Societatea europeană pentru igiena spitalelor apreciază că numărul infecţiilor provocate de microorganisme atinge deja cifra înspăimântătoare de 5 milioane pe an doar în Franţa, Elveţia, Spania şi Germania. Ceea ce înseamnă că din 20 de pacienţi trataţi în regim de internare, unul se infectează. Anual, până la circa un milion de persoane îşi pierd viaţa din această cauză. Şi situaţia s-ar putea înrăutăţi dramatic. Căci una din cele mai redutabile arme ale medicinei - antibioticele - ameninţă să devină inutilă. Încă de pe acum, numeroase antibiotice nu mai au niciun efect. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că omenirea se îndreaptă către o eră post-antibiotice, când infecţiile banale şi leziunile minore, considerate multă vreme ca fiind inofensive, vor conduce din nou la un deznodământ fatal. Trebuie să înţelegem că, într-un viitor previzibil, vom muri din pricina unui abces dentar sau a unei infecţii urinare?
Triumful bacteriilor
De milioane de ani, bacteriile îşi modifică structura atunci când ceva le ameninţă înmulţirea şi propagarea. Iar antibioticele sunt cei mai eficienţi inamici ai lor. Dezvoltarea masivă pe care au cunoscut-o aceste produse farmaceutice îşi are punctul de pornire într-un experiment efectuat într-un laborator londonez, în anul 1928. Cercetătorul britanic Alexander Fleming a observat atunci proprietăţile deosebite ale unei ciuperci de mucegai, care era capabilă să distrugă bacteriile. Paisprezece ani mai târziu, îşi începe marşul triumfal un medicament numit penicilină şi, dintr-odată, infecţii care provocau moartea pacienţilor sunt vindecabile: febra puerperală, rănile purulente, septicemia sau congestia pulmonară. "Astăzi, noi privim cu nostalgie perioada dintre anii 1930 şi 1970, socotind-o epoca de aur a antibioticelor", spun microbiologii. "La data aceea, mulţi erau convinşi că problema infecţiilor a fost rezolvată odată pentru totdeauna."

Răceala nu se tratează cu antibiotice

În mod normal, microorganismele n-ar trebui să constituie o problemă. În organismul uman există un număr imens de bacterii, care îl depăşeşte de câteva ori pe acela al celulelor corpului. De regulă, sistemul nostru imunitar reuşeşte să le ţină foarte bine sub control. Cu unele excepţii. Persoanele care sunt deja slăbite în urma unor operaţii sau din cauza unor boli cronice ajung, câteodată, în situaţia de a nu mai putea lupta cu germenii patogeni. Medicina din zilele noastre este aptă să execute intervenţii chirurgicale pe care nimeni nu şi le-ar fi putut imagina acum un deceniu. Salvaţi de la moarte cu ajutorul lor, pacienţii îşi pierd viaţa din cauza microorganismelor din spitale. Ei vin în contact cu un spectru de germeni modificaţi, ce au devenit imuni la medicamentele folosite până acum.
Un război nedrept

Comunitatea Europeană intenţionează să elaboreze cât mai curând o nouă strategie, care să cuprindă reguli clare privind utilizarea antibioticelor în medicina umană şi în zootehnie. Căci, pentru a intra în contact cu germenii prin intermediul alimentelor ingerate, nu e nevoie să întreprinzi o călătorie pe meleaguri străine. În fermele europene de animale se face uz masiv de antibiotice. Cu toate că din 2006 este interzisă introducerea medicamentelor în furaje pentru accelerarea creşterii animalelor, mulţi veterinari sunt dispuşi să elibereze cu destulă lejeritate reţete, în scopul prevenirii unor eventuale epizootii.
Cu prilejul unei anchete efectuate de autorităţile sanitar-veterinare din landul german Renania de Nord-Westfalia, s-a constatat că nouă curcani din zece fuseseră la un moment dat trataţi cu antibiotice, produse farmaceutice de uz uman, destinate unor situaţii de forţă majoră. Asociaţia pentru protecţia naturii şi a mediului din Germania a informat recent că, la un control prin sondaj efectuat asupra cărnii de curcan, s-au găsit bacterii rezistente la 88% din probe!
Arme noi contra germenilor ucigaşi

Între timp, evenimentele cotidiene presează, terminându-se, adesea, cu tragedii. În decembrie anul trecut, într-o clinică din Germania, bacteriile multirezistente de tip Acinetobacter baumannii au infectat 31 de persoane, dintre care douăsprezece au decedat. Germenul patogen provenea de la un pacient care făcuse o călătorie în Turcia. În cele din urmă, spitalul a apelat la o metodă neobişnuită pentru a stopa răspândirea microbului: a montat 600 de clanţe speciale la uşi. Deoarece în mediul intraspitalicesc mâinile sunt principalul vehicul transportator de microbi, noile clanţe conţin cupru, un metal cu acţiune antibacteriană de mult cunoscută. Decât nimic...
Cum ia naştere rezistenţa la antibiotice

Situaţia iniţială
Dintre numeroasele bacterii, doar puţine manifestă de la început imunitate la antibiotice. Unele tipuri sunt în general insensibile, altele dezvoltă mutaţii incidentale în genele lor.
În prezenţa medicamentului
Atunci când bacteriile sunt combătute cu un antibiotic, medicamentul omoară toţi germenii care nu sunt imuni. Aceştia pot fi şi bacterii "bune", ce protejează organismul împotriva infecţiilor.
Înmulţirea
Acum n-au mai rămas decât bacterii rezistente, iar ele se pot extinde nestânjenite pe spaţiul ocupat anterior de germenii nerezistenţi, alimentându-se din resursele ce stăteau la dispoziţia acestora.
Transmiterea
Unele tipuri de microbi transmit imunitatea lor la antibiotice şi către alte bacterii, consecinţa fiind o extensie foarte rapidă a rezistenţei la tratamentul medicamentos.
Germenii ucigaşi din clinici

Staphylococcus aureus
Microbul de formă rotundă se stabileşte de obicei, în mod natural, în nas ori faringe. Dacă ajunge însă în răni deschise, el poate da naştere la o infecţie sau chiar la o septicemie. Deosebit de periculoasă este tulpina MRSA (stafilococul meticilino-rezistent).
Escherichia coli
Bacteriile de tip coli fac parte din flora intestinală. Din cauza unei igiene intime defectuoase, ele pot declanşa la femei infecţii ale căilor urinare sau, dacă pătrund în tubul digestiv prin cavitatea bucală, sunt capabile să provoace diaree.
Klebsiella pneumoniae

Acinetobacter baumannii
Este vorba de germenul multirezistent care a infectat 31 de pacienţi internaţi în Clinica universitară din oraşul german Kiel. El se transmite prin contact corporal - eventual şi prin aer - şi generează inflamaţii grave.
Cum evităm capcana antibioticelor?
- Noi, oamenii, avem posibilitatea de a lua măsuri pentru a ne apăra de germenii patogeni rezistenţi. Iată trei răspunsuri la cele mai importante întrebări -
A. De ce anume trebuie să ţinem seama, când luăm antibiotice?
Prima întrebare pe care s-ar cuveni să ne-o punem ar fi: reprezintă tratamentul cu antibiotice, cu adevărat, o necesitate? 90% dintre infecţiile căilor respiratorii superioare sunt de natură virală, deci antibioticele nu ne ajută cu nimic la o viroză sau gripă. Ele devin utile numai atunci când, în cursul bolii, se produce o suprainfectare cu bacterii. În acel moment, va fi important să distrugem microbii - în majoritatea cazurilor, e vorba de streptococi - deoarece ei pot să îmbolnăvească inima ori să afecteze rinichii. Dacă medicul suspectează o astfel de infecţie, soluţia optimă este să se facă o cultură microbiană: bacteriilor li se creează condiţii de înmulţire în laborator, pe un mediu de cultură, pentru a se stabili care antibiotic acţionează mai eficient contra lor. Ulterior, germenii vor putea fi distruşi ţintit, fără întrebuinţarea unui antibiotic cu spectru larg, aşa cum se face de obicei, care ar acţiona nespecific, favorizând rezistenţa microbilor.
În cazul când antibioticul este realmente necesar, el trebuie luat exact aşa cum l-a prescris medicul, deci, respectând cu stricteţe doza, ca şi durata tratamentului. Altfel, riscăm să nu omorâm toţi germenii, iar ei se vor înmulţi din nou, îndată ce "bombardamentul medicamentos" a încetat. Prin urmare, există riscul unei recidive.
B. Avem la dispoziţie alternative naturale?

C. Cât de periculoasă este carnea contaminată?
Testele pun mereu în evidenţă prezenţa unor germeni rezistenţi pe toate felurile de carne consumate în mod obişnuit. Riscul de infectare este totuşi scăzut, deoarece bacteriile se află în număr redus pe carne. Respectând regulile de igienă menţionate mai jos, vă veţi putea delecta fără grijă cu mâncărurile dvs. preferate.
* Fierberea înăbuşită - cel puţin două minute, la minimum 70oC - distruge cu siguranţă toţi germenii patogeni.
* Carnea crudă şi ustensilele de bucătărie care s-au aflat în contact cu ea nu trebuie să vină în atingere cu alte alimente, de pildă cu salata sau crudităţile.
* Mâinile şi vesela trebuie curăţate atent, înainte şi după prepararea mâncării.