturile, înainte de a le elimina, faceţi o baie la picioare cu 1 l de apă caldă, în care dizolvaţi şi un pahar de bicarbonat de sodiu. Amestecaţi bine ingredientele, înmuiaţi-vă picioarele în apă şi profitaţi de această baie, între 15 şi 20 de minute. După baie, bătăturile vor fi mai moi şi le veţi putea trata mai uşor.
Carii
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Vă este groază să mergeţi la dentist? Iată un motiv în plus pentru a avea o igienă dentară perfectă şi, în special, de a face totul pentru prevenirea apariţiei cariilor. În acest scop, planificaţi zilnic o spălătură bucală cu apă şi bicarbonat. După ce v-aţi spălat bine pe dinţi, clătiţi-vă gura cu un amestec de apă călduţă (1 pahar) şi bicarbonat de sodiu (1 linguriţă). Scuipaţi soluţia şi clătiţi-vă apoi gura cu apă curată.
Ignorăm adeseori faptul că o carie netratată sau prost îngrijită poate avea consecinţe destul de serioase, mai ales pe plan cardiovascular, ocular, articular sau renal. Dacă tratamentul protector este asigurat de către stomatolog, măsurile preventive rămân în sarcina fiecăruia dintre noi.
Cistită
Bicarbonatul de sodiu nu va reuşi să vindece sau să prevină, singur, cistitele, chiar dacă aportul lui e semnificativ. Şi cum cistitele sunt cauzate, adeseori, de iritaţii şi de o urină foarte acidă, bicarbonatul joacă, efectiv, un dublu rol: controlează aciditatea urinei şi previne infecţiile urinare. Aşa stând lucrurile, trebuie luate şi alte măsuri în plus. Se recomandă, de pildă, insistent, o dietă alcalină, pe durata a două săptămâni. Medicul dvs. vă va putea da şi alte informaţii în legătură cu acest subiect.
Eczemă
* Bicarbonat de sodiu * Apă
În tratamentul natural al eczemelor, bicarbonatul de sodiu joacă un rol important. Amestecaţi - într-un bol - 1 linguriţă de bicarbonat cu puţină apă, până ce obţineţi un preparat păstos. Aplicaţi-l pe zonele afectate şi lăsaţi-l să acţioneze circa 20 de minute. Reluaţi tratamentul până la o ameliorare sensibilă a disfuncţiei.
Variantă
O altă soluţie o reprezintă baia cu apă şi bicarbonat. Umpleţi cada cu apă caldă şi adăugaţi 1/2 de pahar de bicarbonat de sodiu. Amestecaţi bine şi staţi în apă 20 de minute (până ce apa mai e caldă). Efectul calmant al bicarbonatului ar trebui să le vină de hac mâncărimilor.
Junghiuri
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Tocmai aţi ieşit din sala de gimnastică sau de pe terenul de sport şi corpul vă face probleme? Resimţiţi dureri aproape peste tot? Pentru a le alina, ideală este o baie caldă, cu adaos de bicarbonat de sodiu. Umpleţi cada şi adăugaţi 6 linguri de bicarbonat. Amestecaţi bine şi staţi în apă 15 minute, bucurându-vă de efectul ei relaxant, dar şi revigorant.
După baie, durerile vor fi, practic, o amintire neplăcută şi vă veţi gândi cu drag la următoarea întâlnire cu sala sau terenul de sport.
Junghiurile sunt dureri musculare, în general benigne, care-şi au originea într-o infecţie virală (de ex. în caz de gripă sau de hepatită), sau care sunt consecinţa unui efort fizic. În majoritatea cazurilor, ele apar la 12-48 de ore după efort şi dispar de la sine, după câteva zile, în funcţie de persoană şi de intensitatea efortului fizic. Junghiurile nu trebuie tratate niciodată cu uşurinţă, căci durerile pe care le cauzează reprezintă un semnal de alarmă: deci, nu trebuie forţaţi muşchii dureroşi, ci este preferabil să aşteptaţi câteva zile înainte de a-i pune din nou la treabă. Dacă durerile persistă, se recomandă un aviz medical.
Nas înfundat
Diluaţi o linguriţă de bicarbonat într-un bol de apă uşor călduţă. Aplecaţi-vă deasupra unei chiuvete şi procedaţi în felul următor: astupaţi-vă o nară şi trageţi puţină apă pe cealaltă. Lăsaţi-o să se scurgă apoi în chiuvetă şi repetaţi gestul cu nara opusă. Se practică de câte trei ori, cu fiecare nară.
Respiraţie proaspătă
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Faceţi în fiecare zi o baie de gură, cu un pahar de apă în care dizolvaţi o linguriţă de bicarbonat.
Stomac
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Dacă suferiţi de arsuri la stomac, acest remediu vă va fi cât se poate de util. Umpleţi un pahar cu apă rece, dizolvaţi în ea 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu şi beţi amestecul. În majoritatea cazurilor, efectul este extrem de rapid, chiar instantaneu.
Acest remediu apelează la proprietăţile antiacide ale bicarbonatului de sodiu. În plan specific medical, arsurile de stomac sunt dureri resimţite în partea posterioară a sternului şi în zona superioară a abdomenului. În esenţă, ele se datorează unei inflamaţii a mucoasei stomacului şi esofagului. Cauzele acestor arsuri pot fi multiple: un exces de aciditate în stomac, o leziune a ţesuturilor care "îmbracă" stomacul sau un reflux tranzitoriu al conţinutului gastric acid spre esofag. Pentru a preveni aceste arsuri, nu este deloc recomandabil să vă culcaţi imediat după ce mâncaţi. Şi trebuie să mizaţi pe o bună igienă alimentară: legume uscate, gătitul la aburi etc.
Variantă
Un alt remediu prevede aplicarea regulată de comprese pe zona dureroasă a corpului. Înmuiaţi compresele într-o soluţie compusă din 25 cl de apă rece şi o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu. Lăsaţi să acţioneze circa 10 minute, după care reluaţi tratamentul până la ameliorare.