Uşor cu pianul pe scări
Atingerea este muzica pielii. Naşte emoţii precum un cântec. O mângâiere fugară poate stârni vibraţii profunde, ca o melodie auzită întâmplător. În orice relaţie - de prietenie sau de iubire - atingerile au un rol important. Cuvintele capătă mai multă putere dacă sunt însoţite de o îmbrăţişare, de-o mângâiere, de-o mână aşezată pe umăr.
Toţi suntem dornici de a atinge şi de a fi atinşi. Poate pentru că este o formă de comunicare mai sinceră, care nu se poate truca. Sau poate pentru că toţi avem nevoie de reconfirmarea unor sentimente. Însă atingerile nu sunt bine primite oricând şi oricum. Dincolo de spaţiile şi momentele protocolare, chiar şi în intimitate, şi mai ales acolo, ai nevoie de o ştiinţă sau de un instinct al atingerilor. Abuzul de mângâieri, oricât de straniu ar suna, dăunează unei iubiri. Avalanşa de sărutări şi îmbrăţişări nu creşte intensitatea sentimentelor, ci o scade. Ca să ardă, iubirea are nevoie de spaţiu, de oxigen.
Sigur că sunt clipe în care atingerile au farmecul şi rostul lor. Dar este absolut necesar şi un timp al intervalului, al aşteptării, al încărcării pasionale, care trebuie folosit ca atare, şi nu eliminat. Cum sentimentalismul care întrece măsura transformă o poezie într-o dulcegărie ieftină şi respingătoare, aşa şi excesul de mângâieri duce la saţiu, dacă nu cumva provoacă iritare. Lipsa unui timp de respiro între îmbrăţişări omoară dorinţa. Prin repetare exagerată, gestul se goleşte de conţinut, de sens, de emoţie, şi nu mai este decât o mişcare mecanică.
Când îndrăzneşti să-i aşezi, pentru prima oară, iubitei tale, o buclă de păr rebelă după ureche, trăieşti un moment de magică înfiorare. Dacă vei face asta de cincizeci de ori pe zi, zile în şir, oricât de mult ţi-ar plăcea fiorul şi estetica gestului, acesta va sfârşi prin a deveni sec, inutil şi enervant.
La fel cum o declaraţie de natură divină, ca "te iubesc", se va transforma într-o biată lozincă, prin rostirea prea deasă, adresată oricui şi indiferent de context, tot astfel şi îmbrăţişarea se devalorizează şi nu va mai spune nimic, dacă nu o cultivi cu înţelepciune.
Nu, nu pledez pentru o programare a îmbrăţişărilor, a tandreţei, a exprimării sentimentelor prin atingeri. Cred însă că emoţia creşte precum o floare, când ai grijă de ea, când îi dai ce are nevoie, şi se sufocă, dacă o uzi prea tare, sau o ţii prea expusă la soare.
Primejdia golirii de emoţie a magiei atingerilor poate veni nu numai de la cel care îşi oferă gesturile în exces, ci şi de la cel care nu e capabil să obţină mângâierile în mod firesc, de la sine, prin emoţia pe care o transmite, şi le cere în mod explicit. Relaţia îşi pierde dimensiunea tainică a iubirii, atunci când pretinzi, cu subiect şi cu predicat, să fii mângâiat, îmbrăţişat, iubit. Iar dacă solicitarea devine cotidiană, pasiunea va dispărea pentru totdeauna.
Reversul problemei este la fel de adevărat: iubirea suferă şi atunci când atingerile sunt prea rare. Iar când îmbrăţişarea este respinsă brutal, emoţia riscă să-şi schimbe polul, din pozitiv în negativ.
CLAUDIU TÂRZIU
Sfinţişorul mângâierilor
Am fost un adolescent visător şi noros. Părea că trăiesc într-o lumină norocoasă şi intensă, fără de margini. Zi de zi, ceas de ceas, viaţa îmi era îmbibată de o tărie a purităţii, a îndrăgostirii şi a gândirii, cu care nu m-am mai reîntâlnit apoi, oricâte alte clipe frumoase mi-au ieşit în cale. Iar timpul trăit atunci mi-a format decisiv, pentru toată viaţa, felul de a iubi.
Treptat, felul ăsta al meu de a mă îndrăgosti, năvalnic şi cumva virginal, de parcă aş fi căutat mereu absoluturi, în plimbări parfumate cu săruturi şi cu mângâieri, a făcut să mi se ducă buhul. Mai în glumă, mai în serios, fetele începuseră să-mi spună "sfinţişorul mângâierilor". Până când, una dintre ele, s-a apropiat de mine altfel. O văd şi acum. Înaltă, îndrăzneaţă şi relaxată, cu pletele roşii ca o amazoană de foc. Paulina. La început, s-a lăsat şi ea prinsă în magia comunicării curate şi totale cu mine, prin cuvinte şi mângâieri liliale, în farmecul învăluitor, ca o morişcă braziliană, în care eram expert. Ne plimbam sfioşi şi febrili, pe sub castanii înfloriţi de la Şosea. Era, de acum, sfârşitul liceului. Paulina voia să urmeze altă facultate decât mine, iar asta dădea un plus de dramatism legăturii noastre. Trăiam amândoi o Apocalipsă amânată, care ne-a făcut să ne îndrăgostim până peste cap. Am început să evadăm din oraş. Ne duceam departe, cât mai departe, prin păduri şi pe margini de lac.
În iarba verde a verii, o sărutam şi o mângâiam mai cu dor. De parcă s-ar fi pregătit să plece cu un vapor, la capătul lumii. Până când, într-o zi, cum stăteam aşa tolăniţi pe iarbă, în soarele de mai, Paulina mi-a spus cu ochii închişi: "Tu nu ştii că atunci când o femeie te sărută, îţi dă cheile Paradisului?". Atunci, zalele mele de visător au căzut ca într-o iluminare. Şi ne-am iubit chiar acolo, în iarba înaltă, sub cerul care nu mai conta. Şi-am auzit amândoi cum muzica acelei balade, abia murmurată de vânt, în care trăisem, se duce. Mângâierile mele curate îşi căutau alt stăpân.
VALENTIN IACOB
Reproduceri după picturi de FELIX AFTENE