Când vă cedează, iarăşi, nervii şi aveţi nevoie de o porţie de mângâiere, amestecul acesta de ceai este exact ceea ce vă trebuie. Toate ingredientele întăresc nervii şi au, în plus, un gust foarte plăcut.
Ingrediente: 20 g frunze uscate de vinariţă, 20 g frunze uscate de verbină, 15 g flori uscate de măceş, 15 g flori uscate de pojarniţă, 10 g flori uscate de levănţică.
Cum se procedează:
* Se taie plantele mărunt, se pun în porţii de câte 3-4 grame în mojar şi se pisează (în felul acesta, aroma se poate dezvolta în mod optim).
* Se pun într-o cană mare de ceai, se clocoteşte 1 l de apă şi se toarnă - abia după 2-3 minute - peste ele. (Apa exagerat de fierbinte provoacă evaporarea uleiurilor eterice.) Se acoperă cana cu un capac şi se lasă ceaiul să se infuzeze 5-7 minute.
* Picăturile de apă rămase pe capac, care conţin, de fapt, uleiuri eterice, se scutură în cană, după care se strecoară ceaiul printr-o sită fină şi deasă.
* Ceaiul se poate îndulci - după gust - cu puţină miere şi se beau 3-4 ceşti pe parcursul zilei.
Vin pentru somn
Numai cei ce nu reuşesc să adoarmă ştiu ce înseamnă să te întorci de pe o parte pe alta şi să numeri oi, degeaba. Există perioade în care tensiunea interioară e atât de puternică, încât deconectarea devine extrem de dificilă. Deconectarea fiind, de fapt, condiţia pentru a putea dormi. Şi dacă nu mai există nimic care să vă ajute, vă va ajuta cu siguranţă reţeta următoare.
Ingrediente: 700 ml vin alb sec sau demisec, 10 g frunze de roiniţă, 5 g flori de pojarniţă, 5 g flori de portocal, 3 g flori de păducel.
Cum se procedează:
* Se pun plantele într-un borcan mare, se toarnă peste ele vinul şi se lasă să stea 10 zile la temperatura camerei, agitând zilnic borcanul. Se strecoară vinul printr-un tifon şi se ţine într-un loc întunecos şi răcoros.
* Se bea seara, înainte de culcare, 1 păhărel (ca cele de lichior).
* Vinul poate fi păstrat circa 2-3 săptămâni.
Atenţie: Nu beţi mai mult decât un păhărel. Puteţi bea vinul chiar dacă nu aveţi tulburări de somn. Serveşte şi la întărirea nervilor.
Baie împotriva stresului
Există ceva mai plăcut pentru relaxare decât o baie caldă? După o zi stresantă, scufundaţi-vă 15 minute în apa caldă din cadă, după care culcaţi-vă şi bucuraţi-vă de somnul adânc.
Cum se procedează:
* Se amestecă uleiurile eterice cu frişca şi se toarnă în apa din cadă.
* Este o baie mult apreciată de Cleopatra.
Pentru un somn odihnitor
Celor ce nu mai pot dormi din cauza stresului li se recomandă următorul amestec: 3 picături ulei eteric de levănţică, 3 picături ulei eteric de măghiran, 1 picătură ulei eteric de scorţişoară. Se amestecă uleiurile cu frişca, se toarnă în apa de baie şi somnul nu se mai lasă aşteptat.
Ceai pentru concentrare
Cei obosiţi şi epuizaţi apelează în general la o cafea sau la ceaiul negru, pentru a putea rezista până la sfârşitul zilei, şi devin, de fapt, mai nervoşi şi mai încordaţi. Beţi mai bine un ceai de plante, care vă trezeşte, fără a avea efecte secundare, vă revigorează şi vă întăreşte.
Ingrediente: 60 g frunze uscate de busuioc, 20 g frunze de ceai verde, 20 g frunze de rozmarin.
Cum se procedează:
* Pentru o ceaşcă, se opăreşte 1 linguriţă de amestec cu o ceaşcă de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze - cu capac - 10 minute şi se strecoară.
* Se bea câte o ceaşcă de ceai dimineaţa şi după-masă, eventual îndulcit cu miere. La nevoie, se poate bea mai mult.
Rachiu de izmuşoară
Când gândurile nu ne mai dau pace şi nervii sunt gata să cedeze, obişnuim, adeseori, să reacţionăm şi în plan fizic: unii au dureri de cap, alţii se plâng de palpitaţii sau de dureri abdominale. Rachiul de izmuşoară linişteşte nervii şi este foarte eficient în cazul problemelor digestive, al durerilor de cap pe bază nervoasă.
Ingrediente (pentru circa 1 l): 20 g frunze de izmişoară, 5 g rădăcină de angelică, 3 g cuişoare, 3 g seminţe de coriandru, 10 g coajă de portocală, 3 g scorţişoară, 3 g nucşoară proaspăt rasă, 15 g coajă de lămâie, 1 l rachiu de 50-60° (trebuie să fie tare, pentru extragerea optimă a uleiurilor esenţiale).
Cum se procedează:
* Se mărunţesc în mojar angelica, cuişoarele, coriandrul şi scorţişoara, se taie mărunt coaja de portocală şi coaja de lămâie. Se pun - împreună cu restul ingredientelor - într-un borcan mare şi se toarnă peste ele alcoolul.
* Se lasă să stea 14 zile la temperatura camerei, după care se strecoară printr-un tifon.
* În perioadele de stres, se iau, de 3 ori pe zi, câte 20-30 de picături în puţină apă şi se beau - sub formă de cură - între 4 şi 6 săptămâni. În cazul durerilor de cap, se foloseşte extern, pentru masarea frunţii şi tâmplelor sau sub formă de comprese aplicate pe frunte. (Se toarnă o linguriţă pe un prosop umezit şi se ţine 10 minute.)
* Se păstrează cel puţin un an, la răcoare şi întuneric.
Din timpuri străvechi
Rachiul de izmuşoară şi-a avut epoca de glorie în vremea epidemiilor din Evul Mediu. Plantele medicinale aromate pe care le conţin au efect antibacterian şi ne pot feri de infecţii. De aceea se recomandă mai ales în perioadele de gripe şi se iau zilnic, preventiv, 20-30 de picături, în puţină apă.