RODICA CULCER despre... Visul restaurării corupţiei
Asistăm la o nouă etapă a luptei ce se dă de 25 de ani, între interesele României, de democratizare, reformă şi consolidare a statului de drept, şi interesele unei elite kleptocratice, adică puse pe jaf din resursele publice, care a preluat puterea în decembrie 1989. Istoria luptei pentru integritate în funcţia publică şi pentru combaterea corupţiei nu s-a încheiat încă, pentru că România nu a produs acele forţe politice capabile să înlocuiască actuala clasă politică, de mult şi iremediabil compromisă.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 5-11 IUNIE
Micul benefic Venus părăseşte vineri Racul, semnul familiei, pentru a intra în Leu, zodia asociată cu jocul, distracţia şi poveştile de iubire. Aici o aşteaptă marele benefic Jupiter şi, împreună, cei doi generează o stare de bine, care se reflectă în modul cel mai plăcut asupra relaţiilor de orice tip. Pentru unii, combinaţia acestor energii se poate manifesta sub forma unui câştig picat din cer şi poate fi vorba despre sume considerabile
Citeste tot articolul
Afaceri bune cu legi proaste
O prejudecată venită din tenebrele comuniste spune că "tot românul e hoţ!". Resorturile ei, parte justificate, pot fi găsite în vremuri în care toată proprietatea era a statului. Unii au înţeles că asta însemna "a tuturor", adică, în fapt, a fiecărui om dispus să îşi taie din ea o felie mai mare sau mai mică. Gospodarii cinstiţi de la sate şi patronii de treabă de la oraş, din perioada interbelică, fuseseră înlocuiţi cu mici satrapi de partid, care hăcuiau proprietatea judeţeană de stat, într-un mod medieval, ca şi cum ar fi fost lorzi minusculi, stăpâni pe propria feudă.
Citeste tot articolul
La joacă, printre coji de seminţe...
Doamna cea cochetă îi spune de pe bancă, pe un ton aspru, fetiţei sale, să stea cuminte, să facă aia sau să nu facă ailaltă. Fetiţa este şi ea foarte frumos îmbrăcată, are părul împletit într-o codiţă, ochii mari, şi pare oricum foarte cuminte. Mama ei scuipă seminţele în faţa băncii de pe terenul de joacă, iar fetiţa scuipă seminţele pe măsuţa din căsuţa colorată vesel, în care au loc patru copii.
Citeste tot articolul
GALINA TELEUCĂ (Viceprimar) - "În lipsa peştelui, lipovenii s-au reinventat"
Aflată pe malul lacului Razelm, Jurilovca e o comună aparte. Mai mult apă decât pământ, ea era legată până acum două-trei decenii, trup şi suflet, de pescuit. Din cele 30.000 de hectare aflate în administrarea ei, 20.000 sunt ape şi stuf - deci, două treimi din suprafaţă, şi doar 10.000 sunt de pământ. Peste toate sunt stăpâni cei 4.600 de locuitori, majoritatea lor, lipoveni.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SILVIA - Deva, F. AS nr.1165 - "Există vreun tratament pentru cancer pulmonar?"
Indiferent de forma tumorală dezvoltată - cancer pulmonar cu celule mici sau cu celule mari - trebuie să înţelegeţi că tatăl dvs. se confruntă cu una dintre cele mai frecvente şi agresive patologii neoplazice, de cele mai multe ori însoţită de un prognostic nefavorabil. Acest lucru se datorează faptului că neoplasmul pulmonar este asimptomatic, altfel spus, nu produce simptome cât timp boala nu este avansată şi, de obicei, însoţită de determinări secundare (metastaze).
Citeste tot articolul
"Urmând tratamentul d-lui biolog ANDI LICIU, m-am vindecat de adenom de prostată"
Am 75 de ani, şi la această vârstă bărbaţii se confruntă cu probleme legate de prostată. Având şi eu această suferinţă, am refuzat operaţia şi am căutat o vindecare naturistă. Citind revista Asul Verde, m-am oprit la tratamentul indicat de d-l biolog Andi Liciu din Bucureşti (telefon 0722/45.07.60), care prepară produse din plante medicinale cu propolis.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Mărturisesc că săptămânalul "Formula AS" m-a cucerit încet şi sigur, iar acum sunt impresionat de minunatele lecţii de omenie pe care le găzduieşte în paginile sale. Deschiderea şi dăruirea sufletească, mărturisită prin sfaturi, experienţe, trăiri, este copleşitoare şi mult apreciată de către cei aflaţi la greutate şi în suferinţă. Şi eu am beneficiat de multe din sfaturile date la rubricile "Cititorii răspund"
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: GĂLBENELELE
Numele latin - Calendula - vine de la faptul că romanii credeau că gălbenelele înfloresc la fiecare început nou de lună (calendae). Vechii egipteni o preţuiau, crezând că dăruieşte tinereţe şi frumuseţe. Hinduşii îşi împodobeau altarele din temple cu calendule, în vreme ce perşii şi grecii decorau cu petale de gălbenele mâncărurile destinate ospeţelor. În zilele noastre, planta este preţuită mai ales pentru virtuţile ei legate de sănătate (este antiseptică, vindecă bolile de stomac şi, mai ales, afecţiunile dermatologice).
Citeste tot articolul
Remedii populare împotriva muşcăturilor de insecte
A venit, în sfârşit, vara! Ce poate să fie mai plăcut în zilele calde, decât o evadare la pădure, la iarbă verde, lângă un lac?! Nimic de zis, dacă nu te-ai întoarce acasă pişcat la sânge de purici, de ţânţari şi, doamne fereşte, chiar de căpuşe. În rândurile care urmează, vă întindem o mână de ajutor: câteva leacuri naturale împotriva muşcăturilor de insecte, luate din experienţa de veacuri a satelor româneşti
Citeste tot articolul
AMIDONUL: o otravă?
Dacă în cazul zahărului, al cărnii sau al uleiului cunoştinţele despre efectele lor asupra sănătăţii sunt precise, în ceea ce priveşte amidonul, vidul de informaţie este imens. Nu ştim cât amidon consumăm în medie şi, mai ales, nu ştim ce fel de amidon consumăm, pentru că există mai multe feluri de amidon, cu efecte cât se poate de diferite asupra organismului. Nutriţioniştii sunt mai preocupaţi de efectele zahărului sau ale cărnii decât de cele ale acestei substanţe atât de prezente în alimentaţia noastră de zi cu zi.
Citeste tot articolul
Cum ne apărăm de formele nesănătoase de amidon?
Foarte mulţi dintre oamenii convinşi de avantajele alimentaţiei naturale solicită antidoturi împotriva ingredientelor periculoase, omniprezente în alimentele din magazine. Adevărul este că substanţele nocive, cum ar fi zahărul, îndulcitorii artificiali, amidonul modificat etc., s-au infiltrat atât de eficient în hrana cea de toate zilele, încât sunt aproape imposibil de evitat complet. De aceea, este bine să avem la îndemână câteva remedii de protecţie, adică plante medicinale sau alimente-medicament care, administrate în cantităţi mici sau medii, să anuleze efectele nedorite ale otrăvurilor lente din hrană.
Citeste tot articolul
Secretele franţuzoaicelor
Franţuzoaicele sunt printre cele mai admirate femei din lume şi au un farmec greu de definit - elegante, rafinate, misterioase... În ţara care dă tonul modei şi parfumurilor, simplitatea şi naturaleţea sunt la mare preţ. Misterul frumuseţii lor nu a fost încă dezlegat. Iată, însă, câteva "repere":
Citeste tot articolul
Dieta franţuzoaicelor
Brânzeturi sofisticate, vinuri aromate, produse rafinate de patiserie - croissante, baghete - la fiecare colţ de stradă. Şi totuşi, femeile din Franţa sunt vestite pentru silueta lor subţire, menţinută până la vârste înaintate. Cum reuşesc, oare? Nutriţioniştii au aruncat o privire în obiceiurile lor culinare şi iată ce au observat:
Citeste tot articolul
MARILE LACURI - Tărâmul celor o mie de zei
Capul Doloşman, nordul Dobrogei. Cel mai spectaculos sit arheologic din ţara noastră: o cetate veche de aproape trei milenii, căţărată pe cel mai înalt promontoriu de pe malul lacului Razelm. Un loc care i-a magnetizat pe traci, pe greci, pe romani şi pe turci, pe lipoveni, pe bulgari şi pe ruşi, un tărâm binecuvântat de zeii şi Dumnezeul tuturor acestor popoare, şi pe care noi, cei de astăzi, nu am învăţat încă să-l preţuim la valoarea lui. Bun venit la Orgame, pe tărâmul celor o mie de zei!
Citeste tot articolul
Secretele pământului - de vorbă cu cercetătorul ŞTEFAN MARINCEA, de la Institutul de Geologie al României
Eu vin dintr-o familie de ingineri şi de medici. Într-adevăr, este greu de imaginat că îţi poţi alege o meserie într-atât de diferită de cea a părinţilor şi a fraţilor tăi. Când eram tânăr, m-am gândit mult cum să împac cele două pasiuni: cea pentru ştiinţele vieţii şi cea pentru inginerie, ambele prezente în viaţa de zi cu zi a familiei mele. Şi răspunsul la această dilemă a fost geologia. M-au întărit şi superbele peregrinări prin munţi din timpul liceului.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Auzim şi citim mereu pledoarii şi sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos. Cu cât bolile omului modern fac mai multe victime, cu atât se înmulţesc în mass-media medicii, biochimiştii, nutriţioniştii, terapeuţii care ne explică ce e nociv şi ce e benefic pentru organismul nostru, ne expun descoperiri de ultimă oră ale cercetătorilor. Numai că teoriile şi indicaţiile lor practice se bat adesea cap în cap.
Citeste tot articolul
Cu mâna pe inimă
Când se aştepta mai puţin, i-am pus mâna în dreptul inimii şi apoi am tăcut amândoi. Afară era întuneric şi creştea un soi de beznă şi în noi, iar în lume se auzea doar inima lui cum bătea, gata să spargă zidul gros, dintre mine şi el. Aş fi vrut atunci, în noaptea cea neagră, în care i-am ţinut pentru nu-mai-ştiu-a-câta-oară inima în palme, să-i spun mai mult în cuvinte, decât prin gesturi, că îl iubesc. A închis ochii, şi-a aşezat într-un timp mâna peste palma mea, şi mi-am dorit atunci, pentru prima dată, să fim împreună până la capătul existenţei.
Citeste tot articolul
Magia mângâierilor
Atingerea este muzica pielii. Naşte emoţii precum un cântec. O mângâiere fugară poate stârni vibraţii profunde, ca o melodie auzită întâmplător. În orice relaţie - de prietenie sau de iubire - atingerile au un rol important. Cuvintele capătă mai multă putere dacă sunt însoţite de o îmbrăţişare, de-o mângâiere, de-o mână aşezată pe umăr. Toţi suntem dornici de a atinge şi de a fi atinşi. Poate pentru că este o formă de comunicare mai sinceră, care nu se poate truca.
Citeste tot articolul
Scrisori de la cititori
Mă numesc Melania şi vă scriu din dorinţa de a comunica cu cineva, de a-mi da o sugestie, un sfat, în problema mea. Am 38 de ani, sunt căsătorită şi am o fetiţă de 10 ani, foarte reuşită şi foarte bună la învăţătură. Până aici totul este OK. Marea problemă este că, deşi sunt căsătorită, viaţa mea intimă, de peste 5 ani, practic, nu mai există. Soţul meu îmi este ca un tată şi nimic mai mult. Ce folos că este un om bun, calm, care mă ajută şi în problemele casnice, dacă relaţia noastră este doar platonică?
Citeste tot articolul
MARINELA VASILICA ARDELEAN - Prinţesa vinului şi regina şampaniei
Dacă rămâneam acasă, în Maramureş, întâlnirea cu vinul nu s-ar fi produs niciodată. Soarta mea a vrut altfel. La 18 ani am plecat la muncă, în Italia, aşa cum au făcut atâţia români. Acolo am lucrat pentru familia Marcello del Mayno, Giuseppe şi Beatrice (conte şi contesă), care se ocupă din moşi strămoşi de producerea şi vânzarea vinului. Unul din fraţi cultivă viţa, altul are pivniţele, altul este producătorul direct al vinului. Cineva din familie se ocupă de promovarea lui, altcineva de deschiderea de noi pieţe.
Citeste tot articolul
Bisericile moţilor - Mânăstirea Poiana Sohodol din Alba
Cătunele uitate din creierii munţilor ascund, uneori, locuri tainice, pe care doar dorul de Dumnezeu ne face să le găsim, îndreptându-ne paşii într-acolo. În ziua Învierii Domnului, am trecut întâmplător pragul Mânăstirii Poiana-Sohodol, din judeţul Alba, pentru a aşeza sub protecţie sfântă griji, păcate, dar şi muguri de bucurii. Locaşul acesta de pe coamele Apusenilor este o rugăciune continuă, rostită laolaltă de moţi şi dusă mai departe, spre cer, de călugări.
Citeste tot articolul
Posturile Negre (ajunările)
Se ţin astfel: * Luni: pentru orice dorinţă, cerere pe care o facem şi dorim să ne fie împlinită (căsătorie, serviciu, examene, copii, înţelegere în căsnicie, ascultare din partea copiilor şi tot ce ne dorim cu binecuvântare de la Dumnezeu spre binele nostru şi al familiei). * Miercuri: pentru năpastă (învinuiri nedrepte la serviciu sau acasă, când eşti purtat prin judecăţi şi dreptatea trebuie să câştige, să se descopere adevărul că eşti nevinovat, pentru limpezirea situaţiei, pentru scoaterea la iveală a adevărului).
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII IUNIE
Iunie se poate dovedi pentru mulţi dintre noi cea mai simpatică lună a anului, căci ambii benefici, Venus şi Jupiter, se întâlnesc în Leu, zodie a iubirii, creativităţii şi a distracţiei. Şi copiii pot fi concepuţi cu uşurinţă în această perioadă. E o lună numai bună pentru vacanţe, căci această combinaţie energetică nu ne trezeşte hărnicia. Semnele de foc sunt cele avantajate, în primul rând, de planete, în iunie, pentru că se pot aştepta la întâmplări surprinzătoare, aproape magice, în special în cea de-a doua jumătate a lunii.
Citeste tot articolul
ANDRÉ RIEU - Regele valsului vine la Bucureşti
Poate vă întrebaţi ce ar putea să aibă în comun André Rieu, violonist şi dirijor de muzică clasică, cu Madonna sau cu The Police?! Ei bine, toţi s-au aflat în 2008, în topul vânzărilor mondiale de discuri. Sau ce ar putea să caute el alături de Lady Gaga şi Michael Bublé, în concert?! Şi totuşi, toţi trei i-au cântat reginei Elisabeta a II-a a Angliei, în 2009, la un dineu. Iar acestea sunt doar câteva dintre reuşitele dirijorului olandez în vârstă de 65 de ani.
Citeste tot articolul