Indiferent de forma tumorală dezvoltată - cancer pulmonar cu celule mici sau cu celule mari - trebuie să înţelegeţi că tatăl dvs. se confruntă cu una dintre cele mai frecvente şi agresive patologii neoplazice, de cele mai multe ori însoţită de un prognostic nefavorabil. Acest lucru se datorează faptului că neoplasmul pulmonar este asimptomatic, altfel spus, nu produce simptome cât timp boala nu este avansată şi, de obicei, însoţită de determinări secundare (metastaze). Chiar şi aşa, evoluţia cancerului pulmonar depinde de un număr de factori, inclusiv de extensia bolii în momentul descoperirii ei, de starea generală de sănătate a pacientului, de vârstă, de tipul histologic şi, bineînţeles, de forma terapeutică prin care neoplasmul este abordat.
În principiu, opţiunile de tratament pentru cancerul pulmonar includ: îndepărtarea chirurgicală a tumorii şi a ţesutului de vecinătate, chimioterapia, radioterapia sau unele combinaţii ale acestora. Şi, dacă în cazul tatălui dvs. intervenţia chirurgicală nu este practicabilă, chimioterapia şi, în prezent, radioterapia rămân metodele de tratament consacrate deşi, atât chimioterapia, cât şi radioterapia sunt, din păcate, terapii paliative în combaterea cancerului pulmonar. Totuşi, unele chimioterapice mai noi determină mai puţine reacţii adverse decât citostaticele din trecut, la fel cum progresele făcute în centrarea radiaţiilor asupra ţesuturilor canceroase au redus substanţial complicaţiile asociate cu folosirea lor.
Abordarea naturistă a cancerului pulmonar, dar şi a neoplaziilor cu alte localizări, trebuie să se înscrie pe câteva coordonate esenţiale, cum ar fi: menţinerea unui sistem imunitar sănătos şi competent, aportul mare de amigdalină (vit. B17) în organism, consumul unor mari cantităţi de minerale, agenţi anti-inflamatori şi antioxidanţi naturali, echilibrarea PH-ului din organism. Sigur, în farmaciile naturiste se găsesc multe produse care întrunesc cerinţele terapiilor anti-neoplazice (imunostimulatoare, antitumorale, antioxidante), însă, pentru cancerul pulmonar, m-aş opri la câteva remedii care au pus în evidenţă modificări semnificative în evoluţia bolii, şi care deţin proprietăţi inhibitoare directe asupra celulelor cancerigene constituite în tumori pulmonare. Unul dintre acestea este CANTICER, produs care acţionează prin refacerea energiei vitale a organismului, refacerea circulaţiei lichidelor vitale la nivelul masei tumorale şi retransformarea celulelor tumorale în celule sănătoase.
Extractul de Pelin dulce, ARTEMISININ, acţionează prin blocarea factorului de transcriere E2F1, intervenind în distrugerea celulelor canceroase. Produsul trebuie administrat în asociere cu doze suplimentare de fier (fierul se acumulează obişnuit în celulele cancerigene), numai astfel fiind capabil să ţintească celulele maligne şi să nu afecteze celulele sănătoase.
În sfârşit, studii recente arată că APIGENINA, substanţa care se găseşte în special în pătrunjel, este capabilă să distrugă în mare parte celulele cancerului pulmonar. Apigenina poate fi găsită şi în alte alimente, precum ceapa, portocalele sau ţelina.
Cu siguranţă, mai există şi alte soluţii terapeutice destinate combaterii cancerului pulmonar, dar, pentru că descrierea lor ar ocupa prea mult spaţiu redacţional, pe acestea le putem discuta în mod particular.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Am un fâşâit permanent în ureche"
(Răspuns pentru VASILE SURDU, F. AS 1100)
Stimate domn,
Ceea ce descrieţi dvs. se numeşte tinitus. Ca atare, este un simptom şi nu o boală. Tinitus este o manifestare a unei tulburări (nu neapărat a urechii). Există 2 feluri de tinitus - cel obiectiv şi cel subiectiv. Tinitus obiectiv se referă la sunetul auzit atât de pacient, cât şi de medic, cum ar fi de la o tulburare vasculară care cauzează un zgomot în ureche, pe care cel ce îl examinează pe pacient îl poate auzi. Tinitusul subiectiv poate fi perceput doar de pacient şi include multe tulburări, inclusiv cea care vă afectează pe dumneavoastră.
Există multe cauze ale tinitusului, deşi la mulţi pacienţi cauza exactă nu este descoperită. Foarte frecvent, lezarea urechii interne este o cauză, ceea ce ar putea fi şi cazul dumneavoastră (cu antecedente de multiple episoade de infecţie în ureche). În urechea internă, sunt nişte structuri mici, asemănătoare firelor de păr, care se mişcă în relaţie cu undele de sunet, transmiţând astfel impulsuri electrice spre creier, care le interpretează ca sunet. Atunci când acestea sunt lezate, se pot genera impulsuri în mod necorespunzător, ceea ce duce la tinitus.
Alte posibile cauze ale tinitusului includ:
* Vârsta - mai ales după 60 ani, se produce un declin uşor al auzului, care poate fi însoţit de tinitus.
* Blocajul urechii prin ceară - poate duce la tinitus. Deşi ceara, în sine, funcţionează ca să protejeze urechea, prin filtrarea prafului care ar putea pătrunde în ea, atunci cand există în cantităţi mari, poate duce la tinitus.
* Medicamente - cum ar fi antibioticele (vancomicină, eritromicină, neomicină), diureticele (furosemid), aspirina şi alte antiinflamatoare nesteroidiene, medicamentele contra cancerului (vincristina), unele antidepresive.
* Tulburarea vaselor sanguine - produsă de ateroscleroză, anevrisme, hipertensiune, tumori apăsând pe vase.
* Tumori - care cresc chiar pe nervul ce ia semnalele de la urechea internă pentru a le transmite la creier.
* Boala Ménière - este o tulburare caracterizată prin ameţeli, ce ar putea fi însoţită de tinitus.
* Traumatisme - la nivelul capului, provocate de lovituri sau accidente rutiere.
* Depresia - poate agrava sau chiar genera tinitusul.
* Infecţii ale urechii - tinitusul dispare odată cu rezolvarea infecţiei.
* Tulburări neurologice - cum ar fi accidentele vasculare şi scleroza în plăci.
* Sexul masculin, vârsta înaintată şi fumatul pot creşte riscul de a avea tinitus.
Pentru tinitusul cronic, este bine de consultat un medic specialist, pentru analize amănunţite, ca să se elimine alte cauze grave, cum ar fi tumori, accidente vasculare sau alte probleme neurologice.
Sfaturi de prim ajutor
* Evitaţi zgomotele puternice - pot tulbura structurile urechilor. (În acest sens, legislaţia care limitează zgomotele ambientale în locuinţe este binevenită.) Ar fi util dacă cei tineri ar putea fi educaţi să nu mai folosească telefoanele/ipodurile la volume prea mari, căci se supun riscurilor de tinitus.
* Protejaţi-vă urechile de curenţii de aer - Este bine pentru şoferi sau cei care lucrează în birouri cu climatizare să se protejeze, ţinând ferestrele automobilelor închise sau dirijând climatizarea în altă direcţie, pentru a se proteja de curenţii care ar putea declanşa tinitus.
* Curăţirea urechii - este importantă, pentru a reduce cantitatea de ceară din urechi.
* Fumatul - trebuie oprit. Nu doar pentru că este un factor de risc, ci pentru că tulbură energiile organismului, în special ale ficatului, ceea ce ar putea agrava tinitusul, făcându-l mai greu de tratat.
* Medicaţia - în cazul când luaţi medicamente în mod curent, discutaţi cu medicul curant, pentru a vedea dacă vreunul dintre ele nu ar putea fi cauza.
* Luaţi suplimente cu zinc sau vitamina B (în special niacină) - în multe cazuri s-au dovedit utile.
* Faceţi mişcare - calmează tensiunile interne, elimină stresul, un factor important în agravarea sau producerea tinitusului.
Recomandări naturiste
* Plante medicinale - Sunătoarea (Hypericum perforatum) întăreşte energia ficatului, Ginkgo biloba creşte fluxul sangvin în zona urechii, Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) şi Nuca (Juglans regia) ar putea fi de ajutor pentru refacerea nervilor lezaţi. De evitat Salcia (Salix alba), din cauza conţinutului ridicat de substanţe asemănătoare cu acidul salicilic (aspirină).
* Homeopatia - este foarte utilă, mai ales din punct de vedere al tulburărilor profunde, ce stau la baza tinitusului. Unele medicamente, cum ar fi Causticum, China, Chininum sulphuricum, Salicylicum acidum, dau rezultate certe. Totuşi, medicamentele homeopatice individualizate sunt cele mai utile.
* Acupunctura - este excelentă pentru tinitus. Echilibrează energiile organismului. Punctele cele mai utile se pot găsi pe meridianele Rinichi, Ficat, Intestin subţire, Vezică biliară.
Vă urez succes!