"Ce se întâmplă cu «Liceenii» este, pur şi simplu, un miracol"
- Ce mai faci, Oana? Nu ne-am văzut de mult. Bate şi la uşa ta primăvara?
- Bate, sigur că bate, iar "raportul" e bun. Cresc un băieţel minunat şi-mi face plăcere să-mi petrec aproape tot timpul liber cu el. Dar n-am renunţat nici la muzică. Înregistrez melodii noi, am făcut chiar şi un album, e cea mai frumoasă carte de vizită de până acum, a mea şi a compozitorului Virgil Popescu. Colaborăm de mult timp şi acum chiar şi cântăm într-o trupă de muzică bună. În rest, timpul trece foarte repede. Abia venita primăvară miroase, deja, a vacanţă.
- Nu pot să nu te întreb de celebrul film "Liceenii", cu mare trecere printre românii de aici, din America. În ciuda celor trei decenii care au trecut, cucereşte noi fani. Mai trăieşte în tine ceva din Dana, personajul cu care ai fost identificată mult timp?
- Ce se întâmplă cu "Liceenii" este, pur şi simplu, un miracol. Filmul îşi mai face fani şi acum, din reluările de pe micul ecran. Este un film-fenomen. În ce-o priveşte pe Dana, acum, după 27 de ani, îţi mărturisesc că întâlnirea cu ea a fost o întâmplare. Nu mi-am dorit niciodată să fiu actriţă, eu mi-am dorit totdeauna să cânt. De altfel, am fost chemată la probe, după ce evoluasem în emisiunea concurs "Steaua fără nume", care s-a bucurat de succes. Restul poveştii este ştiut. Am dat probe cu Ştefan Bănică şi cuplul nostru a plăcut cel mai mult. Am fost aleşi în rolurile principale, dintre sute de copii care au participat la probe. Iar după aceea, a început nebunia! Turnee, spectacole, concerte de muzică uşoară şi scrisori, mii de scrisori, pe care le-am strâns în cutii şi le mai păstrez şi acum. A fost o experienţă frumoasă şi mă bucur că am convins. Multe fete îmi imitau pieptănătura din film, şi unele mame şi-au botezat copiii după prenumele meu. E o încântare acum, după atâta timp, să văd că oamenii mai au nevoie de acea emoţie pe care le-a adus-o "Liceenii"!
"Mi-ar fi drag să mai joc în filme"
- Ce mai ştii de foştii tăi "colegi de liceu"? Mai păstrezi legătura cu Cesonia Postelnicu, Mihai Constantin, Tudor Petruţ sau Ştefan Bănică jr? Care crezi că ar fi fost traiectoria ta artistică dacă nu ai fi jucat în "Liceenii"?
- Cu Cesonia m-am întâlnit o dată sau de două ori. Ultima oară, acum doi ani, când am făcut un pictorial. Pe Mihai îl văd destul de des, iar cu Ştefan am rămas prietenă. Îi urmăresc cu bucurie şi drag spectacolele la care sunt invitată. Avem o legătură specială. În ce priveşte evoluţia mea artistică, deşi "Liceenii" mi-a adus un plus de popularitate, eu aş fi cântat oricum şi aş fi făcut ce-am făcut dintotdeauna: muzică. Totuşi, parcă nu pot vorbi despre viaţa mea şi atât. Există o legătură "ombilicală", aş putea spune, cu filmul "Liceenii", pe care n-o pot nega.
- Ai o dublă identitate artistică, de actriţă şi de cântăreaţă. Cum se împacă şi care te reprezintă cel mai bine?
"Ne confruntăm cu o politică de promovare nedreaptă"
- Faci parte dintr-o generaţie ignorată de casele de discuri, de posturile tv şi de radio, deşi publicul vă iubeşte şi vă aşteaptă...
- Ne confruntăm cu o "politică" de promovare nedreaptă. Mai ales pe radiouri, jocurile sunt bine făcute, se lucrează mână-n mână cu casele de producţie care, de asemenea, ne ignoră. Este vorba de un fel de mafie, interesată doar de câştig. Jocurile le fac nişte puşti sau nişte oameni fără o minimă cultură sau pregătire muzicală, care vor câştiguri imediate, din proiecte intermediate. Nu contează personalitatea ta artistică sau notorietatea.
- Eşti marcată de nedreptate?
- Personal, am împliniri şi mici bucurii care mă fac fericită. Sunt un om mai dificil şi nu mă mulţumesc cu puţin, dar mă simt bine cu mine citind, călătorind sau jucându-mă, pur şi simplu, cu băiatul meu. E o minune să-l văd cum creşte, cum se dezvoltă. Şi-apoi, viaţa mea e plină de întâmplări pozitive. Repet cu trupa mea, lucrez la o pagină de facebook, încerc să mă promovez "curat", evitând situaţiile compromiţătoare şi revistele mondene sau de scandal. Încerc să-mi găsesc publicul. Mă întâlnesc cu oameni de la care am ce învăţa şi care îmi dăruiesc energie, dar îmi fac timp şi pentru mine. Cel mai important e să fiu echilibrată. Şi toate vin fără prea mari eforturi.
- Mai pleci prin turnee în străinătate? Prin America când te vedem? Sunt mulţi români care s-ar bucura de o întâlnire cu tine...
- Nu există "turnee în străinătate". Există doar nişte întâlniri cu românii de peste graniţă. Aceste întâlniri sunt organizate, mai mult sau mai puţin profesionist, de către oameni care vor să obţină ceva câştiguri de pe urma artiştilor români. Care se cară cu cd-uri la ei în bagaje, să mai facă, şi ei, un ban în plus pe acolo. Fără contracte de muncă. Greu. Şi cu pierdere de imagine. Cred că trebuie adus un plus de siguranţă şi de profesionalism şi aici. De multe ori, artiştii fac compromisuri nedemne şi cântă în locaţii jenante. În restaurante de doi lei, în biserici, în săli de şcoli. Interesante sunt doar întâlnirile cu românii din diaspora, care sunt organizate prin Ambasade sau Asociaţii culturale, pe bani cât de cât onorabili. Şi cu instalaţii de sunet profesionale. Acelea s-ar numi, cât de cât, turnee. Pe românii noştri i-aş vedea, însă, cu drag, oricând şi oriunde.
"Sunt fericită şi împlinită"
- Îţi pun o întrebare cu elan, potrivită cu primăvara. Eşti în armonie cu tine şi cu lumea din jur?
- Da. Sunt fericită, împlinită şi, mai ales, o persoană foarte norocoasă. Mi s-au întâmplat în viaţă lucruri neînchipuite, fără măcar să le fi visat! Fac ce-mi place, am cel mai frumos copil din lume, sunt iubită, admirată, iubesc, îi am pe ai mei lângă mine... ce aş mai putea sa-mi doresc?
- Se pare că nisipul din clepsidra timpului tău curge foarte încet. Ai descoperit cumva elixirul tinereţii?
- Genele. Am o familie numeroasă şi longevivă. Ai mei sunt solidari unii cu alţii şi sunt frumoşi sufleteşte. Şi asta se vede şi pe faţă. Un suflet frumos se poate vedea şi pe chip... Sunt o norocoasă! În rest, dorm, mănânc sănătos, iubesc şi sunt iubită. Şi mă bucur de primăvara care-mi zâmbeşte, dimineaţa, în fereastră.
- San Francisco -