- Apatie, oboseală accentuată, lipsa tonusului vital... Le ducem de multă vreme în spate, dar parcă beteşugurile vieţii noastre cotidiene devin de nesuportat primăvara, când soarele şi cerul albastru transformă astenia într-o piatră de moară. Reacţionaţi cât mai repede! Testul alăturat, întocmit de un specialist în medicină sportivă, vă va permite să vă cunoaşteţi mai bine starea de oboseală şi să ieşiţi din "cleiul" în care vă închegaţi -
TEST
Sunteţi astenici?
1. Când vă simţiţi obosiţi?
A. De câteva zile moţăi cu capul în piept.
B. După prânz, singura dorinţă este să mă culc.
C. Încă de dimineaţă, de cum mă trezesc, mi se pare că abia mă târăsc.
2. De cât timp a început această stare de moleşeală?
A. De câteva zile.
B. De câteva săptămâni.
C. De câteva luni.
3. Vă simţiţi refăcuţi după o noapte dormită bine?
A. Da, într-adevăr.
B. Mai curând, da.
C. Nu.
4. Contractaţi mai uşor decât de obicei gripă, infecţii ori alte mici neplăceri legate de sănătate?
A. Nu.
B. Da, într-adevăr.
C. Da, şi în plus cu febră.
5. Practicaţi cu regularitate o activitate fizică?
A. Nu am întotdeauna chef, dar după o şedinţă de sport mă simt mai în formă.
B. Nu atât de regulat ca înainte, pentru că fac eforturi din ce în ce mai greu.
C. De câteva luni n-am mai făcut nimic.
6. Cum se manifestă oboseala dvs.?
A. În unele seri mă răpune somnul.
B. Am impresia că funcţionez doar cu 80% din capacităţile fizice.
C. Nu am reflexe fizice şi nici intelectuale.
7. Ce fel de somn aveţi?
A. Simt nevoia să dorm mult.
B. Adorm uneori greu, dar după aceea dorm ca un buştean.
C. Sufăr din ce în ce mai mult de insomnie.
8. Ce fel de apetit aveţi?
A. Mănânc la fel de bine ca înainte.
B. Mănânc neregulat, ronţăi câte ceva.
C. Uneori nici nu am chef să mă aşez la masă.
9. În săptămânile sau lunile trecute, v-aţi confruntat cu una sau mai multe din următoarele situaţii.
A. Lipsa week-end-ului.
B. Infecţie (gripă, bronşită, guturai), naştere, schimbarea serviciului sau a locuinţei.
C. Cură de slăbire, griji de ordin afectiv sau familial (despărţire, doliu).
Notaţi literele care se potrivesc cu situaţia dvs.
REZULTATELE TESTULUI
Majoritate de A
Aveţi o oboseală trecătoare
Suferiţi de oboseală trecătoare. Cel mai des, aceasta coincide cu perioadele în care aveţi mai multă treabă şi, prin urmare, dormiţi mai puţin. Este natural să aveţi nevoie de recuperare. Corpul vă trimite un mesaj de chemare la ordine, pentru a evita să cădeţi în adevărata oboseală. Alimentaţie neregulată, lipsă de somn sau de sport... Acest test v-a permis să reperaţi motivele slăbiciunii dvs. şi să le remediaţi.
Majoritate de B
Atenţie, oboseala dvs. devine cronică
Sunteţi din ce în ce mai mult supuşi stărilor de oboseală şi nu le mai puteţi ignora. Nu vă speriaţi, totuşi: efortul profesional, o schimbare de ritm existenţială sau o infecţie O.R.L. care s-a prelungit nu sunt de-ajuns să pună jos, pentru multă vreme, un organism sănătos.
Majoritate de C
Oboseala dvs. e boală
Interveniţi fără întârziere împotriva acestei oboseli care vă chinuie de mult timp. Sunteţi epuizaţi fizic şi surmenaţi intelectual, ceea ce accentuează şi mai mult senzaţia de oboseală. Aceasta survine uneori după un efort sau, progresiv, după multe insomnii, mese sărite şi stres. Oricare ar fi originea ei, vă secătuieşte trupul şi rezervele de energie, vă modifică psihicul şi performanţele, în general.
Este momentul să vă examinaţi modul de viaţă şi să depistaţi dezechilibrele.
SFATURI DE PRIM AJUTOR
Remedii din plante
Deşi tratatele de medicină nu o abordează ca atare, oboseala de primăvară, cunoscută şi sub numele de "astenie de primăvară", este o realitate clinică.
Există câteva cauze, pentru care sindromul se manifestă în cursul primăverii:
* alimentaţia din timpul iernii, mai săracă în crudităţi, legume, zarzavaturi, fructe;
* frigul solicită energetic mai mult organismul;
* infecţiile - mai frecvente în timpul iernii (viroze, infecţii acute de căi respiratorii) - lasă, de asemenea, o astenie în urma lor;
* obiceiurile alimentare (cel puţin în zona noastră geografică) de a avea o dietă hiperlipidică (grăsimi animale) sau bogată în carne de porc - solicită, de asemenea, mult mai mult organismul.
Manifestările clinice sunt uşoare, fapt pentru care de multe ori nu li se acordă importanţă, sau sunt corelate cu alte manifestări: apatie, cefalee, somnolenţă, scăderea randamentului în munca fizică şi intelectuală.
Tratamentul este accesibil şi se poate rezuma doar la remedii naturiste:
* dietă bogată în crudităţi, fructe şi zarzavaturi de primăvară (urzici, untişor);
* remedii fitoterapice.
Iată câteva dintre ele:
* Mugurii foliari de alun (Corylus avelana). Alunul este un arbust cu o vitalitate deosebită, fiind primul care înmugureşte primăvara (sfârşitul lui februarie, începutul lui martie). Se folosesc mugurii foliari (nu amenţii), adică frunzele foarte tinere (nu mâţişorii).
Mod de preparare: se usucă în strat subţire şi se face o infuzie de 10 minute, care se bea dimineaţa, timp de 6-8 săptămâni, îndulcită cu miere; se pot folosi şi ca extract în vin, în procent de 3%, macerat timp de două săptămâni, după care se filtrează şi se ia în doză de 3 linguri pe zi.
* Angelica arhangelica este o altă plantă tonică, cunoscută ca atare din cele mai vechi timpuri. O tradiţie etnoiatrică românească zice că este o plantă folosită de haiduci ca să prindă putere. Se foloseşte rădăcina macerată în palincă, timp de două săptămâni. Doza este de 3 linguriţe pe zi.
* Sucul de orz verde. Este un remediu bogat în minerale şi enzime detoxifiante (superoxiddismutază, catalază). Se găseşte în farmacii sau se poate prepara în casă, din orz verde. Când orzul ajunge la dimensiunea de 10-15 cm, se recoltează şi se stoarce sucul cu un aparat casnic. Se beau 10-15 ml/zi de suc de orz făcut în casă.
* Kalium phosphoricum este un remediu homeopatic indicat astenicilor, în special celor cu suprasolicitare intelectuală, cu tulburări de vedere ("ochi obosiţi") şi cefalee.
De reţinut: există mai multe boli care se manifestă la fel ca astenia de primăvară. De aceea, dacă nu se ameliorează sau nu trece în 3-6 săptămâni, este indicat să consultăm un medic.