RODICA CULCER despre... O dezlănţuire zadarnică
În principiu, orice acţiune menită să reducă evaziunea fiscală este binevenită, mai ales că nivelul de colectare a taxelor în România se situează cu 10% sub media la nivel european, iar evaziunea fiscală a devenit un mod de viaţă în numeroase sectoare ale economiei şi societăţii - de la pensiuni şi restaurante, până la serviciile medicale.
Citeste tot articolul
Săptămâna 10-16 aprilie
La sfârşit de săptămână se simte faptul că marele benefic Jupiter a revenit în mişcare directă, iar micul benefic Venus e în Taur, unde ne trezeşte dragostea de viaţă. Duminică, Venus trece mai departe în Gemeni şi statul în casă nu mai e o opţiune. Dorim să ieşim în lume, îmbrăcaţi frumos, punem mai mult accent pe maniere şi purtăm discuţii mai elevate.
Citeste tot articolul
Despre bisericile Moldovei, cu dragoste
După revoluţia din decembrie 1989, noi, românii, ne-am apucat cu sârg de ridicat biserici. În timpul comunismului era aproape imposibil. A fost o dorinţă uriaşă, care a răbufnit din tainiţele sufletului nostru greu încercat. Adevărul este că ne-am răzbunat cu vârf şi îndesat pe opreliştile lui Ceauşescu. Mici sau mari, de cartier sau de sat, din lemn sau din piatră, bisericile noastre s-au înmulţit şi sunt, slavă Domnului!, majoritatea, arhipline, în duminici şi sărbători.
Citeste tot articolul
TTIP - un parteneriat de speriat Europa
Dacă auziţi sau citiţi despre "TTIP" sau despre "CETA", cu clauza lor "ISDS", luaţi aminte că este vorba de ceva ce doreşte să submineze modul de viaţă european şi românesc. Ce înseamnă TTIP? Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Dar CETA? Acordul Economic şi Comercial UE-Canada. În fine, ce este ISDS? Soluţionarea litigiilor între investitori şi stat - o clauză antidemocratică şi ruşinoasă.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Spectacolul cătuşelor face rating, chiar dacă nu le place unor politicieni"
Protestele de stradă pe acest subiect nu sunt semnificative cantitativ, dar sunt semnificative ca atitudine şi mesaj. Ele au pornit de pe internet, sub sloganuri ca: "DNA să vină să vă ia!", "DNA curăţă clasa politică", "Parlament penal, marş la tribunal!". Aceste propoziţii spun aproape totul despre opinia publică faţă de clasa politică, în general, şi despre Parlament, în special.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CRISTINA, F. AS nr.1157 - "Mă dor rău picioarele, cred că am neurinom Morton"
Într-adevăr, simptomele pe care le acuzaţi par să corespundă neurinomului plantar (Morton), chiar dacă, în mod tipic, nu există nici un semn exterior care să sugereze afecţiunea, cum ar fi o umflătură. Practic, neurinomul Morton se manifestă sub forma unei îngroşări a ţesutului care înconjoară un nerv aflat între două oase metatarsiene, fenomen apărut ca urmare a unei iritaţii, presiuni sau accidentări.
Citeste tot articolul
"APISAN FORTE a salvat viaţa soţului meu"
Încep această scrisoare cu un scurt istoric. În luna octombrie a anului 2011, soţul meu a fost diagnosticat la Spitalul Fundeni, secţia Hematologie, cu Boala Waldenstrom (o boala rară de sânge, caracterizată de prezenţa unui nivel înalt a paraproteinei IgM). Au urmat o serie de analize de sânge şi investigaţii, printre care şi prelevarea de măduvă osoasă (biopsie).
Citeste tot articolul
Dulciuri pentru masa de Paşti
Prăjitură cu banane şi glazură caramel. Ingrediente (pentru 12 bucăţi): 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 80 g unt moale, 80 g smântână acrişoară, 150 g zahăr brun, 3 ouă bătute, 1 lingură aromă de vanilie, 2 banane coapte, zdrobite, ulei sau unt pentru tavă.
Citeste tot articolul
Evitaţi capcana antibioticelor!
Societatea europeană pentru igiena spitalelor apreciază că numărul infecţiilor provocate de microorganisme atinge deja cifra înspăimântătoare de 5 milioane pe an doar în Franţa, Elveţia, Spania şi Germania. Ceea ce înseamnă că din 20 de pacienţi trataţi în regim de internare, unul se infectează. Anual, până la circa un milion de persoane îşi pierd viaţa din această cauză. Şi situaţia s-ar putea înrăutăţi dramatic.
Citeste tot articolul
Astenia de primăvară
Apatie, oboseală accentuată, lipsa tonusului vital... Le ducem de multă vreme în spate, dar parcă beteşugurile vieţii noastre cotidiene devin de nesuportat primăvara, când soarele şi cerul albastru transformă astenia într-o piatră de moară. Reacţionaţi cât mai repede! Testul alăturat, întocmit de un specialist în medicină sportivă, vă va permite să vă cunoaşteţi mai bine starea de oboseală şi să ieşiţi din "cleiul" în care vă închegaţi.
Citeste tot articolul
Remedii contra oboselii
Când vă cedează, iarăşi, nervii şi aveţi nevoie de o porţie de mângâiere, amestecul acesta de ceai este exact ceea ce vă trebuie. Toate ingredientele întăresc nervii şi au, în plus, un gust foarte plăcut. e pun într-o cană mare de ceai, se clocoteşte 1 l de apă şi se toarnă - abia după 2-3 minute - peste ele. (Apa exagerat de fierbinte provoacă evaporarea uleiurilor eterice.) Se acoperă cana cu un capac şi se lasă ceaiul să se infuzeze 5-7 minute.
Citeste tot articolul
Ovăzul
Mâncare preferată a cailor din poveşti, mai nou, ovăzul se bucură de trecere şi la oameni. Verde, se transformă în suc, iar uscat, în fulgi de pus în iaurt. Plantă plină de energie, face bine la toată lumea, atât la trup, cât şi la obraz, aflându-se pe lista de reţete de frumuseţe pentru femei. Dacă vreţi să le folosiţi, va fi nevoie să vă "dotaţi" cu tărâţe de ovăz, fulgi de ovăz sau făină, pe care o obţineţi cu ajutorul blenderului.
Citeste tot articolul
Seva de mesteacăn
Leac străvechi şi celebru, seva de mesteacăn nu face parte doar din Farmacia Naturii, ci şi din dietele de slăbit cu efect garantat. Obţinută primăvara, prin incizii în trunchiul subţirel şi-argintiu, seva de mesteacăn este un "supliment alimentar" natural, ideal împotriva obezităţii şi a celulitei. Se găseşte în magazinele naturiste. Are un gust plăcut, acrişor, uneori uşor şampanizat, dacă e păstrat mai multă vreme în sticle.
Citeste tot articolul
Gerhild, orga şi îngerul
Vria cuprinsese satul încă din ultimele zile ale lui 1989. După decenii de izolare şi frustrare, după ani şi ani de vizite şi pachete şi scrisori cu ţârâita, după nopţi şi zile de vise şi visări, cu şi despre Germania, "der liebe Gott" le ascultase rugăciunile din bisericile lor vechi, scorojite, şi le dăduse saşilor din Viscri libertatea să aleagă: România sau Germania. Cei mai mulţi au plecat încă din primele luni.
Citeste tot articolul
"Satul românesc trăieşte!"
De câţiva ani, în lunile martie-aprilie, satele României iau în stăpânire Bucureştiul. A fost o pauză relativă după sărbători, cu sporadice târguri de produse, dar apropierea primăverii a rupt zăgazurile şi a făcut din Muzeul Satului, din nou, o adresă vindecătoare de nostalgii... Românii, oricât ar fi de orăşeni, au încă sufletul "plecat" la ţară, acolo unde îi cheamă copilăria şi unde mai găsesc o fărâmă de lume vie, adevărată.
Citeste tot articolul
Săptămâna Mare
Când începe Săptămâna Mare, lumea întreagă pare că intră în anotimpul tăcerii. Toate sunt acoperite de-un văl de taină şi de-o lumină smerită, ce parcă nu îndrăzneşte să strălucească deplin, în faţa mult aşteptatei Lumini a Învierii. Drumurile şi gândurile noastre pornesc, mai mult decât altădată, către Golgota şi către Iisus. El a dus singur crucile noastre şi a băut pentru toţi paharul amărăciunii, într-o singurătate şi o tristeţe fără de veac...
Citeste tot articolul
De-a casa
Păşunea raţelor era un triunghi de pământ, de la locul de împreunare a două străzi. Pe suprafaţa ei creştea doar troscot, o plantă medicinală şi hrana preferată a raţelor lăsate acolo, la păscut, de gospodarii din vecinătate. Un şanţ nu prea adânc asigura apa şi spaţiul de bălăceală. Casa pe care ne-a dat-o spre folosinţă pretura plasei Iernut era situată pe latura nordică a acelei păşuni. Doar o cărare ne despărţea de raiul raţelor.
Citeste tot articolul
Recunoştinţă
Scriu şi respir. Respir adânc aerul parfumat al vieţii mele postume şi nu mă mai satur. Când moartea îţi sare în faţă, pe neaşteptate, totul o ia de la zero. Eşti ca un nou născut. Timpul încremeneşte, simţurile capătă limpezime. Pentru prima oară, poţi contempla minunatele lucruri mărunte din viaţă, cele mai importante, pe care le-ai trecut mereu cu vederea.
Citeste tot articolul
"Mamă, aici se simte Dumnezeu"
Bună ziua de peste mări şi ţări şi bogdaproste pentru "Formula AS"! Căci aşa mă simt, ca la o pomană împărătească, ori de câte ori deschid, pe Internet, revista dvs. Pot să spun că trăiesc în România Mare, aici în Australia, împreună cu toţi românii răspândiţi de soartă prin toate colţurile lumii. Prin "Formula AS" ţin o mână pe pulsul românesc, îmi reevaluez viaţa şi dorinţele, călătoresc în timp şi spaţiu spre "eternul mioritic".
Citeste tot articolul
HARRY TAVITIAN - "Am fost întotdeauna oaia neagră a jazz-ului românesc"
Nu ştiu dacă sunt un simbol, nu mă gândesc la asta, nu e treaba mea, ci a oamenilor de jazz, a criticilor şi, foarte important, a publicului. Pe lângă criticile laudative, am avut parte de mulţi contestatari, de cronici negative, şi acum mă bucur că le-am dat atenţie, nu le-am neglijat, pentru că am avut foarte multe de învăţat din ele. Însă, fără doar şi poate, cel ce mi-a dat aripi să merg mai departe a fost dintotdeauna publicul.
Citeste tot articolul
OANA SÎRBU - "Fac ce-mi place. Am cel mai frumos copil din lume, sunt iubită, admirată, iubesc"
Când spui Oana Sîrbu spui "Liceenii", spui Dana, o fată frumoasă, cuminte şi cu note bune la şcoală. Portretul se potriveşte şi în realitate. Modestă dar rafinată, Oana emană tinereţe şi frumuseţe şi nu se potriveşte deloc în tiparele vedetelor de "tip nou", încadrate în departamentul fiţe şi ifose. Deşi a trecut mai bine de un sfert de secol de la succesul cu "Liceenii", Oana refuză să cedeze în faţa timpului şi îşi păstrează aceeaşi alură de adolescentă.
Citeste tot articolul
EUGENIA BOSÂNCEANU - "Am jucat atâtea ţărănci, că mă mir că nu mi-a crescut mohor în pantofi"
Eu, de fapt, mă trag din localitatea Rădăuţi-Prut, din fostul judeţ Dorohoi, care ţinea de Moldova. Sunt deci moldoveancă după naştere. Însă bunicul meu dinspre tată s-a născut la Bosancea, lângă Suceava, în Bucovina. La 14 ani, a plecat să se angajeze argat pe o moşie din judeţul Dorohoi, ca să nu-l ia în armată cu arcanul. S-a şi căsătorit foarte tânăr, ca să aibă "fumul" lui, adică o gospodărie, fiindcă Alexandru Ioan Cuza îi împroprietărea pe cei care aveau un "fum".
Citeste tot articolul
Părintele GHELASIE ŢEPEŞ - stareţul Mânăstirii "Sf. Mucenic Dimitrie" de lângă Sighişoara - "Părintele Arsenie era aspru şi bun. La fel ca domnul Iisus"
Într-o Vinere din Postul mare al Paştilor, paşii şi norocul ne-au purtat către o mânăstire neobişnuit de frumoasă, aşezată în apropiere de Sighişoara, pe podişul înalt al Târnavelor: Mânăstirea "Sf. Mare Mucenic Dimitrie", izvorâtorul de mir. Presimţind, parcă, sărbătoarea ce se apropia, primăvara îmbrăcase în lumină biserica, sfinţii de pe catapeteasmă şi îngerii de lângă altar, dar mai cu seamă chipul părintelui stareţ Ghelasie, care iradia atâta credinţă şi bucurie, încât vorbele lui ne-au mutat soarele primăverii în inimi, însufleţind amintirea Părintelui ARSENIE BOCA, sfântul venerat de toţi credincioşii pământului românesc.
Citeste tot articolul
COSMOS - Când viaţa cade din cer
Găsirea sferei metalice ţine şi nu ţine de întâmplare. O mulţime de cercetători din întreaga lume se îndeletnicesc cu studierea, până în cele mai mici amănunte, a oricărui firicel de materie care ajunge la noi din spaţiu. Printre ei, şi câţiva oameni de ştiinţă de la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie.
Citeste tot articolul
Cartea misterelor
Cucerirea Lunii, realizată în anul 1969, n-a semnificat, cu toată gloria ei, sfârşitul misterelor din Univers. Lărgindu-şi mereu frontierele către exterior, ştiinţa lasă necercetată o zonă obscură de fapte şi întâmplări, care nu ţin nici de domeniul mitologiei, dar nici de acela al cunoaşterii obiective. Textul de faţă încearcă să vă prezinte câteva dintre enigmele a căror rezolvare promite să fie la fel de pasionantă ca şi cucerirea spaţiului interstelar.
Citeste tot articolul
Vin Floriile cu soare?
"Primăvara-ncântătoare/ Scoate iarba pe câmpii./ Vin Floriile cu soare/ Şi soarele cu Florii", spunea Vasile Alecsandri într-una din poezioarele lui. Din păcate, primăvara nu mai ascultă de poeţi, şi anul acesta, anotimpul trage mai mult la ploaie decât la cer senin. Totuşi, iarba a răsărit, văzduhul miroase a soare, şi prin grădini, pomii poartă văluri subţirele şi albe. Drum liber pentru Florii, sărbătoarea aşa de dragă românilor! Şi anul acesta, Bucureştiul dă tonul, încercând să îmbine latura religioasă a sărbătorii cu manifestări culturale şi târguri vesele, ţărăneşti.
Citeste tot articolul